• Onafhankelijk vergelijken
 • 212 datingsites & 21 apps
 • 462 dating artikelen

10 tips voor een eerste date: wat moet je wel of niet doen?

Dating advies  Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Het is zover, de datum en tijd van jullie eerste date zijn bekend en de zenuwen beginnen toe te nemen. Nu is het tijd om te bedenken wat je aantrekt, waar je elkaar ontmoet en wat jullie samen gaan doen. Door de zenuwen ga je je wellicht wat anders gedragen dan normaal gesproken. Uiteraard wil je juist een gezellige ontspannen date waarbij jij op je best bent! Wij geven je graag een paar tips om je op weg te helpen en ervoor te zorgen dat jouw eerste date voorspoedig verloopt.

 1. Waar ga je daten?
  De plek van jullie eerste ontmoeting is een hele belangrijke keuze! Je wilt elkaar op een openbare plek zien maar wel leuk met elkaar kunnen praten zonder dat je de luide muziek of andere gasten moet overschreeuwen. Maak het ook zeker niet al te chique op die eerste date. Een 5 gangen diner kan altijd nog, nu is het van belang dat je je in ieder geval op je gemak voelt op deze locatie. Een leuke koffietent of toegankelijk en gezellig restaurant is perfect. ’s Zomers is het ook heerlijk zitten op een mooi en gezellig buitenterras. Mocht het onverhoopt toch stilvallen dan is er om je heen vast wel iets te zien waar jullie over kunnen praten.
 2. Een gemakkelijke maar stijlvolle outfit
  Net als dat de locatie niet al té chique moet zijn, geldt dit ook voor je outfit. Niemand heeft er baat bij als je het als man benauwd krijgt van een stropdas of als vrouw de hele avond je buik moet inhouden in dat strakke jurkje tijdens jullie etentje. Jij wordt er zenuwachtig van en grote kans dat de ander zich underdressed zal voelen. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat je in een korte broek met instappers aan komt zetten, een beetje moeite mag wel! Zorg ervoor dat welke outfit je ook kiest, jij je er fijn in voelt en je je ook nog van je beste kant laat zien.
 3. Wees op tijd!
  Fashionably late? Niet op een eerste date, dat kan echt niet. Op een eerste date ben je netjes op tijd, zoals je afgesproken hebt.
 4. Gespreksonderwerpen
  Dat weten we allemaal toch? Niet over je ex beginnen of té veel over jezelf vertellen in plaats van te vragen naar de ander. Vraag naar interesses, passies, toon jouw oprechte interesse in je date! Zorg er wel voor dat je je eigen mening laat horen. Een man of vrouw zonder mening is niet interessant en gesprekken lopen snel stuk.
 5. Tafelmanieren
  Hebben jullie gekozen voor een etentje? Wellicht wat overbodig maar let toch maar iets meer op je tafelmanieren dan normaal gesproken. Ohja, spareribs of een gerecht met veel knoflook op de menukaart? Die gerechten kun je beter voor een volgende keer bewaren.
 6. Alcohol
  Drink met mate of gewoon niet. Een wijntje of biertje is gezellig maar 5 wijntjes of biertjes wordt te veel van het goede. Zorg ervoor dat je nuchter blijft en dus ook jouw vertrouwde en eigen gedrag vertoont. Een aangeschoten of dronken versie van jou, dat kan altijd nog. Als jullie meer tijd met elkaar hebben doorgebracht!
 7. Humor
  Man of vrouw, iedereen houdt van een gezonde dosis humor. Een grapje op zijn tijd mag dus best, maar overdrijf het niet! Een vragenvuur onderbreken door een leuke of grappige opmerking kan het ijs tussen jullie breken en de sfeer een stuk gemoedelijker maken. Hou het wel natuurlijk, niks ongemakkelijker dan een geforceerde grap.
 8. Telefoon
  Ja we leven in een tijdperk waarin we allemaal zijn vastgegroeid aan onze telefoon. Op een eerste date echter, hoort jouw date een stuk belangrijker te zijn dan je telefoon. Probeer je telefoon dan ook met rust te laten. Als het echt niet anders kan, excuseer je dan om een telefoontje te plegen.
 9. Oogcontact
  Als jouw telefoon veilig opgeborgen in je broekzak of handtas zit, heb je tijd om oogcontact te maken. Oogcontact is een gemakkelijke en veilige manier om jouw interesse naar hem of haar over te brengen. Een voorzichtige manier om te flirten!
 10. Geniet
  Het allerbelangrijkste, denk niet te veel na tijdens je date en go with the flow. Geniet van je gezelschap, het weer, het lekkere eten en je wijntje of goede bakje koffie. Probeer niet te veel stil te staan bij de vraag of hij of zij jou wel leuk vindt. Zolang jij je van je beste kant laat zien is er niks aan de hand. Loopt de date op niets uit? Laat het gaan, probeer er niet meer over te piekeren. Was het leuk? Onderhoud dan zeker jullie contact en zorg ervoor dat die tweede date er ook komt!

Hopelijk ben je er na deze 10 tips helemaal klaar voor! Tijd om hem of haar een berichtje te sturen of een belletje te doen en die datum samen te plannen. Wie weet groeit die eerste date wel uit tot veel meer.foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die graag gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties


Reactie plaatsen

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website

Recent toegevoegd

10 tips voor een eerste date: wat moet je wel of niet doen?

Wetime.be

Vriendschap
© Datingsite Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement