Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

ABCDate datingsite review

ABCDate
Bekijk top 10 datingsites

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Met een verstandelijke beperking heb je waarschijnlijk gewoon net zoveel behoefte aan vriendschap en liefde als andere mensen. Maar zomaar een datingsite op gaan en daar onbezorgd meedoen, dat is nog niet zo eenvoudig. Ten eerste is het gewoon lastig om een site onder de knie te krijgen die geen rekening houdt met je beperking, maar daten kan ook gewoon heel onveilig voor je zijn op een algemene datingsite of dating app.

Daarom is in 2016 het online contactplatform ABCDate opgericht. Daar kun je als single met een verstandelijke beperking aangemeld worden door je begeleider, zodat je zelfstandig en op een volledig veilige (en leuke) manier andere mensen kunt leren kennen. Dat kan voor alleen een vriendschap zijn, maar natuurlijk ook voor een geweldige relatie.

Waarom kies je voor ABCDate?
 • Veilig daten met verstandelijke beperking
 • Je begeleider kan je helpen
 • Volledig gratis te gebruiken

ABCDate in het kort

blank

ABCDate biedt een platform aan mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking om via internet op een veilige en leuke manier in contact te komen met andere mensen. Dat kan alleen voor een leuke vriendschap zijn, maar ook om een relatie te zoeken. Begeleiders kunnen hun cliënten aanmelden nadat ze eerst zelf een account op de site hebben aangemeld. Voorwaarde is wel dat de zorginstelling waar ze bij horen bij ABCDate is aangesloten. Cliënten kunnen zelfstandig andere mensen op de site leren kennen, waarbij ze op weg geholpen worden door hun begeleider. Die kan ook zelf inloggen en checken of het allemaal nog goed gaat met hun cliënt.


Functies van ABCDate voor singles met een beperking

blank

Als deelnemer met een verstandelijke beperking krijg je de volgende mogelijkheden tot je beschikking:

 • Een eigen profiel aanmaken en aanpassen zoveel als je wilt.
 • Op zoek gaan naar andere leden met de zoekmachine.
 • Profielen van andere leden bekijken.
 • Grenzen aangeven met de Niet-OK knop.
 • Teksten en berichtjes laten voorlezen.
 • Profielen blokkeren die akelig tegen je doen.
 • Mensen die je leuk lijken een berichtje sturen.
 • Direct chatten via instant messenger.
 • Gebruik maken van de dating app.
 • Een oproepje plaatsen op het Prikbord.
 • Reageren op de oproepjes van andere deelnemers.
 • Zelf je profiel op inactief zetten of verwijderen.
 • Deelnemen aan ABCDate avonden om nieuwe mensen te leren kennen (agenda beschikbaar op de Kalender).

Functies van ABCDate voor begeleiders en mantelzorgers

Als begeleider (of familielid/mantelzorger) kun je zelf de volgende activiteiten ondernemen:

 • Je cliënt of een familielid aanmelden zodat die een eigen profiel aan kan maken.
 • Zelf inloggen om je cliënt(en) te helpen met het leren kennen en gebruiken van de site.
 • Een ontmoeting regelen tussen de eigen cliënt en een andere deelnemer (via diens begeleider).
 • Meldingen ontvangen van ABCDate wanneer is vastgesteld dat er iets niet goed is gegaan tijdens het daten (wanneer een chatmaatje bijvoorbeeld terecht op de Niet-OK knop heeft geklikt).

De nadruk van het begeleiden ligt op het assisteren voor iemand van start gaat met de site, evenals hulp bieden wanneer die persoon met vragen of problemen zit tijdens het gebruik. Je kunt echter niet de chats of berichtjes van die persoon bekijken. Als je vermoedt dat je cliënt een bepaalde mate van zelfstandigheid niet aan kan is het beter om die persoon niet aan te melden, of om alleen samen op het eigen account in te loggen. Bij die tweede optie raadt ABCDate wel aan om op het profiel te vermelden dat de begeleider mee leest en kijkt, want het is wel zo netjes als de andere leden dat kunnen zien voor ze een berichtje sturen.


Inschrijven op ABCDate

blank

Je kunt jezelf alleen als begeleider direct aanmelden op ABCDate. Mensen met een verstandelijke beperking die op het platform actief willen worden moeten namelijk altijd door hun begeleider worden toegevoegd. Aanmelden kan bovendien alleen wanneer de begeleider deel uitmaakt van een van de deelnemende zorginstanties. Of dat het geval is zie je op de actuele zorgkaart op de website.

Als begeleider van een aangesloten organisatie kun je een account aanmaken door op de homepage onder het kopje Aanmelden op de knop Klik hier te drukken. Kies dan voor de optie Ik ben begeleider en vul alle velden in. Na enige tijd zul je bericht krijgen dat je in kunt loggen, waarna je nieuwe leden toe kunt voegen waarvoor jij de begeleider bent en waar je een aanmeldcode voor hebt aangevraagd.


Aan ABCDate avonden deelnemen

Als lid van ABCDate kun je deelnemen aan date-avonden waarbij je op een leuke manier meerdere nieuwe mensen kunt ontmoeten. Die avonden worden het hele jaar door georganiseerd op diverse locaties. In de kalender op de website en in de app kun je meteen zien wanneer de volgende avond zal zijn. Als je zin hebt om mee te doen kun je jezelf direct aanmelden. Ook je begeleider krijgt dan een berichtje, zodat die alvast kan regelen hoe jullie naar de avond toe zullen gaan.


Doelgroep van ABCDate

blank

De doelgroep van ABCDate zal je inmiddels waarschijnlijk wel duidelijk zijn. In de eerste plaats gaat het op deze datingsite om mannen en vrouwen (van minimaal 18 jaar oud) met een verstandelijke beperking. Die kunnen bij dit veilige datingplatform op een leuke manier contact opdoen met anderen. Dat kan ook gewoon gaan om een vriendschap via internet (of in het echt). De site kan een leuke en leerzame manier zijn om te ontdekken hoe je nieuwe sociale contacten op kunt doen. Er is veel hulp beschikbaar en je wordt altijd geholpen door je eigen begeleider, die je ook aanmeldt en ondersteunt bij het gebruik van de site. Die begeleiders behoren dus ook tot de gebruikers van de site, maar natuurlijk niet direct tot de doelgroep.


ABCDate beveiliging en privacy

Omdat niet zomaar iedereen lid kan worden van ABCDate betekent dit dat de site heel veilig is en dat ook de privacygevoelige informatie van leden niet zomaar voor iedereen is in te zien. De site is volledig ontwikkeld om een leuk en veilig platform te bieden voor mensen met een verstandelijke beperking. Veel activiteiten lopen bijvoorbeeld via de begeleider, die iemand aan kan melden en kan assisteren waar dat nodig is. Privéberichten zijn in principe helemaal privé, tenzij minimaal een van beide deelnemers aan een chat de niet-OK knop gebruikt. Dan zal een medewerker van de site checken of er iemand zich niet zo netjes heeft gedragen tijdens het chatten.


Bekendheid van ABCDate

ABCDate is niet enorm bekend in het Nederlandse datinglandschap. Dat komt natuurlijk door de heel specifieke doelgroep van dit unieke platform. Bovendien vindt promotie van de site beperkt plaats, bijvoorbeeld via aangesloten zorginstanties of aanverwante sites voor kwetsbare personen op internet. Binnen zorgorganisaties die met mensen werken met een verstandelijke beperking is de site daardoor juist wel weer vrij bekend. Steeds meer van die organisaties sluiten zich bij het platform aan. Dat is echter op dit moment nog wel hoofdzakelijk in het midden en het zuiden van het land, want in het noorden zijn er amper tot geen deelnemende zorginstellingen te vinden.


Is er een dating app beschikbaar?

blank

ABCDate heeft een eigen dating app beschikbaar die je zowel op je Android telefoon als je iPhone kunt gebruiken. Je logt gewoon in met de inloggegevens van je bestaande account en kunt dan op zoek naar andere leden, chatten met de mensen die je al hebt leren kennen en je eigen profiel bekijken en aanpassen. Ook is het mogelijk om je via de app in te schrijven voor ABCDate avonden. Ook de site zelf is overigens prima berekend op mobiel gebruik, bijvoorbeeld op een smartphone of een tablet. De sprekende begeleidster Steffie is ook dan bijvoorbeeld gewoon beschikbaar.


Contact met ABCDate

ABCDate is een project van Leer Zelf Online, een platform dat zichzelf inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare groepen online.

Adresgegevens:

Leer Zelf Online
Oostdam 2
3441 EM Woerden

Telefoon: 0348 743 272
E-mail: info@abcdate.nl

Helpdesk en klantenservice

Wanneer je als lid van ABCDate.nl een vraag hebt over de site kun je daar heel makkelijk mee geholpen worden door Steffie, de virtuele assistent. Die kan je letterlijk bijpraten over allerlei aspecten van de site. Klik gewoon op de knop met de luidspreker om te horen wat Steffie over een bepaald onderwerp te vertellen heeft. Kom je er op die manier ook niet uit? Dan kun je zelf contact opnemen met de helpdesk van de site. Die vind je onder de knop Hulp & Contact. Maar je kunt natuurlijk ook eerst je begeleider om hulp vragen.


Prijs van een betaald abonnement

Voor zowel begeleiders als leden is ABCDate helemaal gratis te gebruiken. Er is geen onderscheid tussen gratis en betaalde accounts. Dat heeft als enorme voordeel dat er geen barrières zijn tussen de verschillende leden, je kunt iemand altijd beter leren kennen zonder gedoe. Het nadeel is dat de zorginstantie waar je cliënt bent wel een deelnemer moet zijn van ABCDate.nl. Of dat het geval is kun je zelf zien op de zorgkaart.


ABCDate opzeggen

Als deelnemer kun je je eigen profiel in de instellingen van je account verwijderen of het alleen tijdelijk pauzeren. Door je profiel te pauzeren kun je even stoppen met nieuwe mensen leren kennen zonder dat je hele profiel meteen verwijderd wordt.

Wil je juist wel definitief afscheid nemen van ABCDate, dan kun je dat hier ook doen. De begeleider krijgt daarvan ook een berichtje, want wellicht heb je het verwijderen wel in een opwelling of zelfs helemaal per ongeluk gedaan. Als dat het geval is dan kun je samen met je begeleider je profiel nog een tijdje herstellen en gewoon weer verder gaan met daten.


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Veilig daten met verstandelijke beperking
 • Je begeleider kan je helpen
 • Volledig gratis te gebruiken
Minpunten:
 • Alleen beschikbaar wanneer zorginstantie is aangesloten
Bekijk top 10 datingsites
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Review inzenden over ABCDate

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement