Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Facebook Dating datingsite review

Facebook Dating
Bekijk top 10 datingsites

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

In 2018 kondigde social media gigant Facebook aan dat ze hun eigen online dating service gingen lanceren. Sinds oktober 2020 heeft Nederland en Europa ook toegang tot de datingfunctie binnen Facebook. In dit artikel vertellen we je hoe het werkt en hoe Facebook Dating zich probeert te onderscheiden van de concurrentie.

Problemen met Facebook Dating

Na de lancering van Facebook Dating melden veel gebruikers dat ze problemen hebben met de dating functie. Zo zijn er veel gebruikers die aangeven dat de meldingen het niet doen binnen de app en dat je niet kunt filteren op een regio van kleiner dan 400km.

Om deze redenen adviseren we om Facebook Dating voorlopig niet te gebruiken. Wij raden als alternatief Lexa aan.

Klik hier om dating app Lexa gratis te proberen


Wat is Facebook Dating?

 • Facebook Dating is een losse functie die je vanuit de Facebook app kunt activeren
 • Je maakt een profiel aan welke compleet los staat van de rest van je Facebook of Instagram account
 • Facebook Dating matcht je niet met je bestaande Facebook vrienden of Instagram volgers (Behalve met de ‘Secret Crush functie)
 • Niet swipen, maar reageren: Facebook Dating wilt voorkomen dat het een ‘hook-up’ platform wordt en probeert zich hiermee te onderscheiden van Tinder en Badoo
 • Diverse unieke privacy en beveiligingsopties

Facebook wordt al sinds het begin van de website gebruikt door mensen om een relatie te vinden. Eerder legden we uit waarom dat niet per sé een goed idee is. De nieuwe Facebook dating functie kan hier echter wel verandering in brengen, aangezien het online daten via Facebook hier veiliger van kan worden en een betere gebruikerservaring kan bieden.


Hoe werkt Facebook dating?

Ondanks dat Facebook Dating in Nederland nog niet beschikbaar is, kunnen we aan de hand van buitenlandse mensen die al toegang hebben tot Facebook Dating wel zeggen hoe het werkt.

In de kopjes hieronder lees je onder andere hoe je de functie activeert, hoe je je profiel kunt aanpassen en hoe de matching werkt. Daarnaast behandelen we verschillende functies die Facebook Dating uniek maken.


Profiel activeren, aanmaken en personaliseren

blankAangezien Dating een losse functie is binnen Facebook, moet je dit eerst activeren. Dit doe je door in de Facebook app naar het menu te navigeren rechtsonder in je scherm (3 streepjes). Wanneer je hierop drukt verschijnt onder je naam de functie ‘Facebook Dating’.

Dating home

Deze knop brengt je vervolgens naar je ‘Dating Home’, alwaar je je profiel kunt aanmaken en personaliseren. Het aanmaken van je profiel is vergelijkbaar met andere dating apps. Je doorloopt verschillende stappen waarin je aangeeft wie je bent en waar je naar op zoek bent. Hierbij houdt Facebook Dating bijvoorbeeld rekening met je kinderwens, leeftijdscategorie en religie.

Gender opties

blank

Daarnaast heb je uitgebreide opties om je gender te specificeren en aan te geven in welk gender je geïnteresseerd bent. Dit maakt Facebook Dating ook een geschikte app voor transgenders, homo’s, of andere LGHBT’ers.

Profieltekst, foto’s en vragentegels

Je persoonlijke profiel kun je vervolgens vormgeven met foto’s, vragentegels en een profieltekst van maximaal 500 tekens. Door deze limiet wordt je gedwongen om een kort maar bondige omschrijving van jezelf te geven. Dit voorkomt grote lappen oninteressante profieltekst die niemand wil lezen.

Foto’s kun je inladen van Facebook of Instagram, maar je kunt ze ook los uploaden. Ook heb je de opties om Instagram of Facebook Stories ook op dating te delen.

Vragentegels

blank

De vragentegels bieden een leuke gelegenheid om meer over je te weten te komen. Dit zijn vragen die je kunt beantwoorden en die terugkomen op je profiel. Voorbeelden van dergelijke vragen zijn;

 • Wat is jouw verborgen talent?
 • Wat is iets waar je passie voor hebt?
 • Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?

Wie ziet wat?

blankEen kritisch punt van Facebook Dating is privacy. Het social media platform heeft namelijk zoveel informatie van zijn gebruikers dat je privacy bij gebruik van Facebook behoorlijk in de knel kan komen. Het is daarom belangrijk om te weten, welke persoonlijke informatie Facebook deelt met andere gebruikers.

Een goed punt hierbij is dat jezelf volledige controle hebt over welke informatie in jouw dating profiel er wordt gedeeld met anderen.

 • Alleen mensen die zelf een profiel hebben aangemaakt kunnen je datingprofiel zien
 • Je bestaande Facebook vrienden kunnen niets zien van je datingprofiel
 • Je kunt zelf aangeven of je vrienden van vrienden als match suggestie wilt ontvangen
 • Je kunt proactief mensen blokkeren die daarmee nooit jouw datingprofiel zullen zien
 • Je hebt zelf de controle welke informatie mensen kunnen zien op jouw datingprofiel
 • Gesprekken vinden plaats in een speciale chatomgeving en zijn dus niet verbonden met Whatsapp, Instagram of Facebook messenger.

Functies en mogelijkheden

blankVeel functies in Facebook Dating zijn al wel bekend van andere dating apps. Qua aanpak en matching is Facebook echter wel onderscheidend.

Matching

Matching in Facebook Dating gaat op 3 verschillende manieren. Zodra je gematcht bent met iemand ben je in de gelegenheid om een gesprek te beginnen.

 • Voorgestelde matches: Matches die volgens het algoritme van Facebook bij jou passen
 • Heeft jou geliked: Hier vind je alle mensen die jou hebben geliked
 • Groepen of evenementen: Hier vind je matches die lid zijn van dezelfde groepen als jij of naar dezelfde evenementen gaan

Secret Crush

blank

Secret Crush is een unieke functie die het mogelijk maakt om te matchen met je bestaande vrienden of Instagram volgers. Het werkt alsvolgt:

 • Je selecteert maximaal 9 Instagram volgers of Facebook vrienden op wie je een crush hebt
 • Deze personen krijgen hier geen melding van en dit wordt niet publiekelijk gedeeld
 • Wanneer één van deze personen jou ook als Secret Crush heeft aangeklikt, hebben jullie een match
 • Enkel wanneer je elkaar beide hebt toegevoegd als crush krijg je elkaars datingprofiel te zien
 • Alleen jij kan je crushes bekijken. Secret Crush data zal nergens op Facebook verschijnen

 


Beveiliging en Privacy

Zoals eerder gezegd is privacy een belangrijk onderdeel binnen alle onderdelen van Facebook. Je kunt je daarom afvragen of het wel verstandig is om één partij toegang te geven tot zoveel persoonlijke data en of je Facebook Dating daarom überhaupt moet gebruiken.

Betreffende privacy en veiligheid heeft Facebook wel enkele extra features ingebouwd, zodat het online daten veiliger wordt en je meer controle hebt over je data.

blankDeel je plannen

Via de functie ‘Deel je plannen’ kun je bekenden op de hoogte stellen wanneer je een fysieke date met iemand hebt gepland via Facebook dating. Via Facebook Messenger krijgt deze persoon toegang tot je locatie voor een uur lang, mocht er in dat geval iets mis gaan, dan is iemand op de hoogte van je activiteit, de andere persoon waarmee je afspreekt en je locatie.

Profielcontrole

Op veel datingsites moet je op je hoede zijn voor nepprofielen en datingfraude. Sommige mensen doen zich anders voor op datingsites om misbruik te maken van anderen. Op Facebook is dit niet anders.

Omdat een datingprofiel gekoppeld is aan je Facebook account, zullen er ongetwijfeld wel minder datingfraudeurs actief zijn. Hoe dan ook blijft het belangrijk om op je hoede te zijn. Lees daarom ook ons dossier over datingfraude.

Enkel tekst sturen

Om het datingfraudeurs niet te makkelijk te maken heeft Facebook nog een maatregel ingevoerd; in de chats die je voert vanuit Facebook Dating kun je geen afbeeldingen of links naar elkaar toesturen. Dit zorgt ervoor dat er minder misleidende of malafide berichten gedeeld kunnen worden via Facebook Dating.


Uitschrijven

blankUitschrijven voor Facebook Dating is net zo makkelijk als het aanmelden. Wanneer je naar het tandwieletje gaat in de app, kom je in je ‘Dating instellingen’. Hier staat de optie ‘Profiel verwijderen’ met rode letters. Wanneer je hierop drukt heb je de optie om je account te verwijderen of om een tijdelijke time-out in te stellen. Een tijdelijke time-out betekend dat je niet zichtbaar bent op Facebook Dating, maar wel op elk moment terug kunt komen.


Gratis account?

Facebook Dating is in eerste instantie gratis, en de verwachting is dat dit ook zo blijft. Bijna alle producten van Facebook zijn gratis te gebruiken, omdat je eigenlijk betaald met je data. Deze kan Facebook voor een flinke prijs verkopen aan adverteerders en op die manier betaal je zelf alsnog de prijs voor de dienst.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Gemakkelijk aan te maken
 • Strenge controle op echte profielen
 • Accurate matching
Minpunten:
 • Met Facebook dating weet Facebook nóg meer van je
 • Moeilijk anoniem te blijven
 • Gratis, maar je betaald met je data
Bekijk top 10 datingsites
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Review inzenden over Facebook Dating

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen Facebook Dating

Ervaring geschreven door Henk
13 mei 2022
Ieder gesprek wil naar WhatsApp????

Met wie je ook contact krijg geeft gelijk ze mobiele nummer om verder te praten op WhatsApp, welke reden heeft dat??????

Ervaring geschreven door Ws
4 februari 2022
problemen fb dating

Hallo, erger me zot aan deze app. Krijg altijd bij het icoon meldingen(bv11) eens op de app bij mensen die je leuk vinden zie je dan niets meer. Heel af en toe 1. Dus mis er veel. Al geprobeerd de app eraf te halen en opnieuw te installeren, alsook de gehele fb app. Niets werkt en blijf de likes niet te zien te krijgen..frustrerend en weet niet hoe dit op te lossen. Iemand ervaring mee??

Ervaring geschreven door chantal
4 februari 2022
Online

Je kan niet zien of iemand online is waar je mee aan het berichten bent. En je ziet ook niet als iemand je een berichtje stuurt. Pffff

Ervaring geschreven door paul
19 oktober 2021
slecht

facebook is groot maar op de dating app hebben ze geen kaas van gegeten,je ziet niet naar je gemailt hebt,je hebt geen groep die je leuk vindt.

Ervaring geschreven door Marian
22 september 2021
Hoezo strenge controle op nepprofielen

Na 4 dagen uitproberen van deze datingapp, ben ik er maar weer mee gestopt. Ondanks dat ik in mijn criteria een zoekgebied en leeftijdsbereik had aangegeven, werd ik overspoeld met likes en berichten vanuit het buitenland, door veelal jongere of oudere mannen. Na een paar dagen bleef het angstvallig stil en leek ik wel onzichtbaar te zijn.
Daarnaast ben ik heel veel dubieuze profielen tegengekomen van mannen met Engelse namen, die uit een klein onbekend dorpje in Nederland kwamen en meestal een medisch beroep hadden (het vaakst ben ik orthopedisch chirurg tegengekomen), waarbij ze de creatiefste opleidingen hadden genoten (zoals een muziekschool). Best vermakelijk, maar wel opletten geblazen!
Ik heb in die paar dagen welgeteld 15 nepprofielen gemeld bij Facebook. Geen idee wat ze ermee gedaan hebben trouwens.
Hoezo strenge controle op nepprofielen? 😁 🤣

Ervaring geschreven door Teleurgesteld
22 september 2021
Zooo slecht!!

Fb dating is zooo slecht, dat kun je bijna niet geloven. Constant foutmeldingen en pauzes, ze werken er aan om het op te lossen maar dat gebeurt dus nooit. Verder kan ik op geen enkele manier nog contact krijgen met andere kandidaten.
Kan nu helemaal niks meer, de grootste flop die ik ooit heb meegemaakt op dit gebied, dat je zoiets durft aan te bieden, heel triest!

Ervaring geschreven door Randy
22 september 2021
Veel neppe profielen

Er zijn veel neppe profielen 99% van mijn matches gebruiken foto’s van een bekende persoon, als je dit dat aangeeft doet Facebook hier niets mee, en als je dan na de zoveelste keer melden weer zo’n fake profiel zie en je reageert met 🖕🏼 is dat niet goed. Die mensen negeren elke vraag en gaan gelijk naar whatsapp of Snapchat en Instagram, waar daar ook duidelijk te zien is via Image search, dat de
Foto van een ander is, scam dus. En wat doet Facebook, mij uit de dating halen. Ik spendeer uren om de foutieve profielen te melden en dit krijg ik als dank. Facebook dating is NIET aan te bevelen.

Ervaring geschreven door Dick
22 september 2021
Begrijp niet wat de symbolen op de foto’s betekenen.de

Sinds enkele dagen zit ik op facebook dating. Vind het prachtig dat ik zoveel vrouwen kan zien. Alleen ik zoek geen vrouwen op 400 km afstand. Is mij te ver. Maar max. 60 km. Heb ik opgegeven maar toch zie ik veel vrouwen die op honderden kilometers van mij vandaan wonen. En dan de symbolen zoals een hartje en andere symbolen. Ik weet niet wat ik daarmee moet.
Zag een leuke vrouw en klikte op een hartje en er gebeurde niets. En de vrouw is door facebookdating gelijk verwijderd. En ik dacht dat er een bericht naar die vrouw ging dat ik haar leuk vond. Jammer. Hopelijk komt er een mededeling wat al die symbolen betekenen. Met vr. Groet, Dick

Ervaring geschreven door Charlie
22 september 2021
Facebook dating farce

Facebook dating ziet er goed uit, maar is niet wat het lijkt.... al heel vaak een 'match' gehad, ik denk wel 40 keer.
Dan heb je de mogelijkheid een berichtje te sturen, doe ik dan ook, gewoon 'hoi' of een duimpje, krijg je echt nooit antwoord, waarom zou iemand de moeite nemen om je leuk te vinden en dan niet reageren op een berichtje?

Ervaring geschreven door Ingrid Cappelaere
22 september 2021
niet overschakelen naar whatsapp

Ondanks misschien strenge contrôle heel veel nepprofielen en oplichterij. Ze vragen om over te schakelen op
WhatsApp en na enige tijd is het alleen om geld te doen. Denk dat hier een hele organisatie achter zit en de profielen blijven gewoon staan. Schandalig. Was bijna opgelicht door Éric Jozef.. Zelfs na aangifte blijft hij er gewoon opstaan..

Ervaring geschreven door ERIK
22 september 2021
meer van hetzelfde

Ik heb - in tegenstelling tot vele anderen zo te lezen- geen technische problemen met de app. Maar het blijft een datingsite, dus meer van hetzelfde:
Vrouwen die ik like vinden mij niet leuk,
Vrouwen die mij liken vind ik niet leuk.
Wel matches hebben, maar die niet terug reageren,
Chats die ineens stoppen of verdwijnen (dwz ze heeft je verwijderd).
Kortom, je moet wel veel geduld hebben en volhardend zijn.

Ervaring geschreven door Paul
22 september 2021
Naar het containerpark ermee!!!

Waardeloze App. die van geen Kl.... werkt! de eerste dagen werkte alles normaal, maar nu al bijna een week later, krijg ik geen 1 match meer te zien, en kan ik gekregen chatberichten niet meer openen of lezen!!

Ervaring geschreven door S
22 september 2021
Matches niet kunnen zien

Je kan niet eens in een menu komen waar je je matches kan zien of contact mee opnemen. Enkel via de notificaties kan je in het menu komen waar je een bericht kan sturen, maar hiervoor moet je wel een bericht krijgen; hoe kom je in godsnaam in het menu waar je al je matches ziet en contact mee kan opnemen????? Heb overal gezocht en kan letterlijk nergens vinden....

Ervaring geschreven door Marlies
15 april 2021
Fake accounts en geldkloppers

Ik heb een aantal keren te maken gehad met een Fake account. De man gebruikt foto’s van iemand anders en heeft steeds met een andere naam. Heb aangegeven bij Facebook dat het een nepaccount is.
Verder nu ook contact gehad met iemand die geld wilde omdat hij niet bij zijn eigen bankaccount kon. Daarna wilde hij nog een kluisjes sturen en mijn creditcard gegevens hebben nadat ik direct al aangaf dat ik nooit geld naar iemand over zou maken. Tja gelukkig trap ik daar niet in. Maar toch maar even deze waarschuwing.

Ervaring geschreven door Anoniem
10 maart 2021
Dating is voor iedereen!

Deze is voor de auteur 'arrogante mutsen' niemand verplicht u de app te gebruiken. Als iemand u afwijst of andere verwachtingen/eisen heeft, zijn zij gelijk 'arrogant' volgens u. Wat is er overigens mis met een single moeder? Ik bedoel, de datingmarkt zit vol met allerlei soorten mannen en vrouwen. Je voert een gesprek, het is niet zoals in een kroeg 'hé, kom laten we het gesprek bij mij thuis voort zetten. U hééft kennelijk ook eisen, 'meegaand' zoals u dat eist.

Ervaring geschreven door Mitchell
23 februari 2021
Foutmelding

Ik krijg een foutmelding tijdens het aanmelden in het laatste "blok". 'Het ligt niet aan jou: het is onze fout. Er is iets fout gegaan en we werken eraan het op te lossen'.

Iemand hier ervaring mee?

Ervaring geschreven door Rens
23 februari 2021
Slecht

Ik heb 3 maanden een account bij fb dating. Wat een slechte app is dat
Als je berichten stuurt naar mensen die je leuk vind komen niet aan of kunnen niet gelezen worden.

Ervaring geschreven door B
4 januari 2021
Jammer

Ik had me aangemeld bij fb dating, maar ook weer afgemeld.
Ik vind het heel jammer dat je niet een overzicht van de anderen ziet. Je moet gelijk aangeven wel of niet, je hebt evt een tweede kans maar daarna kun je iemand niet weer ervoor krijgen.
Daarnaast vraag ik me af waar het sterretje tussen het kruisje en het hartje voor dient, had hoop dat deze mensen ergens opgeslagen zouden worden, maar dat is volgens mij niet zo dus waar is het dan voor?
Ook kreeg ik ineens allemaal vriendschapverzoeken en chatberichten uit Oeganda, Nairobi en allerhande andere landen, heel vervelend.
Hoop dat de site aangepast kan worden en je een lijst kunt maken van "misschien" kandidaten zodat je niet direct hoeft te beslissen en je iemand terug kunt vinden, of dat je gewoon een overzicht kunt krijgen van andere zoekenden.
Met vriendelijke groet,

Ervaring geschreven door Mike
29 december 2020
Geen matches of berichten

Krijg ik een melding van een like. Like ze terug. Maar nergens vind ik m'n matches terug of een mogelijkheid om met ze te chatten. Superslecht... Weken aangekeken fb verwijderd en opnieuw op me telefoon gezet. Niks helpt..

Ervaring geschreven door Commeyne johan
29 december 2020
Vraag over dat sterretje

In Facebook dating staat er tussen kruisje en hartje, ook een sterretje.
Wat betekend dat?

Ervaring geschreven door Arrogante mutsen
14 december 2020
Arrogante mutsen

Ik zie allemaal vrouwen die ook op Tinder staan. Geen ene man is kennelijk goed genoeg. Klagen over one night stands (eerder dus gedumpt) en de bekende eisenpakketten. Als het nu knappe vrouwen waren zou ik zeggen OK, maar veelal type volslanke single mom. De app werkt perfect in technische zin. En het is volledig gratis. Maar of je hier een normale vrouw gaat vinden, denk het niet. Toch maar wachten tot corona overwaait en IRL wat flirten.

Ervaring geschreven door Marten
9 december 2020
Fb dating

Als ik een bericht heb gestuurd, kan ik de berichten naar die persoon op de telefoon niet terug vinden. Ik kan niet gemakkelijk naar Dating toe op Facebook, ik heb het idee dat ik bovenaan in het scherm alléén een hartje zie, wanneer ik een bericht hen. Beetje vaag nog....

Ervaring geschreven door Anoniem
8 december 2020
Werk niet

Als moest werken zou het en leuke dating app zijn maar helaas werk het niet ..Zie je matches niet locatie verspring heel de tijd enz enz

Ervaring geschreven door J
2 december 2020
Vragen tegels ?????

Hallo,
Ik kan in mijn profiel maar 1 vragentegel opvoeren, terwijl ik ze allemaal wil gebruiken.
Wat kan ik daar aan doen?

Ervaring geschreven door Henk
27 november 2020
Bagger

Al een week niet meer mogelijk om berichten in te zien. En dit is dan een miljarden bedrijf. Wat een aanfluiting

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement