Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

10 tips voor online daten met autisme

10 tips voor online daten met autisme

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Daten met autisme, of met iemand die autisme heeft, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Een van de voornaamste kenmerken van een stoornis in het autismespectrum is dat je moeite hebt met het begrijpen van veel sociale signalen. Dat maakt daten automatisch lastig, want je kunt het bijvoorbeeld minder goed doorhebben als iemand niet zoveel interesse in je heeft. Of erger nog, wanneer dat juist wel het geval is!

In dit artikel hebben we daarom een aantal handige tips samengebracht voor singles met autisme die graag een relatie willen. We noemen eerst enkele datingsites die je kunt proberen. Daarna beginnen we met specifieke tips over online daten met autisme, maar natuurlijk bespreken we ook echte afspraakjes en het moment dat je aan een relatie wilt beginnen.

Algemene datingsite kiezen als je autisme hebt

We noemen als eerste enkele algemene datingsites waar heel veel leden op zitten waar je vooral goed terecht kunt wanneer je autisme niet al je sociale interacties beïnvloedt. Deze datingsites zijn prima geschikt wanneer je aan het begin van het autismespectrum zit.


LexaBezoek Lexa

Lexa is een van de de populairste datingsites van Nederland en daarom heel geschikt om nieuwe mensen te leren kennen als je een relatief milde vorm van autisme hebt. Je kunt er makkelijk een profiel aanmaken en op zoek naar andere singles. De site is heel uitgebreid en bevat allerlei hulpmiddelen om andere singles op een ontspannen manier te leren kennen. Het is wel belangrijk om initiatief te nemen op deze datingsite, want als je teveel afwacht zul je (met name als man) jammer genoeg niet zoveel contacten opdoen. Je kunt dat voor jezelf makkelijker maken door een checklist te maken met een aantal handelingen die je elke dag van jezelf moet doorlopen, zoals het zoeken van profielen in je buurt, reacties zoals flirts versturen naar mensen die je leuk lijken en berichtjes te beantwoorden.

Bezoek Lexa

Relatieplanet

Ook Relatieplanet is een heel geschikte datingsite voor heel veel verschillende singles en dus ook als je een minder ingrijpende vorm van autisme hebt. Net zoals op Lexa kun je hier het daten heel eenvoudig zelf structureren zodat het overzichtelijk blijft. Als je dat liever via je mobiele telefoon doet kun je gebruik maken van de handige dating app maar dat is zeker geen verplichting, want je vindt alle beschikbare functies ook gewoon heel overzichtelijk op de Relatieplanet datingsite zelf. We vinden zelf de navigatie iets beter dan op Lexa, dus als je zo weinig mogelijk afleiding en een overzichtelijk design belangrijk vind kun je het beste voor deze site kiezen.


MetJouBezoek MetJou

De derde en laatste algemene datingsite die we hier noemen is MetJou.nl. Deze site is wat minder groot en populair dan Lexa en Relatieplanet, maar is wel nog duidelijker en overzichtelijker dan die twee sites. Daardoor is MetJou bijvoorbeeld ook heel geschikt voor wie ADD of ADHD heeft. Zelfs het aanmelden is al heel duidelijk en overzichtelijk. Maar ook de site zelf heeft een relatief beperkte hoeveelheid functies die allemaal voor zich spreken en veel structuur geven aan het online daten. Met de FotoZapper kun je bijvoorbeeld in korte tijd meerdere matches vinden op basis van enkele eenvoudige gegevens zoals locatie en leeftijd. Berichten uitwisselen is echter ook gewoon mogelijk wanneer je nog geen match met iemand hebt, dus het beperkt je niet.

Bezoek MetJou

Een speciale datingsite voor autisme

Wanneer je autisme een grotere invloed op je dagelijks leven en vooral je omgang met andere mensen heeft, dan doe je er waarschijnlijk al snel goed aan om op een van deze speciale datingsites voor singles met autisme en/of andere beperkingen actief te worden.

4. Autisme-dating.nl

Op Autisme-Dating.nl vind je vrijwel uitsluitend leden die zich net zoals jij ergens op het autismespectrum bevinden. Dat hoeft het daten niet per se makkelijker te maken, bijvoorbeeld wanneer je een relatief milde vorm van autisme hebt, maar het kan wel heel fijn zijn om te weten dat je onder gelijkgestemden bent. Je hoeft ook echt niet uit te leggen of van tevoren te melden dat je autisme hebt, want dat spreekt op deze site redelijk voor zich. Dat is dan ook meteen het voornaamste voordeel van deze datingsite, want er zijn niet echt specifieke functies aanwezig om het daten als single met autisme structureel makkelijker te maken. Je kunt je er wel zelfstandig aanmelden, zonder dat je bij een bepaalde zorginstantie aangesloten hoeft te zijn.

5. ABCDate

ABCDate is een datingsite voor mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking. Wanneer je autisme dusdanig ernstig is dat het een grote invloed heeft op je sociale contacten en je dagelijks leven kan dit datingplatform een aanrader zijn. Hier kun je als single namelijk zelfstandig daten, maar dan wel met hulp van je begeleider of mantelzorger. Die kan jou wel alleen aanmelden voor de datingsite als de zorginstelling bij ABCDate is aangesloten. Wanneer je van deze site gebruik wilt maken kun je dat dus het beste melden aan je begeleider, zodat jullie samen de eerste stappen kunnen zetten. Heel fijn van deze site is dat hij echt heel specifiek is bedoeld voor vrijgezellen die vanwege een stoornis of beperking moeite hebben met nieuwe contacten leggen.

6. Durfjijmetmij.nl

Op Durfjijmetmij.nl kun je terecht wanneer je autisme hebt of om een andere reden in het gebruikelijke datingcircuit buiten de boot valt. Tal van zorginstanties zijn bij Durfjijmetmij.nl aangesloten en net zoals bij ABCDate kun je alleen lid worden wanneer jij onder begeleiding bent bij een van die organisaties. Wanneer je een profiel aanmaakt moet je aangeven bij welke instelling of instantie je bent ingeschreven, waarna dit eerst wordt gecontroleerd voor je toegang krijgt. Je kunt met je eigen profiel daarna zelfstandig op zoek naar zowel een vriendschap als een relatie. Er is daarbij plek voor daten met behulp van je eigen begeleider.


Waar let je bij online daten op wanneer je autisme hebt?

Op welke punten moet je extra letten wanneer je online wilt gaan daten als single met autisme?

7. Zoek naar het juiste datingplatform

Welke datingsite voor jou het meest geschikt is, hangt er in grote mate vanaf in hoeverre anderen rekening met je moeten houden om een succesvolle date met je te kunnen hebben. Wanneer je autisme je meer beperkt doe je er goed aan om een speciale datingsite voor mensen met een beperking zoals autisme te kiezen. Anders zou je het eerst ook gewoon op een algemene datingsite kunnen proberen. Dan leer je namelijk ook vrijgezellen kennen zonder beperking waar je wellicht wel gewoon een heel fijne relatie mee zou kunnen opbouwen. Bovendien kom je bij datingsites die zich meer richten op autisme ook al snel uit bij datingsites die zich richten op een heel breed spectrum beperkingen, niet alleen op singles die autisme hebben.

8. Een algemene datingsite kan soms een probleem zijn

Een algemene datingsite kan een probleem wanneer je als single met autisme niet goed tot je recht komt. Bijvoorbeeld wanneer je ook tijdens het online daten al heel veel problemen ondervindt bij het vinden van matches en het contact zoeken (of onderhouden). Wanneer je autisme hebt speel je vaak geen spelletjes met andere mensen, door bijvoorbeeld wat langer te wachten met reageren op een match. Maar je hebt het ook minder snel door als iemand anders die spelletjes wel met jou speelt, of juist geen interesse in je heeft. Als dat je tegenwerkt kan een datingsite waar met meer begrip naar je autisme wordt gekeken een goed idee zijn. Je kunt ook op onbegrip stuiten omdat je je anders gedraagt dan mensen gewend zijn op een datingsite. Het kan dan verstandig zijn om aan te geven dat je autisme hebt, maar dat te vroeg doen kan helaas ook averechts werken.

9. Wanneer moet ik melden dat ik autisme heb?

Wat is het meest geschikte moment om te melden aan iemand die je online hebt ontmoet? Dat hangt er in de eerste plaats vanaf op welke datingsite je op zoek bent. Als dat op een van de datingsites is voor singles met autisme of een beperking in het algemeen, dan kun je het al prima op je profiel vermelden. Op autisme-dating.nl spreekt het natuurlijk redelijk voor zich dat je autisme hebt. Je hoeft het daar in elk geval niet expliciet te vermelden.

Als je gebruik maakt van een algemene datingsite hangt het voor een groot deel af van de impact die je autisme op je sociale interacties heeft. Als je weet of vermoedt dat het je contacten met nieuwe mensen behoorlijk ingrijpend beïnvloedt, dan kun je het beter redelijk vlot melden. De andere single kan er dan rekening mee houden. Je kunt het beste zelf bepalen of het slim is om het dan al op je profiel te melden, maar weet wel dat dit kandidaten af kan schrikken waar je wellicht wel heel goed bij zou passen. Vertel het dan liever op de eerste date of tijdens een eerste berichtenwisseling via de site.


10. Begeleiding bij het (online) daten

Wanneer je tot de ontdekking komt dat je autisme je in de weg zit tijdens het daten kan het ook een optie zijn om een coach in de hand te nemen. Dan is het wel belangrijk om daarvoor niet zomaar een datingcoach te kiezen, maar die wel vanuit het aspect van autismebegeleiding te benaderen. Bespreek bijvoorbeeld met je bestaande begeleider dat je graag wilt gaan daten en vraag hoe je dat het beste aan zou kunnen pakken. Soms kan die al heel direct een profiel voor je aanmelden bij een datingplatform waar zijn of haar instantie bij is aangesloten. Maar als je geen begeleider hebt, maar die wel graag om advies vraagt voor het daten, dan kun je ook gewoon een autismecoach in je omgeving benaderen. Iemand die het een leuke uitdaging lijkt om je te helpen met het vinden van een partner.


foto auteur robindeb
Dit artikel is geschreven door robindeb

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies