Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Kenmerken van een destructieve relatie

Kenmerken van een destructieve relatie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het hebben en onderhouden van een relatie kan je elke dag opnieuw weer de vreugde en energie geven die je in je leven nodig hebt. Liefde tussen twee mensen is geven en nemen, maar soms kan het echter voorkomen dat door één partij alleen maar genomen wordt. Wat eens positief was, verandert in destructief. En dan is het beter om er snel een einde aan te breien. Hoe herken je een destructieve relatie? Je leest het in dit artikel.

Hoe herken je een destructieve relatie?

De liefde kent veel kanten. Veel zijn positief en laten ons hart sneller kloppen. Hand in hand een dagje uit bijvoorbeeld, terwijl beide geliefden genieten van elkaar van iets moois als een zomerse zonsondergang. Helaas kent de medaille der liefde ook een keerzijde en dat is wanneer je gevangen zit in een relatie waarin de persoonlijke energie en de liefde die je erin steekt letterlijk en figuurlijk uit je lichaam gezogen wordt. Niet alleen kun je daar intens verdrietig van worden, ook heeft het een behoorlijke invloed op je dagelijkse functioneren. Je concentratie op je werk kan er onder lijden, je kunt je vrienden er onbedoeld door verwaarlozen en je kunt het gevoel krijgen de kracht niet meer te hebben om iets leuks te ondernemen. Dat heb je niet verdiend. Gelukkig zijn destructieve relaties te herkennen aan een aantal kenmerken, die wij voor jou op een rijtje hebben gezet.

Inleven in de ander
In een relatie kan het voorkomen dat je partner even niet zo goed in zijn of haar vel zit. Als geliefde probeer je je partner dan zo goed mogelijk te steunen. Je biedt een luisterend oor aan, zorgt voor hem of haar en doet je best om ervoor te zorgen dat er weer gelachen wordt. Dat is vanzelfsprekend, wanneer je van elkaar houdt. Het is echter niet pluis, als datzelfde niet gedaan wordt voor jou als jij even ergens mee zit en je partner alleen oog heeft voor zijn of haar probleem. Dat is vooral te merken wanneer jij over je gevoelens probeert te praten en dat gebagatelliseerd of weggewuifd wordt. Terwijl jij je goed in probeert te leven in de ander, heeft je geliefde totaal geen aandacht voor datgene waar jij mee zit. En dat mag je als één helft van de relatie zeker verwachten.

Liegen en bedriegen
Leugens en bedrog zijn sowieso al woorden met een negatieve lading, maar wanneer je ze tegenkomt binnen je eigen relatie kan dat een destructieve werking hebben op jouw gevoel van geluk. Iedereen maakt wel eens een leugentje om bestwil en dat moet geen zware problemen opleveren. Wanneer je erachter komt dat je geliefde over een aantal zaken blijft liegen, dan klopt er iets niet. Zo kan er bijvoorbeeld gelogen worden over de tijdsbesteding op een avond, over de besteding van geld of over het contact met andere mensen. Vaak komt een leugen, al dan niet door zelf op onderzoek te gaan, gewoon uit en dat doet pijn. Zeker wanneer de leugens zich opstapelen en je constant teleurgesteld wordt. Omdat je van hem of haar houdt, ben je sterk geneigd je partner te vergeven. Maar dat heeft ook zijn grenzen en een relatie die niet meer kan leunen op vertrouwen is vaak gedoemd te mislukken.

Onrechtvaardig behandelen
In een destructieve relatie kan er veel ruzie worden gemaakt, met als uitkomst dat jij de zondebok bent en dat jij degene bent die moet veranderen. Wanneer jij ergens terecht kwaad of teleurgesteld over wordt, dan wordt jouw gedrag gezien als abnormaal. Vaak krijg je dan ook nog de volle laag en word je bestempeld als een of andere joker die niet goed genoeg zijn of haar best doet.
Natuurlijk kan het een keer voorkomen binnen een relatie tussen twee mensen dat de emoties hoog oplopen en dat het voor komt dat je onterecht de schuld krijgt. Als de storm gaat liggen spreek je het samen uit en vergeven jullie elkaar, om vervolgens samen verder te gaan. Maar wanneer jij na ruzies keer op keer de gebeten hond bent en dat er vervolgens ook nog van jou verwacht wordt dat jij je excuses aanbiedt voor je partners fouten, dan is de tijd gekomen om je eens goed achter de oren te krabben. Als jij elke dag opnieuw je best voor je partner doet, dan heb je dit zeker niet verdiend.

Fysiek geweld
In de voorgaande alinea’s heb je vooral kenmerken gelezen die emotioneel geweld beschrijven, maar er is helaas ook nog zoiets als fysiek geweld binnen een relatie. Dat is iets anders dan tijdens het stoeien elkaar per ongeluk pijn doen door een iets te harde tik te geven. Fysiek geweld is bijvoorbeeld geslagen worden in je gezicht door je partner tijdens een ruzie. Dat is nooit, maar dan ook nooit correct. Komt dat per ongeluk voor tijdens een opwelling van emotie, dan is dat uiterst verkeerd en zal erover gesproken moeten worden om ervoor te zorgen dat het nooit meer gebeurd. Komt het vaker voor, dan is dat een overduidelijk signaal dat je relatie destructief is.

Stoppen of doorgaan?
Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt of je wel of niet gelukkig bent in een relatie. Herken jij jouw relatie in de bovenstaande kenmerken, dan is het wellicht verstandig de balans op te maken en te kiezen voor jezelf en je eigen geluk. Zeker wanneer je van iemand wilt houden en iets ongekend waardevols als jouw liefde wilt delen. Zoals eerder gezegd is liefde een kwestie van geven en nemen. Liefde behoort de spil van een gelukkig leven te zijn. Geef jij jouw hart aan een ander dan verdien je dezelfde liefde terug te krijgen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies