• Onafhankelijk vergelijken
  • 221 datingsites & 26 apps
  • 464 tips & artikelen

Wat is downdaten?

Dating advies  Hoger opgeleiden Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Downdaten. Leg de term eens aan je ouders voor en ze zullen geen flauw benul hebben waar je het over hebt. Logisch, want in hun tijd was hier namelijk geen sprake van. Althans, het was er vaak wel. Maar men maakte zich er niet druk over. Vandaag de dag ligt de situatie anders en zal je in sommige gevallen wel moeten gaan downdaten. Geen flauw idee waar we het over hebben? Lees dan vooral verder, want in dit artikel leggen we je uit wat downdaten is en waarom het goed of juist slecht is.


Downdaten?

Ja. Downdaten. Voordat je denkt dat dit artikel over daten gaat met iemand met het syndroom van Down: dit is niet het geval. Met downdaten wordt iets heel anders bedoeld. In het kort wat het precies is:
“Met downdaten wordt bedoeld dat je je toekomstig partner op een ander (lees: lager) opleidingsniveau zoekt dan waarop je zelf bent opgeleid. Een HBO’er of WO’er die bijvoorbeeld date met een MBO’er. Dat verstaat men vandaag de dag onder downdaten. Je degradeert jezelf dus min of meer en neemt een stapje terug op de maatschappelijke- en/of opleidingsladder. Vandaar ook het woordje ‘down’ in de term.”

Waar veel hoogopgeleide singles vaak op zoek zijn naar een partner van hetzelfde opleidingsniveau, is dat bij downdaten juist andersom. Dit klinkt misschien onlogisch, maar er hangen wel degelijk enkele voordelen aan. Voordat we verder gaan met de pro’s en con’s van daten met iemand met een lager opleidingsniveau dan jijzelf, hebben we hier eerst de beste datingsites voor je waar je mensen tegen zult komen vanuit alle opleidingsniveau’s die er te vinden zijn in Nederland.


Parship

Parship.nl is misschien wel de allerbeste datingsite voor mensen die hun partner een opleidingsniveautje lager zoeken. De website is namelijk begonnen als datingsite die zich speciaal richtte op hogeropgeleiden, maar sinds 2015 is iedereen welkom op Parship. Dit heeft er voor gezorgd dat de huidige ledendatabase van Parship single mannen en vrouwen bevat uit alle lagen van de bevolking en dus ook van diverse opleidingsniveaus. Ideaal om op te downdaten dus. Dankzij een uitgebreide (en op wetenschap gebaseerde) vragenlijst die je tijdens je aanmelding invult ontvang je vanuit het matchingsysteem van Parship matches die qua wensen en voorkeuren goed bij je lijken te passen. Ga je liever zelf op zoek? Ook geen probleem, want dankzij de handige zoekfunctie vind je precies waar je naar op zoek bent. Inschrijven op deze datingsite is gratis. Je kunt dus op je gemak rondkijken of er leden tussen zitten die je wel ziet zitten, ongeacht of je zelf aan het downdaten bent of dat de ander dat in potentie gaat doen.

Bezoek Parship
lexa homepagina

Lexa

De allergrootste datingsite van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van beste datingsites om op te downdaten. Jong-oud, dik-dun, knap-lelijk, superslim-beetje dom: je vindt het allemaal op Lexa.nl. De website met als slogan "omarm je imperfecties" is net als Parship een ideale vijver om uit te vissen als het om down- of up-daten gaat. Lexa maakt geen gebruik van een matchingsysteem, maar de zoekfunctie maakt het zoeken erg gemakkelijk en zowel de website, als de gelijknamige app zijn erg fijn in het gebruik. Ook hier kun je je weer helemaal gratis aanmelden en dus eerst rustig rondkijken voordat je overgaat op een betaald lidmaatschap.

Bezoek Lexa

Pepper

Pepper.nl is dan (nog) wel niet zo groot als Lexa of Parship, maar groeit al jaren enorm hard. Vooral in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar blijkt de datingsite razendpopulair en laat dit nu net de leeftijdscategorie zijn die het meest moet downdaten. Perfecte match dus! Pepper onderscheidt zich qua werkwijze van de overige twee. Je hoeft namelijk geen ellenlang profiel of vragenlijst in te vullen om je in de picture te plaatsen op de website. Het draait op Pepper namelijk letterlijk om pictures. Middels een fotocollage kun je weergeven wie je bent, wat je leuk vindt en wat je bezighoudt. Zo krijg je snel een goede indruk van een lid zonder eerst hele lappen tekst door te bladeren. Wederom is je aanmelding op Pepper.nl 100% gratis en zelfs met een gratis lidmaatschap kun je van heel veel functies gebruik maken binnen de website.

Bezoek Pepper

Waarom downdaten?

In de intro lieten we het al even vallen: downdaten is een relatief nieuw begrip. Je vader en moeder, opa en oma en je overgrootouders hadden hier ook wel mee te maken, maar men wist niet beter. De heer des huizes had vaak een opleiding genoten en was de kostwinnaar, de vrouw des huizes trouwde al jong met deze heer en was simpelweg huisvrouw en moeder. De heren waren dus feitelijk al aan het downdaten, maar enkel en alleen omdat vrouwen toentertijd een andere rol binnen de maatschappij hadden.

Tegenwoordig is dat anders. Als voorbeeld: volgens statistieken van het CBS heeft 43% van de vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 35 jaar een HBO of WO opleiding genoten. In vergelijking: ‘slechts’ bij 38% van de mannen is dit ook het geval. Er zullen dus vrouwen in deze ‘tikkende-tijdbom-groep’ (de eierstokken bonzen immers rond deze leeftijd stevig aan de deur) genoodzaakt zijn om wel te downdaten. Simpelweg omdat er niet voldoende vrijgezelle mannen beschikbaar zijn met hetzelfde of een hoger opleidingsniveau.


Is downdaten wel verstandig?

Tsja… Is het als jonge meid verstandig om met een oude(re) man een relatie aan te gaan? Is het als jongeman verstandig om een cougar aan de haak te slaan? De meningen zijn zoals met alles, ook over downdaten verdeeld. Net als dat leeftijd niet altijd alles zegt, zegt een opleiding ook niet altijd alles. Denk aan een Bill Gates, wijlen Steve Jobs, Marc Zuckerberg en Richard Branson. Allemaal schoolverlaters zonder afgeronde studie en nu niet bepaald de meest domme personen hier op aarde.

Natuurlijk valt er wel wat voor te zeggen dat je iemand zoekt met wie je alle facetten van je leven kunt delen. Voor een vrouw die een hoge functie in het bedrijfsleven bekleedt kan het wellicht moeilijk zijn om over haar werk te vertellen als haar man broodjes belegt bij een fastfoodketen. Logisch. Maar als ze toch echt heel gelukkig zijn samen, wie is de rest dan om daar iets over te zeggen?

Het belangrijkste is nog steeds dat je samen gelukkig bent en als dat dan toevallig met iemand is die een lagere opleiding heeft genoten dan jij, so what? Het is goed dat je eisen stelt voor jezelf bij je ideale partner, maar het is ook goed om soms een scheutje water bij de wijn te doen als er op een bepaald vlak een vinkje niet kan worden afgevinkt.

En of dit nu gaat om opleidingsniveau of haarkleur; als hij of zij je vlinders in je buik bezorgt maakt het toch werkelijk niets uit of de betreffende persoon wel of niet cum laude de PhD heeft behaald of dat hij of zij nu blond of bruin haar heeft?! Gewoon lekker downdaten dus als je denkt dat de huidige vijver waarin je nu aan het vissen bent je niet de vis op gaat leveren waar je naar op zoek bent.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website
© Datingsite Kiezen 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement