Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Wat doe je als je constant ruzie hebt in een relatie?

Wat doe je als je constant ruzie hebt in een relatie?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

In sommige relaties is er eigenlijk nooit ruzie, terwijl in andere relaties vaak onenigheid is. Ruzie maken in een relatie hoeft dan ook niet te betekenen dat jullie een slechte relatie hebben, maar het moet uiteraard wel binnen proporties blijven. Heb je het idee dat jullie alleen nog maar ruzie kunnen maken en dat jullie het altijd met elkaar oneens zijn? Dan vraag je je vast af hoe je deze situatie kunt veranderen. Hieronder lees je daarom wat je het beste kunt doen als je constant ruzie hebt in een relatie.


Hoort ruzie thuis in een goede relatie?

Ruzie maken hoort thuis in elke relatie. Het is namelijk best gezond om af en toe ruzie te hebben in een relatie. Ruzie maken wil namelijk zeggen dat jullie beiden je gevoelens en meningen kenbaar maken in plaats van alles op te kroppen. Daarnaast zorgt een gezonde ruzie ervoor dat jullie na die tijd weer dichter tot elkaar zijn gekomen. Er is alleen wel een verschil tussen zo nu en dan een gezonde ruzie hebben of constant aan het ruziën zijn. Een ongezonde ruzie merk je meestal al aan de manier waarop er ruzie gemaakt wordt. Gaat de ruzie gepaard met geschreeuw, gescheld, persoonlijke beledigingen en onvolwassen gedrag? Dan geven we je op een briefje dat het lastig is om samen met een oplossing te komen. Tijd dus om met een andere oplossing te komen om jullie ruzies aan te pakken en weer van elkaar te genieten in jullie relatie.


Wat te doen bij veel ruzie in een relatie

Heb je het idee dat er geen dag voorbij gaat zonder ruzie, dan is het uiteraard tijd om deze situatie te veranderen. Daarom hebben we hieronder zeven goede tips voor je op een rijtje gezet over wat je kan doen bij veel ruzie.

1. Blijf rustig
Allereerst is het zaak om rustig te blijven tijdens de ruzie. Barst dus niet ineens uit met al je opgekropte frustraties, want deze manier van ruzie maken heeft geen zin. Voel je de bui al aankomen bij jezelf en vind je het lastig om hiermee om te gaan? Zonder je dan even af of loop eventjes naar buiten toe. Ruzie maken heeft namelijk echt geen zin als jullie al schreeuwend tegenover elkaar staan. Blijf daarom rustig praten en verhef je stem niet tijdens de ruzie. Stimuleer daarnaast ook de ander om rustig te blijven tijdens jullie ruzie. Vaak weet je zelf heel goed wat je beter wel en niet kunt zeggen tegen de ander in het heetste van de strijd.

2. Communiceer duidelijk
Tijdens een ruzie is het best lastig om volwassen en normaal te blijven communiceren. Je wilt namelijk het liefste al je emoties eruit gooien en neemt vaak geen blad voor de mond. Toch is het heel belangrijk om duidelijk te blijven communiceren en naar elkaar te blijven luisteren tijdens het ruzie maken. Weet je dat je partner ergens boos van wordt, probeer dan niet om de ander hiermee te triggeren. Het gaat erom dat jullie elkaars meningen blijven respecteren en luisteren naar de andere kant van het verhaal. Daarnaast is het belangrijk dat je elkaar laat uitpraten en dat je de ander niet onderbreekt. In de praktijk kan het soms nog best lastig zijn om aan te geven wat je dwars zit bij je partner. In veel ruzies worden dan ook overdreven verwijten gemaakt met ‘jij doet altijd dit’ of ‘jij hebt dit nog nooit gedaan’. Jullie weten beiden heel goed dat de situatie daarmee wordt overdreven, dus benoem in plaats daarvan specifiek wat er dwars zit en geef aan hoe jij je daardoor voelt. Zeg tot slot bij elke kleine stap die jullie hebben overwonnen ook ‘sorry’ of ‘het spijt me’. Deze woorden lijken misschien niet zoveel impact te hebben, maar kunnen toch echt veel betekenen voor de ander.

3. Wijk niet af van het probleem
Als jullie ruzie hebben in een relatie dan is het belangrijk om bij het daadwerkelijke probleem te blijven. Vaak worden er allerlei oude koeien uit de sloot gehaald en wordt het probleem veel groter gemaakt dan het is. Wijk dus niet van het probleem af, maar bespreek wat er op dat moment is gebeurd. Als er andere situaties of issues bijgehaald worden dan is dit meestal omdat je te lang met frustraties hebt rondgelopen. Jullie hebben misschien niet alle vorige problemen uitgepraat of benoemd, waardoor het daadwerkelijke probleem nu veel groter wordt dan het is. Een heftige ruzie begint dan ook vaak door een opeenstapeling van kleine issues. Wil je voorkomen dat je ruzie krijgt dan kan het dus enorm helpen om deze kleinigheden te bespreken. Zit je iets dwars dan is het dus belangrijk om dit niet op te kroppen, maar juist uit te spreken. Dit hoeven echt geen grote issues te zijn, maar kunnen ook hele kleine irritaties zijn. Op deze manier laten jullie namelijk juist zien dat jullie open en eerlijk naar elkaar zijn.

4. Zoek een middenweg
Als jullie in een ruzie verzeild raken dan willen jullie waarschijnlijk beiden gelijk krijgen. Vaak wordt er helaas vergeten dat het niet gaat om wie er ‘wint’, maar dat het de bedoeling is dat er een oplossing komt. Accepteer daarom dat jullie beiden niet perfect zijn en dat fouten van beide kanten gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan nooit alles perfect gaan in een relatie, omdat het altijd een kwestie van geven en nemen is. Een ruzie in een relatie kan simpelweg soms niet opgelost worden met 100% tevredenheid van jullie beiden. Blijf daarom niet te lang ruziën, maar zoek naar een middenweg. Door allebei wat in te leveren kunnen jullie in elk geval het probleem oplossen en weer op een normale manier verder.

5. Focus op de positieve punten
Als je constant ruzie hebt in een relatie dan is dat ook vaak het enige waar je aan denkt. Door continu aan de ruzies te denken vergeet je eigenlijk waarom jullie bij elkaar zijn. Jullie weten waarschijnlijk dat er achter deze ruzies nog een hoop liefde schuilgaat voor de ander en dat jullie veel om elkaar geven. Focus daarom vooral op wat er wel goed gaat in jullie relatie en waarom jullie van elkaar houden. Het kan heel gezond zijn om het moment weer eens op te halen van hoe jullie bij elkaar zijn gekomen en om vaker samen terug te denken aan mooie herinneringen. Dit kan namelijk een enorme eye opener zijn en zo kan het besef weer terugkomen van waarom jullie van elkaar houden. Richt je dus vooral op de positieve kanten aan jullie relatie dan zul je zien dat de liefde tussen jullie weer gaat groeien en dat jullie minder vaak ruzie maken.

6. Maak een einde aan jullie ruzie
Ruzies kunnen niet eeuwig blijven doorgaan, maar moeten uiteindelijk natuurlijk opgelost worden. Heb je het gevoel dat jullie er beiden niet uitkomen, dan is het verstandig om te stoppen met ruziën. Sommige ruzies duren nou eenmaal langer en moeten jullie allebei laten bezinken. Komen jullie er niet uit en heb je het gevoel dat jullie geen stappen vooruit maken? Dan is het heel verstandig om er op een ander moment weer over te praten. Loop in dit geval niet boos weg, maar bespreek gewoon dat dit niet het moment is om erover te praten en dat jullie morgen verder praten. Het kan heel verhelderend zijn als jullie allebei even jullie hoofd kunnen leegmaken en er even een nachtje over kunnen slapen. Hebben jullie al een langere tijd ruzie over hetzelfde probleem? Dan is het misschien voor allebei beter om even een break in te lassen in jullie relatie. Door even uit elkaar te gaan merken jullie vanzelf of jullie nog genoeg van elkaar houden en kan je heel anders tegen het probleem gaan aankijken.

7. Zoek hulp van buitenaf
Heb je het idee dat niets meer helpt, maar willen jullie allebei jullie relatie verbeteren? Dan is het misschien eens verstandig om hulp te zoeken van buitenaf. Uiteraard moeten jullie beiden wel evenveel energie erin willen steken om te werken aan jullie relatie. Jullie kunnen als stel bijvoorbeeld eens een relatiecoach raadplegen of een psychiater. Daarnaast helpt het ook om af en toe je hart te kunnen luchten bij familie en vrienden. Iemand anders kan namelijk heel anders tegen een probleem aankijken, waardoor je misschien wel tot een oplossing komt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement