Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Speeddaten, wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Speeddaten, wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Speeddaten is een bijzonder effectieve methode om in een korte tijd met veel andere singles te praten. Een soort van stoelendans met vrijgezellen. Het brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip en leggen we uit wat het precies is en hoe het in zijn werk gaat, zodat jij vast kunt stellen of speeddating dé manier voor jou is om een nieuwe liefde te vinden.

Wat is speeddaten?

Aan het eind van de vorige eeuw – 1998 om precies te zijn – kwam een rabbijn genaamd Yaacov Deyo met een gloednieuw idee op de proppen om Joodse singles in Los Angeles aan een partner te helpen. Hij zette een aantal mannen en vrouwen in een ruimte en liet ze in een relatief korte tijd allemaal kennis met elkaar maken door middel van een kort praatje van ongeveer 10 minuten. Wanneer de 10 minuten voorbij waren, volgde een signaal en werd er gewisseld van gesprekspartner. Vond een man het leuk om met een bepaalde vrouw te praten, dan kon hij dat aangeven op een kaartje. Gaf de vrouw op haar beurt aan ook een gezellig gesprek te hebben gehad met de betreffende man, dan was er sprake van een match en kregen beide personen aan het einde van het speeddaten elkaars contactgegevens. Zodoende ontstond er de mogelijkheid een echte date in te plannen.

Als iemand Yaacov Deyo destijds verteld had dat zijn idee een paar jaar later uitgegroeid zou zijn tot een wereldwijd begrip, dan had hij degene vast en zeker voor gek verklaard. Toch gebeurde het. Het beestje kreeg de naam “speeddating” en verspreidde zich als een lopend vuurtje binnen én buiten de landsgrenzen. Tegenwoordig worden er ook in Nederland zeer frequent single events georganiseerd, met name in de grote steden. Overigens niet zonder succes, want zeer veel mensen blijken deze vorm van daten zeer prettig te vinden.

Waarom zou je speeddaten?

Door deel te nemen aan een speeddating sessie kun je binnen een korte tijd zeer veel vrijgezelle mensen leren kennen. Daarbij is het grote voordeel dat één gesprek ongeveer 10 minuten in beslag neemt, waardoor ongemakkelijke stiltes vaak geen ruimte krijgen. Wanneer de persoon die tegenover je zit interessant voor je is, dan vliegen die 10 minuten als een dolle voorbij. Daarnaast zijn de vele, korte gesprekken die je op zo’n avond voert een enorme boost voor je sociale vaardigheden. Je zult namelijk met andere mensen moeten praten en iets over jezelf moeten vertellen. Misschien niet eenvoudig in het begin, maar hoe vaker je aan speeddating doet, hoe makkelijker het zal gaan.

Een ander voordeel van speeddating is dat je meteen ziet met wie je praat. Dat is bij online dating vaak niet het geval. Natuurlijk is er altijd een kans dat de persoon aan de andere kant van de tafel een paar skeletten in zijn kast heeft hangen, maar je praat in ieder geval niet met iemand die zich op het internet voordoet als een fotomodel maar in werkelijkheid een ranzige, oude vrouw of kerel is.

Speeddaten biedt helaas niet de garantie dat jij aan het einde van de avond met de prins of prinses op het witte paard naar huis gaat. Wel is het een uitstapje dat vaak een hele leuke avond oplevert, al dan niet met de andere mannen of vrouwen die tijdens de sessie aanwezig zijn. Heb je een ongemakkelijk gesprek gehad, dan kun je dat gerust delen met de andere aanwezigen. Iedereen die deelneemt aan speeddaten heeft wel eens een gesprek gehad dat niet van een leien dakje ging. Het mooie is dat zo’n gesprek altijd van korte duur is en je daarna nooit meer met diegene hoeft te spreken. Zo kun je minpuntjes snel achter je laten en je met goede moed concentreren op het volgende gesprekje!

Nadelen van speeddaten

Voor een speeddating-avond zul je je vooraf moeten aanmelden en weet je nooit welke andere vrijgezellen gaan deelnemen. Laat staan dat daar iemand tussen zit met wie jij een goede klik hebt. De kans bestaat namelijk dat je met lege handen naar huis gaat. Dat hoeft geen probleem te zijn als je een leuke avond hebt gehad. Het verstandigste is daarom je verwachtingspatroon laag te houden en er niet vanuit te gaan dat je de liefde van je leven gaat ontmoeten. Het kan voorkomen dat daar eerst een aantal sessies aan vooraf gaan.

Het kan ook zijn dat je door de vele vrijgezellen die je voorgeschoteld krijgt, door de bomen het bos niet meer ziet. Tijdens zo’n avond voer je namelijk veel gesprekken, waardoor er veel informatie op je af kan komen. Dat kan het moeilijk maken de juiste vis aan de haak te slaan. De één kan bijvoorbeeld dingen zeggen die je aanspreken, de ander kan woest aantrekkelijk zijn en de volgende kan dezelfde interesses als jou hebben. In de regel geldt dat hoe meer opties de mens voorgeschoteld krijgt, hoe lastiger de mens het vindt om een keuze te maken. Iets dat ook van toepassing kan zijn op speeddaten.

Een ander nadeel van speeddaten is de teleurstelling die je kunt ervaren wanneer jij de ander groen licht hebt gegeven en diegene jou voorziet van rood licht. Dat krijg je weliswaar niet expliciet te horen, maar als je na de sessie geen match krijgt met iemand die jij wel zag zitten, dan kan dat aanvoelen alsof je een blauwtje hebt gelopen. Zeker wanneer je voor jouw gevoel een leuk gesprek hebt gehad en je het idee had dat de ander dat ook zo ervoer. Dat is jammer, maar hecht er niet teveel waarde aan en neem de leuke vragen uit dat gesprek mee naar een volgend praatje.Mogelijk levert dat wél een match op.

Tips voor een speeddate

Ben je van plan om deel te nemen aan speeddaten? Zorg er dan in ieder geval voor dat je er verzorgd uitziet. Kleed je op je paasbest, draag een lekker geurtje en vergeet niet je tanden te poetsen. Je verwacht immers dat degene die tegenover je zit dat ook doet. Een gesprek met een onverzorgd persoon staat garant voor een fikse afknapper.

Tijdens het speeddaten krijg je ongeveer 10 minuten per gesprek. Het is de bedoeling dat twee mensen elkaar voldoende leren kennen om mogelijkerwijs een match te vormen. Dat is een spel van vragen stellen en antwoord geven. Van luisteren en van praten. Wanneer je elke 10 minuten volledig vult met praten over jezelf, dan laat dat meestal geen goede indruk bij je gesprekspartners achter. Vergeet daarom niet te luisteren naar de ander tijdens het praatje.

Vind je het moeilijk om de juiste vragen te stellen? Bedenk dan vooraf welke vragen je op de ander af kunt vuren en maak er een lijstje van. Laat je creativiteit daarbij gerust op de vrije loop. Originele vragen leveren namelijk vaak een interessant gesprek op en blijven bij je gesprekspartner hangen. Vragen als “wat zijn je hobby’s” vliegen nog steeds te vaak over en weer tijdens het speeddaten en kunnen als hersendodend ervaren worden. Zeker wanneer je op een avond 15 gesprekken hebt en je 15 keer moet vertellen dat je van voetbal houdt of graag gaat shoppen met vriendinnen.

Last but not least: blijf dicht bij jezelf en wees eerlijk. Ben je zenuwachtig? Deel dat gerust met je gesprekspartner. De kans is namelijk groot dat hij of zij dat ook is. Door het te benoemen, kun je er samen om lachen. Doe je niet anders voor dan je bent, want daarmee val je uiteindelijk toch door de mand. En dat kan zonde zijn, wanneer speeddaten heeft geleid tot een leuke match en je deze geen vervolg kunt geven omdat je niet jezelf bent geweest.

Heb jij zelf ervaring met speeddaten of heb je goede tips? Deel deze dan met anderen door een reactie te plaatsen op dit artikel. Wij zijn reuze benieuwd naar jouw ervaringen!

 


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies