Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Verliefd op een goede vriend of vriendin, wat te doen? 7 tips

Vriendschap
Verliefd op een goede vriend of vriendin, wat te doen? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Al jaren hebben jullie samen het grootste plezier. Jullie gaan samen naar concerten, kijken films en blijven misschien wel eens vriendschappelijk bij elkaar slapen. En dan besef je ineens dat je hem of haar toch iets leuker vindt dan vriendschappelijk.

Oeps, en nu? De lieve vrede bewaren en niets zeggen? Of het risico nemen en uit de friendzone stappen? In dit artikel leggen we je graag uit wat je kunt doen als je verliefd bent op een goede vriend of vriendin.


1. Zoek uit of je echt verliefd bent

Verliefdheid is iets geks. Het kan je zomaar overkomen – voor je het weet denk je wel met hele intieme gevoelens aan iemand in je leven. Maar wat nou als diegene één van je beste vrienden of vriendinnen is?

Dan wil je natuurlijk wel honderd procent zeker weten dat je écht verliefd bent. Wat zo snel die verliefde gevoelens opeens op kunnen komen, zo snel kunnen ze ook opeens verdwijnen.

Het kan echt ingewikkeld zijn om verliefd te zijn op een vriend(in), want je kunt heel wat op het spel zetten. Je wilt natuurlijk de vriendschap niet kwijt – helemaal niet als je gevoelens uiteindelijk toch niet zo sterk waren. Ga daarom eerst goed bij jezelf na dat je echt verliefd bent op je goede vriend of vriendin.

Kijk of jij je niet alleen zo voelt omdat je bijvoorbeeld eenzaam bent of gewoon een hele sterke band met je goede vriend of vriendin hebt – of omdat je heel graag een relatie wilt. Hoe je dit nou uit moet zoeken? Wij helpen je graag een handje.

Stel vast dat het in dit geval niet om de ‘verboden vrucht’ gaat

Misschien weet je het nog uit je kindertijd: dingen die niet mochten, waren extra aantrekkelijk. Ook in relaties kan die ‘verboden vrucht’ voor extra aantrekkingskracht zorgen, zonder dat het ook daadwerkelijk zorgt voor verliefde gevoelens – het lijkt alleen zo. Het gras is altijd groener aan de overkant, dus probeer je gevoelens in perspectief te brengen. Denk heel goed na over je beste vriend of vriendin: zou je ook verliefd op hem of haar worden als je diegene net zou ontmoeten en nog geen verleden samen deelde? Als het antwoord nee is, dan zijn die verliefde gevoelens misschien wel helemaal niet zo sterk als ze lijken.

Je bent jaloers op (potentiele) partners

Een sterk signaal van verliefdheid is toch jaloezie. Als je goede vriend of vriendin aan het daten is, vertelt over zijn of haar scharrels of misschien zelfs wel in een relatie zit, wekt dat jaloerse gevoelens bij je op. Je wilt helemaal niet dat je vriend(in) met iemand anders gaat – je wilt dat hij of haar met jou die romantische dingen doet!

Ook als je helemaal niet het jaloerse type bent, maar toch zulk soort gevoelens krijgt door een (potentiele) partner van je vriendschap, is het waarschijnlijk een grote rode vlag – je bent verliefd op je beste vriend of vriendin…

Is het alleen seksueel?

Laten we eerlijk zijn: het is soms best lastig om verliefdheid en lust uit elkaar te houden. Iedereen heeft zo zijn of haar behoeftes en juist daarom is het belangrijk om te kijken of het in dit geval niet om louter seksuele aantrekkingskracht gaat.

Misschien is wat je nu voelt wel een chemische reactie, omdat je al een tijdje niet het bed met iemand hebt gedeeld – bekijk daarom of je ook op mentaal vlak deze gevoelens hebt voor je goede vriend(in). Denk je vooral aan zijn of haar uiterlijk, of juist ook aan bepaalde karaktertrekjes? Zo kun je bekijken of je gevoelens verder gaan dan alleen een fantasie voor lichamelijk contact.


blank

2. En nu? Het vertellen of juist niet

Oké – je weet nu zeker dat je verliefd bent op je goede vriend of vriendin. Er zijn nu vier dingen die je kunt doen. Of je neemt het risico en vertelt het hem of haar en kijkt wat de reactie is, je gaat je anders gedragen tegenover je vriend(in) en probeert hem of haar te versieren. Of je probeert wat afstand te nemen en de verliefde gevoelens niet te laten ontwikkelen, of je blijft in stilte smachten, maar doet niets en gaat er uiteindelijk aan kapot – net als jullie vriendschap. Dat laatste is natuurlijk niet aan te raden.

Het is lastig, maar je gevoel is er nu eenmaal. Je zult misschien bang zijn dat het vertellen jullie vriendschap kan verpesten, maar ook je gevoelens voor langere tijd voor jezelf houden kan jullie band een flinke klap geven. Als je verliefd bent op een goede vriend of vrienden, is het zaak om daarom toch zo snel mogelijk te handelen. Of je het nou vertelt of niet – je zult toch aan de slag moeten. Dus: eigenlijk zijn er drie dingen die je kunt doen: met de billen bloot, je beste vriend(in) stiekem proberen te verleiden, of afstand nemen.


blank

3. Neem het risico en ga het gesprek aan

Misschien zou je willen dat je dit gesprek nooit zou voeren, want het is ontzettend eng: aan diegene waarmee misschien al wel jaren vrienden bent vertellen dat je verliefde gevoelens hebt. Toch kan het echt wel belangrijk zijn om hem of haar te vertellen hoe jij je voelt, want wat nou als diegene dezelfde gevoelens heeft? Om jezelf goed voor te bereiden op dit gesprek, kun je een aantal dingen doen.

Probeer niet té bang te zijn

Het is erg spannend om je goede vriend(in) te vertellen dat je verliefde gevoelens hebt. Probeer voor het gesprek in je achterhoofd te houden dat jullie ook gewoon nog vrienden zijn: met je vrienden kun je alles delen. Het kan eng zijn om je zo bloot te geven, maar probeer erop te vertrouwen dat je beste vriend of vriendin het beste met je voorheeft en van je houdt – ook als die gevoelens niet per se romantisch zijn. Daarom zal je vriend(in) je helpen om met deze verliefde gevoelens te dealen en deze te accepteren, ook als de gevoelens niet wederzijds zijn.

Accepteer ook de gevoelens van je goede vriend of vriendin

Probeer op jouw beurt ook de gevoelens of je vriend(in) te accepteren. Dit nieuws kan hij of zij misschien allang hebben zien aankomen, maar het kan ook zijn dat je liefdesverklaring helemaal uit de lucht komt vallen. Dat kan best voor een ongemakkelijk moment zorgen, maar probeer vooral niet boos of verdrietig te worden. Denk eraan dat je goede vriend of vriendin misschien ook wel wat tijd nodig heeft om dit nieuws te verwerken, en ook om na te denken wat hij of zij dan zou willen. Misschien heeft je vriend nog helemaal wel niet nagedacht over de switch van een platonische naar een romantische relatie, maar kan dit wel een optie zijn.

Vertel wel wat je wil

Natuurlijk wil je het liefst dat je goede vriend(in) je direct vertelt dat hij of zij ook al tijden gevoelens voor jou heeft en dat jullie meteen starten met een fijne romantische relatie. Maar misschien weet je gesprekspartner ook wel even helemaal niet wat te doen en wordt het gesprek een beetje ongemakkelijk. Bedenk daarom voor jezelf wat je wilt in elke situatie: zo ben je goed voorbereidt en neem jij de controle over het gesprek.

Weet je vriend of vriendin niet zeker of jullie platonische relatie ook meer kan worden? Stel bijvoorbeeld voor om samen eens op date te gaan, zodat hij of zij jou ook eens in ander licht ziet. Als je de gevoelens niet wederzijds zijn, zorg er dan ook voor dat je weet wat je wilt. Wil je er liever niet meer over praten, wil je een paar weken – of misschien wel voor altijd – wat afstand of wil je juist hulp om je gevoelens te kunnen verwerken? Praat er vooral met je vriend(in) over, zodat het jullie vriendschap niet zal beschadigen en jij op je eigen manier de afwijzing kunt verwerken.


blank

4. Probeer je vriend(in) subtiel te versieren

De beruchte friendzone, wie kent het niet? Vooral jongens zitten vaak met het probleem dat ze gefriendzoned worden – je zit vanaf het begin van jullie vriendschap al in de rol van beste vriend of vriendin, terwijl je eigenlijk meer wilt. Het is waarschijnlijk de meest onplezierige situatie waar je in kunt zitten, dat ten eerste. Je vindt je vriend of vriendin de mooiste persoon op aarde die er is, je snakt naar hem of haar, maakt al je tijd vrij… hij of zij behandelt jou als een doodnormale vriend. Sterker nog: je hoort in geuren en kleuren alle liefdesverhalen over anderen van je vriend(in). Eh, dat is niet de bedoeling. Die verhalen zouden over jou moeten gaan!

Als jij uit die friendzone wilt, dan moet je het initiatief nemen. Misschien wil je niet direct met de billen bloot en vertellen hoe je gevoelens daadwerkelijk zijn, maar wil je eerst overkomen als relatiemateriaal. Misschien gaat je goede vriend(in) dan ook wel eerst heel anders over jou denken… Probeer daarom binnen je vriendschap subtiel wat versiertrucjes uit. Want hoe moet je vriend(in) in godsnaam weten dat jij haar leuk vindt als je geen actie onderneemt? Uiteindelijk zal je altijd als gewone vriend aan de zijlijn van haar liefdesverhaal blijven staan en eindigen als getuige op haar huwelijk met een andere man. Dat is waarschijnlijk ook niet wat je wilt. Daarom geven we je heldere tips, waarmee ook jij uit die friendzone komt!

Gedraag je niet als vriendje

Het is heel fijn voor haar dat ze je altijd kan bellen wanneer ze je nodig heeft en dat je altijd tijd hebt om bij haar langs te komen. Maar je bent haar vriendje niet. Hoe meer tijd jij laat zien dat je er voor haar bent, hoe meer zij het idee heeft dat je als een oudere broer voor haar bent. Ben dus liever een beetje mysterieus en heb niet altijd alle tijd voor haar.

Heb plezier met anderen

Door meer tijd met anderen door te brengen, heb je vanzelfsprekend minder tijd voor hem of haar. En juist door haar niet alle tijd te geven, zal je vriend(in) liever met jou om willen gaan. Er zal sowieso een beetje gezonde jaloezie ontstaan als je vriend(in) merkt dat jij het vreselijk gezellig hebt met andere mensen. Flirt een beetje met anderen die je hebt ontmoet. Hierdoor zal je vriend of vriendin tevens merken dat andere personen jou ook wel zien zitten. Dit leidt dan weer tot het ‘bezette mannen/vrouwen syndroom’: mensen die een relatie hebben, of in ieder geval gewild zijn bij andere mannen en vrouwen, worden als vanzelf leuker gevonden. Blijkbaar is er namelijk iets dat leuk is aan de populaire man of vrouw. Dit zal dus ook voor jouw vriend(in) zo werken!

Raak je vriend(in) wat vaker aan

Misschien gaven jullie elkaar al af en toe een knuffel, maar raak je vriend of vriendin eens wat vaker en langer aan. Door aanraking kun je laten zien hoe jij je echt voelt, zonder dat je de woorden hoeft uit te spreken. Door ‘per ongeluk’ met je arm langs zijn onderarm te strelen, subtiel haar haren uit haar gezicht strijkt of door net iets langer te knuffelen dan noodzakelijk, kun je misschien wel die spark levendig laten worden bij je vriend of vriendin.

Onderneem actie!

Uiteindelijk zal je hoe dan ook actie moeten ondernemen. Spannend, maar misschien dacht ze juist dat je haar niet leuk vond omdat je het niet liet merken. Dat is toch de moeite waard om jouw gevoelens op te biechten? Misschien ziet ze een relatie helaas niet zitten. Maar hé, vraag jezelf dan af of een vriendschap met haar dan wel is wat je wilt. Uiteindelijk zal je zelf beter sowieso beter worden van een andere situatie dan de friendzone. Succes!


blank

5. Neem je afstand en deal met je verliefde gevoelens

Misschien heb jij je vriend(in) over je romantische gevoelens vertelt, en weet je zeker dat deze niet worden beantwoord, of is je beste vriend of vriendin getrouwd, valt diegene op het andere geslacht of weet je om een andere reden zeker dat jullie nooit een relatie zullen hebben. In dit geval is het goed om eerlijk naar jezelf te zijn en te dealen met je verliefde gevoelens, zodat je verder kunt met je leven. Wij helpen je natuurlijk graag.

Neem letterlijk even je afstand

Het kan heel moeilijk worden om niet meer verliefd te zijn op iemand als je diegene elke dag ziet of heel veel samen doet. Om je onbeantwoorde verliefde gevoelens een plekje te kunnen geven, is het daarom een goed idee om letterlijk wat afstand te nemen. Zie elkaar niet meer elke dag en doe wat meer dingen alleen of met andere vrienden. Zo heb je meer ruimte om te dealen met je gevoelens.

Het is wel goed om dit aan te geven aan je vriend(in), zodat hij of zij niet boos zal worden als je ineens veel minder van je laat horen en zien. Als je liever niet de echte reden van je tijdelijke afstand wilt vertellen, kun je altijd zeggen dat je het erg druk hebt op je werk of gewoonweg even wat minder goed in je vel zit en wat tijd alleen nodig hebt. Misschien voelt het niet eerlijk, maar het is in dit geval belangrijk om even voor jezelf te kiezen – ook om jullie vriendscap te behouden.

Zwelg (voor even) in liefdesverdriet

Ook door je beste vriend of vriendin voelt liefdesverdriet net zo erg – of misschien zelfs erger – dan bij een ander. Dat liefdesverdriet mag er ook gewoon even zijn. Sommige mensen zullen denken dat ze die gevoelens van verdriet en teleurstelling zo snel mogelijk moeten verdringen, omdat ze nog wel een vriendschapsrelatie met diegene hebben.

Bij de verwerking van je gevoelens hoort ook gewoon dat liefdesverdriet: accepteer dat jij je zo voelt en het zal helpen om je uiteindelijk beter te voelen. Zwelg daarom lekker in je liefdesverdriet. Zorg voor een grote bak ijs, een goede film, ga even lekker op stap met je andere vrienden of doe iets anders om je even helemaal onder te dompelen in je liefdesverdriet. Zo zul jij je uiteindelijk een stuk beter voelen.


blank

6. Focus je op andere vriendschappen

Dit is best een rotsituatie: je bent verliefd en het is niet wederzijds. Normaal zou je direct aankloppen bij die goede vriend(in), maar in dit geval is hij of zij die onbeantwoorde liefde… Je hebt vrienden nodig om hierover heen te komen. Focus je daarom even op andere vriendschappen en neem bijvoorbeeld een andere vriend of vriendin in vertrouwen over je situatie. Zo hoef je niet alleen door deze gevoelens te gaan, maar kun je het delen met een ander, zonder dat jij de vriendschap met je beste vriend(in) onder druk zet.


7. Bouw langzaam jullie relatie weer op

Heb jij kunnen dealen met je verliefde gevoelens? Kijk dan of je hem of haar weer vaker kunt zien zonder dat de romantische gevoelens weer terugkomen. Ga weer wat vaker wat samen doen, terwijl je bijvoorbeeld date met iemand anders of zeker weet dat jullie vriendschap echt platonisch is. Of spendeer meer tijd met elkaar in groepsverband, zodat je niet steeds één op één contact hebt. Dat voelt, vooral in het begin, toch wat veiliger.

Neem je tijd om jullie vriendschap weer op te bouwen, maar hou ook je grenzen goed in de gaten. Als je maar steeds weer verliefder wordt bij normaal contact, moet je misschien accepteren dat jullie vriendschap nooit meer hetzelfde zal worden. Het is niet goed om jezelf voor altijd te pijnigen door die onbeantwoorde gevoelens: in dit geval is het misschien beter om de vriendschap te beëindigen. En ja, dat doet zeer, maar het is beter dan de rest van je leven smachten naar iemand die je niet kunt krijgen…


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies