Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

De leukste datingsites voor mensen met een beperking

De leukste datingsites voor mensen met een beperking

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het vinden van een potentiële partner is geen gemakkelijk proces, al helemaal niet als je een beperking hebt. Een lichamelijke of geestelijke beperking brengt een aantal belemmeringen met zich mee. Onder andere vanwege vooroordelen, fysieke beperkingen of eigen onzekerheid. Daarom geeft dit artikel jou een handig overzicht over daten voor gehandicapten.

Waar ontmoet je bijvoorbeeld een leuke date? Wat ga je doen tijdens een eerste ontmoeting? En hoe gaan jij en je potentiële partner met jouw handicap om? Ook geven we een aantal handige websites die jou helpen in de zoektocht naar de liefde.


De beste datingsites voor gehandicapten

Op internet heb je direct een goed overzicht van alle beschikbare matches. In jouw zoektocht naar een goede datingsite, kom je erachter dat niet elke site geschikt is voor online daten voor gehandicapten. Gelukkig zijn er genoeg websites die heel open zijn, sommigen zijn zelfs speciaal opgericht voor mensen met een handicap.

Enkele grote, bekende datingsites zijn een goede eerste start voor een date. Deze websites hebben namelijk veel gebruikers, waardoor er een grote kans is dat je iemand ontmoet die bij je past en die jou neemt zoals je bent. Ook is de kans groter dat je iemand in de buurt ontmoet, dat is wel zo makkelijk als je bijvoorbeeld vanwege een rolstoel minder mobiel bent.

Onderstaand behandelen we enkele datingsites die wij adviseren.


ParshipBezoek Parship 

Deze datingsite is bedoeld voor allerlei soorten mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Parship maakt veel gebruik van wetenschappelijk geteste matching technieken, waaronder een gegronde persoonlijkheidstest. Daardoor gaat jouw profiel veel verder dan een profielfoto en een stukje tekst. Ook kun je aanvinken dat je een handicap hebt. Als je wilt, kun je in je profiel uitleggen wat deze handicap precies inhoudt.

Bezoek Parship

LexaBezoek Lexa 

‘Love your imperfections’. Dat is het uitgangspunt van Lexa, een datingsite die bekend staat om de vele gebruikers. Lexa staat open voor iedereen in Nederland die op zoek is naar de liefde, het maakt hierbij niet uit of je wel of niet gehandicapt bent. Een voordeel is dat deze datingsite zich richt op alles wat je leuk en minder leuk vindt aan jezelf, dus je kunt jezelf goed neerzetten zoals je bent, zonder dat je je je hoeft te schamen.

Bezoek Lexa

G-date

Misschien ken je deze datingsite wel van het BNN-programma ‘the Undateables’, waarin gehandicapte singles op zoek gaan naar een leuke date. Het is op deze site onder andere mogelijk om via evenementen en relatiebemiddeling op zoek te gaan naar een partner. Als je liever online iemand ontmoet, kun je vanaf €3 per maand een profiel aanmaken.


Verschillende online communities en Facebook

Naast speciale datingsites zijn er natuurlijk ook andere online groepen waar je in contact komt met andere mensen. Zo zijn er op Facebook verschillende (internationale) groepen die zich richten op mensen met een verstandelijke beperking of handicap. Bij grotere verenigingen, zoals de eerdergenoemde BOSK, kun je ook een online profiel aanmaken welke jou in contact brengt met anderen.


Datingsites voor autisme

Voor sommige mensen met autisme is het extra moeilijk om contact te leggen. Gelukkig zijn er een aantal sites die daarbij helpen. Autisme-dating.nl is een site die het grootste is als het gaat om online daten met autisten. De site geeft aan dat ze gelijkgestemden samen brengen. En dat er niemand is die beter begrijpt wat autisme is, dan een autist zelf. De datingsite wil mensen bij elkaar brengen die elkaar beter begrijpen dan wie dan ook.

Uniekdating.nl is een datingsite speciaal voor mensen met een lichte beperking en voor mensen met autisme. De site houdt van een persoonlijke aanpak en wil graag met iedereen een persoonlijk intake houden. Daarom zitten zij door heel Nederland en is er altijd ergens een locatie bij jou in de buurt.


Datingsites voor doven en slechthorenden

Wanneer je niet of moeilijk kunt horen is het lastig om zomaar met iemand in de kroeg een praatje aan te gaan. Juist voor die mensen is het online daten weggelegd, zou je denken. Maar het kan juist ook heel confronterend zijn. Daarom zijn er een aantal sites in het leven geroepen die doven en slechthorenden bij elkaar brengen. Datetoo.com is een site voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook is er speciaal een kopje op site voor dovendating. Dit is ook gelijk de meest uitgebreide site voor mensen die doof of slechthorend zijn.


Datingsites voor verstandelijk beperkten

Ook voor singles met het syndroom van down zijn er specifieke datingsites. Hierbij is het uiterlijk van de website vaak versimpeld om het voor deze gebruikers makkelijker te maken om de website te gebruiken. Een goed voorbeeld van zo’n website is abcdate.nl die zich specifiek op deze doelgroep richt.


Wel of geen gehandicapte partner?

Je kunt vaak niet kiezen op wie je verliefd wordt, maar in jouw zoektocht kun je ervoor kiezen om je te focussen op mensen met of mensen zonder handicap. Daten met mensen zonder handicap heeft natuurlijk voordelen: dankzij hem of haar kun je bepaalde activiteiten ondernemen en wordt de focus minder gelegd op jouw handicap.

Aan de andere kant is het ook wel heel fijn om te daten met iemand die jouw handicap helemaal begrijpt, dat is vaker het geval als je date met een andere gehandicapte. Als je specifiek op zoek bent naar iemand met een handicap, kun je naast bovenstaande ontmoetingsplekken kiezen voor een plek waar veel gehandicapten zijn. Bijvoorbeeld door middel van een vakantie voor gehandicapten, daar hou je wellicht ook andere vrienden aan over.


Wat ga je doen op een (eerste) date?

Het moment is daar: je hebt iemand gevonden en wil graag een onvergetelijke eerste date. Misschien vallen er vanwege de beperking van jou en/of je partner wel een aantal activiteiten af. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben we een aantal leuke eerste dates op een rijtje gezet:

Rolstoel

als je in een rolstoel zit, zorg er dan voor dat de ruimte waar jullie afspreken toegankelijk is. Handige plekken voor een eerste date zijn gelijkvloerse plekken, zoals een park, leuk café of rolstoelvriendelijke bioscoop. Vind je dat te standaard? Er zijn genoeg bedrijven die rolstoelvriendelijke ballonvaarten, boottochten of sportactiviteiten aanbieden.

Doof en/of blind

als je een zintuiglijke beperking hebt, zijn je andere zintuigen vaak extra goed ontwikkeld. Als je bijvoorbeeld slechtziend bent, geniet je wellicht extra van mooie muziek of lekker eten. Als je slechthorend bent, zijn actieve dingen een goed idee omdat er dan minder focus op het gesprek komt te liggen. Denk hierbij aan bowlen of lasergamen.

Downsyndroom

met een verstandelijke handicap, zijn er nog steeds leuke mogelijkheden voor een leuke date. Ga bijvoorbeeld samen mooie dingen schilderen of knutselen, of kijk een leuke televisieserie. Natuurlijk kun je ook samen gaan zwemmen of een ijsje gaan eten. Als het je niet lukt om zelfstandig naar de datelocatie te gaan, vraag dan of je date je ophaalt.

Lichte beperking

Met een lichte beperking zijn er veel opties voor een eerste date. Je kunt samen een eenvoudige maaltijd koken of een wandeling maken in een mooi nabijgelegen park. Natuurlijk behoren de opties onder ‘downsyndroom’ ook gewoon tot de mogelijkheden.

Autisme

Autisme is er in vele soorten en maten, maar vaak hebben autistische mensen moeite met nieuwe dingen. Een eerste afspraakje is dan ook een hele grote stap. Het helpt dan ook om iets te doen in een omgeving die voor jou vertrouwd is: op deze manier voel je je waarschijnlijk wat meer op je gemak en durf je meer van jezelf te laten zien.

Elke handicap en/of beperking is weer anders, het is aan jou om in te schatten welke date-activiteit het beste bij je past. Twijfel je nog? Je kunt altijd vrienden of begeleiders om advies vragen. Heb je zelf een leuke tip? Deel hem gerust met ons in de reacties hieronder.


Wanneer vertel je over je handicap?

Kies je er voor om actief op zoek te gaan naar een partner, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een beperking hebt. Praten over je handicap kan hierin een lastig vraagstuk zijn. Wanneer communiceer je dat je een handicap hebt? Moet je dit direct al duidelijk maken of kun je hier beter mee wachten?

Via je dating profiel

Vaak werkt een open, transparante houding het beste. Als je online op zoek gaat naar een partner, kun je het beste kiezen voor een website die openstaat voor jouw handicap. Daarna begint het pas echt: jouw profiel wordt jouw online visitekaartje, waarmee je natuurlijk een goede eerste indruk achter wil laten. Een profielfoto werkt meestal erg goed zodat je bezoekers direct een goed beeld van je hebben.

Als je beperking goed zichtbaar is, kan het een grote stap zijn om een profielfoto online te zetten. Onthoud echter dat je meer bent dan je handicap: een warme glimlach of een goeie bos haar, kunnen al gauw interesse wekken bij jouw potentiële date. Je kunt er ook voor kiezen om aan te vinken dat je een handicap hebt, of om een korte beschrijving op je profiel te zetten. Het is echter belangrijker dat een potentiële date een goed beeld krijgt van je persoonlijkheid en interesses.

Tijdens een date

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat jouw date weet dat je een handicap hebt. Een handicap die goed zichtbaar is, wordt al vrij snel onderwerp van gesprek. Maar ook als je beperking minder opvalt, doe je er goed aan om het te bespreken tijdens een eerste of tweede date. Je wil immers graag dat iemand je accepteert zoals je bent, zonder dat hij of zij je in een later stadium alsnog afwijst vanwege je handicap.

Dat geldt uiteraard ook andersom, het is goed om te bespreken of jouw partner ook een handicap of beperking heeft. Zorg er echter wel voor dat jouw of jullie handicap niet de boventoon voert tijdens jullie date. Het is goed om te weten wat er speelt, maar nog wel belangrijker om elkaar beter te leren kennen op allerlei andere vlakken. Focus dus voornamelijk op iemands persoonlijkheid, stel veel vragen en vertel ook vooral over jouw eigen interesses.

In dit artikel lees je nog meer over vragen die je kunt stellen tijdens een date.


Tips voor daten met een handicap

Bespreek je gevoelens

Een handicap heeft implicaties voor het dagelijks leven. Dat weet jij als geen ander, maar voor mensen zonder handicap is het best lastig om in te schatten wat de handicap precies met je doet. Als je date er niet veel vanaf weet, kan het best een beetje afschrikken. Sta daarom open voor vragen, ook als jouw date zelf ook een handicap heeft. Iedere handicap is weer anders en iedereen reageert er anders op. Ook hier is het van belang om ook op andere (gevoelige) onderwerpen te focussen. Bespreek bijvoorbeeld je dromen, mooiste herinneringen of – als je er klaar voor bent – je gevoelens voor de andere persoon. In het begin is het helemaal niet erg als een gesprek nog een beetje oppervlakkig is, het kost tijd om iemand te leren kennen en de diepte in te gaan.

De rol van je verzorger

Daten voor gehandicapten brengt nog een ander dilemma met zich mee: in hoeverre helpt jouw date je met specifieke verzorging? Als je een persoonlijke verzorger hebt, is het verstandig om hem of haar voor te stellen aan jouw date. Het zou fijn zijn als het klikt tussen die twee, omdat ze elkaar nog vaak gaan ontmoeten. Als je al wat langer aan het daten bent, leert jouw partner steeds beter hoe hij of zij jou kan helpen met je handicap. Toch is het belangrijk om op dit vlak onafhankelijk te blijven van jouw partner. Afhankelijkheid kan een grote druk leggen op de relatie, dat wil je natuurlijk voorkomen.

Televisieprogramma the Undateables

Dat daten voor gehandicapten lang niet altijd vanzelfsprekend is, dat weten de programmamakers van het BNN-programma ‘The Undateables’ als geen ander. Elke dinsdag om 21:20, kun je op BNN zien hoe diverse vrijgezellen op date gaan met iemand die een beperking heeft. Op deze manier kun je inspiratie opdoen over allerlei do’s and don’ts. Ook geeft het hoop: je ziet mensen in hetzelfde schuitje die alsnog de liefde vinden. En voor de echte avonturiers: misschien hebben ze nog wel plekje om deel te nemen aan het programma!

Dating coach voor mensen met een beperking

In het (online) dating process, kun je soms wel wat hulp gebruiken. Misschien weet je niet zo goed waar je naar op zoek bent, of vind je het erg spannend. Of je weet gewoonweg niet waar je moet beginnen. Daarom bestaan er dating coaches zij begeleiden jou bij het vinden van een leuke partner.

Een groot voordeel is dat je alleen met mensen afspreekt die van tevoren zijn gescreend, en waarvan de coach heeft bepaald dat hij of zij bij jou past. Dit voorkomt een hoop teleurstellingen. Ook kan de coach je helpen om jezelf beter te leren kennen, waardoor je op jouw date beter uit de verf komt. Het kan zijn dat je beperking of handicap bepaalde onzekerheden meebrengt, ook dit kun je aan de dating coach voorleggen. De dating coach zal je leren hoe je het beste met deze gevoelens om kunt gaan, zodat niets een eerste date meer in de weg hoeft te staan.

Contact met een dating coach kan soms best spannend zijn. Daarom is het goed om te weten hoe een dergelijke ontmoeting meestal tot stand komt en wat je kunt verwachten. De meeste dating coaches werken op onderstaande wijze.

 • Stap 1. Intakegesprek: eerst ontmoet je een van de coaches om te praten over jouw
  persoonlijkheid, interesses en wensen.
 • Stap 2. Datingprofiel: op basis van het gesprek wordt er een mooi profiel voor jou
  samengesteld. Wijzigingen kun je natuurlijk altijd doorgeven.
 • Stap 3. Op zoek: nu kun je zelf op zoek gaan naar een leuke match. Als je geïnteresseerd
  bent, kun je kiezen voor de optie ‘vriendschap’ of ‘liefde’.
 • Stap 4: Eerste date: als er wederzijdse interesse is, zorgt UniekDating voor een geschikte
  eerste date. De dating coach begeleidt de eerste date en plant eventueel een tweede.

Hoe ontmoet je offline andere singles met een beperking

Er zijn allerlei tips voor tijdens het daten, maar de eerste stap is natuurlijk het vinden van een leuke date. Veel mensen hopen hun date spontaan tegen het lijf te lopen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Je mag het lot best een handje helpen, door naar plaatsen en evenementen te gaan waar veel gelijkgestemden zijn. Ben je specifiek op zoek naar iemand die ook een beperking heeft, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesomt. Ben je op zoek naar een partner en maakt het verder niet uit of deze een beperking heeft, dan kun je bijvoorbeeld dit artikel eens lezen.

Speciale clubs

Er zijn talloze clubs die bedoeld zijn voor mensen met een beperking of handicap. Het aanbod varieert van sportclubs tot recreationele clubs. Zo is er een Road Racers Club Nederland voor handbikers en kun je Tennis on wheels of rolstoelhockey spelen.

Evenementen

Houd leuke evenementen in de stad goed in de gaten. Van een buurtbarbecue tot een leuke markt: je weet niet waar jouw potentiële date rondloopt. Ook hiervoor geldt dat er evenementen zijn die zich specifiek richten op mensen met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen, zoals bijvoorbeeld ‘de Ooievaarsrun’: een truckersrun voor verstandelijk beperkten.

Verenigingen en organisaties

Er zijn specialistische organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap. Ze zorgen voor goede informatie en regelen dikwijls ontmoetingen met anderen. Sommige organisaties, zoals BOSK, zijn algemeen van aard. Anderen richten zich weer specifiek op een bepaalde beperking.

Cursussen

Vaak heb je de beste klik met mensen met dezelfde interesses, bovendien heb je dan direct genoeg dingen om over te praten. Een cursus koken of schilderen is de ideale gelegenheid om veel tijd met nieuwe mensen door te brengen.

Vakantie voor gehandicapten

Sommige reisorganisaties stellen hele leuke reizen samen voor mensen met een beperking. Op deze manier heb je niet alleen een vakantie die is afgestemd op jouw handicap, maar heb je ook de kans om leuke potentiële partners te ontmoeten.


Conclusie

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kan (online) daten met een beperking soms voor bepaalde complicaties zorgen waar je vooraf niet direct over nadenkt. Het is daarom verstandig om je voor te bereiden. Een handicap zorgt er echter absoluut niet voor dat het vinden van een relatie onmogelijk wordt.

Heb je zelf nog tips of ervaringen op het gebied van daten als gehandicapte? Deel ze dan gerust via het onderstaande reactieformulier.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement