Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe kun je flirten met een collega?

Hoe kun je flirten met een collega?

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020

De meeste mensen brengen veel tijd door op hun werk, meer dan thuis en vaak veel meer dan op de sportclub of bij een vereniging. Daardoor is het ook niet meer dan logisch dat je soms ook romantische gevoelens ontwikkelt voor een van die collega’s, of je nu elke dag met elkaar samenwerkt of elkaar alleen soms tegenkomt op kantoor.

Misschien droom je wel heimelijk van een date, een relatie of heb je zelfs al helemaal jullie gezamenlijke toekomst uitgestippeld. Hoe dan ook begint dat altijd bij het peilen van de interesse bij de ander, bijvoorbeeld door te flirten.

Flirten is een heel natuurlijke manier om je interesse kenbaar te maken en te checken of de ander jou ook wel ziet zitten. Op de werkvloer heersen echter net wat andere regels dan normaal en dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk niet zo vrij en openlijk kunt flirten als je anders zou doen. Hoe kun je dus succesvol flirten met een collega, zonder dat het meteen teveel opvalt?


flirten werk

Redenen om te flirten op je werk

Je kunt verschillende redenen hebben om te willen flirten op je werk, die lang niet altijd voortkomen uit romantische intenties:

1. Veel mensen flirten omdat ze zichzelf vervelen.

Vooral veel mannen blijken dit een leuke manier te vinden om zichzelf wat makkelijker door een saaie werkdag te worstelen. Wanneer je vermoedt dat een collega alleen met je flirt om deze reden, dan heeft het niet zoveel zin er wat meer achter te zoeken. Of je terug wilt flirten hangt er dan vooral vanaf of je jezelf ook verveelt tijdens het werk.

2. Zakelijk flirten om iets gedaan te krijgen van een collega.

Veel vrouwen gebruiken weleens hun charmes om in de gratie te komen bij een (veelal mannelijke) collega. Hierin meegaan is wel zo beleefd maar of je die persoon zijn of haar zin wilt geven is natuurlijk van je eigen oordeel afhankelijk. Verwacht echter niet dat deze man of vrouw direct verlangt naar een date of zelfs een relatie, want dan kom je in de regel bedrogen uit.

3. Een oogje hebben op een collega.

Gek genoeg flirten deze mensen echter minder snel. De reden daarvoor ligt voor de hand: het gaat om echte gevoelens die je voor de ander hebt en wanneer je daarbij de deksel op je neus krijgt worden niet alleen je gevoelens gekwetst, maar kun je bovendien een hele vervelende situatie krijgen op het werk.

In dit artikel zullen we alleen deze derde reden verder bespreken. We laten je bijvoorbeeld zien wat je kunt doen om toch op subtiele wijze je interesse aan die ene speciale collega te tonen. Of om zelfs zo veilig mogelijk een beetje te flirten op het werk, zonder dat meteen al je collega’s zien dat je verliefd bent op de man of vrouw waar je een oogje op hebt.


Een relatie met een collega

Voor je begint met flirten is het altijd goed om even stil te staan bij het beleid van je werkgever. Niet elke baas vindt het namelijk een fijn idee dat collega’s op de werkvloer romantische activiteiten ontplooien. En weliswaar is het in Nederland niet toegestaan om er werknemers voor over te plaatsen of te ontslaan, toch is het vaak een goed idee om eerst wat onderzoek te doen.

Ken je collega’s die al eens wat met elkaar hebben gekregen en hoe werd daar toen op gereageerd? Als je ergens nog niet zo lang werkt kun je dit ook zo subtiel mogelijk aan een bevriende collega vragen natuurlijk. Als dit soort situaties nooit voor problemen hebben gezorgd kun je gewoon vrijuit je gang gaan.

collega


Tips voor subtiel flirten op de werkvloer

Wanneer je gaat flirten met een collega is het wel het beste om dit zo subtiel mogelijk te doen. Je wilt namelijk niet meteen aan de grote klok hangen dat je tot over je oren verliefd bent op iemand op het werk. Je collega’s kennen je vaak een stuk beter dan je denkt, waardoor je heel onopvallend te werk moet gaan als je niet op wilt vallen. Daarom geven we je hier de 6 onmisbare tips voor het flirten met een collega.

Tip 1: Zoek af en toe oogcontact

Een goede manier om interesse te peilen bij de ander, of die van jezelf kenbaar te maken, is door het zoeken van oogcontact. Bovendien is het iets waar je nooit mee hoeft te stoppen als je veder komt met het flirten.

Elkaar langere tijd in de ogen kijken is voor vrijwel iedereen een behoorlijk intiem moment. Dat is waarom zowel mannen als vrouwen vaak maar korte tijd een andere persoon aan kijken. Wanneer je een blik langer vasthoudt valt dat vaak snel op en het is dus een goede manier om een ander duidelijk te maken dat ze bij je op zijn gevallen.

Tip 2: Lach om grapjes

Een van de beste manieren om jezelf bij iemand in de kijker te spelen is door om te lachen om de grapjes van je collega, zelfs wanneer die niet bijzonder grappig zijn. Slechte grappen zijn juist een hele mooie aanleiding om te laten merken dat je de persoon in kwestie leuk en grappig vindt, en niet zozeer de grapjes zelf.

Ook betekenisvol grinniken om een grapje wanneer anderen juist stil zijn verzekert je van aandacht. Let wel op dat de opmerking niet per ongeluk serieus bedoeld was, want dan sla je juist een een modderfiguur.

Tip 3: Geef een onverwachts compliment

Wie houdt er nu niet van om af en toe een complimentje te krijgen? Zo’n compliment heeft wel de grootste impact wanneer het onverwachts komt. Zoek dus het perfecte moment om een complimentje te geven. Liever niet op het moment dat je collega net iets heel bijzonders heeft gespresteerd, want de kans is groot dat hij of zij op dat moment al meerdere complimenten heeft gehad en de jouwe niet zoveel op zal vallen.

Kies dus liever een moment apart van de groep om je positieve opmerking alsnog te maken, bijvoorbeeld een tijdje later. Of maak een geheel onverwachts compliment zonder dat er een echte aanleiding voor is geweest. Zorg natuurlijk wel dat het strookt met de waarheid. En maak alleen een positieve opmerking over het uiterlijk van de ander als je dat vol vertrouwen kunt doen en zonder dat je dus meteen als een creep overkomt.

Tip 4: Pak je kans om tijd met elkaar door te brengen

Soms moet je even geduld hebben, maar in veel werksituaties ontstaan er kansen om tijd door te brengen in een 1 op 1 situatie. Wanneer zo’n kans zich voordoet moet je die natuurlijk met beide handen aangrijpen. Al is het maar een korte bespreking waarbij je een half uurtje met elkaar in overleg bent, want dit geeft je al talloze mogelijkheden om te flirten. Maar denk ook aan een beursbezoek of een gezamenlijk project waarbij je langer tijd met elkaar doorbrengt. Ook als je hiermee niet direct aan elkaar gekoppeld wordt kun je altijd nog proberen een collega lief aan te kijken en met hem of haar te ruilen. Dit is de perfecte kans om elkaar in korte tijd beter te leren kennen en geeft je alle mogelijkheden om het vuur in de ander te ontketenen.

Tip 5: Raak de ander subtiel aan

Wanneer je eenmaal dicht bij elkaar in de buurt bent heb je alle kans om je charmes in de strijd te gooien. De kunst is dan vooral om dit enigszins te doseren. Vooral wanneer het aankomt op het punt van de ‘toevallige’ aanrakingen. Er is weliswaar geen betere manier om te flirten met je collega dan door hem of haar subtiel aan te raken, toch kun je het wel snel te ver doordrijven. Kies je moment dus zorgvuldig en hou het kort en spontaan. Leun even tegen de ander aan als je een document beter wilt bekijken of raak bijvoorbeeld zijn of haar hand oppervlakkig aan om contact te zoeken voor je wat vraagt. Wanneer het lichaamscontact in de smaak bij de ander  in de smaak valt wordt het wellicht zelfs al snel beantwoord.

Tip 6: Stel zelf een date voor

Al het geflirt ten spijt (en hoe leuk dat ook kan zijn), je weet pas echt of de ander serieuze interesse in je heeft als je hem of haar mee uit vraagt op een date. Op de werkvloer zijn verhoudingen tussen man en vrouw vaak anders dan anders. Mannen voelen zich in de regel wat minder vrij om hun natuurlijk jachtinstinct zijn werk te laten doen. Als je als vrouw daarom het heft zelf in handen neemt wordt dat vaak zeer gewaardeerd door een man die zelf niet zo goed durft. Vraag hem dus mee uit als je daar zelf de tijd rijp voor vindt en wacht niet op hem! Voor de heren geldt natuurlijk hetzelfde. En mocht je je toch wat opgelaten voelen met alle collega’s om je heen, kies dan een moment uit dat jullie even alleen zijn.


Jullie hebben wat, en nu?

Als je eenmaal samen op een date bent (geweest) dan gelden natuurlijk de ‘regels’ voor het daten zoals anders. Wanneer je echt wat met elkaar krijgt wordt het natuurlijk wel weer interessant om na te denken over hoe je hier op je werk mee om zal gaan. Kort gezegd heb je drie verschillende opties:

  • Jullie relatie helemaal geheim houden voor de andere collega’s. Dat kan vooral op de langere termijn behoorlijk lastig zijn, want je zult elkaar op kantoor vrijwel volledig moeten negeren om het toneelspel in stand te kunnen houden. Bovendien ben je dan ook beperkt in wat je buiten kantoortijden met elkaar kunt ondernemen, want vroeg of laat om je dan toch andere collega’s tegen.
  • Direct op het werk melden dat jullie een relatie hebben. Hoe je het ook wendt of keert, er zullen altijd collega’s zijn die daar een mening over hebben. En mocht je binnen de kortste keren ruzie hebben en alweer uit elkaar gaan dan heb je de boel op je werk misschien wel voor niets op scherp gezet.
  • Een tijdje geheim houden, maar als jullie relatie toekomst lijkt te hebben het alsnog op je werk vertellen. Dit is vrijwel altijd de beste optie, omdat je dan elkaar niet constant hoeft te blijven negeren maar het pas wereldkundig maakt als je weet dat het goed zit.

Welke route je ook kiest, het kan verstandig zijn om hoe dan ook je leidinggevende in te lichten.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement