Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 Sites die beter zijn dan Facebook dating

5 Sites die beter zijn dan Facebook dating

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Facebook is een ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Op zeer laagdrempelige wijze kun je in contact komen met mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het zijn immers niet alleen meer de jongeren die massaal aan het Facebooken zijn, ook de ouderen weten het platform goed te vinden.

Qua dating zijn er echter een heleboel alternatieven en in dit artikel hebben we dan ook 5 websites voor je verzameld die beter zijn voor dating dan Facebook. Ontdek ze snel en lees verder!


Beste alternatieven voor Facebook dating

Het grote voordeel van Facebook is dat je direct een heleboel informatie over de ander hebt, maar dit is direct ook een nadeel. Zo blijft er immers minder te raden over en weet je eigenlijk een heleboel dingen al die je normaal tijdens een eerste kennismakingsgesprek (of date) pas over de ander te weten komt. Want zeg nu zelf: hoeveel leuker is het wanneer je de andere persoon pas tijdens een date wat beter leert kennen? Hoef je in ieder geval nooit bang te zijn voor pijnlijke stiltes in het gesprek, want je hebt nog genoeg te ontdekken over de ander.

Een andere groot nadeel van Facebook is dat niet iedereen op berichtjes zit te wachten van iemand die ze niet kennen. Facebook is dan ook geen dating platform en lang niet iedereen gebruikt het platform om nieuwe mensen te ontmoeten. We hebben dan ook de leukste alternatieven voor Facebook als datingsite hieronder voor je op een rijtje gezet:


LexaBezoek Lexa

Waar Facebook de absolute nummer 1 is qua social media, is Lexa de onbetwiste nummer 1 datingsite van Nederland. Hier vind je het grootste aantal single mannen en vrouwen bij elkaar en net als bij Facebook tref je hier mensen van alle leeftijden in allerlei verschillende soorten en maten. De leden op Lexa zijn dan ook op zoek naar uiteenlopende zaken zoals vriendschappen, relaties en/of dates.

Bezoek Lexa

MetJouBezoek MetJou

Lexa heeft misschien wel de meeste leden, maar de leukste leden bevinden zich op Metjou. Althans, dat is wat de single mannen en vrouwen zelf aangeven via de enquêtes. De vrijgezellen op Metjou zijn ondernemende mensen die van plan zijn hun online dating avontuur tot een succes te brengen. Wat succes precies is, dat verschilt per lid. Want ook hier zijn de single mannen en vrouwen op zoek naar uiteenlopende zaken net als op Lexa.nl.

Bezoek MetJou

ParshipBezoek Parship

Parship is de dating website waar je naar toe moet als je op zoek bent naar een serieuze relatie. Vluchtige contacten zul je hier dan ook niet vinden en Parship richt zich daarnaast specifiek op hoger opgeleiden. Dankzij het matchingsysteen word je gekoppeld aan potentiële matches op basis van interesses. Het systeem is succesvol, want 1 op de 3 leden op Parship.nl vindt met succes een nieuwe relatie. Parship is dan ook een absolute aanrader wanneer je hoger opgeleid bent en op zoek bent naar een serieuze partner.

Bezoek Parship

EliteDatingBezoek EliteDating

ELITEDATING (voorheen eDarling) is goed vergelijkbaar met het hierboven genoemde Parship. Ook ELITEDATING richt zich op hoger opgeleiden en heeft zich als doel gesteld de meest betrouwbare matchmaker van Europa te worden. Net als bij Parship.nl wordt middels een matchingsysteem gezocht naar matches die bij jouw persoonlijke voorkeuren en wensen passen. ELITEDATING heeft daarbij de hulp ingeschakeld van het Amerikaanse eHarmony die met bijna 5% van alle huwelijken in de Verenigde Staten echt wel succesvol blijkt te zijn. Wanneer je succes wilt bij het zoeken van een nieuwe serieuze relatie, zit je bij ELITEDATING wel goed.

Bezoek EliteDating

Match4MeBezoek Match4Me

Match4Me past in hetzelfde rijtje als Lexa en Relatieplanet. De website heeft erg veel leden in Nederland en België, waarbij de verhouding mannen-vrouwen ongeveer gelijk is. Net als bij de andere sites zul je op Match4Me.nl single mannen en vrouwen vinden die zoeken naar een vriendschap, een relatie en/of een date. Extra leuk aan Match4Me is dat de site volledig gericht is op hoger opgeleiden.

Bezoek Match4Me


Vrijgezellen zoeken op Facebook

Vanwege veiligheidsredenen raden wij online daten via Facebook af. Mocht je toch de ware willen tegenkomen op Facebook of een ander sociaal medium, dan is het slim om rekening te houden met een aantal factoren. Omdat Facebook standaard meer privacy-gevoelige informatie prijsgeeft dan datingsites, zorgt dit ervoor dat er een behoorlijk veiligheidsrisico kleeft aan dating via Facebook.

 • Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie via Facebook.
 • Wanneer iemand vraagt om geld zonder dat je deze persoon ooit hebt ontmoet, doe dit dan niet (lees meer: Datingfraude).
 • Probeer het contact niet te lang op Facebook te houden en zorg ervoor dat je snel een date of afspraak initieert. Op deze manier weet je sneller of het daadwerkelijk klikt en kun je uitsluiten of je met een oplichter of fraudeur te maken hebt.
 • Volg je gevoel; klinkt iets te mooi of leuk om waar te zijn wees dan extra voorzichtig.
 • Herken de trucs die fraudeurs of kwaadwillenden gebruiken om je te versieren.
 • Doe een uitgebreide profielscan van de persoon aan de andere kant. Kijk onder andere naar:
  • Hoeveelheid vrienden. Weinig vrienden kan duiden op een nepaccount.
  • Waar komen de vrienden vandaan? Als het vrienden zijn die overal vandaan komen, dan kan het zijn dat deze persoon random vriendschapverzoeken uitstuurt om zichzelf geloofwaardiger te maken. Houdt ook hier rekening met het feit dat dit een nepaccount kan zijn.
  • Foto’s: heeft deze persoon foto’s van zichzelf op Facebook staan? Meerdere foto’s van zichzelf waarbij ook recentere foto’s zijn toegevoegd?
  • Hoe lang is deze persoon al actief op Facebook?

Om nieuwe mensen te ontmoeten via Facebook kunnen we je aanraden om je in te schrijven bij verschillende groepen. Diverse groepen op Facebook hebben vaak duizenden leden waarbij je redelijk laagdrempelig contact mee kunt zoeken. Een simpele zoekopdracht naar ‘mensen leren kennen’ of ‘daten’ levert direct een aantal interessante resultaten op. Je kunt ook proberen iets lokaler te zoeken naar groepen in jouw regio. Hoewel deze groepen vaak minder leden hebben, is het wel fijn om te weten dat iedereen gemakkelijk bereikbaar is omdat alle leden in jouw regio wonen.


Andere leuke dating apps

In het jaar 2016 hoef je natuurlijk niet per se achter een computer te zitten om online te daten. Net als Facebook kun je middels verschillende apps uit de palm van je hand in contact komen met leuke single mannen en vrouwen. We hebben hieronder dan ook de 3 leukste datingapps voor je op een rijtje gezet. Overigens hebben de hierboven genoemde datingsites ook allen hun eigen app (op relatieplanet na).

Tinder

Tinder mag natuurlijk niet ontbreken als alternatief op Facebook voor dating. Beroemd (en berucht) als vleeskeuringsapp, maar er zijn genoeg ervaringen te vinden waarbij een wederzijdse swipe tot een relatie heeft geleid. Op basis van foto’s (soms aangevuld met een korte beschrijving) geef je aan of iemand leuk is of niet. Vinden jullie elkaar leuk, dan geeft het systeem een melding en ben je een match. Vervolgens kun je met elkaar kletsen en eventueel afspreken. Zoeken gebeurt op basis van leeftijd en afstand. Hierdoor is de app erg ideaal wanneer je leuke single mannen en vrouwen bij jou uit de buurt zoekt.

Bumble

Erg goed vergelijkbaar met Tinder is de relatief nieuwe app Bumble. De app werkt op precies dezelfde wijze als Tinder, met het enige verschil dat de mannen de conversatie niet kunnen starten. De bal ligt dan ook bij de vrouwen en gebeurt er 24 uur niets wordt de match weer opgeheven. De app is gestart door voormalig Tinder medewerkers met het oog op een meer vrouwvriendelijke app. Een nadeel voor ervaren Tinder gebruikers is het relatief kleine aanbod single mannen en vrouwen die gebruik maakt van Bumble. Tinder is wat dat betreft toch nog steeds een stuk populairder.

Grindr

Speciaal voor de categorie man zoekt man hebben we gaydating app Grindr ook in dit rijtje opgenomen. Met meer dan 2 miljoen actieve gebruikers in 197 landen is dit de absolute nummer 1 app op het gebied van gaydating. De meeste mannen die actief zijn op Grindr zijn op zoek naar een vluchtig avontuurtje, maar net als bij Tinder en Bumble zijn er wel succesverhalen te vinden van mannen die een relatie over hebben gehouden aan het gebruiken van de app. Ben je hier niet specifiek naar op zoek dan is Grindr absoluut dé app om in contact te komen met andere mannen.

We hopen je in dit artikel voldoende alternatieven te hebben gegeven op Facebook als dating website, maar mochten we een top alternatief gemist hebben; laat het ons weten via een reactie onderaan deze pagina!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies