Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Zijn datingsites en datingapps verslavend?

Zijn datingsites en datingapps verslavend?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Verslaving. In ons mensenleven ligt het vaak op de loer. Er zijn zo ontzettend veel dingen waar je verslaafd aan kunt raken. Alcohol, gaming, gokken, roken, drugs. De lijst is eindeloos. In dit artikel gaan we ontdekken of datingsites en apps ook op dat lijstje gezet kunnen worden.


Wat valt onder een verslaving?

Misschien heb je zelf wel eens een verslaving gehad of ken je iemand die kampt met een verslaving. In dat geval weet je wat het begrip met zich meebrengt. Wanneer we verslaafd zijn aan iets, hebben we het idee dat we niet zonder datgene kunnen en we het nodig hebben om ons goed te voelen. Er zijn verschillende vormen van verslaving. Je kunt bijvoorbeeld verslaafd zijn aan genotsmiddelen, maar ook tegenover je vrienden of vriendinnen beweren dat je verslaafd bent aan chocolade en écht niet zonder kan.

In de laatstgenoemde situatie valt de verslaving waarover gesproken wordt in de praktijk vaak echt wel mee: wanneer je een week geen beschikking hebt tot chocolade, dan zul je vast niet in je bed liggen te trillen met ontwenningsverschijnselen (hoewel dat in extreme gevallen wel mogelijk is, maar dat is echt uitzonderlijk).


Toch even snel spieken

Sinds de komst van het internet en de mobiele telefoon zijn we massaal begonnen met het gebruiken van programma’s en apps die communicatie tussen mensen sneller en eenvoudiger maakt. Het begon voor veel mensen bij MSN Messenger, vervolgens maakten sociale media als Hyves en Facebook hun opmars. Ook datingsites en apps schoten als paddenstoelen uit de grond en tegenwoordig is er op dat gebied voor elk wat wils. Zoek je een hoogopgeleide metgezel? Of wil je gewoon een sugar daddy die je in de watten legt? Voor elke wens is er een datingsite of app. Eenmaal aangemeld op zo’n site of app zul je zien dat – wanneer je de functionaliteiten gevonden hebt die je zoekt – je er meer dan regelmatig gebruik van maakt. Sterker nog: het kan zelfs voorkomen dat je elke gelegenheid om even te spieken ge- of misbruikt.

Om even te checken of je al een nieuwe like op je foto hebt. Of om te controleren of die ene leuke meid of gozer jouw bericht al geopend heeft. Zodoende raken we langzaam maar zeker “afhankelijk” van de datingsite of app: we willen niet meer zonder! Hoe kan dat?


Kleine beloningen

Datingsites en apps spelen heel erg goed in op iets dat wij mensen heel erg prettig vinden: beloning op korte termijn. Elke keer dat wij een bericht, een like of een andere kleine notificatie ontvangen, dan zien onze hersenen dit als een kleine beloning en wordt er een geluksstofje aangemaakt. Het liefst willen we dit stofje de gehele dag door ontvangen, dus gaan we na het ervaren van dit geluksmomentje vaak vrijwel meteen op zoek naar de volgende. In het geval van een ontvangen berichtje of notificatie is er slechts sprake van een minimale aanmaak van het stofje, waardoor het geluksmoment alweer voorbij is voor je het in de gaten hebt. Dus zijn we alweer op jacht naar die volgende like, digitale flirt of boodschap.

We willen je niet aanzetten tot een verslaving, maar we hebben hieronder twee datingsites verzameld waarbij mensen de drang om de geluksmomentjes steeds vaker op te zoeken, maar moeilijk weten te weerstaan. Mocht je zelf willen ervaren hoe dat voelt, dan zijn deze twee websites absolute aanraders!


LexaBezoek Lexa 

Lexa is al jaren één van de grootste datingsites van ons land en richt zich op een hele brede doelgroep. Of je nu van brunettes, lange mensen of gespierde kerels houdt; de kans is groot dat je de man of vrouw van jouw dromen via Lexa zult ontmoeten. Onder het mom van “love your imperfections” biedt Lexa ook ruimte aan haar leden om de minder goede eigenschappen kenbaar te maken. Zodoende krijgt men een beter beeld van elkaar. Omdat Lexa zeer uitgebreide functionaliteiten biedt, zul je je niet snel vervelen. Denk aan een handige chatfunctie, een soepele app en een snelle shuffle functie. Dat staat garant voor een flink aantal geluksmomentjes tijdens je zoektocht naar de ware.

Bezoek Lexa

Badoo

De datingsite Badoo is niet alleen in Nederland een begrip, maar ook ver buiten onze landsgrenzen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je iemand tegen zult komen uit Zuid-Afrika en een enorme afstand moet overbruggen om te daten. Badoo maakt namelijk gebruik van je huidige locatie en laat zien welke leden zich in jouw buurt bevinden. Je kunt niet alleen toegang verkrijgen tot Badoo via je pc, maar ook via een handige app. Via Badoo kun je naar hartenlust chatten, door foto’s bladeren en beloningen verdienen in de vorm van medailles (die je vervolgens op je profiel kunt plaatsen). Badoo heeft getracht het contact leggen met andere mensen zo aantrekkelijk mogelijk te maken en in die missie is het platform zeker geslaagd. Na aanmelding op Badoo zul je ervaren dat je meer dan regelmatig je telefoon in je handen hebt.


Is Tinder verslavend?

Wanneer we praten over verslavende datingsites en apps, dan kunnen we Tinder echt niet langs de zijlijn laten staan. Tinder is namelijk één van de meest verslavende apps van dit moment en teert met name op iets dat onlosmakelijk verbonden is met de mens: hoop. Veel mensen hopen via Tinder een date of relatie te vinden. Aangezien je door een eindeloos aanbod van leden kunt “swipen”, is de kans groot dat na de volgende foto je wel eens je prins of prinses op het witte paard zou kunnen tegenkomen. Althans, dat denk en hoop je. Tinder past helemaal bij deze tijd: het is snel, gemakkelijk en de kans op een kortetermijnbeloning is heel erg groot.

Het enige wat je hoeft te doen om mogelijkerwijs je eerste beloning te ontvangen (lees: een match) is bij een profiel naar rechts te vegen.
Veegt de ander ook naar rechts, dan ontstaat er dus een match en injecteren je hersenen een momentje van geluk in je lichaam. Die momentjes kunnen vervolgens vermenigvuldigd worden wanneer men een gesprek start en berichten naar elkaar gaat versturen. De combinatie van hopen en jagen op de beloning zorgt ervoor dat complete volksgroepen urenlang naar een beeldschermpje staren en als een malle naar links of rechts vegen.


Verslaafd aan datingsites en apps

Zoals met alles in het leven: geniet, maar geniet wel met mate. Datingsites en apps kunnen een enorme bron zijn van geluksmomentjes, maar wanneer je er constant gebruik van maakt en je daardoor andere dingen in het dagelijks leven laat liggen, dan is dat niet bepaald gezond. Het kan niet de bedoeling zijn dat je constant op je telefoon aan het kijken bent in het gezelschap van vrienden en daardoor niet betrokken wordt bij een portie gezelligheid, toch?

Daarnaast kun je in het geval van datingsites en apps beter gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het ontvangen van veel notificaties die uiteindelijk leiden tot niets zullen niet alleen zorgen voor een afname van geluksmomenten op korte termijn, ook is het niet bevorderlijk voor je geluk op de lange termijn. En dat is een type geluk dat veel langer standhoudt dan de prikkels die je ervaart bij ontvangst van een aantal berichten. Wil je ergens serieus werk van maken, dan kun je het beste je tijd investeren in een datingsite die je voorziet van goede matches.
Daarmee vergroot je de kans dat de kortetermijnbeloningen leiden tot iets moois: de hoofdprijs. Wat voor prijs dat is, zul je uiteraard voor jezelf moeten bepalen.

Ben jij ook verslaafd aan een bepaalde datingsite of app en wil je jouw ervaring met andere lezers delen? Laat dan gerust een reactie achter op dit bericht. Wij zijn in ieder geval altijd reuze benieuwd!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement