Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Wat leer je tijdens een flirt training?

Wat leer je tijdens een flirt training?

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020

De één staat met de mond vol tanden als er geflirt moet worden en de ander is een ware Don Juan of Valeria Messalina. Versieren en flirten zit voor sommige mensen in het bloed en kost de man of vrouw in kwestie 0,0 moeite. Juist voor de mensen die meer moeite hebben met versieren en flirten zijn er flirt trainingen. Maar wat leer je nu zoal tijdens een flirt training en is het de moeite waard om er een te volgen?


Flirten; een vak apart

Je leeft in de moeilijkste én makkelijkste tijd ever. Niet eerder in de geschiedenis was het namelijk zo eenvoudig om een leuke dame of heer ‘tegen het lijf te lopen’ als vandaag de dag. Tussen haakjes geschreven inderdaad, want we doelen in dit geval op de digitale snelweg, genaamd het internet, waar je zonder problemen iemand kunt ontmoeten die aan de andere kant van de wereld woont. Niet langer ben je afhankelijk van het aanbod in de lokale kroeg,  de plaatselijke discotheek, op het werk of op school. Zolang je een media-apparaat en een internetverbinding hebt, kun je op zoek gaan naar de ware en contact leggen zodra je iemand op het oog hebt.

En daar komt het moeilijke gedeelte. Want hoe leg je succesvol contact met iemand? Hoe kun je je onderscheiden als de man of vrouw in kwestie dagelijkse meerdere flirts op zich afgestuurd krijgt? Want dat hele internet-daten en flirten is wel leuk, maar vooral de vrouwen worden vandaag de dag overstelpt met avances. Dit artikel is dan ook vooral bedoeld voor de heren. Over het algemeen zijn het niet de dames die een flirtcursus nodig hebben. Een paar keer verleidelijk knipperen met de ogen is in veel gevallen genoeg om een heer te doen smelten. Voor de heren van vandaag de dag ligt dat een stuk moeilijker. Juist door de digitale communicatie zijn we een beetje vergeten hoe we ‘in het echt’ moeten flirten. Hoe we een vrouw om ons vinger kunnen winden. Hetzij voor een eenmalig avontuurtje, hetzij als zijnde ‘de liefde van je leven’.


Flirttrainingen

Flirt- en relatiecoaches springen daar slim op in. Het aantal flirttrainingen en cursussen zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wie op Google zoekt op flirttraining of versiercursus zal in luttele secondes tienduizenden zoekresultaten voorgeschoteld krijgen. “Leer vrouwen versieren én ze behouden…” of “X tips om te flirten” valt er te lezen. Wie vervolgens een beetje doorklikt ziet al snel dat het merendeel van het aanbod bestaat uit cliché tips en tricks. Zaken die ieder weldenkend mens wel kan bedenken. Flirttrainingen en cursussen die de diepte in gaan zijn vaak betaalde trainingen. Hiervoor betaal je wat, maar krijg je ook veel terug. De één werkt met een soort bootcamp waarbij er groepslessen gevolgd kunnen worden, de ander werkt als privécoach en leert je stap voor stap wat er komt kijken bij succesvol flirten. Welke vorm je voorkeur heeft, dat is helemaal aan jou. Want in de basis worden er in flirttrainingen dezelfde zaken behandeld.


Assertiviteit

‘Een brutaal mens heeft de halve wereld.’ Je zal het spreekwoord vast wel eens een keer gehoord hebben. Als het om versieren en flirten gaat is dit een waarheid als een koe. Want wie denk je dat er meer succes heeft: iemand die de hele avond in de kroeg verlegen in een hoekje staat (en geen vrouw durft aan te spreken) of iemand die de ene vrouw na de andere aanspreekt bij de bar? Niet geschoten is tenslotte altijd mis, toch? De flirtcoach zal dan ook vaak beginnen met het aanleren van assertiviteit. Vrouwen aanspreken. En dat hoeft echt niet meteen perfect. Hoe vaker je iets doet, des te beter je er tenslotte in wordt. Je kunt alleen van fouten leren zodra je ze maakt en daarom zal je tijdens een flirttraining of cursus een veelvoud van vrouwen moeten gaan aanspreken. Als je dit niet gewend bent zal dit in het begin een enorm hoge drempel voor je zijn.

De coach is er om je daarbij te ondersteunen. Hij of zij zal je gesprek-skills analyseren en je tips en tricks geven hoe je het de volgende keer beter aan kunt pakken. Het belangrijkste is in ieder geval dat je van de schroom afraakt om vrouwen aan te spreken. Zie het een beetje als schieten met hagel. Als je schiet met hagel, vuur je veel kogels tegelijk af en is de kans groot dat er altijd wel eentje raak is. Met versieren en flirten is dit niet heel veel anders. Hoe meer vrouwen je aanspreekt, des te groter de kans is dat je vroeg of laat ‘raak schiet’.


Openingszinnen

Op Datingsite Kiezen hebben we het al vaker gehad over de openingszin. Zeker in dit digitale tijdperk zal je openingszin origineel en/of gevat moeten zijn om een reactie terug te krijgen. Vooral als je via het internet aan het flirten bent gaat deze vlieger op. Je mist op het internet tenslotte een tweetal zaken die je in een real-life-gesprek kunnen helpen bij je openingszin: lichaamstaal en intonatie. Op het internet ontbreken deze twee zaken, die essentieel zijn bij communicatie. Een goede flirttraining zal je dan ook niet alleen ondersteunen bij openingszinnen die je in ‘het echte leven’ kunt toepassen, maar ook bij openingszinnen die je maakt via een datingsite of Tinder.

Veel flirtcoaches reiken je een aantal openingszinnen aan die je tot je standaardrepertoire zou moeten beschouwen. Daarbij is het vaak zo dat eenvoud beter werkt dan een moelijkere openingszin. Een simpele “hoi, ik ben Henk. En jij bent….?” werkt vaak beter dan “deed het pijn, toen je uit de hemel kwam vallen..”. Ook met het oefenen van je openingszin ga je tijdens de flirtcursus weer veelvuldig aan de slag en in combinatie met de assertiviteitstraining uit het eerste onderdeel, zul je merken dat het beetje bij beetje eenvoudiger wordt om buiten je comfortzone te stappen. En ze zeggen natuurlijk niet voor niets dat de beste dingen in het leven juist buiten je eigen comfortzone zijn te vinden.


Lichaamstaal

Zoals gezegd vormt lichaamstaal een belangrijk onderdeel van onze communicatie. Ons lichaam liegt niet zo snel, in tegenstelling tot wat er soms uit je mond komt. Dit komt omdat lichaamstaal vanuit je onderbewuste ontstaat, terwijl hetgeen je uitspreekt vaak uit het bewuste gedeelte van de hersenen afkomstig is. Zodoende valt er veel winst te behalen als je een beetje handig wordt in het aflezen van lichaamstaal. Een goede flirtcoach zal dit onderdeel dan ook standaard in de training hebben zitten. Hij of zij zal je de kenmerken schetsen wanneer iemand geïnteresseerd is in je en wanneer helemaal niet. Zo wordt flirten een stuk eenvoudiger en wordt de kans op een blauwtje ook een stuk kleiner.

lichaamstaal


Gesprekstechnieken

Oke. Haar lichaam vertelde dat ze je wel ziet zitten. Aanspreken was geen probleem meer, want je openingszin was ‘top of the bill’. Maar nu dan? Hoe houd je een gesprek gaande en beter nog: hoe stuur je het in een bepaalde richting? De gesprekstechnieken die je leert tijdens een flirttraining helpen je hierbij. Want lichaamstaal aflezen en aanspreken is stap 1, maar een gesprek gaande houden is de logische vervolgstap natuurlijk. In veel gevallen zal het gesprek een bepaald doel hebben. Denk aan een nummer bemachtigen of de dame in kwestie mee naar huis weten te krijgen. Je coach leert je welke technieken je kunt toepassen in de specifieke situatie.


Relatie

Niet elke flirttraining is gericht op de langere termijn. Sommige date- en flirtcoaches richten zich puur op de korte termijn: hoe scoor je nummers en hoe klets je ze het bed in? Als dat je doel is, dan is dat prima. Maar doorgaans wil je op de langere termijn je verovering behouden als ze de ware blijkt te zijn. Bij een aantal flirttrainingen leer je dan ook hoe je de vrouw in kwestie ook in een later stadium kunt blijven boeien. Hoe je ervoor zorgt dat ze zich de enige en de ware voelt. Hoe je de relatie spannend houdt en hoe je ervoor zorgt dat je niet vroeg of laat als broer en zus tegen elkaar aankijkt.

Op het oog lijkt een flirtcursus vooral voor de korte termijn interessant. Om je angsten te overwinnen bijvoorbeeld of om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar het uiteindelijke doel is voor de meesten toch wel om vroeg of laat die ene ware aan de haak te slaan. Dan is het wel zo fijn als je niet alleen weet hoe je die persoon aan de haak slaat, maar vooral ook weet hoe je de ware weet te behouden.


Een flirttraining leert je communiceren

Hoe je het ook wendt of keert: flirten is communicatie. Hetzij verbaal, hetzij non-verbaal (lichaamstaal). Het is dan ook niet zo vreemd dat je het geleerde kunt toepassen op andere aspecten in het leven. Bij veel flirttrainingen wordt hier doorgaans niet al te diep op ingegaan, maar een goede dating- of flirtcoach zal je hier zeker op wijzen. Hoe je met de geleerde technieken bijvoorbeeld een beter salaris kunt onderhandelen of hoe je ‘zakelijk’ kunt flirten tijdens een sollicitatiegesprek.

Doordat je tijdens een flirttraining veelvuldig buiten je comfortzone zult treden, zal je ook in andere takken van sport sterker in je schoenen staan. Een flirttraining kan je dan ook niet alleen helpen bij het versieren van mooie vrouwen, maar kan je dus ook helpen bij zaken als het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden of het kopen van een huis.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement