Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Transgender dating; een date regelen als transgender

Transgender dating; een date regelen als transgender

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Transgender dating. Het is een onderwerp waar we nog niet eerder over schreven. Stom eigenlijk, want er is een grote groep mensen in Nederland die niet alleen worstelt met het eigen geslacht en eventueel hun seksuele voorkeur, maar ook met het vinden van een leuke date. Voor alle transgenders en mensen die op zoek zijn naar trans-mensen schreven we onderstaand artikel.

Het regelen van een date als transgender is enerzijds niet zo moeilijk, maar aan de andere kant kan het een lastig karwei zijn. Je zal namelijk te maken krijgen met vooroordelen. Soms nare reacties. Mensen die nieuw zijn met het begrip transgender en er alles over willen weten. Dat blijkt ook wel uit het televisieprogramma ‘Hij is een zij’ dat door NPO3 wordt uitgezonden. In dit programma komen veel problemen voorbij waar transgenders mee worstelen bij het vinden van liefde.

Ook kunnen transgenders moeite ervaren om een serieuze date te scoren. Veel van de mensen die interesse hebben in transgenders hebben namelijk een seksueel motief. Ze zijn nieuwsgierig en willen hun seksuele interesses (verder) ontdekken. Als transgender zit je hier misschien wel helemaal niet op te wachten en ben je bijvoorbeeld juist op zoek naar een serieuze relatie.


Datingsites voor transgenders

Om die reden hebben we hieronder 4 datingsites voor je verzameld waar je van alles op gaat vinden: mensen die op zoek zijn naar een leuke date met een transgender of andere transgenders die op zoek zijn naar een serieuze relatie.


Transseksueeldating.nlBezoek Transseksueeldating.nl

Aanmelden als transgender? De enige datingsite in Nederland die deze optie aanbied is de website Transeksueeldating.nl. Je kunt hier terecht als je op zoek bent naar een leuke date, een erotisch afspraakje, een vriendschap of een serieuze relatie.

De site is ook geschikt als je zelf man of vrouw bent maar juist op zoek bent naar een transgender of transseksuelen. Aanmelden is ten alle tijden gratis.

Bezoek Transseksueeldating.nl

LexaBezoek Lexa

Op Lexa vind je veel openminded mensen. De website onderscheidt zich qua gebruik volledig van de rest. Hier geen ellenlange profielteksten, maar een fotocollage die goed weerspiegelt wie je bent en waar je van houdt. Ideaal voor transgender mensen om hun persoonlijkheid te laten zien in één simpel overzicht. De leden op Lexa.nl lopen behoorlijk uiteen qua wensen. Er zijn wat mensen die er voor (seks)dates op zitten, maar er zijn ook zat leden te vinden die eerder naar een serieuze relatie neigen. Lexa.nl behoort tot één van de grootste datingsites van Nederland en de kans dat je gaat vinden wat je zoekt is dan ook behoorlijk groot op deze datingsite.

Bezoek Lexa

ParshipBezoek Parship

Parship.nl profileerde zich lange tijd als website speciaal voor hoger opgeleiden, maar al een tijdje zien we een trend op Parship: mensen uit alle lagen van de bevolking schrijven zich in op Parship.nl. Wel is het serieuze karakter van de datingsite behouden gebleven. De singles op Parship zijn voornamelijk op zoek naar serieuze contacten, eventueel om een relatie mee te beginnen. De wetenschappelijk gefundeerde persoonlijkheidstest draagt hier aan bij. Door deze in te vullen matcht het systeem je aan de leden die het beste bij je passen. Het is dus vrij gemakkelijk voor transgenders (en mensen die hier naar op zoek zijn) om met interessante singles in contact te komen via de online datingsite.

Bezoek Parship

MetJouBezoek MetJou

Voor de twingtigers onder ons is er de website MetJou.nl. Hier kun je een uitgebreid profiel aanmaken waarin je al je wensen als transgender aan kan geven. En aanmelding is volledig gratis!

Bezoek MetJou

Wat is een transgender precies?

Transgender. Transseksueel. Travestiet. Shemale. Crossdresser. Drag queen. En gelegenheidsvrouw. Het zijn zomaar wat termen die je voorbij hoort komen als je op zoek gaat naar de betekenis van het woord ‘transgender’. Voor iedereen die niet goed weet wat er met transgenders wordt bedoeld hieronder een korte omschrijving.

Het woord transgender is een overkoepelende term. Alle voorgenoemde termen kun je scharen onder dit ene woord, al hebben ze allemaal een andere specifieke betekenis. Uiteindelijk hebben alle mensen die binnen deze groep vallen wel één gemeenschappelijke deler: ze voelen zich niet (of niet helemaal) thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. Officieel noemt men dit genderdysforie, wat neer komt op een gevoel van onbehagen met het geslacht. Genderdysforie komt in alle tijden, in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor, al kunnen we er hier in Nederland redelijk over open zijn vandaag de dag, in tegenstelling tot andere landen waar de rechten van transgenders nog steeds flink onderdrukt worden.


Waarom noemen jullie geen ‘gay’ datingsites?

Misschien had je verwacht in een artikel over transgender dating een aantal gay-dating-sites tegen te komen. Het is toch het hoekje waar transgenders vaak worden neergezet. Volkomen onlogisch, maar daarvoor moeten we wat dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden die er zijn rondom trans mensen.

Een transgender is dus – simpel gezegd – iemand die niet (altijd) happy is in zijn of haar eigen lichaam. Kort door de bocht: een transgender man had liever een vrouw willen zijn en een transgender vrouw had liever een man willen zijn. Vrij simpel, maar dit zegt natuurlijk niets over de geaardheid van de transgender.

Er zijn zat transgendermannen die liever seks willen met een vrouw dan met een man. Zelfs als zij zich als (gelegenheids-)vrouw kleden. Andersom is dit natuurlijk ook het geval. Een vrouw die zich meer man voelt hoeft niet per definitie een lesbienne of biseksueel te zijn. Het is de grootste misvatting rondom transgenders waar zij zelf maar wat vaak mee te kampen hebben. Want leg het allemaal maar eens uit als je nog in het beginstadium van daten bent. Behoorlijk zware gesprekken zo tijdens het eerste drankje samen.

Het is dan ook de reden waarom het voor transgenders best wel lastig kan zijn om een leuke date te scoren. Mensen begrijpen het niet, willen het niet begrijpen en/of hebben hun vooroordeel al klaar voordat de transgender enige tekst en uitleg heeft kunnen geven.


Zoekt en gij zult vinden

Aan het einde van de rit zijn we allemaal mensen. Mensen op zoek naar genegenheid. Geborgenheid. Liefde. Verliefdheid. Eventueel aangevuld met seks. Voor een transgender is dit niet anders. En daarom is zoeken via het internet misschien wel de beste manier om een date te regelen als transgender. Je kunt direct open en eerlijk zijn over je persoonlijkheid, je geaardheid en je persoonlijke voorkeuren en wensen. Je zult minder vaak te maken krijgen met mensen die nare verwensingen naar je hoofd smijten of onaangenaam verrast zijn door de extra package die je met je meedraagt.

De hierboven genoemde datingsites kunnen je helpen bij het vinden van die leuke date, maar er zijn natuurlijk ook gay dating sites waar je gelijkgestemden kunt vinden. Al hebben we die in dit artikel dus bewust niet besproken. Ben je benieuwd welke websites dit zijn? Lees dan ons artikel over de beste gay dating sites!


Transgender dating buiten het internet om

Natuurlijk kun je ook buiten het internet om op zoek gaan naar transgenders. Echter is dit niet altijd even gemakkelijk. Sommige transgenders zullen bijvoorbeeld niet open en bloot hun ‘geheim’ met de wereld delen en bij sommige transseksuelen die je in de kroeg tegenkomt zou je op voorhand nooit zeggen dat het hier om een man gaat in plaats van om een vrouw.

Maar er zijn gelukkig wel speciale evenementen en locaties waar transgenders samenkomen. Door heel het land worden bijvoorbeeld door overkoepelende organisaties voorlichtings- en informatiebijeenkomsten georganiseerd. Ook wordt vanuit het COC (belangenorganisatie die opkomt voor  homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBTQ)) regelmatig wel een feest georganiseerd op één van hun locaties. Deze vind je door heel het land, van Friesland tot aan Limburg. Op de website transgenderinfo.nl ontdek je alle evenementen die voor en door transgenders worden georganiseerd.

We hopen je met dit artikel voldoende uitleg te hebben gegeven over transgenders en transgenderdating en zijn wel benieuwd geworden naar jouw ervaringen. Ben jij een transgender? Of heb je ervaring met het daten met een transgender? Laat het ons dan weten via een reactie onderaan deze pagina. We zijn erg nieuwsgierig naar jouw bevindingen rondom transgender dating!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies