Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

11 Tips voor het creëren van hechte vriendschappen

11 Tips voor het creëren van hechte vriendschappen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een goede vriendschap kan vele jaren duren. Veel vriendschappen duren zelfs nog langer dan een liefdesrelatie. De één maakt makkelijker vrienden dan de ander, en sommige mensen hebben geluk dat ze een bepaalde vriend of vriendin al kennen vanaf ‘de zandbak’.

Hoe creëer je nu een echte vriendschap? Wat is belangrijk en wat kan je beter niet doen? In deze blog staan tips voor het creëren van een hechte vriendschap.


Hechte vriendschappen voor vriendinnen en vrienden

De meeste hechte vriendschappen komen voor tussen mannen onderling, en vrouwen onderling. Vriendschappen tussen mannen en vrouwen komen evenzogoed ook voor. Steeds meer zelfs.

Wel is het in de meeste gevallen zo dat vriendschappen tussen mannen onderling, en tussen vrouwen onderling iets verschillen. Vrouwen onderhouden vriendschappen meestal vooral door veel te praten. Dat wil niet zeggen dat ze niet graag samen iets ondernemen, maar ze praten meer over wat hen bezighoudt en wat ze voelen, dan mannen.

Mannen praten ook veel in hun vriendschap, maar vaak creëren en onderhouden ze een vriendschap door samen dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, naar de film gaan, klussen of samen muziek maken (en er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden).


Vriendschappen tussen een man en een vrouw

Een man en een vrouw die bevriend zijn, kunnen elkaar aanvullen. Mannen kunnen in de vriendschap met een vrouw wat meer hun gevoelige kant laten zien, en vrouwen kunnen op een andere manier tegen zaken aankijken tijdens de vriendschap met een man.

En er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Daarbij zijn niet alle mensen hetzelfde, dus zijn er nog veel andere dingen die mensen (mannen en vrouwen) aan elkaar kunnen meegeven.


De basis van een vriendschap

Het allerbelangrijkste in een vriendschap is dat het klikt tussen twee mensen. Vaak is dat op obasis van gemeenschappelijke belangstellingen. Daarnaast is het essentieel dat beide personen – of dit nu mannen of vrouwen zijn – geen gevoelens voor elkaar hebben. In het laatste geval wordt een vriendschap gecompliceerd en is deze niet altijd gelijkwaardig meer. Als het wederzijds is, kan de vriendschap uitlopen op een romance. Dat is natuurlijk heel mooi.

In deze blog geven we voornamelijk algemene tips om een hechte vriendschap te creëren. Voor mannen en vrouwen dus.


1. Probeer met mensen om te gaan die bij je passen.

Een vriendschap met iemand die eigenlijk niet bij je past, gaat nooit werken, of in elk geval niet voor lang. Als je vaak teleurgesteld bent in vriendschappen, is dit misschien iets om over na te denken: pasten die mensen wel bij jou? En waarom was je teleurgesteld?

Door af te tasten of jullie gemeenschappelijke belangstellingen hebben, kom je er vanzelf achter of de vriend(in) in kwestie bij je past. Zo niet, dan kan je natuurlijk prima met elkaar omgaan als collega’s, sportmaatjes of goede kennissen.
Mensen raken meestal met elkaar bevriend op basis van:

  • Gemeenschappelijke interesses.
  • Het delen van een bepaalde vorm van humor.
  • Je ligt beide op dezelfde golflengte (op dezelfde manier tegen dingen aankijken en beide de dingen op dezelfde manier beleven).

Als deze drie dingen aanwezig zijn tussen twee mensen, gaan gesprekken vaak al vanzelf. Waarschijnlijk merk je dit snel genoeg.


2. Probeer jezelf open te stellen.

Eén van de belangrijke en mooie dingen aan een vriendschap, is dat je je kwetsbare kanten aan elkaar kan laten zien. Zo kan je elkaar op allerlei punten steunen en van elkaar leren.

Dat is niet voor iedereen even makkelijk: de één is van nature al een open boek, terwijl de ander qua karakter een binnenvetter is. Andere mensen hebben dingen meegemaakt waardoor ze zich niet snel openstellen. Toch is het belangrijk om dit in een vriendschap wel te proberen. Wanneer je jezelf openstelt, doet de ander dit ook. Dit creëert een diepere band én je kan elkaar steunen.

Hiermee bedoelen we niet dat je je diepste geheimen zomaar aan iemand hoeft toe te vertrouwen, maar het is goed om iets van jezelf te laten zien. Vind je dat moeilijk, dan is ook dat iets wat je aan de ander kan vertellen. Hij of zij weet dan waar hij aan toe is.


3. Eerlijkheid duurt het langst

Soms is eerlijk zijn moeilijk. Hoe vertel je die vriend dat hij sommige dingen misschien niet handig aanpakt? En kan je het tegen die vriendin zeggen als ze op het punt staat om een vreselijke trui te kopen? Of dat je even geen puf hebt om af te spreken omdat je hart-stikke moe bent? Bij deze voorbeelden kan je gerust eerlijk zijn. Smoezen en leugentjes in een vriendschap kan je het beste vermijden. Vaak komen ze namelijk uit, met als resultaat dat de ander jou minder vertrouwt. In andere gevallen help je iemand er niet mee.

Je kan je vriend(in) niet veranderen, maar je kan wel eerlijk zeggen hoe je tegen iets aankijkt. Vaak zijn mannen hier meer recht door zee in dan vrouwen, maar dat hoeft niet altijd.

Sta je bekend als iemand die nogal bot uit de hoek komt, probeer je dan tijdens een eerlijke (minder leuke) opmerking te focussen op iemands gedrag, in plaats van je vriend(in) te veroordelen als persoon. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk aan je dat je dat niet leuk vindt’ in plaats van ‘Wat ben jij chagrijnig!’


4. Heeft iemand het moeilijk met iets? Stuur gerust een berichtje

Hoewel het bekende situaties zijn, zijn er nog steeds veel mensen die niet zo goed weten hoe ze moeten reageren als een vriend of familielid verdrietig is. Dat kan gaan om het overlijden van een naaste, ziekte, een teleurstelling of een relatie die over is. Vaak heeft degene die verdrietig is, het te druk met zijn verdriet om zelf aan te geven wat hij wil.

Iets van je laten horen door een lieve kaart, brief, app of mail te sturen is altijd goed. Daarin kan je gewoon jezelf zijn: leef mee op je eigen manier en verwoord dat je de situatie van de ander verdrietig vindt en dat je klaarstaat voor diegene.

Als je niet goed weet wat de ander van je verwacht, kan je dit natuurlijk ook vragen. Iets doen wat uit jezelf komt en oprecht is, is erg belangrijk in een vriendschap. En het is altijd beter dan niets laten horen. Bel, mail, app, of drink samen even koffie.


5. Naar elkaar luisteren zonder oordeel

Een van de kenmerken van een hechte vriendschap is dat je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen over elkaar. Misschien vertelt je vriend(in) een keer over een bepaalde keuze die hij gemaakt heeft, waar jij het eigenlijk niet mee eens bent of die je niet begrijpt. Toch is het belangrijk om daar niet over te oordelen. Niet iedereen is hetzelfde, en niet elke situatie is hetzelfde. Stel je vriend of vriendin liever vragen: waarom pakt ze iets op een bepaalde manier aan? Hoe voelde ze zich?


6. Claim of verplicht de ander niet

In dit artikel geven we tips voor vriendschappen, maar er zijn geen regels. Niemand zegt dat je per se een bepaald aantal keer moet afspreken om jullie vriendschap te onderhouden. Een echte vriendschap gaat vanzelf. Hoewel het jammer is als de ander die afspraak afzegt waar je zo naar uitkeek, is het een teken van vriendschap om zulke situaties van elkaar te respecteren. In een echte vriendschap kan je best een keer afzeggen omdat je erg moe bent van een rotweek die je hebt gehad. Elkaar niet claimen is belangrijk, omdat het verplichten en claimen van iemand vaak onprettig voelt voor de ander.

Zegt één van jullie twee wel erg vaak af? Dan is het misschien een teken dat de vriendschap niet meer zo hecht is.


7. Verschil je op bepaalde punten en beïnvloed dat jullie vriendschap niet? Respecteer het dan.

Vriendschappen ontstaan in de basis omdat je samen een aantal dingen gemeen hebt. Toch zijn er ook punten waarop jullie flink kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld op het gebied van godsdienst, politiek, cultuur of iets anders. Als dit niet belangrijk is voor jullie vriendschap, leg dan vooral de focus op dingen die jullie samen delen. En in een echt goede vriendschap kan je deze verschillen best bespreken: waarom kijkt je vriend(in) op een bepaalde manier tegen dingen aan? Dit heeft ook te maken met tip : naar elkaar luisteren zonder oordeel. Je hoeft het daarnaast ook niet altijd eens te zijn.

In sommige gevallen is er misschien iets waarvan je bang bent dat je vriend(in) het echt niet begrijpt. Dan is het niet erg om dat probleem eventueel met een andere vriend te bespreken.

En tot slot: niemand is perfect! Ook van een vriend kan je dat niet verwachten.


8. Allebei druk? Maak dan tijd voor een goed gesprek of een etentje.

Voor veel mensen geldt dat ze vaak wel tijd kunnen vrijmaken als ze om iemand geven. Probeer dit zeker in een vriendschap te doen! Ook als dit soms lastig is door drukte, kinderen of omdat jullie ver van elkaar vandaan wonen. Zo blijft niet alleen de vriendschap in stand, maar kunnen jullie elkaar ook steunen, weer eens samen lachen en komen jullie weer dichter bij elkaar.

In veel goede vriendschappen is het geen probleem als je elkaar een tijdje niet ziet. Vaak is het net zo gezellig als voorheen. Dat is iets heel moois, dus koester het. Zolang het ongedwongen aanvoelt, zit jullie vriendschap nog helemaal goed.

Bijkletsen is het fijnst wanneer jullie elkaar in het echt zien, maar een keer bellen en op die manier bijpraten is soms net zo goed!


9. Steun elkaar tijdens belangrijke gebeurtenissen of activiteiten

Is je vriend(in) bezig met een spannende sollicitatie, verhuizen of een nieuwe liefde? Dan kan alleen al een luisterend oor al erg prettig zijn. Laat merken dat je aan de ander denkt en bel even op of stuur een berichtje. Bij een verhuizing kan je misschien helpen met inrichten, sjouwen of klussen. Dat je aan je vriend denkt tijdens een belangrijke gebeurtenis wordt gewaardeerd en is belangrijk, zelfs als iemand niet snel hulp nodig lijkt te hebben.


10. Val elkaar niet af in gezelschap

Het kan gebeuren dat je een keer kritiek hebt op je vriend of vriendin. Dit kan je eerlijk zeggen, maar doe dit niet op het moment dat jullie in gezelschap zijn. Juist vrienden kunnen hier rekening mee houden bij elkaar: je brengt de ander niet in verlegenheid. Kritiek op iets van je vriend kan je beter een keer eerlijk zeggen op het moment dat jullie met z’n tweeën zijn.
Zie hierbij ook tip 3 : wees eerlijk, maar veroordeel je vriend of vriendin niet als persoon.


11. Je creëert de beste vriendschappen als je lekker in je vel zit.

Als je niet lekker in je vel zit, kan het moeilijk zijn om een vriendschap aan te gaan. Dit komt doordat je perceptie op dingen verandert als je somber bent. Iemand die zich eenzaam voelt en vaak afgewezen is, staat anders in een vriendschap dan iemand die zelfverzekerd is en al leuke, wederkerige vriendschappen heeft. En iemand die niet van zichzelf houdt, kan er ook niet voor een ander zijn.

Dit wil niet zeggen dat vriendschappen per definitie mislukken als je somber of onzeker bent, maar het is wel belangrijk om eraan te werken. Als je je goed voelt, straal je dat ook uit. Niet alleen is dat prettiger in een vriendschap zelf, maar mensen zullen ook sneller op je af komen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement