Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe overbrug je leeftijdsverschil in een relatie, 12 tips

50plus
Hoe overbrug je leeftijdsverschil in een relatie, 12 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Er zijn talloze boeken over geschreven en het is het onderwerp van vele films: een significant leeftijdsverschil in een relatie. Als je gaat met een (veel) oudere man of vrouw, of je juist verliefd geworden bent op iemand die een stuk jonger is – leeftijdsverschil kan best ingewikkeld zijn als je verliefd bent.

Dat kan door andere mensen met hun vooroordelen komen, maar ook door het verschil in zaken als energielevel, libido of ruimtebehoefte. Je kunt nou eenmaal niet kiezen op wie je verliefd wordt, en daarom helpen we je graag een handje. In dit artikel krijg je twaalf tips om leeftijdsverschil in een relatie te overbruggen.


Leeftijdsverschil in een relatie

Je had het niet voorzien maar ineens werd je verliefd. Dat overkomt je en is natuurlijk super leuk! Je zweeft op je mooie roze wolk totdat het besef ineens komt, dat het leeftijdsverschil wat groot is. Of ja, wat is groot? Wanneer is een leeftijdsverschil te groot en wanneer kan het nog wel? Wat zullen andere mensen ervan denken?

Natuurlijk zijn er bepaalde morele opvattingen over welk leeftijdsverschil té groot is – daar zijn zelfs wetten voor. Een minderjarige die een relatie heeft met iemand van veertig vinden we niet oké en is strafbaar. Maar een zeventienjarige die verkering heeft met iemand van negentien, daar denken we weer anders over. Als je in een relatie zit met een ‘normaal’ leeftijdsverschil, kun je best tegen wat dingen aanlopen. Maar hoe kun je die ingewikkelde zaken nou het beste overwinnen? In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. En ze leefden nog lang en gelukkig…


1. Leeftijd is maar een getal

getal

Je bent een relatie begonnen, of je wilt graag een relatie aangaan, omdat je je tot elkaar aangetrokken voelt. De chemie is er, je hebt gedeelde interesses en passies, normen en waarden. Als die kernwaarden er zijn dan staat leeftijd op de tweede plaats. Het is veel belangrijker om te weten of jullie in dezelfde levensfase verkeren en je je met elkaar kunt vermaken omdat jullie interesses overeenkomen.

Jullie hebben eenzelfde mate van verantwoordelijkheidsgevoel en jullie ideeën over de toekomst komen overeen. Dat alles is veel belangrijker dan die twee cijfertjes waar men zich al snel aan vasthoudt.

Ga daarom – bij een beginnende relatie – lekker op date: leer elkaar beter kennen en bekijk of jullie écht bij elkaar passen, en laat het leeftijdsverschil daarbij achterwege. Als je al een tijdje een relatie hebt met iemand die veel jonger of ouder is, en nu pas tegen bepaalde dingen aan loopt, is ons advies: praat!

Laat je niet te veel leiden door die cijfers en kijk waar het probleem ligt – en hoe jullie het kunnen oplossen, natuurlijk. Zo lang je zelf niet te moeilijk over jullie leeftijdsverschil doet, wordt het in de meeste relaties ook stukken minder belangrijk.


2. Hou je vast aan de wetenschap

Er is veel onderzoek gedaan naar relaties waar de partners van leeftijd verschillen. Wetenschappers komen (gelukkig!) tot de conclusie dat het aantal jaren dat jullie verschillen niet erg veel uitmaken, maar dat het meer gaat over dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Net als in elke andere relatie dus, eigenlijk.

Als jij niet kan wachten tot je begint met het stichten van een gezin, en je partner het liefst een wereldreis wilt gaan maken, willen jullie andere dingen. Een leeftijdsverschil kan daar heus wel wat aan bijdragen: als je dertig plus bent denk je misschien sneller na over kinderen dan als je begin twintig bent, maar in elke relatie kan het probleem van verschillende levensbehoeften dus voorkomen.

Hou deze onderzoeken dus in je achterhoofd en bedenk dat het – ook volgens de wetenschap – niet per se om jullie leeftijdsverschil gaat, maar juist om dezelfde behoeften en dezelfde golflengte.


3. Heb lak aan de meningen van buitenstaanders

blank

Eén van de grootste zorgen in een relatie met een (groot) leeftijdsverschil is vaak wat andere mensen van jullie zullen denken. Het is natuurlijk niet leuk als je samen met je oudere of jongere lover over straat loopt, en je mensen over jullie hoort fluisteren. Of je krijgt rake opmerkingen van die kennis die je één keer per jaar op een feestje ziet.

Als jij je relatie wilt doen laten slagen, is het belangrijk om deze meningen zo veel mogelijk buiten jullie verkering te houden. Heb echt lak aan die mensen op straat – zij beoordelen jullie slechts op uiterlijk, wat weten ze nou van jullie fijne band?

Denk maar zo: als zij graag roddelen over mensen die ze niet of nauwelijks kennen, zijn ze jullie zorgen echt niet waard. Focus je op de mensen die wél achter jullie relatie staan, of de mensen die zo dichtbij je staan dat hun mening je wel iets waard is. En laat de rest echt maar lekker praten.


4. Betrek je dierbaren met een mening over jullie relatie

Natuurlijk is het niet leuk als buitenstaanders een duidelijke mening hebben over jullie relatie, maar nog erger is het als mensen die dichtbij je staan en je dierbaar zijn, zoals je ouders, broer of zus of beste vriend(in) een duidelijke negatieve mening hebben over je relatie – en dan door het leeftijdsverschil. Om je met deze vervelende situatie te helpen, zetten we wat stappen voor je op een rijtje.

Ga het gesprek aan

Misschien heeft je dierbare uitsproken dat hij of zij jullie relatie maar niks vindt, of voel je de spanning als je samen met je lief op bezoek komt… Het belangrijkste wat je kunt doen in zulke situaties, is om het gesprek aan te gaan. Vraag of de man (of vrouw) af wat je familielid of vriend nou eigenlijk van jullie relatie vindt.

Als je dan een ontwijkend antwoord krijgt, kun je altijd nog vertellen dat je het gevoel hebt dat hij of zij er niet echt achterstaat. Jullie zijn niet voor niets vrienden/familie/goede collega’s; je mag je zorgen echt wel uitten. Misschien ging die rare spanning wel over heel iets anders en helemaal niet over het leeftijdsverschil in je relatie. Kun je dat ook meteen oplossen.

Als het wel zorgen over je relatie betreft, ga dan rustig en open minded het gesprek aan – bij voorkeur zonder je partner. Vraag waarom je dierbare bepaalde zorgen heeft. Is hij of zij bijvoorbeeld bang dat je veel jongere vriend misbruik maakt van je riante salaris?

Leg duidelijk uit waarom dit niet het geval is: je vriend maakt bijvoorbeeld een eigen inkomen en betaalt zijn eigen vaste lasten. Het kan best irritant zijn om zulke vooroordelen van de tafel te moeten vegen. Hou in je achterhoofd dat je dierbare het beste met jou voor heeft, en daarom deze zorgen heeft.

Zelfverzekerdheid

Wees zelfverzekerd

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je goed voelt in je relatie, wat de mensen om je heen ook zeggen. Natuurlijk wil je graag dat je vrienden en familie achter je keuze staan. Dat kun je het beste bereiken door zelfverzekerd over te komen: als je een beetje mee gaat in de twijfels van je dierbaren, of deze dingen gaat beamen om de ander tevreden te houden, is het heel lastig om nog een positief beeld van je vriend of vriendin te kunnen schetsen tegenover diegene die twijfelt aan je relatie.

Ga daarom vol vertrouwen in je relatie het gesprek aan. Luister goed naar je dierbare maar laat ook vol zelfverzekerdheid blijken hoe blij je bent met je relatie. Dan zal je vriendin, collega of familielid al gauw zien dat jullie hartstikke happy met elkaar zijn.

Laat je bezorgde dierbare goed kennis maken met je partner

Hoewel je een eerdergenoemd gesprek beter alleen aan kan gaan, is het ook belangrijk dat je dierbaren met twijfelen je partner goed leren kennen. Want als zij je verkering slechts een paar keer hebben gezien, hoe kunnen ze dan ook weten hoe leuk, lief en aardig hij of zij is? Zorg er daarom voor dat er genoeg gelegenheid is voor je familielid of vriend om je verkering beter te leren kennen.

Stel een keer voor om samen te lunchen in de stad, nodig je dierbare uit voor een kop koffie of neem je partner mee naar een feestje. Hoe beter je familielid, collega of vriendin je partner leert kennen, hoe minder sceptisch hij of zij zal zijn over het leeftijdsverschil: diegene ziet nu immers hoe goed jullie bij elkaar passen!

Blijft de kritiek en de weerstand? Kijk dan ook zelf eens kritisch naar je relatie

Als je na bovenstaande stappen nog steeds een grote weerstand voelt in je vriendenkring of familie, is het een idee om zelf een kritisch naar je relatie te kijken. Snappen je vrienden of familie je gewoonweg niet, of zit er meer achter? Misschien gaat het je dierbare niet per se om het leeftijdsverschil je in relatie, maar ziet diegene dingen die jij met je roze bril niet ziet. Je vrienden en familie hebben (als het goed is) het beste met je voor, dus zet die roze bril even af en kijk of jullie echt wel zo goed bij elkaar passen als je denkt.

Zoek mensen die je wel snappen

Loop je toch nog steeds aan tegen oordelen en kritiek, ook al kennen je dierbaren je partner goed en hebben jullie al meerdere gesprekken gehad? Het kan heel vervelend zijn als je naasten je ziet steunen in je relatiekeuze, puur omdat ze tegen het leeftijdsverschil zijn. Neem in dit geval een beetje afstand van diegenen die niet blij voor je kunnen zijn, en focus je op de mensen in je leven die jou en je relatie wél snappen.

Je wordt een stuk gelukkiger als je niet dag in, dag uit met vooroordelen hoeft te dealen van de mensen die dichtbij je staan, en als je gewoon gezellig kunt koffiedrinken met je partner en een vriendin. Je dierbaren zullen al gauw in zien dat je gewoon blij bent met je relatie – ondanks het leeftijdsverschil – en zullen op den duur heus wel bijdraaien. Blijf vooral dicht bij je eigen gevoel.


5. Kijk naar jullie overeenkomsten

blank

Als de één nog studeert en drie keer in de week uitgaat en de ander wil settelen en een familie stichten, dan lig je niet op één lijn. Een relatie onderhouden en de relatie behouden is dan een stuk moeilijker.

Als jij begin dertig bent en graag vader of moeder wilt worden en jouw partner heeft een leeftijd en fysieke gesteldheid waarbij inmiddels een rustige levensstijl hoort, dan kan het weleens lastig gaan worden. In een dergelijke situatie is het van belang om veel met elkaar te praten en te beslissen of jullie er samen uit gaan komen en een gezamenlijk toekomstbeeld kunnen creëren.

Om je relatie met leeftijdsverschil te laten slagen, is het belangrijk om niet alleen maar te kijken naar wat jullie niet gemeen hebben, maar juist naar wat jullie overeenkomsten zijn. Opposites attract, zeggen ze wel eens, maar het is toch juist fijn als je partner dezelfde interesses en gevoelens heeft? Dat heeft niks met leeftijd te maken, of je nou twintig bent of vijftig, je kunt allebei dol zijn op die ene filmregisseur. Of het vreselijk leuk vinden om te hardlopen. Of een hart hebben voor dieren en je als vrijwilliger inzetten bij het bejaardentehuis.

Jullie hebben zeker overeenkomsten, – daarom vinden jullie elkaar waarschijnlijk ook zo leuk – focus je er op! Ga samen al die dingen doen die jullie beide leuk vinden, dan vallen de (leeftijds)verschillen opeens een stuk minder op.


6. Bewonder elkaars verschillen juist

Natuurlijk kun jij je heel erg focussen op de overeenkomsten tussen jou en je partner, maar de verschillen (gebaseerd op leeftijd) tussen jullie zijn en blijven er eenmaal ook. Dat is helemaal niet erg, want van die verschillen kun je juist heel erg veel leren.

Waar een oudere partner je, door zijn of haar leeftijd, een gevoel van veiligheid kan brengen, omdat diegene meer levenservaring heeft, kan een jongere partner juist een hoop nieuwe energie in je leven brengen.

Elke levensfase heeft zo zijn plus- en minpunten: probeer in jullie verschillen te focussen op die pluspunten: juist dóór jullie leeftijdsverschil kunnen jullie elkaar waardevolle dingen meegeven in het leven. Hoe mooi is dat?


7. Zet je leeftijd nooit in als wapen

blank

Als je wilt dat je relatie een lang leven heeft, moet je nooit je leeftijd als een wapen inzetten. Stel, jullie hebben ruzie, en jij roept: maar ik weet het beter, want ik ben ouder! Of: ik heb tenminste nog wat energie, want ik ben jong!

Dat is funest voor een gezonde relatie: je legt in negatieve situaties de nadruk op jullie leeftijdsverschil, en dat kan voor grote problemen zonder. Het is niet alleen een tikkeltje denigrerend om zoiets te zeggen, je partner kan er (uiteindelijk) ook in gaan geloven.

Als jij je leeftijd als wapen gebruikt om ruzies op te lossen, gaat jullie relatie langzaam scheefgroeien. Laat het verschil in leeftijd dus ver achterwege in een ruzie of een discussie.


8. Toon begrip naar elkaar

Je kunt er niet om heen: jullie hebben nu eenmaal een andere leeftijd. Hoewel jullie waarschijnlijk wel redelijk op dezelfde lijn zitten wat belangrijke situaties betreft, zullen er toch wat verschillen in bijvoorbeeld energielevel, libido of ambitie zitten.

Hou in je achterhoofd dat deze verschillen eenmaal bij jullie relatie horen: zoals je hierboven al las, kan het juist heel goed zijn om juist de overeenkomsten te koesteren, en de verschillen te bewonderen. Toch kan het vervelend zijn als jullie in bepaalde zaken niet helemaal op één lijn liggen.

Respecteer elkaars levensfases: waar jongere mensen wellicht meer ruimte willen en vrijheid, kunnen mensen van een hogere leeftijd meer waarde hechten aan werk of een kinderwens. Hoe meer jullie je bewust zijn van verschillen en de bijbehorende zaken in bepaalde leeftijdsfases, hoe minder irritatie dit bij elkaar opwekt. Heb dus respect voor elkaars grillen die bij een fase horen en geniet juist van hoe iemand zich ontwikkelt als mens!


9. Verander jezelf niet

Wat ons betreft is dit ontzettend belangrijk: verander jezelf niet om beter bij je jongere of oudere liefje te passen. Wil je partner heel graag kinderen, maar jij eigenlijk nog niet? Of vind jij je carrière erg belangrijk, terwijl je verkering meer lang-leve-de-lol in het leven staat? Verander de dingen die voor jou belangrijk zijn niet zomaar voor je relatie – jouw standpunten zijn juist de dingen die jou als mens jou maken.

Blijf daarom altijd jezelf. Natuurlijk doe je in iedere relatie, leeftijdsverschil of niet, wel eens een compromis, maar verander jezelf niet om alleen maar op hetzelfde niveau als je partner te komen. Jullie hebben immers toch niet dezelfde leeftijd, dus accepteer dat gewoon.


10. Praat over die biologische klok

blank

Een veel voorkomend probleem bij mensen die in een relatie met een leeftijdsverschil zitten, is het wel of (nog) niet krijgen van kinderen. We hebben toch met een bepaalde biologische klok te maken. Wil je oudere vriendin graag kinderen, maar zie jij het nog niet zitten? Praat open en eerlijk over je verwachtingen en probeer elkaar zo veel mogelijk te begrijpen.

Mochten jullie het echt niet op een of andere manier eens worden, dan is het belangrijk om goed na te denken over het vervolg van jullie relatie. Je wilt niet dat je partner kinderloos blijft omdat jij er in die fase van je leven nog niet klaar voor was, maar je wilt ook niet dat je lief eigenlijk ongewenst ouder is geworden.

Bij bepaalde leeftijden, horen ook vaak bepaalde verantwoordelijkheden. Misschien heeft jouw partner al kinderen en word je opeens stiefmoeder- of vader. Of heeft je partner een drukke baan of studie waar veel aandacht voor nodig is. Dingen als kinderen en persoonlijke ontwikkeling zijn onwijs belangrijk.

Zorg er daarom voor dat deze onderwerpen altijd bespreekbaar zijn, en dat jullie ook uitgebreid met elkaar praten over de verwachtingen die hieruit voortvloeien. Wil je partner bijvoorbeeld dat je wel of juist niet met zijn of haar kids optrekt?

Kun jij het wel aan dat je lief zeker een zes maanden per jaar op zakenreis is? Al deze onderwerpen zijn echt wel te overbruggen, als jullie er maar over praten.


11. Zie je relatie als elke andere relatie

Natuurlijk zul je wel eens met je neus op de feiten worden gedrukt als iemand een opmerking maakt over jullie leeftijdsverschil, of als je partner opeens begint over een tv-programma die ver voor jouw tijd was – of als jij een verhaal vertelt over een recente ontwikkeling waar je lief nog nooit van gehoord heeft.

Probeer je relatie gewoon als elke andere relatie zonder leeftijdsverschil te zien: als je om bovenstaande voorbeelden kunt lachen en ze snel voorbij laat waaien, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te worden. In elke relatie begrijp je elkaar wel eens niet. So what dat dat door jullie leeftijden soms wat vaker is! Jullie houden van elkaar, net als een relatie waar mensen dezelfde leeftijd hebben. Dat is uiteindelijk het enige wat telt, toch?


12. Leren door te proberen

De sleutel tot succes? Veel praten, veel van elkaar te weten komen en water bij de wijn kunnen en durven doen. Negatieve meningen van anderen naast je laten liggen en vooral kiezen voor wat jullie gelukkig maakt, bij elkaar zijn. Dagjes uit, op vakantie naar een zonnig oord, cultuur snuiven op mooie citytrips en dineren bij kaarslicht. Elkaar leren kennen onder alle omstandigheden om erachter te komen of hij of zij de ware is.

Kom je er na een tijdje achter dat jullie toekomstperspectieven en levensstijl ver van elkaar vandaan liggen en dit toch niet te overkomen is? Dan heb je het in ieder geval wel een kans gegeven zonder af te gaan op die cijfertjes of de mening van derden. Klikt het perfect en hebben jullie gedeelde ideeën, plannen, normen en waarden? Dan zijn jullie het bewijs dat cijfertjes niet alles zeggen en er geen duidelijk antwoord is op de vraag hoeveel leeftijdsverschil acceptabel is. Op naar een lange en gelukkige relatie samen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies