Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hoe maak je vrienden via internet?

Vriendschap
Hoe maak je vrienden via internet?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Steeds meer mensen in Nederland zijn eenzaam, of voelen zich eenzaam in hun relatie. Veel mensen zijn gescheiden, leven alleen, zijn op zoek naar iemand om samen activiteiten te ondernemen. Ze willen zo graag een maatje om mee te fietsen, om samen een museum te bezoeken, op vakantie te gaan, voor een goed gesprek.

Sommigen willen de gezelligheid ervaren van samenzijn, samen alles delen, intimiteit, het zorgen voor elkaar, de goede gesprekken, het samen huilen en samen lachen. Ze hebben echter geen idee hoe ze dit goed aan moeten pakken om tot een goed resultaat te komen.


Vriendschap websites

Waar zijn deze mensen te vinden, die er voor je kunnen en willen zijn en waarvoor jij er wilt zijn? Soms vind je deze personen dichtbij huis, tijdens een gesprek bij de supermarkt, in een café voor alleenstaanden enz. Je moet er voor op pad om mensen te ontmoeten. Niet iedereen wil op die manier vriendschap of een relatie zoeken, niet iedereen kan dat op die manier. Het kan echter ook anders. Je kunt vrienden maken via het internet.


MetJouBezoek MetJou

Als eerste benoemen we de website MetJou, een erg populaire website die elke dag zo'n 50 tot 100 inschrijvingen voorbij ziet komen. Deze mannen en vrouwen zijn net als jij op zoek naar een nieuw maatje. Contact leggen gaat hier eenvoudig en je kunt ook meteen chatten om elkaar beter te leren kennen. Uiteindelijk heb je bij een vriendschap site eenzelfde doel voor ogen. Je bent gericht op het aspect vriendschap. Een klik kan dan al snel ontstaan. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen op de chat als een soort ijsbreker zijn bijvoorbeeld: "Sport je graat", "Waar zou je nog eens naar toe willen gaan" of "Welke hobby's heb je?". Allemaal vragen die snel beantwoord zullen worden als je op zoek gaat naar vriendschap. Je kunt een hele hecht band opbouwen met elkaar en veel leuke dingen doen samen, als je er maar voor open staat!

Bezoek MetJou

WeetWieJeDateBezoek WeetWieJeDate

Nog een andere interessante vriendschap datingsite waar je gebruik van kunt maken is bijvoorbeeld WeetWieJeDate. Deze website richt zich op mensen van 35 jaar of ouder op zoek naar vriendschap of een relatie.
De leus van deze website is ‘Ontmoet singles uit de buurt'. De sfeer op deze website is erg relaxed, eigenlijk net als met een digitaal Grand Café. Je kunt hier in simpel en snel in contact komen met veel leden die net als jij op zoek zijn naar vriendschap. In je profiel kun je zelf aangeven waar je naar op zoek bent en dan weten anderen meteen waar ze aan toe zijn. Wie weet wat er uit een mooie vriendschap kan ontstaan.

Bezoek WeetWieJeDate

SeniorenGelukBezoek SeniorenGeluk

Voor senioren zijn er verschillende datingsites beschikbaar. De meeste van deze sites richten zich voornamelijk op het daten en het vinden van een relatie. SeniorenGeluk biedt echter ook een platform om nieuwe vrienden te maken. Op deze manier zorg je er voor dat je als 50plusser via het internet buiten een isolement blijft en leuke sociale activiteiten kunt blijven ondernemen.

Bezoek SeniorenGeluk

Badoo

Je kunt op zoek gaan naar vriendschappen via verschillende vriendschap dating websites. Dit is voor veel mensen al een groot succes geweest. Bij Badoo schrijven veel mensen zich in die op zoek zijn naar nieuwe vrienden. Het is een grote website en je zou hier zelfs op zoek kunnen gaan naar een nieuwe liefde. Je kunt snel en gemakkelijk in contact komen met anderen, omdat er dagelijks veel nieuwe leden zijn. Badoo is al jarenlang een internationaal succes mede dankzij de laagdrempeligheid van de meeste gebruikers. Een praatje is namelijk zo gemaakt.


HetGrandCafeBezoek HetGrandCafe

Een ander voorbeeld is HetGrandCafe. De focus van deze website ligt op gezelligheid en vriendschap. Inschrijven is hier eenvoudig en met een beetje geluk heb je binnen 5 minuten contact met andere leden. Het unieke aan deze vriendschap website is dat je ook direct activiteiten met korting kunt boeken. Zo kun je gemakkelijk andere mensen ontmoeten met dezelfde interesse en samen iets leuks gaan doen.

Bezoek HetGrandCafe

Ik zoek vrienden, hoe pak ik dat aan?

Er zijn heel veel leuke vriendschap dating websites waar je gebruik van kunt maken. Het advies wat we je graag willen geven is, kies eerst een site waar je je gratis aan kunt melden. Vervolgens kun je namelijk zelf ontdekken of dat dit een site is die bij je past. Als dat zo is, dan kun je je profiel verder uitbreiden en echt op zoek gaan naar nieuwe vriendschappen.


Voordelen van vriendschap zoeken via internet

Als je op zoek gaat naar nieuwe vrienden, dan kun je profiteren van de vele voordelen van vriendschap zoeken via datingsites in vergelijking met Facebook of andere sociale platformen. Anderen, die zijn aangemeld op een vriendschap datingsite, zijn net als jij ook op zoek naar contact. Facebook heeft een ander doel, mensen zoeken elkaar op, maar dat is vaak alleen maar om even te informeren hoe het met iemand gaat of om te kijken wat diegene aan het doen is. Dit is een heel ander doel dan de vriendschap datingsite.


Bedenk goed waar je naar op zoek bent

Welke vriendschap datingwebsite je gaat kiezen, beslis je helemaal zelf. Maar zorg dat je eerst gaat bedenken wat je allemaal wilt. Waar ben je precies naar op zoek? Een vriend of vriendin om mee te praten? Een maatje om mee te sporten? Iemand om samen je hobby mee uit te voeren? Als je weet naar wat voor vriendschap je op zoek bent, kun je ook gerichter zoeken!


Vrienden zoeken buiten het internet om?

Natuurlijk hoef je niet per sé het internet te gebruiken om in contact te komen met nieuwe mensen. Er zijn talloze manieren waarop je nieuwe contacten kunt leggen of in contact kunt komen met andere sociale groepen. Zoek werk, een hobby, sport of activiteit die écht goed bij jou past, en je komt gemakkelijk in contact met mensen die ook al iets gemeen met je hebben. Ook hiervoor moet je zelf op ontdekkingstocht gaan. Er zijn misschien wel sporten of hobby’s waar je nog nooit van hebt gehoord, maar waar je eigenlijk heel goed in bent of eigenlijk heel veel interesse in hebt.

Vereniging vrienden

Een vereniging is een hele makkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen, maar het moet wel een vereniging zijn die bij jou past. Bij veel sporten heb je de mogelijkheid om een keer mee te trainen om te zien of je er aanleg voor hebt en of je het leuk vindt. Bij veel verenigingen staan ze vaak te springen om nieuwe leden en zijn er regelmatig open dagen. Ook hier kun je zelf ontdekken of je de vereniging, activiteit en de mensen bij de vereniging leuk en interessant vind.
Enkele leuke verenigingen die je in elke stad terugvindt zijn o.a.:

 • Studentenverenigingen of studieverenigingen: Ideaal als je gaat studeren in een nieuwe stad
 • Sportvereniging van een sport die je aanspreekt
  • Actieve sporten zoals hockey, voetbal, tafeltennis, rugby, ijshockey, tennis, honkbal of squash
  • Minder actieve sporten zoals darten, schaken, bridge, biljarten, sportvissen, bowlen
 • Muziekverenigingen
 • Toneelverenigingen
 • Religieuze verenigingen

Vrijwilligerswerk doen

Door vrijwilligerswerk te doen draag je bij aan de samenleving en heb je een goede gelegenheid om je sociale kring uit te breiden. Zoek werk dat bij je past zodat je er plezier in hebt. Enkele voorbeelden van vrijwilligerswerk dat je bijna overal kunt doen:

 • Vrijwilliger in de zorg
  • Helpen bij activiteiten en uitjes
  • Activiteiten ondernemen zoals wandelingen of spelletjes spelen
  • Begeleiden bij het bezoek aan een arts
  • Helpen bij het bereiden van maaltijden
  • In de zorg heb je vaak de mogelijkheid om te helpen met je eigen expertise en hobby. Neem gerust eens contact op met een zorginstantie in jouw buurt om te bespreken wat jij kunt betekenen.
 • Vrijwilliger bij een vereniging
 • Vrijwilliger in de kinderopvang
 • Vrijwilliger in het onderwijs (bijvoorbeeld: helpen bij overblijven of luizencontrole)
 • Vrijwilliger voor een religieuze organisatie
 • Vrijwilliger voor een milieu organisatie
 • Vrijwilliger op een festival, feest of evenement

Op de website van Vrijwilligerswerk Nederland kun je een test doen om te kijken welk werk bij jou past.

Hobby
Een leuke hobby vinden kan soms best lastig zijn. Hobby’s zijn vaak zo breed als je ze kunt bedenken. Als jij iets leuk vind om te doen dan kun je altijd mensen vinden die dat ook leuk vinden. Een goede plek om in contact te komen met andere mensen die jouw hobby delen zijn forums. Je hebt bijvoorbeeld het Modelspoor forum van de Benelux of een forum voor liefhebbers van bordspellen. Je kunt ook evenementen bijwonen die te maken hebben met een bepaalde hobby. Vaak worden deze evenementen gedeeld op bijvoorbeeld Meetup.com. Hier vind je, afhankelijk van jouw interesses, zeer uiteenlopende evenementen. Je hebt bijvoorbeeld een spiritualiteit meetup, een bordspel meetup of programmeer meetup.

Ook voor het vinden van een hobby zijn er leuke tests om te doen. Probeer bijvoorbeeld deze eens om erachter te komen wat jij leuk vindt.

Hieronder hebben we nog enkele hobby’s voor je opgesomt.

 • Verzamelen
 • Sporten waar geen vereniging voor is
 • Spellen
 • Wandelen
 • Knutselen
 • Reizen
 • Doe-het-zelven

De drempel om buiten het internet op zoek te gaan naar vrienden is misschien wat hoger, maar door uit je comfort zone te stappen zul je merken dat je leven flink verrijkt wordt.


Het begint allemaal bij jezelf

Uiteindelijk moet je zelf het initiatief nemen. Jij bent de regisseur van je leven en bepaald hoe je je leven leeft. Niet tevreden met je huidige situatie? Doe er wat aan, je hebt immers zelf de touwtjes in de handen. Voel je je eenzaam? Zet dan gewoon eens de stap en schrijf je in op een van de bovenstaande sites of ga aan de slag met de andere tips die we je noemen om vrienden te zoeken. Uiteindelijk moet je zelf actie ondernemen om iets te veranderen in je leven.

Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt om nieuwe vriendschappen te leggen. Als je er voor open staat kun je ook in een reactie hieronder een oproep plaatsen om in contact te komen met mensen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies