Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

10 Tips om oogcontact te maken

10 Tips om oogcontact te maken

Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2019

Wanneer je een crush hebt op een dame of jongen dat je niet kent is de eerste stap oogcontact te maken. Flirten op deze manier is een spannende en voor velen zelfs enge bezigheid. Toch is het zaak zelfverzekerd over te komen tijdens het flirten middels oogcontact. In dit artikel geven wij jou de beste tips om perfect oogcontact te maken waar je ook bent. De kans is aanwezig dat je er middels deze tips een date uitsleept.


1. Zelfverzekerde lichaamshouding

Voordat we beginnen met de praktische tips voor het maken van oogcontact is het te allen tijde zaak om een rechte zelfverzekerde houding aan te nemen tijdens het flirten/oogcontact maken. Zit of sta met een rechte rug en doe je kin ietwat omhoog. Zorg tevens dat je niet te veel naar beneden kijkt. Deze zelfverzekerdheid in combinatie met ontspannenheid zijn belangrijke factoren die uitmaken of hij/zij je ziet staan of niet. Maak een goede houding, maar probeer wel te ontspannen. Overdrijf hierbij niet. Dit kan het juist te ‘statisch’ of arrogant maken. Oefen desnoods voor de spiegel.

2. Trek zijn/haar aandacht op een positieve manier

Heb je een goede houding en weet je met welk meisje je wil flirten? Dan is het zaak om je ogen in de strijd te gooien. Ga ten eerst op een plek staan of zitten waar je haar goed kunt zien of zorg dat je langs haar loopt. Kijk vervolgens steeds even kort naar haar ogen met een ontspannen en licht-blije gezichtsuitdrukking, totdat ze terug kijkt. Dat is een zeer belangrijk moment. Wanneer hij of zij namelijk terugkijkt wacht je net zo lang tot zij weer wegkijkt. Meestal duurt dit hooguit twee tellen. Probeer hier niet in door te slaan; het kan behoorlijk creepy overkomen als je iemand de hele tijd aanstaart.

Laat je niet afschrikken door een wat norse blik van een meid of jongen. Hij of zij kan namelijk schrikken of zich ongemakkelijk voelen doordat ze wordt aangekeken. Let na het eerste oogcontact vooral even op hoe hij/zij wegkijkt. Kijkt diegene naar boven? Dan is de persoon waarschijnlijk niet zo geïnteresseerd. Kijkt ze naar beneden? Dan weet je dat je goed zit! Probeer in dat laatste geval vroeg of laat een gesprek aan te knopen. In real-life! Bij voorkeur niet via sociale media. Verman jezelf 😉.3. Staar kort maar krachtig (vooral niet te lang)

Als je goed op weg bent met het maken van oogcontact is het niet de bedoeling dat je weg staat te dromen in haar ogen. Staar je dus niet helemaal gek, ook al heeft hij of zij schitterende ogen. Blijf rustig, zelfverzekerd en glimlach naar haar wanneer ze naar jou kijkt. Staren kan er namelijk voor zorgen dat iemand zich geïntimideerd en/of ongemakkelijk voelt. Dat moet je natuurlijk niet hebben. Je moet je beide juist op je gemak voelen. Dat moet altijd jouw uitgangspunt zijn.

4. Paar keer oogcontact gemaakt? Tijd voor een praatje

Wanneer je al een aantal keer oogcontact hebt gemaakt is het slim om het daar niet bij te laten. Je wilt hem/haar natuurlijk beter leren kennen. Probeer daarom een volgende stap te zetten als je denk dat de andere persoon jou wel ziet staan. Dit merk je doordat er teruggekeken word, of iemand bloost of steeds naar beneden kijkt wanneer jij naar haar kijkt. Als dat het geval is kun je best op haar of hem afstappen en een praatje maken. Dit vergt ontzettend veel moed, maar de andere persoon zal het vaak waarderen dat je die stap durft te zetten.

5. Observeer het lichaam niet van top tot teen

Het is uiteraard verleidelijk om het lichaam van je crush te aanschouwen. Je hebt immers letterlijk en figuurlijk een oogje op haar en je hoopt dat dit wederzijds is. Zorg er altijd voor dat je naar haar ogen kijkt. Wijk niet uit naar haar boezem of billen. Dit komt asociaal en wat ordinair over. Natuurlijk zijn er dames of heren die deze manier van waardering leuk vinden, maar de meesten vinden dit plat en niet fijn. Richt je dus uitsluitend op haar ogen en lok oogcontact uit.

6. Focus op één van zijn/haar ogen

In twee ogen tegelijkertijd kijken is onmogelijk. Focus je dus altijd op een oog. Dit komt het puurst binnen en bereik je het beste oogcontact mee. Als je uit verlegenheid een beetje naast iemand kijkt kan het lijken alsof je scheel of naar een ander kijkt. 

Het internet staat vol met theorieën dat wanneer je in haar linkeroog kijkt je aangeeft dat je alleen wil flirten, en staren in het rechteroog dient voor een goed gesprek. Wij trekken onze twijfels bij deze simplistische theorie. Je kunt er natuurlijk rekening mee houden en het proberen, maar er blindelings vanuit gaan raden we niet aan.

7. Lees houding en gezichtsuitdrukking

Het is soms verdomd moeilijk om aan een iemand af te lezen wat hij of zij precies bedoelt. Door verlegenheid of onzekerheid kan het namelijk zelfs voorkomen dat een meisje of jongen jou wel leuk vindt, maar snel weg kijkt of niet lacht. Op dat soort momenten is het slim om naar haar houding te kijken. Wanneer je na oogcontact bijvoorbeeld haar ogen wat wijd open ziet gaan en haar pupillen ziet verwijden, dan is de kans groot dat ze jou interessant vindt. Wanneer ze naar boven kijkt of haar ogen wegdraait weet je ook hoe laat het is.

8. Oefenen, oefenen, oefenen

Ben je er niet zeker van of je wel een goede houding hebt, leuk glimlacht of op de juiste manier staart? Zorg dan dat je in de spiegel oefent. Aan het begin kan dit wat raar en ongemakkelijk voelen, maar sta er wel bij stil dat dit echt kan helpen. Probeer tijdens het oefenen bijvoorbeeld eens te spelen met hoe wijd jij je ogen open hebt. Wanneer je je ogen ietwat dichter op elkaar knijpt kan dit wat relaxter en zelfverzekerder overkomen. Ook kan het verschillen hoe jij glimlacht. Laat je je tanden zien bij het lachen of ga je het wat subtieler aanpakken? Al deze dingen kun je zelf het best beslissen tijden het oefenen. Het kan ook helpen om een rolmodel erbij te nemen uit films. Kijk goed hoe hij of zij het aanpakt en leer daarvan.

9. Kijk speels

Een veel gemaakte fout die ik van veel meisjes hoor en in het dagelijks leven ook zie is dat jongens veel te ‘streng’ en serieus naar een meisje staren. Voor jongens gaat dit soms automatisch omdat ze het bewust of onbewust ongemakkelijk vinden om te lachen of om wat ‘speelser’ te kijken. Train daarom goed op hoe je kijkt en hoe je er bij staat. Glimlach, speel met je wenkbrauwen, speel met hoe wijd je je ogen open hebt enzovoorts. Maar zorg in ieder geval dat je niet te serieus kijkt! Dit schrikt mensen af. Het kan zelfs creepy zijn.

10. Trek geen conclusies op basis van alleen oogcontact

Oogcontact maken is ongekend spannend en kan zorgen voor behoorlijk wat vlinders in je buik. Dit hoeft echter niet te betekenen dat dit voor de andere persoon ook geldt. Trek daarom nooit te snel conclusies en vraag haar niet gelijk mee uit na één keer oogcontact. Wat je wel kan doen is een praatje maken om te kijken of ze daadwerkelijk geïnteresseerd is. Het juiste moment daarvoor is als iemand alleen is. Begin bijvoorbeeld over de locatie of zeg gewoon eerlijk dat je hem/haar vond opvallen en leuk vindt. Bijna iedereen heeft een zwak voor oprechte complimenten. Als het maar écht en oprecht overkomt. In dit artikel lees je meer over wat vrouwen graag willen horen.

Conclusie

Een oud gezegde luidt dat ogen de poort naar de ziel zijn. Dat is ook niet gek als je je bedenkt dat iemand in de ogen kijken best intimiderend, maar ook opwindend kan zijn. Het maakt simpelweg een hoop los in de mens als er in elkaars ogen gekeken wordt. Wat precies, hangt van de relatie tussen de personen af, maar dat er wat gebeurt staat vast. Wanneer jij een meisje leuk vindt is het zaak om oogcontact te maken. Zo kun je peilen of iemand jou ook ziet staan. Als dat het geval is kom je met de tips uit dit artikel een heel eind. Wacht niet te lang met een praatje maken en strooi met een aantal oprechte complimenten. Wellicht zit er een leuke date in. Misschien zelfs wel je toekomstige relatie!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement