• Onafhankelijk vergelijken
  • 212 datingsites & 21 apps
  • 467 dating artikelen

Wat is de friendzone en hoe kom je er uit?

Relatieadvies  Vriendschap Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

“Een avondje chillen met mijn beste vriendje” staat er onder het bericht op Facebook. Op de foto staan een jongen en een meisje. Het meisje neemt de selfie. De jongen lacht wat schaapachtig. ‘You’ve got friendzoned, my friend’, denk ik bij mezelf terwijl ik doorscroll op mijn Facebook tijdlijn.
Is bovenstaande je geheel onbekend? Ontdek dan in dit artikel alles over de friendzone en hoe je hier uit komt.


Wat is de friendzone?

De friendzone, ook wel de vriendenzone genoemd in het Nederlands, is simpelweg de beste vriend van iemand worden die je leuk vindt. Het komt zowel onder de dames als onder de heren voor en daarbij maakt het niets uit of je superknap of doodnormaal bent. Zelfs de meest knappe mannen en vrouwen kunnen in de friendzone terecht komen.

In de friendzone terecht komen is erg vervelend. Een tijd lang breng je veel tijd samen door. Jullie doen leuke dingen en het voelt goed. Toch komt het moment altijd. Dat hij of zij iemand leuk vindt en je dit vertelt alsof je zijn of haar beste vriend bent (wat hij of zij overigens vaak echt zo voelt op dat moment). De klap die je dan krijgt is hard. Al die tijd dat je dacht dat je progressie bij hem of haar maakte blijkt verloren tijd. Hij of zij ziet jou niet op de manier hoe jij de ander ziet. Dat is gewoon ontzettend pijnlijk, let’s face it. Gelukkig is er een manier om de friendzone te voorkomen of, als je er al middenin zit, er uit te komen.


Hoe je de friendzone kunt vermijden

Er is maar één duidelijke reden waarom je in de friendzone terecht bent gekomen: je hebt geen duidelijke signalen afgegeven dat jij meer wilt dan alleen vriendschap. Zo simpel is het, maar in de praktijk ligt dit wat ingewikkelder dan het op voorhand lijkt. Want welke signalen moet je dan afgeven zonder opdringerig over te komen en de boel direct te verprutsen? Als eerste kun je er recht-toe-recht-aan voor uitkomen dat je de ander leuk vindt. Duidelijker dan tegen iemand zeggen ‘ik vind je leuk’ wordt het niet, maar hierbij bestaat altijd de kans op een blauwtje. Veel mensen durven dit dan ook niet zomaar tegen iemand te zeggen met het gevaar dat je te lang wacht met dit duidelijk maken en je dus in de friendzone terecht kunt komen.

Een subtielere manier om duidelijk te maken dat je de ander wel ziet zitten is dus nodig en hier zijn vrij eenvoudige manieren voor. Eén van de krachtigste manieren is om gebruik te maken van tactische aanrakingen. Als je dit slim aanpakt zal de ander vrij snel doorhebben dat je geen enkele intentie hebt om zijn of haar beste vriend of vriendin te worden.
Raak bij bijvoorbeeld een grapje speels en kort de elleboog van de ander aan. De elleboog wordt gezien als erogene zone, maar iemand zal niet snel (bewust) de link leggen met bijvoorbeeld seks wanneer je kort en op een speelse wijze zijn of haar elleboog aanraakt.

Je kunt dit dan ook doen bij iemand die je al langer kent, maar zeker ook bij iemand die je nog niet zo lang kent. Bouw de duur en de intensiteit van de aanrakingen langzaam op en verleg ook het aandachtsgebied. Denk hierbij aan de schouders, de knieën of de rug. Door de aanrakingen te intensiveren zal na verloop van tijd het kwartje zeker vallen bij de ander en zo voorkom je de friendzone op een subtiele manier waarbij de kans op een blauwtje minimaal is.


Uit de friendzone komen

Eenmaal in de friendzone is het lastig om hier weer uit te komen. Hij of zij ziet jou namelijk niet als een seksueel persoon. Dit wilt niet zeggen dat je dit ook niet bent, maar de ander heeft die associaties simpelweg niet. Hij of zij heeft geen verlangens om met je te zoenen of te vrijen. Omdat hij of zij je niet zo ziet. Pijnlijk misschien, maar daarom niet minder waar.
De enige manier om uit de friendzone te komen is dan ook om gezien te gaan worden als een seksueel persoon. De ander zal verlangens moeten krijgen om met je te zoenen en wie weet wel meer.

Hoe je dit doet? Daar is geen duidelijk antwoord op. Ieder persoon is anders. Jij, maar ook de persoon die jou in de friendzone heeft gezet. Hoe jij duidelijk kunt maken dat hij of zij je wél als een seksueel persoon moet gaan zien is gewoon niet eenduidig te benoemen. Wat kan helpen (geen garantie!!) is hem of haar duidelijk maken dat je wél degelijk een seksueel persoon bent door te gaan daten met anderen. Veel vrouwen en mannen zijn hier gevoelig voor, zelfs wanneer hij of zij je als beste vriend of vriendin ziet.

Overigens kan het natuurlijk ook gebeuren dat je door het daten iemand ontmoet waar je helemaal hotel-de-botel van wordt en je die nare ‘friendzoneperiode’ in no time vergeten bent.
De beste datingsites om mannen en vrouwen te ontmoeten die je helpen uit de friendzone te komen (of te vergeten), hebben we dan ook hieronder voor je op een rijtje gezet.

 


Pepper

Pepper staat bekend om de snelle wijze waarop je met mannen en vrouwen in contact kunt komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat op Pepper de leukste singles zitten en met de betrouwbaarheid zit het wel snor: alle profielen worden handmatig gecontroleerd en de website hanteert het 'veilig-daten-keurmerk'. Singles die actief zijn op Pepper.nl zijn op zoek naar vriendschap, relaties en (seks)dates. Met behulp van de tips in dit artikel moet je hier dus de friendzone makkelijk kunnen vermijden.

Bezoek Pepper.nl »
lexa homepagina

Lexa

Net als Pepper.nl staat Lexa bekend als één van de grootste datingsites van Nederland. Ook hier zul je weer single mannen en vrouwen vinden in verschillende leeftijdscategorieën die op zoek zijn naar uiteenlopende zaken als een relatie, vriendschappen of een date. Met meer dan 2 miljoen registraties zul je dan ook altijd wel een leuke man of vrouw vinden die hetzelfde zoekt als jij.

Bezoek Lexa.nl »

Second Love

Secondlove richt zich op mensen die in een relatie zitten en graag buiten de deur willen snoepen. Voor iemand als jij die in de friendzone zit, zou je in eerste instantie niet direct aan SecondLove denken (je zit immers niet officieel in een relatie), maar dat maakt Second Love niet minder interessant. De contacten zijn namelijk (bijna altijd) discreet en voornamelijk op seks gericht. Ideaal als jij je beste vriend of vriendin duidelijk wilt maken dat je wel degelijk een seksueel persoon bent.

Bezoek Secondlove.nl »

Als niets lijkt te helpen
Ondanks al je pogingen ben je toch in de friendzone terecht gekomen en/of kom je er niet meer uit. Dit is zuur. Erg zuur.
Het is immers nooit leuk wanneer de ander jou niet even leuk vindt als jij hem of haar, maar het is ronduit dramatisch als je dan ook nog eens dichtbij diegene kan komen, maar niet op de wijze hoe jij het graag ziet. Dit is moeilijker dan wanneer de ander direct laat zien dat het nooit wat gaat worden tussen jullie. Dit is ook niet leuk, maar tenminste wel direct duidelijk. Mensen in de friendzone kunnen jarenlang hoop houden. Zelfs tegen beter weten in.
Er is dan ook maar één mogelijkheid wanneer je tot de conclusie komt dat je in de friendzone zit en de ander jou nooit als een potentiële partner gaat zien: stap er zelf uit!
Dit kan erg moeilijk zijn. Je geeft immers een (goede) vriendschap op.

Maar zeg zelf: ben jij niet veel te goed om aan het lijntje gehouden te worden? Gun jezelf dat geluk en stap zelf uit de friendzone als je ziet dat het nooit wat gaat worden tussen jullie twee.
Plenty of fish in the sea. Offline en Online.foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website

Recent toegevoegd

Wat is de friendzone en hoe kom je er uit?

Wetime.be

Vriendschap
© Datingsite Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement