Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Marktplaats dating: werkt het?

Marktplaats dating: werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Marktplaats.nl. Het is één van de oudste sites van Nederland en misschien wel de meest bezochte website onder internettend Nederland. Je kunt er tal van uiteenlopende zaken kopen of verkopen, maar wist je dat het ook mogelijk is om een date te scoren via de koop-verkoopsite? Als dit fenomeen helemaal nieuw voor je is of als je benieuwd bent of het daadwerkelijk mogelijk is om de man of vrouw van je dromen te contacten op Marktplaats, nodigen we je uit om verder te lezen. In dit artikel bespreken we namelijk of Marktplaats dating wel zo’n verstandige keuze is om dit te doen.

Marktplaats contacten en berichten

We schreven al eerder artikelen over de contactadvertenties op Marktplaats. Man zoekt vrouwvrouw zoekt manman zoekt man en vrouw zoekt vrouw zijn de categorieën die je terugvindt op de website. Mocht je nu zelf even snel een kijkje gaan nemen valt direct 1 ding op: er staan helemaal niet zo veel dating advertenties op Marktplaats en de meeste staan in de categorie “Vrouw zoekt Man”. Er zou dus direct al een belletje moeten gaan rinkelen, want sinds wanneer besluiten meer vrouwen op zoek te gaan naar een man dan de mannen op zoek gaan naar een vrouw?

Betere alternatieven

Laten we één ding duidelijk voorop stellen: ja, het is mogelijk om een date te vinden via Marktplaats. Heel mondjesmaat zul je een advertentie tegenkomen van een echt persoon. Iemand die oprecht op zoek is naar een leuke man of vrouw. Veel vaker is het echter het geval dat de advertentie niet helemaal is wat het lijkt. We komen er zo dadelijk op terug. Eerst hebben we een aantal alternatieven voor je verzameld die een veel betere keuze zijn dan dating via Marktplaats. Waarom dit zo is ontdek je in het vervolg van dit artikel onder deze alternatieven.


LexaBezoek Lexa

Ongeacht waar je precies naar op zoek bent, je gaat het vinden op Lexa.nl. Lexa behoort tot de grotere datingsites van Nederland en kent een database van enkele miljoenen leden. De leden op Lexa.nl zijn op zoek naar uiteenlopende zaken. Sommigen zoeken een (seks)date. Anderen zijn juist wat serieuzer en willen het liefst hun droomman of vrouw ontmoeten via de website. Aanmelden is helemaal gratis. Je kunt dus eerst rustig rondkijken of Lexa je bevalt. Extra pluspunt van Lexa is de aanwezigheid van het Keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel waarborg keurmerk. Je bent er op Lexa dan ook altijd van verzekerd dat je gegevens veilig zijn en niet zomaar in verkeerde handen vallen.

Bezoek Lexa

PepperBezoek Pepper

Een andere grote datingsite in Nederland is Pepper.nl. Pepper onderscheidt zich qua werkwijze van de rest. Hier geen ellenlange profielteksten maar een fotogalerij die precies laat zien wie je bent en wat je leuk vindt. Het visuele aspect is dan ook de kracht van Pepper en daarom is het niet zo gek dat er zoveel singles zijn ingeschreven op de website. Ook hier zijn de leden weer op zoek naar uiteenlopende zaken en vind je dus altijd wel waar je zelf op zoek naar bent. Aanmelden op Pepper.nl is net als bij Lexa helemaal gratis en ook Pepper.nl beschikt over beide keurmerken. Sterker nog: Pepper is medeoprichter van het keurmerk Veilig Daten!

Bezoek Pepper

ParshipBezoek Parship

Waarbij de voorgaande twee datingsites vooral wat speelser zijn qua werkwijze en leden is het op Parship.nl allemaal iets serieuzer. De leden zijn wat ouder dan op Pepper en Lexa en voornamelijk op zoek naar de prins op het witte paard of de vrouw van hun dromen. Mocht je dus op zoek zijn naar wat serieuzer contact is Parship.nl een prima alternatief. Ook hier is het aanmelden weer geheel gratis zodat je rustig kun rondkijken of er iemand van de leden bij zit die je aanspreekt. Beide keurmerken zijn ook weer aanwezig op Parship.nl zodat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn en de mensen met wie je in contact komt ook daadwerkelijk zijn wie ze zeggen te zijn.

Bezoek Parship

Robots, kwaadwillenden en een lege portemonnee

De websites die we hierboven als alternatief hebben benoemd staan bekend om hun veilige karakter, de hoge mate van privacy en de echtheid van de profielen. Hoe anders is dit op Marktplaats? Marktplaats wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door (seks)datingsites om bezoekers naar de website te lokken. De dames (of heren) in de advertentie bestaan niet. Ze worden enkel als lokkertje gebruikt om jou een betaalde dienst via de website aan te laten schaffen. Bijvoorbeeld door in te bellen of een sms’je te versturen naar een betaald nummer waardoor je toegang krijgt tot de website. Op zich is dit geen ramp. De meeste mensen zijn wel in staat om dit te doorzien en kiezen er zelf bewust voor om wél of geen geld te verspillen aan zoiets.

Veel gevaarlijker is het wanneer kwaadwillenden middels de contacten advertentie aan je persoonlijke gegevens proberen te komen. Op Marktplaats is veel zichtbaar. Je (volledige) naam bijvoorbeeld. Je telefoonnummer en/of e-mailadres. In sommige gevallen zelfs je woonplaats. Allemaal zaken die je eigenlijk liever niet zou moeten delen op een website die voor iedereen toegankelijk is. Onlangs was bijvoorbeeld in het nieuws dat mensen werden afgeperst nadat ze gereageerd hadden op zo’n contactadvertentie via Marktplaats. De kwaadwillenden dreigden om gegevens openbaar te maken en/of de directe omgeving van het slachtoffer in te lichten. In ruil voor een geldbedrag kon het slachtoffer voorkomen dat zijn escapades op Marktplaats zouden uitlekken. In veel gevallen lekte de informatie ondanks de betaling toch uit. Sta je dan met je (goede) intenties…

Ook vind je op Marktplaats veel advertenties waarbij je contacten kunt opdoen met leuke vrouwen. Deze ‘vrouwen’ voeren hele gesprekken met je waardoor het lijkt alsof je met een echt persoon in gesprek bent. Ook dit is echter weer niet wat het lijkt. In veel gevallen gaat het hier namelijk om een zogenaamde bot. Een robot die een gesprek met je voert. De techniek staat niet stil. Die wordt alsmaar beter en daardoor kan het dus lijken alsof je echt met die leuke vrouw in gesprek bent. Niets is minder waar en er zit maar één achterliggend doel achter: jouw zuurverdiende centen uit je portemonnee toveren!

Speurders, Marktplaza en Tweedehands.net

Marktplaats.nl is natuurlijk niet de enige in zijn soort. Er zijn een flink aantal alternatieven van koop-verkoopsites waar je ook contactadvertenties op zult vinden. Speurders.nl, Marktplaza.nl en Tweedehands.net zijn hier voorbeelden van. Mocht je je afvragen of voor deze websites hetzelfde geldt als wat we hierboven beschreven hebben over Marktplaats.nl: jazeker! Wat dat betreft is het allemaal 1 pot nat en zul je er misschien een verdwaalde advertentie vinden van een echt persoon, maar is het merendeel van de contactadvertenties uit hetzelfde hout gesneden.

Wees dus wijs en denk goed na voordat je besluit te reageren op een contactadvertentie op één van deze sites. Er is een reëel gevaar aan het gebruik van deze websites en zeg nooit dat we je niet gewaarschuwd hebben. Bekijk liever onze alternatieven en ontdek zelf waarom het veel veiliger en fijner is om deze datingsites te gebruiken. Het is niet voor niets dat al zoveel singles je voor gingen natuurlijk!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies