Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Mannen en liefde. Een waardeloze combinatie?

Mannen en liefde. Een waardeloze combinatie?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

De prins op het witte paard lijkt soms een utopie te zijn. Zeker wanneer je om je heen verhalen hoort over mannen die vreemdgaan, hun geliefde niet goed behandelen of geen moeite in de relatie lijken te steken. Is de combinatie mannen en liefde echt waardeloos te noemen? In dit artikel nemen we het onder de loep.

Mannen. Vooroordelen. En de praktijk.
Er bestaan veel vooroordelen over de man, die in de praktijk door veel mannen nog wel eens bevestigd worden. We hebben het dan over mannen die keer op keer te lang in de kroeg blijven hangen, terwijl ze tegen hun partner gezegd hebben eerder thuis te komen. Mannen die niet trouw kunnen blijven en regelmatig buiten de deur snoepen. Mannen die thuis geen fluit uitvoeren en de partner opzadelen met een berg huishoudelijke klussen. Mannen die niet goed luisteren naar hun wederhelft en deze niet lijken te begrijpen. Zo zijn er honderden voorbeelden te noemen, waaruit blijkt dat mannen en liefde geen gelukkige combinatie zijn. Daarbij moet wel gezegd worden dat we nu rigoureus over één kam scheren en dat het bovenstaande zeker niet van toepassing is op alle mannen.

Andere tijden
Er zijn namelijk ook mannen die het begrijpen en zorg dragen voor hun geliefde. De vooroordelen over de man worden in verhalen uit je omgeving of de media echter altijd breed uitgemeten, waardoor de liefdevolle man in de minderheid lijkt te zijn. Niets is echter minder waar. We moeten daarbij wel verder kijken dan onze neus lang is. In het huidige tijdperk, waarin er reclame wordt gemaakt voor scheidingsbureaus en waarin liefde slechts vluchtig blijkt te zijn, kan het lastig zijn een man te vinden die weet wat echte liefde waard is. We worden namelijk doodgegooid met realityshows over waardeloze mannen of nieuwsberichten over koppels die in scheiding liggen.
Langzaam maar zeker worden we opgevoed met het idee dat liefde geen stand kan houden en we uiteindelijk toch niet ons hele leven met één persoon samen zullen zijn.

Waar men vroeger bij een partner bleef in goede en minder goede tijden, wordt er tegenwoordig vaak te snel opgegeven. Wanneer het even wat moeilijker gaat in een relatie, hebben veel geliefden al gauw de neiging om de handdoek in de ring te gooien. De leuke dingen die men samen meegemaakt heeft, worden vervolgens ondergesneeuwd door ruzies, discussies of gevoelens van boosheid. Geen enkele relatie is alleen maar rozengeur en maneschijn en er zal te allen tijde energie ingestoken moeten worden om er samen iets moois van te maken. Dat wordt vaak wel eens vergeten.

Internet als boosdoener
Het algemeen heersende beeld over mannen wordt verder versterkt door de komst van sociale media en apps zoals Tinder en Bumble, waarop veel mannen te vinden zijn die niet op zoek zijn naar een langdurige relatie maar enkel wat plezier. Vrouwen die wel op zoek zijn naar iets serieus krijgen daardoor vaak veel negatieve ervaringen, die vervolgens weer gedeeld worden met vriendinnen. Dat zorgt er ook voor dat vooroordelen sneller bevestigd worden en daarmee ook het beeld dat mannen en liefde een waardeloze combinatie zijn.

Vaak wordt gedacht dat mannen alleen maar uit zijn op seks. Ja, het klopt dat er veel mannen zijn die enkel daar aan denken. Meld je als vrouw zijnde aan op een willekeurige datingsite en je komt er ongetwijfeld een paar tegen. Daar staat tegenover dat er ook mannen zijn die op zoek zijn naar echte liefde en niet enkel een lichamelijke snack voor een avond. Deze mannen zoeken een partner die van hen houdt, waardering uitspreekt, aandacht geeft en voor hen zorgt. Helaas duurt het in deze andere tijd vaak even voordat je deze gevonden hebt.

Hoe denken mannen?

En zelfs als je uiteindelijk die man gevonden hebt die jou niet enkel als lekker tussendoortje ziet, kan het lijken of mannen niet zijn gemaakt voor de liefde. Omdat ze anders denken. Anders doen. En daarom anders handelen. Het gezegde “Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus” bestaat niet voor niets. Er zijn talloze verschillen te benoemen tussen de twee geslachten en dan gaat het natuurlijk niet alleen om de fysieke kenmerken, maar vooral ook om de werking van het brein. Mannen denken anders. Punt.

De vraag is of je hier als vrouw mee om kunt gaan. Kun je er mee omgaan dat een man soms het tegenovergestelde doet van wat jij verwacht? Aan je gaat hangen terwijl jij liever hard-to-get had gezien of juist andersom? Dat hij veel minder open is over zijn gevoelens en emoties dan jij? Of dat hij seks prefereert boven een stevige knuffel?

Natuurlijk zijn er vandaag de dag mannen die in hun denkwijze veel dichter bij de vrouw liggen dan bij de oerman die met een knuppel en een berenvel de vrouwenharten veroverde, maar er zijn nog zat mannen die qua denken, doen en handelen niet verder lijken te zijn ontwikkeld sinds de pre-historie. Bij die mannen denk je dan al gauw dat ze niet gemaakt zijn voor de liefde, maar zijn we dat aan het einde van de rit niet allemaal? Op zoek naar een partner om liefde te ervaren en (een gedeelte) van ons levenspad mee te delen? Zelfs als we qua denken compleet verschillen van elkaar?

Niemand is perfect
Op de vraag of mannen en liefde een waardeloze combinatie zijn kunnen verschillende antwoorden gegeven worden. Er zijn mannen die in de praktijk laten zien dat ze geen kaas gegeten hebben van liefde en er zijn mannen die er alles aan doen om hun geliefde gelukkig te maken. Belangrijk om te vermelden is dat, net zoals de mens in zijn algemeenheid, geen enkele man perfect is en zelfs de prins op het witte paard zijn gebreken heeft. Waar het om gaat is dat de man beoordeeld wordt op zijn individuele acties als onderdeel van zijn totaalplaatje en niet alleen op de negatieve eigenschappen.

Wanneer je alles in de weegschaal legt en de positieve punten, zoals de moeite die de man voor je doet om elke dag opnieuw je hart te winnen, zwaarder wegen dan de mindere kanten dan kun je echt wel stellen dat liefde en de man die je tegenover je hebt zeker geen waardeloze combinatie zijn.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement