Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat zijn de grootste datingsites van Nederland?

Wat zijn de grootste datingsites van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het bepalen van de grootste datingsites van Nederland is nog niet eenvoudig, want hoe bepaal je precies de grootste datingsite van Nederland? Er zijn veel verschillende lijstjes bekend van de grootste Nederlandse datingsites en geen enkel lijstje is hetzelfde. Dit heeft te maken met de factor of factoren waarnaar gekeken is bij het opstellen van het lijstje. Uiteindelijk komt het er in de praktijk op neer dat je beter voor jezelf kunt bepalen welke factor jij het meest belangrijk vindt. Het gaat erom dat jij je kunt vinden in wat de site je te bieden heeft.


LexaBezoek Lexa

Lexa wordt gezien als de grootste datingsite van heel Europa, maar ook hier mag natuurlijk de vraag worden gesteld op basis waarvan dit is vastgesteld. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het dan om het ledenaantal. Lexa.nl is ook al jaren een serieuze speler in de markt van online dating. De website is sinds 2002 actief en Lexa geeft zelf aan dat er inmiddels meer dan 2 miljoen leden zich hebben aangemeld op Lexa.nl. Ook hier zul je dus van alles tegen komen: mensen die op zoek zijn naar een (serieuze) relatie, mensen die op zoek zijn naar een gezellige date en mensen die nieuwe vriendschappen zoeken. Met zo'n groot ledenbestand zul je vast vinden waar je naar op zoek bent. Het aanmaken van een profiel en het bekijken van de profielen van andere singles is volledig gratis, maar als je berichten wilt kunnen ontvangen en sturen dan is het wel nodig om een betaling te verrichten. Een lidmaatschap bij Lexa heb je al vanaf het maandelijkse bedrag van €9,95.

Bezoek Lexa

ParshipBezoek Parship

Parship is internationaal bijzonder actief. Deze datingsite heeft versies in maar liefst 14 landen. Deze datingsite wordt gezien als dé datingsite die wetenschappelijk het meest onderbouwd is. Verspreid over de landen waarin de datingsite actief is zijn er een ruime 10 miljoen leden te vinden.
Parship.nl is niet voor iedereen, alhoewel wel iedereen zich aan kan melden. De online datingsite richt zich specifiek op hoger opgeleiden en is sinds 2003 bijzonder succesvol in het bij elkaar brengen van hoger opgeleiden.
De leden op Parship.nl zijn voornamelijk op zoek naar een serieuze levenspartner om een serieuze relatie mee te starten, maar je vindt er ook wel mannen of vrouwen die het online daten wat minder serieus nemen en vooral willen genieten van een leuke date met gelijkgestemden.

Je kunt gratis een persoonlijkheidstest doen, je mag foto’s aan je profiel toevoegen en online flirts wisselen. Ook contactverzoeken ontvangen en sturen is gratis, tot een maximum van drie per dag. Wanneer je interesse hebt in een lidmaatschap, dan moet je rekenen op een minimale maandprijs van €29,90.

Bezoek Parship

PepperBezoek Pepper

Pepper is vooral groot in de Benelux en wordt gezien als grootste datingwebsite van deze landen wanneer het gaat om unieke bezoekers per maand. Wanneer we de Nederlandse en Belgische leden van Pepper bij elkaar optellen, dan wordt er een totaalaantal bereikt van maar liefst 3,3 miljoen.

Met miljoenen mannelijke en vrouwelijke leden is de kans groot dat je hier vindt wat je zoekt. Alhoewel het merendeel van de mensen op Relatieplanet op zoek is naar een nieuwe relatie, zul je er ook leuke mannen en vrouwen vinden die op zoek zijn naar een vrijblijvende date of nieuwe vriendschappen.

Je kunt gratis actief zijn op deze datingsite. Je kunt profielen, foto’s en oproepen bekijken van alle andere delen en zonder lidmaatschap heb je het recht om per dag vijf profielen aan te merken als interessant, waarop er een contact kan ontstaan. De kosten voor een lidmaatschap bij Pepper lopen vanaf €10 per maand.

Bezoek Pepper

be2Bezoek be2

Datingsite Be2 opereert internationaal en heeft een ledenbestand van ruim 17 miljoen singles. Je kunt gratis een persoonlijkheidstest maken, waarop de matches worden gebaseerd. Het toevoegen van foto’s, bekijken van foto’s en het leggen van contact is niet gratis. Hiervoor heb je een lidmaatschap nodig. Deze heb je vanaf €19,90 per maand.

Bezoek be2

Verschillende factoren die kunnen worden gebruikt
Om de top grootste datingsites te bepalen kunnen diverse factoren worden gebruikt die elk ook weer een eigen nadeel met zich meebrengt. Zo kan er worden gekeken naar het totaal aantal leden op de datingsite, maar hierbij wordt dan weer geen rekening gehouden met het aantal leden dat inactief is voor lange tijd. Er kan ook worden gekeken naar het aantal actieve leden, maar dit is aanzienlijk moeilijker te controleren. Het is ook nog een optie om het aantal unieke bezoekers per maand te bekijken, waarbij je weer te maken hebt met bezoekers die per ongeluk op de website terecht kwamen en direct weer vertrokken. Er kan gekeken worden naar beoordelingen, maar over de betrouwbaarheid wordt hier en daar wel getwijfeld. Tot slot is er de optie om te beoordelen hoeveel nieuwe leden zich inschrijven per maand, maar dit zegt weer vooral iets over de groei van de datingsite in plaats van over de omvang. Zo zie je dat iedere factor een ander resultaat op kan leveren.

Een voorbeeldlijst op basis van bezoekers
Er is onderzoek gedaan naar het aantal unieke bezoekers aan datingwebsites op maandbasis. 
Hier moeten we wel bij vermelden dat dit onderzoek in 2012 is uitgevoerd, waardoor de aantallen inmiddels wel wat zijn veranderd. In dit lijstje zien we Lexa op de eerste plaats staan met een aantal van 223.000 bezoekers, gevolgd door RelatiePlanet met een bezoekersaantal van 182.000. Dit waren echt wel de grootsten van dat moment, met het oog op de bezoekersaantallen, want op de gedeelde derde plaats vinden we Second Love en Pepper met allebei 41.000 bezoekers. Vervolgens zien we Knuz met 34.000 en LexaMore met 33.000 bezoekers, op de voet gevolgd door toen nog MSN Dating & Personals met een aantal nieuwe bezoekers van 32.000 per maand. Be2 had op dat moment 26.000 unieke bezoekers, e-Matching had er 23.000, e-Darling had er 21.000 en de reeks wordt afgesloten door Parship met een aantal unieke bezoekers van 13.000 per maand.

Op basis van de beoordelingen
In 2016 werd er een nieuw onderzoek gedaan, dit keer volledig gebaseerd op de waardering van de datingsites. Waardering speelt immers ook een grote rol in de groei van een datingsite. Hier zien we dat Parship, die in 2012 op de laatste plaats stond met het aantal unieke bezoekers, helemaal bovenaan staat met de beste waardering. Op de tweede plaats vinden we RelatiePlanet, gevolgd door EliteDating en Lexa. Op de vijfde plaats vinden we 50Liefde en op de laatste plaats zien we Pepper staan. Zo zie je dat de lijstjes totaal verschillend zijn en dat het moeilijk is om te bepalen welke nu werkelijk de grootste is.

Dit zijn de grootste datingsites van Nederland
Wanneer we alle verschillende toplijstjes naast elkaar leggen, dan zien we natuurlijk wel meerdere datingsites voorbij komen die op alle lijstjes in de hogere posities zijn geschoven. Hieruit zou dus de conclusie kunnen worden getrokken dat dit werkelijk de grootste datingsites van Nederland zijn. Er zijn er vier die duidelijk overal bovenuit steken op dit moment. Dit zijn Lexa, RelatiePlanet, Parship en B2. Opvallend is wel dat geen enkele van deze datingsites uitsluitend Nederlands is. Alle vier de datingsites zijn ook actief in het buitenland en hebben internationaal miljoenen leden. Een ander opvallend detail is wel dat alle vier de datingsites veel gratis opties hebben.

Voor- en nadelen van grote datingsites
Nu je weet welke datingsites het grootst zijn in Nederland, is het goed om eens na te denken over de voor- en nadelen van grote datingsites. Want een grote datingsite zorgt wel voor meer kansen, maar betekent niet automatisch dat je vindt waar jij op zoek naar bent.

Voordelen van een grote datingsite
Er zijn zat voordelen te benoemen van een grote datingsite. Zo zijn er meer leden en maak je dus automatisch meer kans om een leuke meid of dude aan de haak te slaan. In de begeleidende tekst bij de datingsites ontdekte je al dat de leden op de grote datingsites op zoek zijn naar uiteenlopende zaken. Ongeacht of jij op zoek bent naar een (seks)date, een nieuwe vriendschap of een serieuze relatie; je maakt een goede kans om een metgezel te vinden op de bovengenoemde datingsites. Bij de één misschien iets meer dan de ander, maar met zo’n groot ledenbestand kan het niet anders dat er mensen tussen zitten die precies hetzelfde zoeken als jij.

Een ander voordeel van een grote datingsite is het budget wat in de website wordt gestoken. De grotere datingsites hebben logischerwijs meer budget om hun website up-to-date te houden en er voor te zorgen dat de website superfijn in het gebruik is. Kleinere datingsites hebben doorgaans minder budget om in de website (of app) te steken en dit komt het gebruiksgemak doorgaans niet ten goede. Zowel Relatieplanet, Lexa als Parship.nl zijn hele fijne websites om te gebruiken.

Nog een voordeel aan deze websites: er is altijd wel iemand online. Een gesprek is dan ook zo gestart en wie weet wat er allemaal uit zo’n chat kan voortvloeien. Het maakt niet uit of je midden op de dag achter je computer kruipt of in het holst van de nacht. Met miljoenen leden in het ledenbestand gebeurt het vrijwel nooit dat je een lege chatroom aantreft.

Nadelen van een grote datingsite
Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen aan een grote datingsite. Want hoe ga je tussen miljoenen leden zoeken naar ‘de ware’? Dat kan wel eventjes duren voordat je hem of haar gevonden hebt.

Ook als je specifiek op zoek bent naar iets (bijvoorbeeld een seksdate) kan het soms wat lastig zijn om te vinden wat je zoekt. De uitgebreide zoekfuncties op de diverse websites helpen je daar een handje bij, maar dan nog kan het veel tijd en energie kosten voordat je daadwerkelijk die jongen of meid hebt gevonden waar je al die tijd op zoek naar bent geweest. Specifieke websites die zich richten op een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld Parship met hoger opgeleiden) zijn vaak succesvoller in het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. De mensen op de website weten immers precies waar ze naar op zoek zijn en de overige leden zoeken uiteraard hetzelfde.

Het voordeel van het gebruiksgemak van de grote datingsites is tevens een nadeel. Het budget om de website gebruiksvriendelijk te houden moet immers ergens vandaan komen en daarom betaal je abonnementskosten bij de grotere datingsites. Daar staat natuurlijk wel weer tegenover dat je altijd met betrouwbare profielen te maken hebt en een website waar je goed mee uit de voeten kunt. De gratis online datingsites bevatten vaak (maar niet altijd natuurlijk) fictieve profielen en zo weet je dus nooit zeker of diegene met wie je in contact bent gekomen ook daadwerkelijk is wie hij of zij zegt te zijn.

Try and error
Nu je de voor- en nadelen van de grote datingsites kent en ook precies weet op welke websites je zijn moet, heb je hopelijk een beter beeld of de websites bij je passen of niet. Om daar nog meer zekerheid in te scheppen kun je je simpelweg aanmelden op Relatieplanet.nl, Lexa.nl of Parship.nl.
Aanmelden is gratis en na je aanmelding kun je op je gemak rondkijken op de online datingsites. Zo kun je voor jezelf bepalen of de websites het wél voor je zijn of juist niet. Is het niets voor je? Bekijk dan de overige datingsites die zich specifieker richten op een bepaalde doelgroep. Wellicht heb je dan meer succes. Is het wel wat voor je? Dan kun je aan de slag en je zoektocht starten tussen de miljoenen leden op de grootste datingsites van Nederland!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies