Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe ontmoet ik penvrienden via internet?

Vriendschap
Hoe ontmoet ik penvrienden via internet?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Penvrienden, bestaan die nog? Ja, absoluut! Sterker nog, penvrienden zijn populairder dan ooit. Dat is misschien een beetje gek, want in de online wereld van vandaag zou je toch veel liever gewoon direct met elkaar chatten? Waar heb je penvrienden voor nodig als je zoveel contacten gewoon via social media kunt vinden? Dit zijn vragen die eigenlijk alleen worden gesteld door mensen die totaal geen interesse hebben in het schrijven met iemand, of dit nu over de mail of per post gaat.

Er zijn wereldwijd honderdduizenden mensen dagelijks op zoek naar leuke penvrienden. Hiervoor kunnen diverse handige websites worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Badoo en InviteMe.


MetJouBezoek MetJou

InviteMe is een uitstekende optie als je een leuke penvriend of –vriendin in het buitenland zou willen hebben. Dit kan natuurlijk ook! Als jij voldoende kennis hebt van een buitenlandse taal, dan kun je zoeken naar nieuwe contacten die deze taal spreken, als eerste of misschien ook als tweede taal. Via MetJou kun je ook heel eenvoudig op zoek gaan naar mensen die dezelfde interesses of hobby’s hebben als jij, om een voorbeeld te noemen. Hoe meer je gemeen hebt, hoe groter de kans dat het goed klikt via de mailtjes of de brieven.

Bezoek MetJou

Badoo

Badoo wordt niet per definitie gezien als een datingsite, maar meer als een ontmoetingssite. Het is dan ook niet vereist dat je op zoek bent naar liefde om je aan te melden bij Badoo. Je kunt evengoed op zoek zijn naar leuke nieuwe vrienden of zelfs penvrienden. Het is op Badoo namelijk ook heel goed mogelijk om nieuwe contacten te zoeken die in jouw regio wonen of in dezelfde leeftijdscategorie vallen. Het zoeken naar nieuwe (pen)vrienden binnen Nederland gaat gemakkelijk, snel en veilig via Badoo.


Waarom zoeken mensen naar penvrienden?
Mensen die helemaal leven in de wereld van social media kijken vaak wat vreemd als iemand begint over penvrienden. Maar is dit wel zo vreemd? Veel mensen sturen elkaar privéberichten via bijvoorbeeld Facebook, omdat zij te ver van elkaar vandaan wonen om eens echt bij te kunnen kletsen. Er wordt dit gerealiseerd dat dit dan in feite ook penvrienden zijn. ‘Dat gaat via social media, dus dat telt niet. Dat is toch heel wat anders?’ Zo anders is dit niet. In de basis willen we allemaal hetzelfde. We willen allemaal leuke contacten hebben, mensen met wie we dingen kunnen delen die we niet met iedereen willen delen en mensen aan wie we alles kunnen vertellen zonder dat er raar gereageerd wordt. Hier zijn penvrienden uitstekend voor! Hieronder vind je de belangrijkste redenen die mensen hebben om op zoek te gaan naar penvrienden:

  • Om vertrouwen te vinden bij iemand op afstand
  • Om iets bijzonders op te bouwen
  • Om zonder schaamte dingen te kunnen vertellen
  • Om eenzaamheid te verdrijven
  • Om gewoon lekker ‘ouderwets’ bezig te zijn

Hoe kun je penvrienden vinden via internet?
Een jaar of twintig geleden werden tijdschriften vooral gebruikt om penvrienden te vinden. Alle lezers konden dan je oproepje zien en alle lezers konden je schrijven door een brief te sturen naar de redactie van het betreffende blad. Hierdoor kon het soms weken tot wel maanden duren voordat je eindelijk eens iets ontving. Met de komst van internet is dit natuurlijk veel makkelijker geworden. Er zijn veel verschillende websites te vinden die speciaal bedoeld zijn om penvrienden te vinden in binnen- of buitenland. Ook advertentiesites, zoals natuurlijk het welbekende Marktplaats, worden hiervoor wel gebruikt. Opvallend is dat social media hier aanzienlijk minder vaak voor worden gebruikt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen het zoeken naar een penvriend ervaren als iets persoonlijks en zij willen niet dat bekenden zich hiermee bemoeien of roet in het eten gooien.

Waar moet je op letten bij het zoeken van penvrienden?
Op de eerste plaats maak je natuurlijk zelf je ‘verlanglijstje’ voor jezelf op. Wat voor iemand zoek je? Wil je met een man of een vrouw schrijven? Hoe oud moet deze persoon ongeveer zijn en waar moeten zijn of haar interesses liggen? Dit zijn basiszaken die je voor jezelf al kunt bepalen en die je kunt gebruiken bij je zoektocht naar nieuwe penvrienden. Daarnaast moet je natuurlijk ook bedenken hoe je jezelf gaat presenteren. Je wilt jezelf zijn, maar toch ook niet al teveel van jezelf weggeven. Dit vereist nog wel wat aandacht. Toch is het veel belangrijker om goed te letten op zaken zoals betrouwbaarheid en veiligheid. Het is goed om altijd eerst via internet te zorgen voor meer informatie. Kun je iemand natrekken via social media? Geeft de persoon wel de echte naam op en kun je informatie over deze persoon vinden in Google? Je wilt niet zomaar aan iedereen je adres geven. Let er dus vooral op in hoeverre het contact betrouwbaar en veilig is voordat je persoonlijke gegevens weg gaat geven.

Ontmoeten of niet?
Bij veel penvrienden komt vroeg of laat toch eens ter sprake of een ontmoeting niet eens leuk zou zijn. Sommige penvrienden spreken van tevoren af dat dit nooit de bedoeling is, maar als het zo goed klikt, dan komt de vraag toch ineens voorbij. Ga je dit wel of niet doen? De beste reden om het wel te doen is om te zien of jullie in het dagelijks leven ook hechte vrienden kunnen zijn, terwijl de beste reden om het niet te doen is om te voorkomen dat een hechte penvriend binnen een uur om zeep geholpen kan worden. Denk hier dus altijd goed over na.

Een hechte vriendschap per brief
Een mooi aansluitend verhaal: Een Nederlandse man schreef al twintig jaar lang met een Amerikaanse man. Het contact kwam tot stand door een gedeelde liefde voor Packard, een automerk. Twintig jaar lang deelden de heren per brief lief en leed. De Amerikaan haalde de Nederlander op van het vliegveld en reed hem naar een hotel 45 minuten verderop. Een fijne ontmoeting van drie kwartier, waarna de heren afspraken elkaar de volgende dag weer te ontmoeten. Deze ontmoeting kwam er nooit meer van. Die nacht overleed de Amerikaan en ging twintig jaar vriendschap verloren na een ontmoeting van slechts drie kwartier.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies