Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Facebook Dating datingsite review

Facebook Dating
Bekijk top 10 datingsites

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

In 2018 kondigde social media gigant Facebook aan dat ze hun eigen online dating service gingen lanceren. Sinds oktober 2020 heeft Nederland en Europa ook toegang tot de datingfunctie binnen Facebook. In dit artikel vertellen we je hoe het werkt en hoe Facebook Dating zich probeert te onderscheiden van de concurrentie.

Problemen met Facebook Dating

Na de lancering van Facebook Dating melden veel gebruikers dat ze problemen hebben met de dating functie. Zo zijn er veel gebruikers die aangeven dat de meldingen het niet doen binnen de app en dat je niet kunt filteren op een regio van kleiner dan 400km.

Om deze redenen adviseren we om Facebook Dating voorlopig niet te gebruiken. Wij raden als alternatief Lexa aan.

Klik hier om dating app Lexa gratis te proberen


Wat is Facebook Dating?

 • Facebook Dating is een losse functie die je vanuit de Facebook app kunt activeren
 • Je maakt een profiel aan welke compleet los staat van de rest van je Facebook of Instagram account
 • Facebook Dating matcht je niet met je bestaande Facebook vrienden of Instagram volgers (Behalve met de ‘Secret Crush functie)
 • Niet swipen, maar reageren: Facebook Dating wilt voorkomen dat het een ‘hook-up’ platform wordt en probeert zich hiermee te onderscheiden van Tinder en Badoo
 • Diverse unieke privacy en beveiligingsopties

Facebook wordt al sinds het begin van de website gebruikt door mensen om een relatie te vinden. Eerder legden we uit waarom dat niet per sé een goed idee is. De nieuwe Facebook dating functie kan hier echter wel verandering in brengen, aangezien het online daten via Facebook hier veiliger van kan worden en een betere gebruikerservaring kan bieden.


Hoe werkt Facebook dating?

Ondanks dat Facebook Dating in Nederland nog niet beschikbaar is, kunnen we aan de hand van buitenlandse mensen die al toegang hebben tot Facebook Dating wel zeggen hoe het werkt.

In de kopjes hieronder lees je onder andere hoe je de functie activeert, hoe je je profiel kunt aanpassen en hoe de matching werkt. Daarnaast behandelen we verschillende functies die Facebook Dating uniek maken.


Profiel activeren, aanmaken en personaliseren

blankAangezien Dating een losse functie is binnen Facebook, moet je dit eerst activeren. Dit doe je door in de Facebook app naar het menu te navigeren rechtsonder in je scherm (3 streepjes). Wanneer je hierop drukt verschijnt onder je naam de functie ‘Facebook Dating’.

Dating home

Deze knop brengt je vervolgens naar je ‘Dating Home’, alwaar je je profiel kunt aanmaken en personaliseren. Het aanmaken van je profiel is vergelijkbaar met andere dating apps. Je doorloopt verschillende stappen waarin je aangeeft wie je bent en waar je naar op zoek bent. Hierbij houdt Facebook Dating bijvoorbeeld rekening met je kinderwens, leeftijdscategorie en religie.

Gender opties

blank

Daarnaast heb je uitgebreide opties om je gender te specificeren en aan te geven in welk gender je geïnteresseerd bent. Dit maakt Facebook Dating ook een geschikte app voor transgenders, homo’s, of andere LGHBT’ers.

Profieltekst, foto’s en vragentegels

Je persoonlijke profiel kun je vervolgens vormgeven met foto’s, vragentegels en een profieltekst van maximaal 500 tekens. Door deze limiet wordt je gedwongen om een kort maar bondige omschrijving van jezelf te geven. Dit voorkomt grote lappen oninteressante profieltekst die niemand wil lezen.

Foto’s kun je inladen van Facebook of Instagram, maar je kunt ze ook los uploaden. Ook heb je de opties om Instagram of Facebook Stories ook op dating te delen.

Vragentegels

blank

De vragentegels bieden een leuke gelegenheid om meer over je te weten te komen. Dit zijn vragen die je kunt beantwoorden en die terugkomen op je profiel. Voorbeelden van dergelijke vragen zijn;

 • Wat is jouw verborgen talent?
 • Wat is iets waar je passie voor hebt?
 • Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?

Wie ziet wat?

blankEen kritisch punt van Facebook Dating is privacy. Het social media platform heeft namelijk zoveel informatie van zijn gebruikers dat je privacy bij gebruik van Facebook behoorlijk in de knel kan komen. Het is daarom belangrijk om te weten, welke persoonlijke informatie Facebook deelt met andere gebruikers.

Een goed punt hierbij is dat jezelf volledige controle hebt over welke informatie in jouw dating profiel er wordt gedeeld met anderen.

 • Alleen mensen die zelf een profiel hebben aangemaakt kunnen je datingprofiel zien
 • Je bestaande Facebook vrienden kunnen niets zien van je datingprofiel
 • Je kunt zelf aangeven of je vrienden van vrienden als match suggestie wilt ontvangen
 • Je kunt proactief mensen blokkeren die daarmee nooit jouw datingprofiel zullen zien
 • Je hebt zelf de controle welke informatie mensen kunnen zien op jouw datingprofiel
 • Gesprekken vinden plaats in een speciale chatomgeving en zijn dus niet verbonden met Whatsapp, Instagram of Facebook messenger.

Functies en mogelijkheden

blankVeel functies in Facebook Dating zijn al wel bekend van andere dating apps. Qua aanpak en matching is Facebook echter wel onderscheidend.

Matching

Matching in Facebook Dating gaat op 3 verschillende manieren. Zodra je gematcht bent met iemand ben je in de gelegenheid om een gesprek te beginnen.

 • Voorgestelde matches: Matches die volgens het algoritme van Facebook bij jou passen
 • Heeft jou geliked: Hier vind je alle mensen die jou hebben geliked
 • Groepen of evenementen: Hier vind je matches die lid zijn van dezelfde groepen als jij of naar dezelfde evenementen gaan

Secret Crush

blank

Secret Crush is een unieke functie die het mogelijk maakt om te matchen met je bestaande vrienden of Instagram volgers. Het werkt alsvolgt:

 • Je selecteert maximaal 9 Instagram volgers of Facebook vrienden op wie je een crush hebt
 • Deze personen krijgen hier geen melding van en dit wordt niet publiekelijk gedeeld
 • Wanneer één van deze personen jou ook als Secret Crush heeft aangeklikt, hebben jullie een match
 • Enkel wanneer je elkaar beide hebt toegevoegd als crush krijg je elkaars datingprofiel te zien
 • Alleen jij kan je crushes bekijken. Secret Crush data zal nergens op Facebook verschijnen

 


Beveiliging en Privacy

Zoals eerder gezegd is privacy een belangrijk onderdeel binnen alle onderdelen van Facebook. Je kunt je daarom afvragen of het wel verstandig is om één partij toegang te geven tot zoveel persoonlijke data en of je Facebook Dating daarom überhaupt moet gebruiken.

Betreffende privacy en veiligheid heeft Facebook wel enkele extra features ingebouwd, zodat het online daten veiliger wordt en je meer controle hebt over je data.

blankDeel je plannen

Via de functie ‘Deel je plannen’ kun je bekenden op de hoogte stellen wanneer je een fysieke date met iemand hebt gepland via Facebook dating. Via Facebook Messenger krijgt deze persoon toegang tot je locatie voor een uur lang, mocht er in dat geval iets mis gaan, dan is iemand op de hoogte van je activiteit, de andere persoon waarmee je afspreekt en je locatie.

Profielcontrole

Op veel datingsites moet je op je hoede zijn voor nepprofielen en datingfraude. Sommige mensen doen zich anders voor op datingsites om misbruik te maken van anderen. Op Facebook is dit niet anders.

Omdat een datingprofiel gekoppeld is aan je Facebook account, zullen er ongetwijfeld wel minder datingfraudeurs actief zijn. Hoe dan ook blijft het belangrijk om op je hoede te zijn. Lees daarom ook ons dossier over datingfraude.

Enkel tekst sturen

Om het datingfraudeurs niet te makkelijk te maken heeft Facebook nog een maatregel ingevoerd; in de chats die je voert vanuit Facebook Dating kun je geen afbeeldingen of links naar elkaar toesturen. Dit zorgt ervoor dat er minder misleidende of malafide berichten gedeeld kunnen worden via Facebook Dating.


Uitschrijven

blankUitschrijven voor Facebook Dating is net zo makkelijk als het aanmelden. Wanneer je naar het tandwieletje gaat in de app, kom je in je ‘Dating instellingen’. Hier staat de optie ‘Profiel verwijderen’ met rode letters. Wanneer je hierop drukt heb je de optie om je account te verwijderen of om een tijdelijke time-out in te stellen. Een tijdelijke time-out betekend dat je niet zichtbaar bent op Facebook Dating, maar wel op elk moment terug kunt komen.


Gratis account?

Facebook Dating is in eerste instantie gratis, en de verwachting is dat dit ook zo blijft. Bijna alle producten van Facebook zijn gratis te gebruiken, omdat je eigenlijk betaald met je data. Deze kan Facebook voor een flinke prijs verkopen aan adverteerders en op die manier betaal je zelf alsnog de prijs voor de dienst.


Onze ervaringen met Facebook Dating

Pluspunten:
 • Gemakkelijk aan te maken
 • Strenge controle op echte profielen
 • Accurate matching
Minpunten:
 • Met Facebook dating weet Facebook nóg meer van je
 • Moeilijk anoniem te blijven
 • Gratis, maar je betaald met je data
Bekijk top 10 datingsites
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies