Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

10 date adviezen als je verlegen bent

10 date adviezen als je verlegen bent

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Daten via internet is op het eerste gezicht ideaal voor singles die verlegen zijn aangelegd. Je kunt online je verlegenheid nu eenmaal beter maskeren dan wanneer je een leuke man of vrouw in levende lijve ontmoet. Toch zal bij alle verlegen singles op een bepaald moment de verlegenheid keihard toeslaan.

Vaak is dat op een moment dat je jouw comfort zone moet verlaten en het dus echt spannend wordt. Dat kan al bij de eerste chat zijn, maar ook pas tijdens de eerste echte date. Hoe kun je daar het beste mee om gaan?


Verlegenheid raak je niet zomaar vanaf

Verlegenheid is niet iets waar je met een wondermiddel in korte tijd van kunt genezen. Als je een introvert karakter hebt of onzeker bent aangelegd kun je dat nu eenmaal niet zomaar achter je laten. Vaak wordt het met de jaren minder hinderlijk omdat de meeste mensen zich op latere leeftijd minder aantrekken van wat andere mensen van ze denken.

Maar jij als verlegen single hebt daar op dit moment nog helemaal niets aan natuurlijk. Daarom moet het ook niet je doel zijn om door een magische behandeling of wonderlijk inzicht ineens volledig van je verlegen natuur ‘verlost’ te zijn. Het beste geef je jezelf enkele hulpmiddelen waarmee je er net genoeg omheen kunt werken zodat je aan een leuke partner kunt komen. Daar zijn de tips in dit artikel dan ook op vooral gericht.


Tip 1: Kies de datingsite of app die bij je past

Wanneer je verlegen bent dan kan het een goed idee zijn om te kiezen voor serieuze datingsites in plaats van een hippe en snelle datingapp zoals Tinder of Happn. Op die apps gaat het er vaak om dat je snel begint met flirten en chatten, iets waar je wellicht (nog) niet zo comfortabel mee bent.

Je kunt er dan veel meer aan hebben om een serieuze datingsite te kiezen waar je rustig aan kunt beginnen met daten, de juiste profielen kunt selecteren die aansluiten op je wensen en waar je het contact ook op een gestage manier op gang kunt brengen.


blank

Tip 2: Doe je niet anders voor dan je bent

Je hoeft gelukkig geen sociaal dier te zijn om een leuke partner te vinden. Sterker nog, iemand die zich aangetrokken voelt tot een enorm extravert persoon past waarschijnlijk niet eens bij je. Het is dus ook zeker niet nodig om jezelf heel anders voor te doen dan je bent. Sterker nog: dat is vaak onverstandig.

Wanneer je namelijk online helemaal los gaat (omdat je chatten nu eenmaal makkelijker vindt dan in het echt praten) komt er toch altijd dat moment van de eerste date. Als je dan volledig dichtslaat is dat zo’n enorm contrast met hoe je jezelf online hebt voorgedaan dat de ander je ineens als een heel ander persoon zal zien.

Als er dan geen tweede date komt geef jij jezelf waarschijnlijk je verlegenheid de schuld, terwijl het waarschijnlijker is dat je de ander simpelweg een verkeerd beeld van jezelf hebt gegeven.


Tip 3: Oefen met iemand waar je niet hoteldebotel van bent

Vind je ook het online contact al heel spannend? Dan kan het een goed idee zijn om gewoon lukraak wat te gaan oefenen met andere singles. Kies mensen uit die je wel aardig lijken maar waar je niet meteen smoorverliefd op wordt en begin gewoon een chat. Zo kun je alvast vertrouwd raken met hoe online dating werkt.

Wanneer je die eerste stappen zet bij iemand die je geweldig leuk vindt staat er meteen veel teveel druk op. Voor je gevoel moet het dan meteen goed zijn en dat zorgt er al snel voor dat je al stuntelend dichtslaat. Dan heb je een vervelende ervaring waardoor de moed je waarschijnlijk meteen weer in de schoenen zakt.


blank

Tip 4: Verzin alvast wat vragen en onderwerpen

Natuurlijk kun je erop vertrouwen dat je tijdens een date of chat zelf genoeg dingen kunt verzinnen om over te praten, maar voor veel verlegen mensen is dat toch wel een probleem. Ben je bang helemaal dicht te slaan?

Dan is helemaal niets mis mee om van tevoren wat onderwerpen te bedenken waar je over kunt praten en vragen te verzinnen die je aan je date kunt stellen. Zorg dat het altijd open vragen zijn waar de ander wat over kan zeggen zodat jij even alleen hoeft te luisteren en een vervolgvraag kunt bedenken. Je hebt dan ook simpelweg een adempauze om weer even tot jezelf te komen.


Tip 5: Oefen gesprekjes met jezelf

Een groot probleem wanneer je introvert, onzeker en/of verlegen bent is dat je normaal gesproken weinig ervaring hebt met over jezelf praten, je doet het nu eenmaal niet zo vaak! Een hele directe en concrete tip kan daarom zijn om de dag voor je op een date gaat al heel actief te beginnen met dingen aan jezelf te vertellen.

Kies simpelweg wat gebeurtenissen die je de laatste tijd hebt meegemaakt en vertel ze aan jezelf alsof je iemand anders bent en het allemaal voor het eerst hoort. We bedoelen dit alsof je hele verhalen uit je hoofd moet gaan leren om tijdens de date letterlijk te herhalen, want dat komt nogal gekunsteld over. Maar als je jezelf oefent om over jezelf te vertellen zul je hopelijk merken dat dit tijdens de date ook wat makkelijker gaat dan anders.


Tip 6: Hou de eerste date kort

Om vertrouwen op te bouwen is het enorm belangrijk om goede ervaringen te hebben. Dat je eerste dates goed verlopen is daarom echt van essentieel belang. Om de kans te op een succesvol afspraakje te optimaliseren hou je met name het eerste afspraakje ultra kort. Een kopje koffie in de stad en elkaar maximaal een half uurtje spreken is ideaal.

Meer heb je echt niet nodig om te bepalen of je de ander nog wel eens zou willen ontmoeten. Gebruik de voorgaande tips om alvast wat gespreksonderwerpen in je hoofd te hebben, net als wat vragen die je zou kunnen stellen. Als je daar nooit aan toe komt, des te beter, want dan is de kans groot dat het gesprek soepel verloopt zonder die kunstgrepen.


blank

Tip 7: Ga wat doen tijdens de date

Als je zelfs een half uur al veel te lang vindt om tegenover elkaar te zitten in een kroeg of koffietent, dan kun je ook een actieve date voorstellen. Je hoeft dan niet meteen te gaan paintballen of abseilen natuurlijk, maar een activiteit ondernemen zorgt ervoor dat je sneller wat hebt om over te praten.

Het kan zo eenvoudig zijn als een wandeling door het park op een mooie dag. Er is dan altijd wel wat te zien om het over te hebben en een bijkomend voordeel is dat je elkaar niet voortdurend in de ogen hoeft te kijken.


Tip 8: Denk aan je lichaamstaal

Communicatie zit hem in veel meer dan woorden alleen, maar wanneer je verlegen bent heb je vaak wel de neiging om je teveel op het verbale gedeelte te richten. Dat wat je het moeilijkste vindt is logischerwijs nu eenmaal waar je jezelf het meest op concentreert. Maar jezelf openstellen is zoveel meer dan een vraag stellen en een antwoord geven.

Ook je lichaamshouding is enorm belangrijk, net zoals oogcontact maken en de ander af en toe een gulle lach schenken. Momenten waarop je zwijgt hoeven helemaal niet funest te zijn wanneer je wel gewoon op die manieren contact blijft zoeken met de ander. Vind je hem of haar echt leuk, wie weet durf je dan op een bepaald moment zelfs wel een beetje te flirten!


Tip 9: Vergeet niet ook de ander te beoordelen!

Wanneer je verlegenheid voortkomt uit een gebrek aan zelfvertrouwen bestaat altijd het risico dat je teveel bezig bent leuk gevonden worden, en minder met de vraag of je de ander überhaupt wel een tof persoon vindt. Natuurlijk is de date al heel geslaagd als je geen flaters hebt geslagen en er een goed gevoel aan overhoudt.

Daar mag je oprecht blij en trots over zijn want het geeft je meer vertrouwen om door te gaan met daten. Maar vergeet niet om ondertussen te bepalen of je de ander eigenlijk wel leuk vindt, want een goede en ontspannen date betekent niet automatisch dat je jouw droompartner hebt gevonden.


Tip 10: Niet elke mislukte date ligt aan jou!

Wanneer je verlegen of onzeker bent heb je al snel de neiging om jezelf de schuld te geven van een mislukte date. Dat is heel begrijpelijk, maar komt zelden overeen met de werkelijkheid. Een date is een wisselwerking en als je dicht bent geklapt kan dat ook betekenen dat de ander jou niet op je gemak wist te stellen, dat jullie persoonlijkheden simpelweg niet bij elkaar passen of een van de vele tientallen redenen waarom dates simpelweg geen succes kunnen zijn die niets met verlegenheid te maken hebben. Ook extraverte mensen hebben tenslotte dates die volledig in het water vallen. Het is begrijpelijk om daarvan te balen, maar betrek het zo weinig mogelijk op je verlegen persoonlijkheid.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement