Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Claimend gedrag: hoe ga je er mee om?

Claimend gedrag: hoe ga je er mee om?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Wanneer je partner constant bij je wilt zijn en je eigenlijk geen tijd meer voor jezelf hebt, dan kan het aanvoelen alsof je vleugels gestolen zijn. Je voelt je benauwd, hebt geen tijd meer voor jezelf en om conflicten te vermijden durf je eigenlijk geen nee te zeggen. Het lijkt erop alsof je partner je claimt. Alsof je zijn of haar bezit bent. Hoe je hier mee omgaat, lees je in dit artikel.

Claimgedrag

Wanneer je een relatie hebt, dan breng je vaak veel tijd met je wederhelft door. Logisch, want het is fijn veel tijd te spenderen met diegene die jou zo’n geweldig gevoel geeft. In de beginfase van de relatie lijk je niets anders te willen. In een later stadium, wanneer men elkaar beter kent en de nieuwigheid er een beetje af is, geven partners elkaar vaak wat meer ruimte.

Dat is een goede zaak, aangezien je naast een relatie ook graag tijd wilt besteden aan vrienden, je favoriete sport of die gekke, maar o zo leuke hobby waar je partner de kriebels van krijgt.
In een goede relatie is daar begrip voor en wordt dat geaccepteerd en gerespecteerd. Bij een partner die claimgedrag vertoont, komen die begrippen helaas niet in het woordenboek voor. Althans, hij of zij leest er overheen. Hoe komt dat?

Claimen uit onzekerheid
Een mogelijke oorzaak voor claimgedrag is de onzekerheid die bij de claimende partij heerst. Deze partner kan onzeker zijn over jouw liefde en is op zoek naar jouw aandacht om zijn honger te stillen.
Om de bevestiging te ontvangen die benodigd is, wilt deze geliefde constant bij je zijn of stuurt deze je constant berichten. Hij of zij wilt het liefste gedurende de hele dag expliciet horen of zien dat jij van hem of haar houdt. Alleen dat lijkt gerust te stellen. Omdat jullie in het begin van de relatie veel tijd met elkaar hebben doorgebracht, bereikte de bevestiging veelvuldig de bestemming.

Terwijl de tijd die men met elkaar spendeert iets afneemt naarmate de relatie in een wat meer volwassen stadium gearriveerd is, neemt de behoefte aan bevestiging juist toe. Door een keertje niet aan de constante vraag toe te geven kan benauwdheid, frustratie of zelfs een ruzie ontstaan. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Om dit een halt toe te roepen, is het belangrijk dat je jouw gevoelens en de benauwdheid die je ervaart uitspreekt en tegelijkertijd begrip te hebben voor de situatie van je partner. Luister tijdens een goed gesprek naar de gevoelens van de ander, leg de oorzaak van het gedrag vast en bepaal samen de grenzen.

Claimen uit wantrouw
Er zijn ook partners die constant bij hun liefde willen zijn omdat ze wantrouwig of angstig zijn. Om je kwijt te raken aan een ander bijvoorbeeld. Door constant op je lip te zitten, zorgt hij of zij ervoor dat jij de kans niet krijgt een ander te ontmoeten om daarmee mogelijkerwijs vreemd te gaan.

Deze partner wilt constant top of mind zijn en zal je om die reden overladen met berichtjes wanneer je er niet bent en aan je plakken wanneer jullie samen zijn. Ook wordt er niet van je zijde geweken wanneer jullie je op een publieke plek bevinden, zoals in een kroeg.

Waarom hij of zij dit gedrag vertoont is de hamvraag. Mogelijkerwijs is er sprake van een beschadigd vertrouwen door overspel in eerdere relaties en is het moeilijk vertrouwen te geven en te delen. Door dit aan te kaarten tijdens een goed gesprek kun je hem of haar aan de tand voelen. Alleen wanneer je de oorzaak hebt bepaald, kun je het claimgedrag tackelen en afspreken hoe je het wantrouwen of de angst weg kunt nemen.

Claimen uit gevoel van noodzaak
Wanneer je partner een moeilijke tijd doormaakt kan het zijn dat er een enorm beroep wordt gedaan op jouw aandacht. Je partner heeft steun nodig en de tijd die met jou gespendeerd wordt helpt om de gedachten te verzetten.

Natuurlijk wil jij je uiterste best doen de pilaar te zijn die je geliefde nodig heeft, maar soms kan dat overweldigend zijn. Zeker wanneer je partner alleen maar bij je wilt zijn, elke gelegenheid grijpt om contact te zoeken en je zelf geen rust kunt vinden.

In dit geval is het belangrijk een goede balans te zoeken tussen het steunen van je partner en het nemen van je eigen tijd. Ook hier is communicatie zowel de sleutel als de hanger en zullen gevoelens, zonder elkaar te kwetsen, bespreekbaar gemaakt moeten worden.

Geen monopolie
Hoe je het ook bekijkt, claimend gedrag is nooit bevorderlijk voor een goede relatie en zal, naarmate de tijd verstrijkt en het op de loop gelaten wordt, alleen maar erger worden.
Daarom is het verstandig om, wanneer jij je benauwd begint te voelen in een relatie, meteen aan de bel te trekken en over je gevoel te praten met je partner.

Het is heel fijn samen iets te ondernemen, maar er moet ook ruimte zijn om je eigen ding te doen. Er zit namelijk geen relationele monopolie op jouw aandacht of tijd.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies