• Onafhankelijk vergelijken
  • 213 datingsites & 21 apps
  • 468 dating artikelen

Hoeveel leeftijdsverschil kun je hebben in een relatie?

Relatieadvies  50plus & Senioren Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Je had het niet voorzien maar ineens werd je verliefd. Dat overkomt je en is natuurlijk super leuk! Je zweeft op je mooie roze wolk totdat het besef ineens komt, dat het leeftijdsverschil wat groot is. Of ja, wat is groot? Wanneer is een leeftijdsverschil te groot en wanneer kan het nog wel? Wat zullen andere mensen ervan denken?

Je bent een relatie begonnen, of je wilt graag een relatie aangaan, omdat je je tot elkaar aangetrokken voelt. De chemie is er, je hebt gedeelde interesses en passies, normen en waarden. Als die kernwaarden er zijn dan staat leeftijd op de tweede plaats. Het is veel belangrijker om te weten of jullie in dezelfde levensfase verkeren en je je met elkaar kunt vermaken omdat jullie interesses overeenkomen. Jullie hebben eenzelfde mate van verantwoordelijkheidsgevoel en jullie ideeën over de toekomst komen overeen. Dat alles is veel belangrijker dan die twee cijfertjes waar men zich al snel aan vasthoudt.


Bekijk of je op een lijn ligt

Als de één nog studeert en drie keer in de week uitgaat en de ander wil settelen en een familie stichten, dan lig je niet op één lijn. Een relatie onderhouden en de relatie behouden is dan een stuk moeilijker. Als jij begin dertig bent en graag vader of moeder wilt worden en jouw partner heeft een leeftijd en fysieke gesteldheid waarbij inmiddels een rustige levensstijl hoort, dan kan het weleens lastig gaan worden. In een dergelijke situatie is het van belang om veel met elkaar te praten en te beslissen of jullie er samen uit gaan komen en een gezamenlijk toekomstbeeld kunnen creëren.

extreme voorbeelden van oudere mannen met jongere vrouwen

Hoeveel leeftijdsverschil kan of mag, daar is dan ook geen antwoord op te geven. Zolang je aansluiting bij elkaar vindt, in denkwijzen en interesses, dan komt het goed. Een flink leeftijdsverschil vraagt ook om flexibiliteit van beiden. Als de één zich fitter voelt dan de ander, dan is het soms verstandig om ieder je eigen weg te kiezen. Een flinke bergwandeling op vakantie is wellicht niet voor jullie beiden weggelegd. Maak er dan ook geen probleem van als de één deze trip wel gaat maken en de ander liever een goed boek leest. ’s Avonds aan het diner is er meer dan genoeg tijd om elkaar bij te praten en zo hebben jullie beide een leuke dag gehad.


Fases van leeftijdsverschil

Hou er ook rekening mee dat jullie leeftijdsverschil verschillende fases zal doorlopen. Een leeftijdsverschil tussen een begin twintiger en een midden dertiger, hoeft niet zo gek veel obstakels opleveren. Als je dit leeftijdsverschil echter met 10 jaar verlegd, is het verschil in levensfases ineens heel anders geworden. Zolang je je hier bewust van bent en bereid bent om aanpassingen te doen en af een toe een stapje meer of minder te zetten, hoeft dit geen problemen op te leveren.

De mening van anderen is iets om rekening mee te houden maar niet iets om naar te handelen. Uiteindelijk beginnen jullie met z’n tweeën een relatie en heeft niemand hier iets van te vinden of over te zeggen. Uiteraard zijn die meningen er wel en het ligt aan jullie hoe je hier mee omgaat. Gek genoeg is het nog steeds sneller geaccepteerd als in een relatie de man ouder is dan de vrouw, dan andersom. Dit is een traditionele gedachte vanuit vroegere tijden waarin men het zeer belangrijk vond dat de man zich nog kon voortplanten. Een jonge man met een oudere vrouw was dan een groot taboe. Nog steeds leeft dit vooroordeel onbewust door, maar steeds vaker zien we nu ook relaties waarin oudere vrouwen gelukkig samen zijn met jongere mannen.


Leren door te proberen

De sleutel tot succes? Veel praten, veel van elkaar te weten komen en water bij de wijn kunnen en durven doen. Negatieve meningen van anderen naast je laten liggen en vooral kiezen voor wat jullie gelukkig maakt, bij elkaar zijn. Dagjes uit, op vakantie naar een zonnig oord, cultuur snuiven op mooie citytrips en dineren bij kaarslicht. Elkaar leren kennen onder alle omstandigheden om erachter te komen of hij of zij de ware is.

Kom je er na een tijdje achter dat jullie toekomstperspectieven en levensstijl ver van elkaar vandaan liggen en dit toch niet te overkomen is? Dan heb je het in ieder geval wel een kans gegeven zonder af te gaan op die cijfertjes of de mening van derden.
Klikt het perfect en hebben jullie gedeelde ideeën, plannen, normen en waarden? Dan zijn jullie het bewijs dat cijfertjes niet alles zeggen en er geen duidelijk antwoord is op de vraag hoeveel leeftijdsverschil acceptabel is. Op naar een lange en gelukkige relatie samen!foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website

Recent toegevoegd

Hoeveel leeftijdsverschil kun je hebben in een relatie?

Wetime.be

Vriendschap
© Datingsite Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement