Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wanneer moet je je relatie verbreken? 11 redenen

Wanneer moet je je relatie verbreken? 11 redenen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een relatie gaat niet altijd over rozen en kan soms ook gewoon keihard werken zijn. Wellicht heb je de laatste tijd steeds meer ruzie met je partner, voel je je niet genoeg gewaardeerd of zijn jullie in de loop van de tijd uit elkaar gegroeid. Speelt dat in jouw relatie en vraag je jezelf daarom af of jullie nog wel een toekomst hebben samen? Dan kun je na het lezen van dit artikel hopelijk iets beter bepalen of het nut heeft om toch nog een poging te wagen of dat je er beter aan doet om de relatie stop te zetten.

Als je deze overweging maakt kan het in de eerste plaats fijn zijn om voor jezelf op een rijtje te zetten wat de leuke en de minder leuke kanten van je relatie zijn. Soms lijken problemen namelijk groter dan ze zijn en kun je door goed met elkaar te communiceren weer nader tot elkaar komen. Oprecht naar elkaar luisteren, meer tijd met elkaar doorbrengen en de broodnodige aandacht en affectie aan elkaar geven doet soms wonderen om een ingedutte relatie nieuw elan te geven. Maar in andere gevallen zul je juist tegen beter weten in aan een dood paard blijven trekken. Hoe weet je dus wanneer het tijd is om je relatie voorgoed te beëindigen?


1. Je wordt niet met respect behandeld

Elkaar met respect behandelen is een basisvoorwaarde voor een fijne relatie. In de volgende gevallen is het vaak zinloos om te proberen de relatie te blijven voortzetten:

  • Je wordt respectloos behandeld en gekleineerd. Problemen zijn bijvoorbeeld altijd jouw schuld.
  • Je wordt door je partner als een klein kind behandeld en niet als een gelijkwaardige levenspartner.
  • Wat jij graag wil doen is altijd minder belangrijk dan wat hij of zij wil doen.

In veel andere gevallen is het echter niet zo eenvoudig om te bepalen of je relatie toekomst heeft. In welke situaties kun je terecht twijfelen of het doorzetten van de relatie nog wel zin heeft?


2. Je partner is teveel veranderd

Iedereen verandert in de loop van zijn of haar leven. Niet alleen jijzelf maar ook je partner. Dat is een natuurlijk proces en kan ook heel positief zijn, mits de veranderingen niet te abrupt zijn zodat je in hetzelfde tempo met elkaar mee kunt groeien. Veranderingen kunnen om uiteenlopende redenen echter ook heel plotseling gaan bij je partner. Als je op een dag wakker wordt en jezelf realiseert dat je hem of haar eigenlijk helemaal niet meer herkent kan dat een teken zijn dat het beter is om je relatie te beëindigen.


investeren partner

3. Je investeert meer in je partner dan je terugkrijgt

Een relatie draait om geven en nemen. Wat niet betekent dat je altijd hetzelfde moet geven en krijgen, maar wel dat je allebei evenveel voldoening haalt uit jullie samenzijn. Als je het gevoel hebt dat je structureel meer investeert dan je terugkrijgt kan dit in de eerste plaats duiden op dieper liggende problemen, waardoor je de neiging voelt om de score bij te gaan houden. Maar natuurlijk kan het ook echt zo zijn dat je veel minder krijgt dan je ‘recht’ op hebt. Als je veel minder plezier en geluk aan de relatie overhoudt dan je partner is het tijd om achter je oren te krabben en na te gaan of je dat nog lange tijd vol zou kunnen houden.


4. Jullie zijn teveel uit elkaar gegroeid

In vrijwel elke langdurige relatie ligt de sleur op de loer. Het is daarom belangrijk om actief bezig te blijven met elkaar en regelmatig tijd met elkaar door te brengen. Wanneer je dat niet doet kun je zelfs in de beste relaties na verloop van tijd teveel uit elkaar groeien. Wanneer je merkt dat je jezelf eigenlijk zonder reden aan de ander begint te ergeren kan dat bijvoorbeeld een teken zijn dat jullie te weinig tijd en aandacht voor elkaar hebben. Als dit niet duidelijk verandert is dat een goede reden om verder te gaan kijken.


5. Je blijkt heel andere dingen te willen dan de ander

Hoeveel je ook van elkaar verschilt (tegenpolen trekken elkaar tenslotte aan) toch is het fijn als je over bepaalde dingen hetzelfde denkt. Wanneer je bijvoorbeeld zelf een sterke kinderwens hebt maar je partner dat totaal niet heeft dan is dat een goede reden om de relatie niet door te willen zetten. Dan kun je namelijk beter iemand zoeken die deze kinderwens wel heeft en gun je jouw partner op termijn een man of vrouw die zelf ook geen kinderen wil. Maar dit geldt niet alleen voor kinderen krijgen, maar ook voor andere belangrijke aspecten van het leven. Als je daarin niet hetzelfde wilt kan de relatie beëindigen op een gegeven moment de beste keus zijn.


6. Je bent doorlopend verliefd op iemand anders

Wanneer je een lange relatie hebt is het volkomen normaal om af en toe je blik op iemand anders te vestigen. Dit hoeft ook helemaal geen signaal te zijn dat er iets mis is met je relatie en dus ook zeker geen reden om die direct te beëindigen. Het wordt een ander verhaal wanneer je doorlopend verliefd bent op iemand anders en je ook fantaseert over hoe het zou zijn om met die man of vrouw een relatie te hebben. Dat hoeft niet te betekenen dat het met de persoon waar je verliefd op bent altijd leuker zou zijn, maar het zou wel goed kunnen dat er dingen zijn die je mist in je relatie waar je (soms zonder het te weten) toch veel behoefte aan hebt.


7. Je partner is vreemdgegaan

Veel relaties krijgen helaas op een bepaald moment te maken met overspel. Voor sommige mensen is dat een reden om direct een relatie stop te zetten terwijl veel meer mensen dat na lang twijfelen pas doen. Hoe dan ook blijkt het voor veel mensen moeilijk te zijn om hun partner weer opnieuw te vertrouwen. De relatie voortzetten werkt alleen als je partner oprecht spijt heeft, bereid is volledige openheid van zaken te geven en alle maatregelen wil treffen die nodig zijn om herhaling te voorkomen. Wanneer dat niet het geval is, of je vertrouwen te zeer is beschadigd, kan dat een gegronde reden zijn om de relatie stop te zetten.


8. Je hebt geen gedeeld toekomstbeeld

Wanneer je een relatie hebt is het belangrijk dat je elkaar steunt, maar ook dat je elkaar de juiste keuzes gunt naar de toekomst toe. Als je van baan wilt veranderen, een opleiding wilt gaan volgen of gewoon droomt van een huisje op het platteland is het belangrijk dat je partner daarachter staat en ook voor zich ziet wat dit in de toekomst voor jullie zal betekenen.

Als je er allebei heel anders over denkt hoe jullie gezamenlijke toekomst eruit zou moeten zien voorkom je jezelf (en je partner) veel frustratie door iemand te zoeken die zich wel in dat toekomstbeeld kan vinden.

break up


9. Er is geen diepere emotionele verbintenis

Wanneer de verliefdheid langzaam wegebt ontdek je vaak pas echt of je goed bij elkaar past. Een relatie is namelijk veel meer dan alleen lichamelijke aantrekkingskracht en die eerste vlinders in je buik. Je kunt pas echt een duurzame relatie onderhouden als je ook op emotioneel vlak met elkaar een match hebt. Iedereen heeft zijn eigen behoefte om liefde te geven en te uiten, die goed op elkaar moeten aansluiten om tevreden zijn in je relatie. Wanneer jullie stijlen teveel uit elkaar liggen en je daardoor keer op keer teleurgesteld en gefrustreerd raakt kan dat een goede reden zijn om een punt achter de relatie te zetten.


10. Dezelfde ruzies komen steeds weer terug

Ruzie komt in de beste relaties af en toe voor. Je kunt tenslotte niet altijd hetzelfde over iets denken. Wanneer je allebei een sterke mening hebt die niet met elkaar overeenkomt kan dat ontaarden in ruzie.

Wanneer die ruzies niet worden uitgepraat of steeds frequenter worden is dat misschien een signaal zijn dat jullie niet zo goed bij elkaar passen als je had gehoopt. Gedrag is makkelijker te veranderen dan karakter en als je fundamenteel verschilt in hoe je in het leven staat kan dat een wig tussen jullie gaan vormen die je alleen maar verder uit elkaar zal drijven.


11. Er is geen intimiteit meer

Het is volkomen logisch dat fysieke intimiteit met de loop der jaren minder vanzelfsprekend wordt. Als je nog intens verliefd op elkaar bent geniet je in het begin van de relatie vaak elke dag (soms wel meerdere keren) van een heerlijke vrijpartij. Maar naarmate je langer bij elkaar bent krijgen steeds vaker de dagelijkse beslommeringen de overhand.

Om de vonk levend te houden moet je actief aandacht aan elkaar blijven schenken, af en toe blijven experimenteren en elkaar vooral veel affectie geven. Als je de enige bent die deze moeite blijft doen en je desondanks keer op keer in de kou blijft staan kan dat een legitieme reden zijn om de relatie te beëindigen. Dak kun je namelijk beter iemand zoeken waarmee je wel die passie zult blijven delen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies