Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe vind je een relatie als je Asperger hebt? (7 tips)

Hoe vind je een relatie als je Asperger hebt? (7 tips)

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Als je Asperger hebt kun je net als ieder ander de behoefte naar een relatie ervaren. Je wilt graag intimiteit met iemand ervaren, echter zijn intimiteit, gevoelens uiten en gevoelens van anderen begrijpen nu net hetgeen wat jij ontzettend lastig vindt. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om een relatie te vinden als je Asperger hebt. In dit artikel schrijven we wat jou juist een geweldige partner kan maken, hoe je jezelf kan voorbereiden op een relatie en wat je kunt doen om uiteindelijk een relatie te vinden.


1. Accepteer gebrek aan gevoelscontact

Als je Asperger hebt ervaar je weinig tot geen direct gevoelscontact. Je mist een stukje empathie, waardoor je het ontzettend moeilijk vindt om je in een ander te verplaatsen en je in hun gevoelens in te leven. Daarnaast ervaar je ook minder het gevoel van ‘samen zijn’ met iemand, wat neurotypische mensen wel zo ervaren. Je vindt het bovendien moeilijk om je eigen emoties te uiten, hoewel je wel vele emoties ervaart.

Dit maakt het voor een ander vaak moeilijk om te beseffen wat er in je omgaat. Dit zijn allemaal aspecten die ook van groot belang zijn in een relatie en wat een relatie als je Asperger hebt vaak bemoeilijkt.


2. Ga op zoek naar de juiste persoon voor jou

Echter, een relatie vinden met Asperger of een andere handicap is zeker mogelijk, met de juiste persoon. Jullie zullen van beide kanten echt de relatie succesvol moeten willen maken en het is erg belangrijk dat jullie beiden goed jullie behoeften en grenzen communiceren. Het is ontzettend belangrijk dat jullie communiceren zonder elkaar continu te veroordelen. Jullie zullen beiden je best moeten doen om elkaar te begrijpen en elkaars verschillen juist te waarderen. Dit zal hard werken zijn voor jullie allebei en kan veel energie kosten.

Daarom is het allereerst erg belangrijk om voor jezelf te bedenken of je echt de wil om te leren wat een relatie inhoudt. Als je Asperger hebt zul je moeilijk kunnen aanvoelen wat belangrijk is in een relatie. Sociaal gedrag is te leren, zo ook op dit vlak, maar je moet hier veel in willen investeren. Als je hiervoor openstaat kun je wel degelijk verliefd worden en een relatie met iemand aangaan.


3. Waarom ben jij juist wel een hele fijne partner?

Na het lezen van de eerste alinea’s heb je misschien het idee dat als je Asperger hebt het alleen maar ontzettend moeilijk is, voor jou en je toekomstige partner, om een relatie te hebben. Er zijn inderdaad de nodige punten waar jullie samen harder aan zullen moeten werken dan in een relatie tussen twee neurotypische mensen. Echter, als je Asperger hebt, heb je ook juist heel veel mooie kanten en kwaliteiten die je een hele fijne partner maken.

Jouw sterke punten

Ten eerste ben je door je behoefte aan regelmaat en structuur iemand die zekerheid aan iemand anders kan bieden. Wanneer jij weet wat je te wachten staat, ben jij goed voorbereid en een stabiel persoon.

Ten tweede ben je erg intelligent. Je vindt het fantastisch om een onderwerp dat je interesseert volledig uit te pluizen en weet daardoor ontzettend veel over bepaalde onderwerpen, waardoor je altijd iets interessants te vertellen hebt. Hierdoor ben je op bepaalde vlakken ben je ongelooflijk getalenteerd, wat je ook aantrekkelijker maakt.

Bovendien ben je ontzettend loyaal en betrouwbaar naar relaties waarbij jij je gelijkwaardig voelt. Wanneer jij voor iemand gaat dan ga je er volledig voor en kan iemand bijna blindelings op je vertrouwen. Dat is een prachtige kwaliteit.

‘Stille wateren hebben diepe gronden’ is vaak van toepassing op mensen met Asperger. Je zegt wellicht niet veel in conversaties met anderen, maar als je iets zegt dan rolt er een erg weldoordacht antwoord uit. Jouw gesprekken zullen niet gauw ontaarden in oppervlakkig geklets. Dit maakt je een oprechte gesprekspartner die het gesprek de diepte in kan brengen.


4. Bereid jezelf voor op een relatie

blank

Het begint met het werken aan je zelfkennis en zelfvertrouwen. Dit is voor iedereen erg belangrijk en des te meer als je Asperger hebt. Als je een succesvolle relatie wilt ontwikkelen met iemand, is het belangrijk dat je jezelf eerst goed kent en accepteert. Probeer voor jezelf erachter te komen wat je behoeften zijn in sociaal contact en relaties met anderen, maar ook wat jij een ander kunt geven. Dit kun je doen door hierover met een professional te praten.

Probeer jezelf vervolgens verder te ontwikkelen op het relationele vlak. Dit kun je doen door meer tijd in je vriendschappen te steken en je te verdiepen in wat jij voor een ander kunt betekenen. Misschien heb je nu nog geen vrienden, probeer dan vriendschappen te ontwikkelen.

Zoek iemand die je kent die je vertrouwt (zoals een familielid) die je kan helpen om vriendschappen te ontwikkelen. Vind je het lastig om sociale contact te maken, dan kun je overwegen een sociale vaardigheidstraining te volgen.


5. Gevoelens uiten

Een belangrijk aspect wat bij het ontwikkelen op relationeel gebied komt kijken is het uiten van gevoelens. Als je Asperger hebt zul je het lastig vinden om emoties met anderen te delen. Zoek daarom een manier waarbij je je vertrouwd voelt om je gevoelens te uiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van kunst, muziek, schrijven of dans.

Hoe meer je hierin oefent, hoe beter je hierin zult worden. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen op dit gebied en zal het makkelijker worden om in alledaagse situaties ook je gevoel te uiten.


6. Datingcoach of psycholoog

blank

Als je nog geen begeleiding hebt van een professional, dan is het een aanrader om hier iemand voor te zoeken. Neem een datingcoach of psycholoog die je kan helpen jezelf te ontwikkelen op het gebied van zelfvertrouwen, acceptatie van jezelf, het uiten van emoties en het verder ontwikkelen van jezelf op relationeel gebied.

Een coach of psycholoog zal je hier op een deskundige manier in kunnen begeleiden en dit kan een veilige omgeving voor je zijn om te oefenen met het uiten van gevoelens naar iemand anders. Professionele begeleiding is ontzettend belangrijk als je Asperger hebt, zodat er iemand is die samen met jou naar de verschillende fases van jouw sociale ontwikkeling kan kijken.

Probeer niet zelf op zoek te gaan naar oplossingen

Je kunt romantische films en naar andermans relaties gaan kijken om jezelf meer te leren over liefde. Waarschijnlijk heb je hierna de neiging om letterlijk gedrag uit deze films over te willen nemen, dit werkt in de praktijk vaak niet zo goed. Je vindt het lastig subtiele signalen van de ander op te pikken en reageert dan misschien net anders dan gewenst of gepast is in de echte situatie.

Wat je wel kan helpen is na het kijken van deze films of dingen die je bij andermans relaties gezien hebt erover met verschillende mensen die je vertrouwt (je coach/ psycholoog, familie of vrienden) te praten. Bespreek hoe jij de uitingen van liefde ervaren hebt en hoe de ander hier tegenaan kijkt. Heb het er ook met elkaar over wat realistisch is en wat jij voor jezelf hieruit mee zou kunnen nemen. Door dit met anderen te bespreken kun je situaties leren meer in perspectief te plaatsen en van anderen leren wat realistisch gedrag is.


Hoe vind je een partner?

Uiteindelijk kun je je goed voorbereiden, maar draait het toch om het leggen van nieuwe contacten en het ontmoeten van mensen. Het belangrijkste hiervoor is het maken van nieuwe sociale contacten. Hiermee zul je gewoon moeten beginnen. Als je Asperger hebt is dit waarschijnlijk erg lastig en we raden je dan ook aan hierin te laten begeleiden door een professional. Hij of zij kan je helpen met het bepalen wat voor jouw de beste situatie kan zijn om nieuwe sociale contacten te maken. Bovendien kan hij of zij je helpen met het op een veilige manier leggen van nieuwe sociale contacten, zodat iemand anders niet misbruik kan maken van het feit dat je Asperger hebt.

Een andere optie is om je in te schrijven op een datingsite. Een voordeel hiervan is dat je van te voren kunt nadenken wat je tegen iemand wilt zeggen. Op deze manier loop je niet snel vast en voorkom je ongemakkelijke stiltes en gesprekken. Je kunt vervolgens op je eigen tempo iemand leren kennen en zelf het moment kiezen om elkaar in het echt te ontmoeten. Hieronder benoemen we enkele Nederlandse datingsites die in erg succesvol zijn.

 


PepperBezoek Pepper

Pepper is een unieke datingsite die zich onderscheidt van andere sites door meerdere opties te bieden om je profiel te personaliseren. Je hebt bij Pepper niet alleen een profieltekst die je kunt schrijven, maar ook een soort moodboard waar je afbeeldingen, video en audio kunt toevoegen. Een perfecte manier om online te daten als je moeite hebt om jezelf te uiten. De meeste gebruikers van deze datingsite zijn onder de 40 jaar.

Bezoek Pepper

Relatieplanet

Op deze datingsite kun je terecht als je op zoek bent naar een serieuze relatie. Relatieplanet is de grootste en een van de oudste datingsites van Nederland. Door de jaren heen hebben miljoenen singles een partner gevonden via deze datingsite. Het fijne aan Relatieplanet is dat je gemakkelijk een zoekfilter kunt plaatsen en op deze manier partnersuggesties krijgt die voldoen aan jouw eisenprofiel. Een account aanmaken op Relatieplanet is erg makkelijk en gratis. Betaalde abonnementen op deze datingsite zijn niet duur.


7. Wees eerlijk over je handicap

Wees tegen nieuwe sociale contacten open over dat je Asperger hebt. Zo weten jullie allebei waar je aan toe bent. De ander kan dan ook aangeven of dit iets waar hij of zij open voor staat en mee om kan gaan. Jullie hebben er allebei immers niets aan als hij of zij niet met jouw Asperger om kan gaan. Als jij laat merken dat je jezelf inclusief je Asperger accepteert, wordt het voor een ander ook makkelijker om jou te accepteren.

Gezien je waarschijnlijk een aantal hobby’s hebt waar je volledig in op kunt gaan, kan het fantastisch zijn iemand te zoeken binnen dit gebied. Zo zit je hierin op één lijn zit en kun je van elkaar begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast is het een gemeenschappelijke interesse, waar jullie allebei veel over kunnen en willen praten. Dit zal het voor jou makkelijker maken jezelf open te stellen. Bovendien voel je je op dit vlak waarschijnlijk zelfverzekerd, omdat je er goed in bent. Zelfverzekerdheid is vaak aantrekkelijk voor anderen, dus dit zou zomaar eens de omgeving kunnen zijn waarin jij je potentiële relatie tegenkomt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies