Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Waarom kiezen voor een relatie met een driehoeksverhouding?

Waarom kiezen voor een relatie met een driehoeksverhouding?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

“Als je liefde deelt, wordt het meer.” Dat is een veelgehoorde kreet onder polyamoristen: zij die van meerdere personen tegelijk houden. Een gangbare vorm van polygamische relaties zijn driehoeksverhoudingen, waarbij drie personen bij de relatie betrokken zijn. In dit artikel lees je meer over het wat, waarom en hoe van een driehoeksverhouding.


Wat is een driehoeksverhouding?

Een driehoeksverhouding wordt soms verward met een ‘trio’ of een ‘ménage à trois’. Dat is echter niet hetzelfde: een trio is seksueel van aard terwijl een driehoeksverhouding staat voor een liefdesverhouding tussen drie personen. Daarnaast kan een trio iets eenmaligs zijn terwijl een driehoeksverhouding een langdurende relatie is.

Ook is een driehoeksrelatie niet hetzelfde als een open relatie. Het is dus niet zo dat de partners in de relatie vrij zijn om met anderen buiten de relatie aan te pappen, tenzij dit expliciet is afgesproken. Eigenlijk kun je de driehoeksverhouding het beste vergelijken met een monogame relatie, maar dan één met een extra partner.


Soorten driehoeksverhoudingen

Deze vorm van liefde komt ook met de nodige terminologie. Zoals gezegd, is een driehoeksverhouding een liefdesrelatie waarbij drie personen betrokken zijn. Dus eigenlijk een vorm van polygamie: een relatie waarbij de partners openstaan voor meerdere – in dit geval 2- relaties. Soms wordt de Engelstalige benaming gebruikt: ‘Triouple’. Dat is een samenvoeging van de woorden ‘triple’ en ‘couple’.

Een driehoeksverhouding kan twee verschillende vormen aannemen: een triade (ook wel triangle genoemd) of een v-relatie. Een triade houdt in dat alle drie de personen onderling een relatie hebben. Een v-relatie, daarentegen, staat voor één persoon die een relatie met twee anderen heeft. Soms kan het leiden tot hele ingewikkelde structuren. Bijvoorbeeld als beide partners een V-relatie hebben, of als de één wel polyamoreus is terwijl de ander monogaam is.


Reden 1 – Je creëert je eigen levenspad

Bij monogame relaties is het pad der liefde eigenlijk al uitgestippeld. Zowel jullie zelf als ook de omgeving weten al wat er komen gaat en welke stappen er genomen gaan worden in jullie relatie. Van huurhuis naar koophuis, van verkering naar een huwelijk om vervolgens aan kinderen te beginnen. Voor sommigen een heel prettig idee: je weet waar je aan toe bent en kunt een veilige basis opbouwen samen met je partner. Andere mensen vinden het juist een beklemmend idee dat dit ‘het’ is, of moet zijn, voor de rest van hun leven. Als jij daar ook zo over denkt, is een driehoeksverhouding een manier om jezelf op liefdesgebied te ontwikkelen en te ontsnappen aan het standaard toekomstperspectief. Zonder daarbij je huidige partner te verliezen (tenzij hij of zij niet openstaat voor een polyamoureuze relatie!).


Reden 2 – Je hebt een beter seksleven

Het ligt er natuurlijk aan hoe je jouw driehoeksverhouding vorm geeft. Een v-constructie of een triangle-constructie heeft andere consequenties voor je seksleven. Als jouw partner niet al jouw seksuele wensen kan of wil vervullen, dan kan een tweede partner met dezelfde seksuele voorkeuren uitkomst bieden (bij een v-constructie).

Daarnaast heb je een afwisselend seksleven en kom je (met een beetje geluk) twee keer zo vaak aan je trekken. Met z’n drieën het bed delen heeft echter ook voordelen (bij een triangle constructie). Een derde persoon ervaren mensen als meer pret in bed. Als een relatie tussen twee personen wordt uitgebreid door er een derde persoon bij te betrekken zorgt dat voor een nieuwe boost in het seksleven. Maar ook op de lange termijn is het seksleven tussen drie personen vaak spannender en meer gevarieerd dan het seksleven tussen twee personen.


Reden 3- Je hoeft niet te kiezen

blank

Monogamie is de standaard in onze samenleving, maar jouw gevoel is het daar niet altijd mee eens. Heel veel relaties lopen stuk om het feit dat één of beide partners verliefd worden op iemand anders. Polyamoristen zijn het levende bewijs dat het wel degelijk mogelijk is om op twee personen verliefd te zijn.

Kiezen voor één van de twee personen kan dan ook erg zwaar zijn. Je wil je huidige partner niet kwetsen, maar je kan die ander ook niet uit je hoofd zetten. Om lastige dilemma’s en liefdesverdriet te voorkomen kun je kijken wat de mogelijkheden voor een driehoeksverhouding zijn. Als dat in jouw situatie geen oplossing is, dan lees je hier wat je moet doen om verliefdheid te stoppen en hoe je omgaat met het daaruit voortvloeiende liefdesverdriet.


Reden 4 – Je doorbreekt de sleur

Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de Nederlanders de relatie als een sleur ervaart. Die sleur kan doorbroken worden door samen een nieuwe weg in te slaan door middel van een driehoeksrelatie. Een derde persoon heeft weer frisse energie die hij of zij aan de relatie kan toevoegen. Dat zet de relatie als het ware weer in een nieuw daglicht.

Soms kan een eenmalig avontuurtje, zoals een trio, dit ook al teweeg brengen. Als een trio of een extra partner een stap te ver gaat hebben we overigens ook nog andere tips om jullie relatie spannend te houden.


Reden 5- Je krijgt meer aandacht

blank

Leven met twee partners zorgt voor extra lasten (meer aandacht geven, uitdagende communicatie et cetera) maar ook voor extra lusten. Denk maar eens aan al die avonden dat je alleen op de bank zit: met twee partners is de kans op een leuke date een stuk groter. Ook zijn er ineens twee schouders om op uit te huilen en twee paar oren die naar je willen luisteren. Ook kunnen de karaktereigenschappen van beide partners elkaar complementeren. Waar de ene partner tekortschiet, kan de andere partner bijspringen. En andersom. Het kost best wat tijd voor er een natuurlijk evenwicht in de driehoeksrelatie wordt bereikt, maar het is zeker het geduld waard.

Nieuwe ervaringen stellen je altijd op de proef. Je leert altijd heel veel van je eigen reactie, handelen en gedachten als een nieuwe situatie (zoals een driehoeksrelatie) zich aandient. Daarnaast hoor je ook vaak dat een partner ‘het beste in de ander naar boven haalt’. Door een tweede partner word je wellicht op hele andere vlakken uitgedaagd, waardoor je jezelf in een heel ander daglicht ziet en nieuwe talenten en eigenschappen ontdekt.


Uitdagingen van een driehoeksrelatie

blank

Liefde tussen twee personen is al een hele uitdaging, laat staan als er een derde persoon bij komt. Niet iedereen is opgewassen tegen de veranderingen die een derde persoon met zich meebrengt. Er zijn dan ook een aantal aspecten die de revue passeren op het moment dat je kiest voor een driehoeksverhouding.

Uitdaging 1 – Lusten én lasten omarmen

Je zal flink wat tijd, energie en liefde moeten investeren om een driehoeksrelatie tot een succes te maken. Het is dan ook belangrijk dat je niet alleen bovenstaande voordelen omarmt, maar ook bent opgewassen tegen de potentiële hobbels in de weg. Dus als je jezelf rijk rekent vanwege de extra seks, kun je beter voor een open relatie of een trio kiezen. Of naar een relatietherapeut gaan om oplossingen voor een gestagneerd seksleven te vinden.

Uitdaging 2 – Omgaan met jaloezie

De grootste reden dat polyamoureuze of open relaties mislukken is vanwege het groene monster: jaloezie. Monogame relaties zijn heel erg ingericht op exclusiviteit, dus het is wennen om je open te stellen voor een derde persoon. Laat staan om te accepteren dat jouw partner verliefd wordt op een derde persoon. Ook kan het tijdens de relatie lastig zijn als twee partners (bijvoorbeeld omwille van werk) elkaar vaker zien. Het moet bij je karakter passen dat je hiermee om kunt gaan.

Uitdaging 3 – Afspraken maken en naleven

Het is een misvatting dat in een driehoeksrelatie alles mogelijk is. Net als in een monogame relatie zijn er duidelijke afspraken. Grote beslissingen zoals seksuele contacten en communicatie naar de buitenwereld, maar ook praktische zaken als: wie slaapt waar, hoe regelen jullie het financieel gezien, et cetera. Doen jullie alles met z’n drieën, of mogen er ook per tweetallen dingen ondernomen worden?


Tips voor een succesvolle driehoeksrelatie

blank

Als jij en je potentiële nieuwe partners bereid zijn om bovenstaande uitdagingen met beide handen aan te grijpen, staat niets jullie meer in de weg. Wel willen we jullie graag wat tips en overwegingen mee geven:

Tip 1 – Zorg voor consensus

Als je vanuit een bestaande relatie een driehoeksverhouding begint is het een vereiste dat zowel jij als je partner achter de beslissing staan. Het is een heel slecht idee dat één van de twee instemt om de ander een plezier te doen. Een driehoeksverhouding gaat niet vanzelf en beide partners moeten er actief in investeren om het tot een succes te maken. Datzelfde geldt natuurlijk als jij de derde persoon bent.

Tip 2 – Nadruk op communicatie

Een driehoeksrelatie valt of staat met een goede communicatie. Er is één persoon meer om rekening mee te houden. Daarnaast is het heel belangrijk om alles open en eerlijk te communiceren, zodat jullie alle drie dezelfde verwachtingen (blijven) hebben. Ook helpt een goede, transparante communicatie heel erg om jaloezie tegen te gaan. Zorg ook dat je beide partners betrekt in je gedachten en belevenissen, anders krijg je scheve verhoudingen omdat de ene persoon meer over je weet dan de andere persoon.

Tip 3 – Blijf evalueren

“Een huwelijk is hard werken.” Een polyamoureuze relatie, zoals een driehoeksverhouding, is dat ook. Het klinkt heel suf maar het is heel belangrijk om regelmatig met elkaar om tafel te gaan om te bespreken hoe het gaat en hoe iedereen zich bij de relatie voelt. Het is even wennen om met z’n drieën te leven en er zijn geen vaste regels noch veel voorbeelden beschikbaar. Dus door regelmatig te evalueren leren jullie veel en is er een grotere kans dat de relatie een succes wordt.

Tip 4 – Stem toekomstbeeld af

Een driehoeksrelatie kan niet verlopen volgens het traditionele ‘huisje, boompje, beestje’. Of toch wel? Het is belangrijk dat iedereen in de relatie hetzelfde toekomstperspectief heeft. Is het een (seksueel) experiment, willen jullie samen oud worden, hoe zit het met kinderen? Natuurlijk kan dit toekomstbeeld veranderen naarmate jullie hechter met elkaar worden. Daarom is het punt ‘evaluatie’ ook zo belangrijk.

Tip 5 – Zorg voor evenwicht

Het wordt pas echt een succes als alle partners evenveel om elkaar geven en onvoorwaardelijk van elkaar houden. Betrap je jezelf erop dat je één van de partners als favoriet ziet? Wil je hem/haar misschien zelfs voor jezelf? Dan is dat een teken dat deze relatie niet geschikt is voor jou. Ga je wel voor een relatie met z’n drieën, zorg dan dat je de beide partners evenveel betrekt in jouw communicatie en liefdesuitingen. Zo ontstaan er geen scheve verhoudingen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies