Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe help je iemand met liefdesverdriet?

Hoe help je iemand met liefdesverdriet?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Liefdesverdriet is lastig en moeilijk. Een vriend of vriendin hebben met liefdesverdriet is wellicht nog moeilijker. Want hoe help je in vredesnaam iemand met liefdesverdriet? Je ziet dat hij/zij zich erg ongelukkig voelt, maar dat gevoel kun je helaas niet voor iemand wegnemen. Moet je hem/haar even met rust laten of juist vaak vragen om af te spreken? Wat moet je vooral wel en wat vooral niet zeggen? In dit artikel geven we je tips om iemand te helpen met liefdesverdriet.


1. Help te herinneren aan dat het goed komt

Lijkt obvious, maar het kan echt geen kwaad dit af en toe te zeggen. Als iemand echt diep in de put zit, lijkt alles donker en rot. Dus dan mag je hem of haar er natuurlijk aan herinneren dat er betere tijden aankomen. Nu is het misschien even een rottijd, maar dat gevoel blijft niet voor altijd. Help iemand langzamerhand weer een beetje hoop te krijgen, door diegene eraan te herinneren dat het goed komt.


2. Spui niet meteen je gal over de ex

Vooral in het begin is het verstandig om je eigen mening over de ex in het midden te laten. In de eerste fase is het heel belangrijk om vooral een luisterend oor te zijn. Als je meteen wanneer het uit is, zegt dat je toch al niet vond dat jullie goed bij elkaar pasten, dan is de kans groot dat je vriend of vriendin dichtklapt en niet meer zijn/haar hart bij je durft te luchten. Jij zag immers toch nooit iets in de relatie? Ook zeggen dat de ex een idioot is, om deze en deze reden, is nu nog niet een goed idee. Je vriend/vriendin mist de ex op dit moment nog heel erg en heeft waarschijnlijk nog gevoelens voor hem/haar. Houd je eigen mening over de ex dus voorlopig nog even voor je en luister vooral heel veel.

Als je vriend/vriendin in een later stadium van verwerking is, kan het des te meer helpen om met humor over de ex te praten. Aan het begin is dit nog te pijnlijk en moet hij/zij eerst zijn/haar gevoelens op een rijtje krijgen. Maar later kan dit juist heel goed helpen bij de verwerking. Als er dan redenen zijn waarom jij dacht dat de relatie niet zou slagen, dan kun je die wel delen. Dan kan het je vriend/vriendin juist doen inzien dat de relatie niet perfect was en dat hij/zij beter verdient.


3. Kook voor hem/haar

Neem initiatief om af te spreken. Als je liefdesverdriet hebt, val je in een donker gat en is het erg moeilijk jezelf daar uit te trekken. Alles is even zwaar en je denkt dat er op dit moment echt niemand op je zit te wachten. Wil je er als vriend/vriendin graag voor iemand zijn, stel dan dus zelf voor om af te spreken. Stel voor om voor hem/haar te koken en neem een lekkere film (of de inloggegevens van je Netflix-account) en een goede fles wijn mee. Vooral in de eerste weken is het goed om zelf vooral initiatief te nemen, want dat is voor de ander nu eenmaal even lastiger.

Denk ook vooral niet dat je vriend/vriendin nu geen behoefte heeft om af te spreken, want mocht dat zo zijn dan geeft hij/zij dat ongetwijfeld wel aan. Maar je zult zien dat iemand er vooral aan het begin veel behoefte aan heeft om zijn/haar verhaal bij iemand kwijt te kunnen. Je kunt het beter een keer te veel vragen, dan dat je niets van je laat horen. Als jullie goede vrienden zijn, wil je vriend/vriendin waarschijnlijk niets liever dan met jou chillen en bij jou kunnen uithuilen. En mocht dat niet zo zijn, dan ligt dat niet per se aan jou. Iedereen verwerkt dingen op zijn eigen manier, sommige mensen willen dan liever wat meer alleen zijn. Laat in ieder geval weten dat je voor hem/haar klaarstaat!


4. Stappen of avondje bankhangen?

Vraag waar je vriend/vriendin behoefte aan heeft. Stel vooral voor om leuke dingen te gaan doen, maar dring je mening over wat goed voor hem/haar is niet te veel op. Soms kan het moeilijk zijn om jezelf uit je bed te slepen. Als iemand al weken in zijn/haar slaapkamer bivakkeert kan het tijd worden om er iets van te zeggen, maar over het algemeen weet je vriend/vriendin heel goed waar hij/zij nu behoefte aan heeft. Sta hiervoor open en wees er voor je vriend of vriendin, of het nu gaat om een avond bankhangen met een serie-marathon, of een nacht keihard stappen.

Als goede vriend/vriendin ben je er in de goede en minder goede tijden, dus sta je ook paraat om een avond lang je vriend/vriendin’s vragen, frustraties en ellende aan te horen. Laat weten dat het hartstikke logisch is dat hij/zij verdrietig is en dat nu ook gewoon even mag. Door iemands gevoelens te erkennen, wordt het makkelijker om zich naar je open te stellen.


5. Organiseer een goede afscheidssessie

Als je merkt dat je vriend/vriendin het echt heel lastig vindt om afscheid te nemen van zijn/ haar ex en dat de pijn en het verdriet niet afneemt, kun je hem/haar daar voorzichtig bij helpen. Afstand nemen is uiteindelijk de beste manier om echt over een ex heen te komen, maar daar moet hij/zij wel aan toe zijn. Dring het dus vooral niet op, omdat jij vindt dat het er tijd voor is, maar stel subtiel voor om samen zijn/haar nummer bijvoorbeeld te wissen. Ligt de kast van je vriend/vriendin nog vol met spullen van de ex, stel dan voor om die in ieder geval uit het zicht te halen.

Als je vriend/vriendin er echt aan toe is, kun je zelfs voorstellen om het rigoureus aan te pakken en een goede afscheidssessie te houden. Plan een avond vrij, waarbij je je vriend/vriendin helpt om afscheid te nemen van alles dat hem/haar doet herinneren aan de ex. Gooi alle spullen in een doos en stop die ver weg in een kast, of neem hem zelf mee naar huis, zodat hij/zij het voorlopig niet meer op kan zoeken. Of als hij/zij het echt drastisch aan wil pakken: gooi alles weg of verbrand het. Dat klinkt misschien overdreven, maar een afscheidsritueel creëren kan enorm helpen in het verwerkingsproces en ervoor zorgen dat iemand om emotioneel afstand kan nemen van een ex.

Help verder ook andere (niet-fysieke) herinneringen uit het zicht te halen, zoals foto’s op de laptop van je vriend/vriendin, whatsapp gesprekken, mailconversaties, of verwijder diegene zelfs van Facebook. Niet bij iedereen is het nodig om dit allemaal te doen, maar als je vriend/vriendin merkt dat hij/zij bij alles herinnerd wordt aan de ex, dan kan het verstandig zijn om echt afscheid te nemen van alle herinneringen. Ook dan hoef je ze natuurlijk niet per se weg te gooien, maar kun je ze ook op een ex-usb zetten, die je ook in de doos met weggestopte spullen gooit.


6. Herinner hem/haar aan zijn/haar passies

Als je liefdesverdriet hebt kan dat een flinke klap zijn voor je ego. Je vriend of vriendin kan ineens heel onzeker zijn en (niet alleen op het gebied van de liefde) denken dat hij/zij nergens goed in is. Jij weet natuurlijk dat dat de reinste onzin is en dat hij/zij juist geweldig is. Aan jou de taak om hem/haar daar weer aan te herinneren. Het kan heel goed werken om hem/haar weer te herinneren aan zijn/haar passies.

Misschien zijn dit dingen die je vriend/vriendin juist door de relatie steeds een beetje minder is gaan doen. Nu het uit is, heeft hij/zij ineens weer veel meer tijd. Dit is het moment om die hobby’s weer op te gaan pakken. Dat leidt af en geeft je vriend/vriendin een egoboost, omdat hij/zij er goed in is en het leuk vindt om te doen.Als je vriend/vriendin houdt van sporten, sleep hem/haar dan vooral mee naar de sportschool. Dit helpt altijd om hem/haar zich beter te laten voelen, omdat bij sporten endorfine vrijkomt, het hormoon waar je je gelukkig door voelt.


7. Bepaal niet voor de ander

Bepaal niet voor de ander hoe lang iemand liefdesverdriet mag hebben. Dat klinkt misschien heel logisch, maar veel mensen doen dit onbewust toch. Na vier maanden merk je dat het nu wel eens welletjes vindt geweest en flap je er toch per ongeluk uit: ‘zet je toch eens over die vent/meid heen.’ Je kunt het ‘gemiep’ over hem of haar niet meer horen. En dat is natuurlijk ook niet gek, want voor jou duren die maanden erg lang. Er zijn tijden geweest dat je het gezelliger had met je vriend/vriendin, simpelweg omdat jullie toen allebei lekker in je vel zaten.


8. Relatie verbreken is een rauwproces

Besef je echter dat het verbreken van een relatie een rouwproces is, wat voor iedereen anders verloopt. Je kunt je misschien een voorstelling maken van hoe je vriend/vriendin zich moet voelen, maar je kunt nooit weten hoe zij zich echt voelen. De ene persoon is binnen een week over zijn/haar liefdesverdriet heen en de ander doet daar een jaar of langer over. Probeer dat nooit voor een ander in te vullen.

Natuurlijk kun je na enige tijd wel je eigen grenzen aangeven, als je merkt dat het jullie vriendschap begint te beïnvloeden. Leg dan uit dat je heel goed begrijpt dat de ander verdrietig is, maar dat je aan jezelf merkt dat je het jammer vindt dat dit verdriet tussen het fijne en gezellige van jullie vriendschap in begint te staan. Jullie kunnen misschien kijken welke dingen jullie samen kunnen doen, waar jullie allebei blij van worden. En bespreek op een subtiele manier hoeveel geklets over de ex jij aankunt en wanneer jij het weer tijd vindt voor een ander gespreksonderwerp.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies