Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe zorg je voor een goede symbiotische relatie?

Hoe zorg je voor een goede symbiotische relatie?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een symbiotische relatie. De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Toch gaat vrijwel ieder liefdeskoppel door de symbiotische fase heen, hetzij het beestje voor hen dan waarschijnlijk een andere naam heeft. In dit artikel leggen we je uit wat een symbiotische relatie precies is, waar het begrip vandaan komt en hoe het vandaag de dag vooral wordt toegepast.


Wat is een symbiotische relatie?

Het woord symbiotisch komt van het woord symbiose. In de wijde zin van het woord betekent dit het langdurig samenleven van twee of meer organismen waarbij de samenleving voor ten minste één van de twee organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. In minder dure woorden komt het er dus op neer dat 2 mensen of dieren een verbond hebben samen en samen feitelijk één zijn.

In het dierenrijk komt een symbiotische relatie veelvuldig voor. Het bekendste voorbeeld is misschien nog wel de driebandenanemoon uit de film Finding Nemo. Deze vis, die ook wel harlekijn- of clownvis wordt genoemd, leeft in een zeeanemoon waar hij zich in verschuilen kan. De zeeanemoon zorgt dus voor een veilige leefomgeving voor de harlekijnvis, terwijl de harlekijnvis op zijn beurt weer kleine ongewervelde dieren eet die de zeeanemoon zouden kunnen beschadigen. Een duidelijke win-win voor allebei dus.

Bij mensen ligt een symbiotische relatie iets anders. De term komt veel voor in de ontwikkelingspsychologie en het blijkt dat veel relaties zich ontwikkelen zoals de sociale ontwikkeling van kinderen plaats vindt. Wanneer je als baby geboren wordt ben je één met je omgeving. Je beseft nog niet dat je een eigen ‘ik’ bent. Dit besef komt later pas. Wanneer je begint te lopen en te praten. Geleidelijk koppel je je los van je ouders en vandaar ook vaak de problemen bij velen in de pubertijd (lees: het afzetten tegen de ouders). Wanneer ouders en/of kind zich niet goed los kunnen koppelen van elkaar wordt vaak gesproken van een ongezonde symbiotische relatie. Het is immers niet meer dan normaal dat ieder individu vroeg of laat zijn eigen leven gaat leven. Wanneer ouders zich krampachtig vast blijven houden aan het kind zorgt dit voor een ongezonde situatie en is een symbiotische relatie dus ongezond.


Een symbiotische relatie tussen geliefden

Zoals gezegd is het ontstaan en de ontwikkeling van een liefdesrelatie goed te vergelijken met een kind dat opgroeit. In het begin van de relatie ben je immers onafscheidelijk van elkaar. Je wil dag en nacht met je geliefde zijn, laat vriendschappen (tijdelijk) versloffen en hebt alleen nog maar oog voor je partner. Precies hetzelfde dus als een baby die zich alleen maar focust op zijn moeder (of vader als papa vaker in de buurt is als mama).

Vaak komt hier binnen een liefdesrelatie vroeg of laat een einde aan. Wanneer de ergste verliefdheid over is en overgaat op houden van, kan er wat meer afstand ontstaan tussen de partners. Je pakt de vriendschappen die je hebt laten versloffen weer op en duikt misschien weer wat vaker de kroeg in. In een gezonde relatie is daar niets mis mee. Je bent immers beiden een uniek individu en daarom is het niet meer dan normaal dat je ook activiteiten kan en mag ondernemen zonder je partner.

Bij een ongezonde symbiotische relatie tussen geliefden is dit het moment dat er problemen gaan ontstaan. Want wat als de ene partner nog volop in de symbiotische fase zit terwijl de ander snakt naar wat meer vrijheid? Dan kan dat serieus tot grote problemen leiden. De partner kan zich gaan opdringen aan je. Je gaan claimen. Of erg onzeker worden, want hij of zij voelt zich immers afgewezen. In dat geval is de symbiotische relatie dus ongezond.


Een gezonde symbiotische relatie

Misschien ken je ze zelf ook wel: die stelletjes die elkaars zinnen afmaken. Precies weten wat de ander denkt en wilt zeggen. Misschien vind jij het bloed-irritant, maar voor het koppel in kwestie is het wellicht dé ultieme uiting van een symbiotische relatie.

In de brede betekenis van het woord is symbiose (bij mensen) namelijk niets meer of minder dan een verbondenheid die duurzaam en wederzijds winstgevend is voor twee organismen. Feitelijk zijn we hier allemaal naar op zoek. We willen een partner waar we de rest van ons leven mee kunnen delen en die ons beter maakt. Die ons leven rijker maakt. Een partner waarmee we alles uit ons leven kunnen halen wat er in zit.

Belangrijk hierbij is dan natuurlijk wel dat er ook ruimte is voor beide partners om ook buiten de liefdesrelatie om hun eigen ding te kunnen doen. Je moet zonder problemen lekker met je vrienden of vriendinnen op stap kunnen. Een keer een weekendje weg zonder je partner. Je eigen hobby’s kunnen uitoefenen. Zolang dat allemaal mogelijk is, is er sprake van een gezonde symbiotische relatie.


Zo zorg je voor een goede symbiotische relatie

Eerlijk is eerlijk: we gaan allemaal wel door de symbiotische fase van de relatie heen. Wanneer je elkaar net hebt leren kennen is er niets fijner dan lekker veel tijd samen door kunnen brengen en heel veel leuke dingen doen samen. Daar is helemaal niets mis mee en vaak begrijpen je vrienden en vriendinnen dit ook wel. Vinden ze het geen ramp dat je even wat minder tijd voor ze hebt.

Maar houd wel het stukje van de ongezonde symbiotische relatie in gedachten. Een ongezonde symbiotische relatie is op de langere termijn destructief en onhoudbaar. Een goede relatie is in balans. Beide partners zijn content met de keuzes van een ander. Bij een ongezonde symbiotische relatie is dit logischerwijs niet het geval met als gevolg dat de ene partner zich gaat ergeren aan het gedrag van de ander. Uiteraard met een onvermijdelijke relatiebreuk tot gevolg.

Maak daarom gaandeweg duidelijke afspraken met elkaar waar jullie je beiden fijn bij voelen. Ja, een relatie is vaak geven en nemen. Maar wel tot een bepaalde hoogte. Als de zaken die de ander van je verlangt je tegenstaan kan dat op den duur nooit werken natuurlijk. Je MOET samen tot een overeenstemming komen wat wél kan en wat niet kan. Doe je dat duidelijk en helder (en houd je je ook aan de gemaakte afspraken) dan kan jullie relatie niet meer stuk en kun je gerust zeggen dat jij en je partner samen een symbiotische relatie onderhouden!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies