• Onafhankelijk vergelijken
  • 221 datingsites & 27 apps
  • 465 tips & artikelen

Afstandelijk gedrag bij mannen: hoe ga je ermee om?

Overig advies  Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Het is een veelgehoorde kreet onder vrouwen: “Hij doet zo afstandelijk!” Dat is iets waar wij vrouwen absoluut niet tegen kunnen. Het liefst horen we onmiddellijk wat er aan de hand is, en – belangrijker nog – of hij nog bij ons wil zijn. Heb je iets verkeerds gezegd of gedaan? Deed hij zich al die tijd anders voor dan dat hij was? In dit artikel lees je waar afstandelijk gedrag bij mannen vandaan komt en hoe je dit oplost.


Waarom tonen mannen afstandelijk gedrag?

Er zijn een heleboel redenen waarom mannen afstandelijk gedrag kunnen vertonen. Sommige mensen beweren dat mannen afstandelijk worden als ze verliefd zijn, maar trek alsjeblieft niet te snel conclusies. Lees eerst de andere redenen waarom mannen afstandelijk gedrag kunnen vertonen. Wellicht heeft de reden wel niets met jou te maken!

  • Hij moet iets verwerken. ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’. Dat merk je heel goed als het om het verwerken van emoties gaat. Vrouwen willen er het liefst over praten, mannen trekken zich terug. Zij willen de problemen intern oplossen. Dat vergt energie, energie die hij op dit moment niet aan jou kan geven.
  • Hij vindt je minder leuk. Na een lange reeks dates, of in een relatie, heb je hem al voor je gewonnen. Grote kans dat je daarom minder je best voor hem doet. Je ploft bijvoorbeeld zonder make up op de bank in je joggingbroek, je lacht minder hard om zijn grapjes. Het kan zijn dat het grote monster ‘de sleur’ jullie opzoekt en ervoor zorgt dat hij zich afstandelijk gedraagt.
  • Hij vindt dat je teveel zeurt. Mannen houden niet van klagen, zeuren en overgevoelige gesprekken. Als jij veel zeurt, kan het zijn dat hij zich ervan afsluit door zich afstandelijk te gedragen. Bij een man kan je beter direct zeggen wat je wilt, op een vriendelijke toon. Soms kun je nog beter je commentaar inslikken, al helemaal als het uiteindelijk niet zo belangrijk voor je is.
  • Het gras is groener aan de overkant. We leven in een consumptiemaatschappij, waarin we met een druk op de knop in contact komen met iemand van het andere geslacht. Misschien kijkt hij om zich heen en denkt hij dat hij ergens anders beter kan krijgen. Onzin natuurlijk. Laat hem ervaren waarom jij de allerbeste voor hem bent!
  • Het komt te dichtbij. Vooral in de beginfase van het daten, wil hij graag zijn zelfstandigheid behouden en niet al te veel verwikkeld raken in ‘gevoelens’. Hij vindt het leuk om tijd met je door te brengen. Toch moet hij voor zichzelf eventjes de rem erop zetten om te voelen of dit echt is wat hij wil. Als emoties of gevoelens te dichtbij komen, dan neemt een man vaak even afstand. Soms heeft dit te maken met bindingsangst.
  • Hij heeft een crisis. Midlife crisis, gedoe op het werk, ruzie met zijn moeder, bezorgd om zijn zusje… Elke vrouw gaat – net als een man – zo nu en dan door een (kleine) crisis. Daar gaan een hoop gedachten, emoties en gevoelens naar uit. Dat hij nu even afstand van je neemt, betekent niet per se dat hij je niet meer leuk vindt. Hij heeft simpelweg eventjes iets anders aan zijn hoofd.

Afstandelijk gedrag bij mannen: hoe los je dat op?

Allemaal leuk en aardig dat hij een goede reden heeft voor zijn afstandelijke gedrag; fijn is het niet. Je wilt het liefst dat hij zich weer voor je openstelt en dat jullie door kunnen gaan bij waar jullie gebleven waren. De tweede date, scharrelen of misschien zelfs een relatie. Daarom hebben wij een aantal tips geselecteerd voor als je afstandelijk gedrag bij mannen ervaart. Want hoe los je dat op?

Vraag waarom hij afstandelijk doet

Het is heel eenvoudig om door middel van aannames in een soort van vicieuze cirkel te belanden waarin jullie allebei afstandelijk doen. Hij doet afstandelijk, jij voelt je afgewezen en gaat ook afstandelijk doen. Daardoor komt er nog minder contact tussen jullie. Ook hebben vrouwen snel de neiging om indirecte opmerkingen te maken zoals “Gezellige middag is dit, maar niet heus” of “Wat heb ik nou weer gedaan”. Het is veel beter om op een rustige en open manier te vragen waarom hij afstand neemt. Zonder oordeel! Want hij heeft recht op zijn eigen gevoelens en gedachten. Wellicht is het antwoord wel een hele opluchting, zoals “Ik heb hoofdpijn” of “Ik baal ervan dat die sneakers zijn uitverkocht”. Dan weet je dat het niets met jou te maken heeft en kun je hem even in z’n sop laten gaarkoken, zoals dat heet.

Focus je op jezelf

Dat hij afstandelijk gedrag vertoont wil niet zeggen dat jij hierdoor je middag, week of zelfs hele leven moet laten verzieken. Integendeel, door leuke dingen te ondernemen met vrienden of je extra te focussen op studie of werk, laat je hem zien dat je jezelf prima kunt redden. Je hebt hem niet nodig om het leuk te hebben. Dat kan in hem het ‘jagersinstinct’ aanwakkeren. Door de afstand die hij zelf in eerste instantie nam, en die je nu zelf neemt, leert hij jou waarderen. Voor je het weet staat hij weer poeslief op de stoep. Jammer, want dan ben je net aan het winkelen met een vriendin! Alle gekheid op een stokje, als hij op een goede manier jaloers wordt, zal zijn afstandelijke gedrag waarschijnlijk op een natuurlijke manier worden opgelost.

Geef het de tijd

Als hij er niet over wil praten en je zijn afstandelijke gedrag niet kunt oplossen, geef het dan de tijd. Hij moet iets verwerken en daar heeft hij de tijd voor nodig. Of hij moet ergens overna denken en kan daarbij jouw mening niet gebruiken. Onthoud dat ‘gedane zaken geen keer nemen’. Wat is gebeurd, is gebeurd. Je kunt er op dit moment niet echt iets aan veranderen, behalve afwachten. Als zijn afstandelijkheid niets met jou te maken heeft geeft hij binnenkort weer de volledige aandacht aan je.

Investeer in je seksleven

Er zijn een paar dingen die altijd (meestal) voorrang hebben in het hoofd van een man. Sterker nog, die zorgen dat hij zijn hoofd eventjes uitzet en alleen nog handelt vanuit zijn gevoel. Een van die dingen is seks. Door intiem te zijn met elkaar, overbrug je de afstand zonder ergens over te moeten praten. Tegelijkertijd laat je hem zien dat je om hem geeft en ervaart hij hoe geweldig het is om met jou samen te zijn.

Pas op dat je niet compenseert voor zijn afstandelijke gedrag

Veel vrouwen houden niet van stilte. Heeft hij niet zo’n zin om te praten? Prima, dan knal jij er nog even drie verhalen tegenaan. Waardoor je hem in feite alleen maar afstoot. Tijdens afstandelijk gedrag doen veel vrouwen er nog een schepje bovenop. Ze vragen heel erg door wat er nou precies aan de hand is, soms worden ze zelf afstandelijk en koud. Daardoor krijgt de man het gevoel alsof hij een extra probleem heeft. Terwijl hij in eerste instantie alleen maar even een rothumeur had. Door een kleinigheidje, zoals een slechte voetbalwedstrijd.


Pas op met een man die altijd afstandelijk is

Dit artikel focust zich erop als jouw date, vriend of man afstandelijk gedrag vertoont terwijl dat eerder niet het geval was. Het is echter ook mogelijk dat jouw date of vriend zich altijd afstandelijk gedraagt en dat je jezelf nu afvraagt hoe je dat oplost. Het kan natuurlijk in zijn karakter zitten, dat hij gewoon niet echt open is. Kijk bijvoorbeeld eens naar andere culturen – hoe moeilijk is het om echt contact te maken met een Japanner of een Rus? Hij mag dan wel uit hetzelfde land als jou komen, het kan zijn dat hij gewoon anders is. Door zijn opvoeding of door zijn genen.

Een andere reden voor ‘chronisch’ afstandelijk gedrag is dat hij bindingsangst heeft of geen serieuze intenties met je heeft. Dat wil zeggen dat hij het nu leuk vindt om met je te zijn, maar dat het wat hem betreft niet meer hoeft te worden dan een date of een potje seks. Dat klinkt hard, en dat is het ook. Realiseer je dat je pas verder komt in jullie date/relatie als er gecommuniceerd wordt. Dat komt van twee kanten. Dus als hij een gesloten oester is, dan wordt het heel erg lastig om jullie relatie naar een hoger level te brengen. Pas op dat hij je niet aan het lijntje houdt!


Nu weet je hoe je afstandelijk gedrag bij mannen op kunt lossen. Het probleem ligt echter niet altijd bij de mannen. Soms doet een vrouw ook hartstikke afstandelijk, zonder dat de man weet wat er aan de hand is! Heb jij daar ook we leens mee te maken? Lees dan ons andere, vergelijkbare artikel ‘Afstandelijk gedrag bij vrouwen – hoe los je dat op?’.foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website
© Datingsite Kiezen 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement