Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

SmartSingles datingsite review

SmartSingles
Probeer SmartSingles gratis

Laatst bijgewerkt: 2 januari 2023

Nu de populaire datingsite Parship zich al een tijdje niet meer specifiek richt op hoogopgeleide singles kan het lastig zijn om als vrijgezel op hbo of universitair niveau een geschikte datingsite te vinden.

Tenminste, wel als je het belangrijk vindt om voornamelijk in contact te komen met singles van je eigen niveau. Een van de sites waar je echter nog altijd prima terechtkunt is Smart Singles. In deze review besteden we aandacht aan deze datingsite en laten we zien hoe je er als hoogopgeleide single zelf van start kunt met daten.

Waarom kies je voor SmartSingles?
 • Specifiek voor hoger opgeleiden
 • Betrouwbare aanbieder
 • Overzichtelijk ontwerp
Schrijf je gratis in bij SmartSingles

Smart Singles in het kort

Smart Singles richt zich uitdrukkelijk op de hoger opgeleide Nederlandse single die graag op zoek wil naar een serieuze relatie. In tegenstelling tot een aantal andere datingsites voor hoogopgeleiden biedt SmartSingles.nl daarbij geen automatische matching op basis van niveau of karakter aan.

Je moet dus zelfstandig op zoek naar geschikte kandidaten met behulp van de zoekmachine of de zogenaamde FotoZapper, een hulpmiddel waarmee je in korte tijd veel verschillende singles kunt beoordelen. Op die manier kun je wel degelijk matches opdoen, maar dan door zelf actief te swipen en te liken.


Inschrijven op SmartSingles.nl

blank

Wil je Smart Singles ook wel eens proberen? Dan kun je eenvoudig van start gaan door een gratis profiel aan te maken. Dat doe je door op de homepage van de site op de knop Inschrijven te klikken.

Al snel blijkt dan dat je nog niet bepaald hoogopgeleid hoeft te zijn om je account aan te maken, want de aanmeldprocedure is eenvoudig en bestaat uit een aantal korte stappen. Als eerste kies je een eigen profielnaam.

Dat hoeft niet je echte naam te zijn want je mag ook gewoon zelf iets leuks verzinnen. Dan kies je een veilig wachtwoord en vul je een geldig e-mailadres in. Je mag meteen aangeven welke e-mails je wel en niet wilt ontvangen. In de volgende stappen selecteer je jouw geslacht en of je op zoek bent naar mannen of vrouwen. Ook vul je nog even je eigen leeftijd in, je postuur en je woonplaats. Tot slot kun je een profielfoto uploaden, maar dat kun je ook achteraf nog doen.

Je profiel verder aanvullen

blank

De volgende stap is om alvast wat persoonlijke informatie op te geven, zoals je eventuele kinderwens en of je al kinderen hebt. Ook naar je opleidingsniveau wordt gevraagd en aangezien we op een datingsite voor hoogopgeleide singles lid zijn geworden vinden we het wel een beetje typisch dat hier ook opties bijstaan zoals basisonderwijs en middelbaar onderwijs.

We zouden verwachten hier een keus te kunnen maken uit hbo of universitair, maar die worden allebei onder de noemer hoger onderwijs geschaard. Een gemiste kans wat ons betreft. Ook moet je in deze stap nog even aangeven hoe lang je bent. Wanneer je deze stap hebt afgerond wordt je doorgestuurd naar je de site, waar je meteen op zoek kunt naar leuke profielen.

blank


Functies van Smart Singles

Wanneer je een gratis profiel aanmaakt bij Smart Singles kun je meteen van de volgende mogelijkheden gebruikmaken:

 • Je profiel zo vaak aanpassen als je wilt.
 • Openbare en privéfoto’s plaatsen.
 • Alle andere profielen bekijken.
 • Berichtjes lezen van betalende leden.
 • De FotoZapper (beperkt) gebruiken.
 • Knipoogjes versturen als je iemand leuk vindt.

Betaalde functies

Naast de gratis functies kun je door middel van het afsluiten van een VIP-lidmaatschap ook nog de volgende functies ontsluiten:

 • Berichtjes van andere leden lezen.
 • Zelf berichtjes versturen naar alle leden.
 • Zonder limiet profielen beoordelen in het matchspel.
 • Bekijken welke leden je profiel hebben bezocht.
 • Uitgebreid zoeken met aanvullende filters.
 • Leden zoeken op een bepaald trefwoord.

In contact komen met andere hoogopgeleide singles

Zoals we al hebben aangestipt ben je bij Smart Singles voornamelijk op je eigen initiatieven aangewezen wanneer je contact wilt leggen met andere hoogopgeleide singles. Natuurlijk kun je ook afwachten tot iemand anders je benadert, maar het is natuurlijk geen garantie dat dit snel gebeurt. Beter ga je dus zelf op zoek, waarbij je de volgende hulpmiddelen tot je beschikking hebt.

De zoekmachine

Ten eerste is er handige een zoekmachine ingebouwd. Daarmee kun je op meerdere manieren op zoek naar profielen. Met Snel Zoeken kun je vlot enkele criteria aangeven, zoals het geslacht, het gewenste relatietype, de geaardheid en de leeftijd. Dat levert vaak al heel veel resultaten op dus het is slim om de zoekopdracht ook op locatie wat meer te verfijnen, bijvoorbeeld door je postcode en een maximale zoekstraal op te geven.

Makkelijk en snel profielen beoordelen

De FotoZapper stelt je in staat om snel en heel eenvoudig profielen in je eigen regio te beoordelen. Door op Ja te klikken laat je zien dat je wel interesse hebt. Met een klik op de knop Nee wijs je een profiel af en zul je die niet meer te zien krijgen. Twijfel je nog, klik dan op Misschien. Als de ander jou wel direct leuk vindt zul je het profiel dan nog een keertje voorgeschoteld krijgen.

Een knipoog of berichtje sturen

Met een knipoog kun je makkelijk en snel laten zien dat je iemand leuk vindt. Het is een manier om vrijblijvend virtueel te flirten, maar het is natuurlijk wel belangrijk om bij een positieve reactie snel over te schakelen op echte berichtjes. Die kun je ook meteen sturen natuurlijk, door bij het profiel in kwestie op de knop met de spraakballon te klikken en je reactie te typen.


Doelgroep

Zoals je zult begrijpen bestaat de doelgroep van Smart Singles uit hoogopgeleide singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie, maar dat wel op een ontspannen en relatief vrijblijvende manier willen doen.

Er wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van een geavanceerde matching en je hoeft daardoor ook geen uitgebreide vragenlijst te doorlopen. Het is hier echt simpelweg een kwestie van binnen luttele minuten een eigen profiel aanmaken en vervolgens zelfstandig zoeken naar mensen waar je wel een klik mee voelt.


Beveiliging en privacy

Zoals je van een serieuze datingsite tegenwoordig wel mag verwachten zit het met de privacy en beveiliging van Smart Singles wel goed. Ten eerste wordt er gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding bij alle communicatie.

Dus niet alleen wanneer je een berichtje verstuurt, maar ook bij het plaatsen van een foto of het uitvoeren van een zoekopdracht. Daarnaast worden profielen handmatig gecontroleerd op echtheid en kun je zelf profielen die je niet vertrouwt melden of blokkeren.


Bekendheid

Hoe bekend is Smart Singles? Vergeleken met populaire datingsites zoals Parship, Lexa en Relatieplanet niet zo heel bekend, maar binnen de doelgroep hoogopgeleide singles is de site wel een vaak gehoorde naam.

Dat komt ook doordat er helaas steeds minder datingsites voor hoogopgeleide singles over zijn, omdat vrijgezellen met hbo of universitair niveau ook graag kiezen voor algemene datingsites met een serieuze benadering (zoals Parship).


Is er een datingapp beschikbaar?

Smart Singles beschikt niet over een losse dating app. De datingsite is echter wel volledig berekend op mobiel gebruik. De pagina’s schalen perfect mee wanneer je ze bekijkt op een tablet of mobiele telefoon, je kunt alle profielen ontdekken die je via de gewone datingsite kunt vinden en ook contact zoeken (zoals een knipoog of berichtje sturen) is geen enkel probleem tijdens mobiel gebruik.


Contact met Smart Singles

Hier lees je hoe je contact kunt leggen met Smart Singles en welk bedrijf deze datingsite ontwikkelt en beheert.

Adresgegevens:

Dit zijn de actuele bedrijfsgegevens van de organisatie achter SmartSingles.nl:

Amazing Bits B.V.
Kerkenbos 1057c
6546 BB Nijmegen
Nederland

KVK: 09170750

Helpdesk en klantenservice

Wanneer je een bericht wilt sturen aan de klantenservice of helpdesk van Smart Singles dan heb je daar eigenlijk maar een enkele manier voor: het contactformulier op de site. Dat vind je door in de footer op de knop Reactieformulier te klikken.

Daar kun je een onderwerp kiezen, je e-mailadres invullen (als dat nog niet automatisch is gedaan) en vervolgens je bericht typen. Klik op Versturen om het bericht meteen te verzenden. Je zult binnen afzienbare tijd via e-mail een reactie ontvangen.


Kosten Smart Singles

blank

Met alleen een gratis profiel kun je Smart Singles uitstekend uitproberen. Je kunt naar andere hoogopgeleide singles zoeken, hun profielen bekijken en vrijgezellen die je interessant vindt alvast een knipoogje geven. Alleen met een VIP abonnement kun je echter daadwerkelijk contact opnemen door middel van een persoonlijk berichtje.

Kosten VIP lidmaatschap:

 • Het VIP lidmaatschap van 1 maand kost € 24,99
 • Het VIP lidmaatschap van 2 maand kost € 39,98 (€ 19,99 p/m)
 • Het VIP lidmaatschap van 4 maand kost € 59,96 (€ 14,99 p/m)

Een VIP-lidmaatschap kan worden betaald met iDeal en Creditcard. Ook is het mogelijk om middels directe bankoverschrijving en zelfs cash betaling een betaald abonnement af te sluiten.


Smart Singles opzeggen

Wanneer je je account en profiel bij Smart Singles op wilt zeggen is het van belang om eerst een eventueel VIP lidmaatschap te beëindigen. Dat doe je door bij de instellingen van je profiel naar Account te gaan en daar op Abonnement stoppen te klikken. Je blijft dan VIP voor de periode dat je al betaald had, maar je lidmaatschap zal niet worden verlengd.

Vervolgens kun je veilig je profiel verwijderen door weer via je instellingen naar Account en vervolgens de optie Uitschrijven te gaan. Daar kun je het profiel laten verwijderen door je wachtwoord in te vullen en op de knop Nu uitschrijven te klikken.


Onze ervaringen met SmartSingles

Pluspunten:
 • Specifiek voor hoger opgeleiden
 • Betrouwbare aanbieder
 • Overzichtelijk ontwerp
Minpunten:
 • Geen Intelligentie test
 • Geen geavanceerde matching
Probeer SmartSingles gratis
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies