Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

16 Tips om uit de friendzone te komen

Vriendschap
16 Tips om uit de friendzone te komen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De friendzone en hoe eruit te komen is één van de meest besproken problemen in de liefde. “In de ‘friendzone zitten” houd in dat jij meer voor de ander voelt dan vriendschap, maar dat er verder niets gebeurd in die richting. Jullie zijn dus puur en alleen vrienden.

Hoewel het niet altijd makkelijk is, kan je dat veranderen. In deze blog staan een aantal tips om de situatie naar je eigen hand te zetten, voor zowel mannen als vrouwen. Succes!


1.Wees eerlijk tegen jezelf

Als je al een tijdje bevriend met iemand bent en je méér voor diegene voelt dan vriendschap alleen, is het allereerst belangrijk om daar eerlijk over te zijn tegen jezelf. Dat klinkt vanzelfsprekend en misschien denk je: ‘Hey dat weet ik toch al lang?’. Toch kan het lastig zijn. In een vriendschap zie je elkaar veel. Het kan verleidelijk zijn om degene waar je verliefd op bent dan niet kwijt te willen raken.

Ook zijn sommige mensen koppig: om hun eigen redenen ontkennen ze de gevoelens liever. Daar worden ze nu juist veel heftiger van. Wees dus eerlijk tegen jezelf over wat je voelt en wat dat doet met je. Denk ook na over wat je zou doen als de gevoelens niet wederzijds zijn.

Eerlijk tegen jezelf zijn kan je ook even vleugels geven, omdat je eindelijk eerlijk tegen jezelf kan zijn over gevoelens die je al een tijdje had. Het kan je de moed geven om er iets mee te doen!


2. Wees niet voortdurend beschikbaar

Dit is voor zowel mannen als vrouwen een belangrijke tip: op het moment dat je altijd beschikbaar bent voor de ander (denk aan bellen en samen chillen), zal er nooit spanning tussen jullie groeien. Als je uit de friendzone wilt komen, ga dan niet in op elke afspraak en blijf niet lang aan de telefoon hangen met de ander om naar alle zorgen en problemen van diegene te luisteren. Het ‘vriendschap’ of ‘maatjes’ gevoel dat er heerst, zal zo alleen maar versterkt worden.


3. Complimenten geven

Mensen geven elkaar veel te weinig complimentjes. Dat is jammer, want het is niet alleen leuk om ze te krijgen, je kan er ook een nieuwe sfeer mee creëren in jullie vriendschap. Met een complimentje op de juiste manier op het juiste moment, kan je weer een stukje verder de friendzone uit klimmen. Daarbij kan je het beste (uitgaande van heteroseksuele mannen en vrouwen) een compliment geven op iets mannelijks of vrouwelijks van de ander, zonder dat het té sexy wordt. Sla je door dan komt het compliment wel heel erg uit het niets, en je hebt de kans om een heel andere boodschap te geven dan je bedoelde. Wat zijn bijvoorbeeld goede complimenten:

  • ‘Dat overhemd staat je echt heel goed.’
  • ‘Je ziet er echt goed/schitterend/prachtig uit in die jurk, wauw!’
  • ‘Je ziet er heel mooi/goed uit.’

Maak het compliment niet te zwaar, maar zoek wel oogcontact.


4. Flirten

flirt

Flirten kan je op allerlei manieren doen. Met grapjes, complimentjes of met een beetje plagen. Flirten is altijd luchtig en vrolijk, en belangrijk is daarbij dat je oogcontact hebt en een grappige soort spanning creëert. Zo kan een man bijvoorbeeld tegen een vrouw zeggen wanneer ze samen een serie kijken: ‘Hé, ik vind die acteur echt aantrekkelijk.’ En even later: ‘Eigenlijk lijkt ze wel een beetje op jouw!’ Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te flirten met complimentjes. Ondertussen kan je meteen zien hoe de ander reageert.

Voor vrouwen die met een man willen flirten geldt dat dat niet al te subtiel hoeft. Mannen zijn namelijk veel minder gevoelig in het oppikken van signalen dan vrouwen. Laat je favoriete jurk dus niet in de kast hangen en kies gerust een keer voor rode lipstick.


5. Wat vaker plagen en uitdagende opmerkingen maken

Dit lijkt een beetje op flirten, maar is wat persoonlijker. Lok de ander uit zijn of haar tent en plaag haar met persoonlijke (maar natuurlijk geen kwetsende!) dingen. Ondertussen kan je tijdens het geplaag tegelijkertijd complimentjes geven.

Ook dit is weer iets waarbij je meteen kan zien hoe de ander reageert. Wordt hij of zij terughoudend, dan weet je dat de gevoelens niet wederzijds zijn.


6. Aanraken

aanraking

Elkaar wat vaker aanraken zal de kans op ‘uit de friendzone komen’ waarschijnlijk een zetje geven. Daarmee bedoelen we niet het elkaar meppen of porren (zoals broers en zussen ook wel doen, maar meer de wat voorzichtige aanrakingen. Wist je dat de elleboog bijvoorbeeld een erogene zone is? De onderrug is dit ook, bij zowel mannen als vrouwen. Streel eens over de rug van de ander en kijk hoe hij of zij reageert. Je kan dit bijvoorbeeld doen tijdens een vertrouwelijk gesprek.


7. Voor vrouwen: laat je vrouwelijke trekjes zien

Niks is zo interessant voor een man als de vrouwelijke maniertjes van een vrouw. Zolang je je als vrouw niet als één van zijn maten gedraagt, ben je al een heel eind. Wat mannen heel leuk vinden is als je relaxed bent en ze weten dat je tegen een grapje kan. Tegelijkertijd zijn ze er gevoelig voor als je wat met je haar speelt, als je een tikje zorgzaam bent en als je hem plaagt en lacht om zijn foute grappen. Vaak vinden mannen het aantrekkelijk als je niet zo grof bent als zij.
Ook aantrekkelijk is een lekkere geur. Draag je favoriete geur altijd als je in zijn buurt bent. Niet te weinig, want dan ruikt hij het niet, maar ook niet teveel.


8. Voor mannen: laat je mannelijke trekjes zien

Veel vrouwen vinden het aantrekkelijk als mannen recht voor zijn raap, nonchalant en grappig zijn. En qua kleding? Vrouwen vinden het aantrekkelijk als een man daar aandacht aan besteedt, maar niet teveel. Belangrijk is dat je iets draagt waar je prettig in voelt, want zelfverzekerdheid is zéker aantrekkelijk.
Wees lief voor de vriendin waar je verliefd op bent, maar sla er niet in door. Zij heeft dan nog iets om naar te gaan verlangen. Ga dus niet plotseling de gentleman uithangen, dat kan een beetje afschrikken. Wel een goed idee: haar helpen als er iets kapot is.


9. Verzorg jezelf goed

Uit de friendzone kom je niet als je in bijzijn van de ander voortdurend je huispak of je pyjama draagt. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dus: verzorg jezelf goed en laat je sterke kanten zien.

Heb je hele mooie gespierde armen in dat ene T-shirt of overhemd, trek het dan zeker aan waar zij bij is. En voel je je mooi in die nieuwe schoenen, die ene trui of die leuke jurk? Trek dan vooral aan waar hij bij is.

Voor vrouwen geldt wel dat je niet moet doorslaan in sexy zijn. Dit is zonde, en je kan er makkelijk een verkeerde boodschap mee doorgeven. Subtiel vrouwelijk en sexy zijn is al prachtig.
Doe wat aan je haar, doe een lekkere geur op en je bent allebei klaar voor een ontmoeting die (hopelijk) weer een stukje verder de friendzone uit gaat. Ook erg vrouwelijk: oorbellen en sieraden en geföhnde of opgestoken haren.


10. Doe wat meer met z’n tweeën

Als je van oorsprong sportmaatjes of festivalmaatjes bent, is het niet altijd makkelijk om dit te doorbreken. Toch is dit wel belangrijk als je uit de friendzone wilt komen. Er zal niet zo snel spanning ontstaan wanneer jullie echte uitgaansmaatjes zijn die uitgaan en samen dronken worden.

Probeer eens een ontspannen voorstel te doen om een keer voor de ander te koken, samen koken, om een kopje koffie te gaan drinken of om een heel andere activiteit te doen. Zo doorbreek je de ‘vriendschappelijke’ sleur.


11. Bespreek je dating leven met de ander

Dit is een beetje een bijzondere tip, die heel goed kan werken of juist niet. Vaak lees je dat je in de friendzone zit wanneer iemand zijn of haar dating leven met jou bespreekt. In veel gevallen is dit waar. Toch kan je door soms iets over je dating leven te laten vallen, een signaal afgeven.

Veel mensen die met elkaar bevriend zijn, zien hun vriend of vriendin namelijk niet als ‘seksueel persoon’. Niet omdat de ander dat niet is, maar omdat je in een vriendschap niet op een seksuele manier over de ander nadenkt. Door af en toe te vertellen dat je een date hebt gehad, of misschien een scharrel hebt, schud je de ander wakker. Je kan dan ook meteen zien hoe hij of zij reageert.
Sla hier niet in door en ga de ander niet jaloers proberen te maken. Een spel spelen kost energie en is niet helemaal eerlijk.

Wat kan je gerust wel doen: wanneer degene waar jij zo gek op bent je probeert te koppelen, kan je gerust kortaf laten merken dat je daar geen interesse in hebt.


12. Wees eerlijk tegen de ander

Dit is de meest spannende tip van allemaal: er geen doekjes om winden en het eerlijk zeggen. Dat hoef je niet per se op een heel serieuze manier te doen, het kan ook luchtig. Laat eens terloops vallen ‘Hé, eigenlijk vind ik je wel heel leuk.’ Als jullie grapjes aan het maken zijn of een leuk gesprek hebben, kan dat best goed uitpakken. Zijn jullie tijdens zo’n opmerking ook nog eens op een ongebruikelijke plaats? Dan maakt dat het extra spannend!


13. Spanning creëren

Misschien herken je dit wel: als je uit eten gaat, kan je meestal zien aan welke tafels er een stelletje zit, en aan welke tafel er een bevriend tweetal zit. Dit heeft alles te maken met lichaamshouding en de manier van praten. Mensen die elkaar aantrekkelijk vinden hebben veel oogcontact, ze luisteren intens naar elkaar, en meestal praten ze niet heel hard.

Ook zal je bij verliefde mensen niet snel zien dat ze zich luidruchtig gedragen. Als twee personen elkaar aantrekkelijk vinden, zit daar een hele sfeer om heen. Dit kan je natuurlijk niet van de ene op de andere dag creëren, maar je kan het wel langzaam laten ontstaan.

Probeer het ‘maatjes’ idee in elk geval een beetje te laten varen. Vraag dus niet over de app ‘Hé, gaan we weer zuipen?’ Maar vraag liever ‘Zin in een drankje vanavond?’


14. Vertel subtiel dat je de ander aantrekkelijk vindt

Je hoeft niet meteen met een liefdesverklaring te komen. Je kan ook recht voor z’n raap zeggen dat je de ander eigenlijk heel aantrekkelijk vind. Doe dit bij voorkeur op een ontspannen moment, bijvoorbeeld in een bar of bij een concert. Ook dit is een goede gelegenheid om te zien hoe de ander reageert.


15. Aardig of leuk?

In elke liefdesrelatie zit altijd een stuk vriendschap. Als twee mensen elkaar niet aardig vinden, is de kans op een liefdesrelatie minimaal. Soms hebben twee mensen die elkaar niet per se aardig vinden goede seks, maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Wat vriendschap betreft, gaan mannen zowel mannen als vrouwen graag om met mannen en vrouwen die ze ‘aardig’ en ‘leuk’ vinden. Mensen raken niet snel bevriend met iemand die ze totaal onaantrekkelijk vinden. Dat betekent dat je met een beetje geluk en het creëren van spanning, zeker kans hebt om uit de friendzone te komen.


16. Uit de friendzone komen als het niet wederzijds is

Als je al een aantal signalen hebt gegeven, en deze ook echt duidelijk waren, weet je wel een beetje waar je staat. Als het wederzijds is, is dat geweldig. Als het niet wederzijds is, kan dat moeilijk zijn. Zeker wanneer de ander misschien een keer een relatie krijgt en jij nog steeds gevoelens hebt.
Hoe moeilijk het ook is, als de gevoelens niet wederzijds zijn kan je de vriendschap misschien beter laten verwateren of eerlijk zijn over je gevoelens en vertellen waarom de vriendschap lastig is voor je.


Uit de friendzone komen is niet altijd eenvoudig, maar het kán wel!

Je hebt een goede vriend of vriendin waar je ondanks jullie vriendschap, eigenlijk stapelgek op bent. De ander ziet jou gewoon als goede vriend of vriendin. Zo’n situatie wordt de friendzone genoemd. Als je het goed aanpakt, kan je hier zeker uitkomen. Belangrijk is daarbij dat er wat spanning komt in de vriendschap, en dat de wat grovere ‘wij zijn maatjes hè’ sfeer verdwijnt. Raak elkaar eens wat vaker aan. Veeg iets van het gezicht van de ander en streel bijvoorbeeld eens over zijn of haar elleboog of rug.
Als je eigenlijk maatjes bent op het gebied van sport, uitgaan of festivals, probeer dan eens of je dat kunt veranderen en samen steeds meer andere dingen kan ondernemen.
Ook belangrijk voor mannen en vrouwen: verzorg jezelf goed. Met ongekamde haren en jezelf omkleden in elkaars bijzijn komen jullie niet uit de friendzone.

Uit de friendzone komen is eigenlijk een combinatie van het maatjes-idee weghalen, en stukje bij beetje laten merken dat je de ander aantrekkelijk vindt door de flirten.


Over het begrip “de friendzone”

De friendzone, ook wel de vriendenzone genoemd in het Nederlands, is simpelweg de beste vriend van iemand worden die je leuk vindt. Het komt zowel onder de dames als onder de heren voor en daarbij maakt het niets uit of je superknap of doodnormaal bent. Zelfs de meest knappe mannen en vrouwen kunnen in de friendzone terecht komen.

In de friendzone terecht komen is erg vervelend. Een tijd lang breng je veel tijd samen door. Jullie doen leuke dingen en het voelt goed. Toch komt het moment altijd. Dat hij of zij iemand leuk vindt en je dit vertelt alsof je zijn of haar beste vriend bent (wat hij of zij overigens vaak echt zo voelt op dat moment). De klap die je dan krijgt is hard.

Al die tijd dat je dacht dat je progressie bij hem of haar maakte blijkt verloren tijd. Hij of zij ziet jou niet op de manier hoe jij de ander ziet. Dat is gewoon ontzettend pijnlijk, let’s face it. Gelukkig is er een manier om de friendzone te voorkomen of, als je er al middenin zit, er uit te komen.


Hoe je de friendzone kunt vermijden

Er is maar één duidelijke reden waarom je in de friendzone terecht bent gekomen: je hebt geen duidelijke signalen afgegeven dat jij meer wilt dan alleen vriendschap. Zo simpel is het, maar in de praktijk ligt dit wat ingewikkelder dan het op voorhand lijkt. Want welke signalen moet je dan afgeven zonder opdringerig over te komen en de boel direct te verprutsen? Als eerste kun je er recht-toe-recht-aan voor uitkomen dat je de ander leuk vindt. Duidelijker dan tegen iemand zeggen ‘ik vind je leuk’ wordt het niet, maar hierbij bestaat altijd de kans op een blauwtje. Veel mensen durven dit dan ook niet zomaar tegen iemand te zeggen met het gevaar dat je te lang wacht met dit duidelijk maken en je dus in de friendzone terecht kunt komen.

Een subtielere manier om duidelijk te maken dat je de ander wel ziet zitten is dus nodig en hier zijn vrij eenvoudige manieren voor. Eén van de krachtigste manieren is om gebruik te maken van tactische aanrakingen. Als je dit slim aanpakt zal de ander vrij snel doorhebben dat je geen enkele intentie hebt om zijn of haar beste vriend of vriendin te worden.
Raak bij bijvoorbeeld een grapje speels en kort de elleboog van de ander aan. De elleboog wordt gezien als erogene zone, maar iemand zal niet snel (bewust) de link leggen met bijvoorbeeld seks wanneer je kort en op een speelse wijze zijn of haar elleboog aanraakt.

Je kunt dit dan ook doen bij iemand die je al langer kent, maar zeker ook bij iemand die je nog niet zo lang kent. Bouw de duur en de intensiteit van de aanrakingen langzaam op en verleg ook het aandachtsgebied. Denk hierbij aan de schouders, de knieën of de rug. Door de aanrakingen te intensiveren zal na verloop van tijd het kwartje zeker vallen bij de ander en zo voorkom je de friendzone op een subtiele manier waarbij de kans op een blauwtje minimaal is.


Conclusie; Uit de friendzone komen

Eenmaal in de friendzone is het lastig om hier weer uit te komen. Hij of zij ziet jou namelijk niet als een seksueel persoon. Dit wilt niet zeggen dat je dit ook niet bent, maar de ander heeft die associaties simpelweg niet. Hij of zij heeft geen verlangens om met je te zoenen of te vrijen. Omdat hij of zij je niet zo ziet. Pijnlijk misschien, maar daarom niet minder waar.
De enige manier om uit de friendzone te komen is dan ook om gezien te gaan worden als een seksueel persoon. De ander zal verlangens moeten krijgen om met je te zoenen en wie weet wel meer.

Hoe je dit doet? Daar is geen duidelijk antwoord op. Ieder persoon is anders. Jij, maar ook de persoon die jou in de friendzone heeft gezet. Hoe jij duidelijk kunt maken dat hij of zij je wél als een seksueel persoon moet gaan zien is gewoon niet eenduidig te benoemen. Wat kan helpen (geen garantie!!) is hem of haar duidelijk maken dat je wél degelijk een seksueel persoon bent door te gaan daten met anderen. Veel vrouwen en mannen zijn hier gevoelig voor, zelfs wanneer hij of zij je als beste vriend of vriendin ziet.

Overigens kan het natuurlijk ook gebeuren dat je door het daten iemand ontmoet waar je helemaal hotel-de-botel van wordt en je die nare ‘friendzoneperiode’ in no time vergeten bent.
De beste datingsites om mannen en vrouwen te ontmoeten die je helpen uit de friendzone te komen (of te vergeten), hebben we dan ook hieronder voor je op een rijtje gezet.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies