• Onafhankelijk vergelijken
  • 213 datingsites & 21 apps
  • 468 dating artikelen

10 tips voor het schrijven van een liefdesbrief

Overig advies  Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

De liefdesbrief stamt nog uit het niet-digitale tijdperk, waarin jonkvrouwen smachtend voor de brievenbus lagen en ridders tussen de veldslagen door in de pen klommen. Ook zie je de liefdesbrief vaak terug in oorlogsfilms, waarin de soldaat een postduif inzet om contact te houden met het thuisfront. Liefdesbrieven zijn echter lang niet altijd zo dramatisch, maar juist een unieke manier om jezelf uit te drukken, ook tegenwoordig nog. Maar hoe schrijf je de geschikte liefdesbrief? Wij geven 10 tips:

Tip 1 – Weet voor wie je schrijft
Een liefdesbrief heeft meerdere doeleinden. Het is uitermate geschikt voor (nieuwe) geliefden, maar kan ook dienen om je moeder te bedanken of om een vriendin een hart onder de riem te steken. Afhankelijk van je publiek, kies je de toon en de inhoud van je brief.

Tip 2 – Kies voor een goede aanhef
Allerliefste moeder, buitengewoon sterk vriendinnetje of een koosnaampje naar keuze: zorg dat de ontvanger zich vanaf het eerste woord aangesproken en gevleid voelt. De liefdesbrief is bedoeld om diegene in het zonnetje te zetten, dus speel daar bij elke letter op in.

Tip 3 – Kies voor een originele inhoud
Al schrijf je drie kantjes vol met gouden inkt, als de inhoud klinkt als een slimme copy paste van slechte films, dan sla je de plank volledig mis. Laat met de inhoud zien dat je de persoon echt kent en dat de tekst rechtstreeks uit je hart komt; daar kan geen handschrift tegenop.

Tip 4 – Benoem de een aanleiding
Zoals bij de meeste teksten het geval is, begint je brief met een specifieke en betekenisvolle aanleiding. Wil je iemand de liefde verklaren, sorry zeggen of gewoon je genegenheid uiten? Benoem het in de eerste alinea en werk het later in de brief uitgebreid uit.

Tip 5 – Ga in op details
Jij weet ongetwijfeld veel unieke details over de ontvanger, schroom niet ze te gebruiken!
Deze tip geldt overigens niet voor een liefdesverklaring: het kan een beetje creepy overkomen als jij allerlei dingen over die persoon weet als diegene jou niet (goed) kent.

Tip 6 – Maak het poëtisch
Vooral bij een brief aan je geliefde, kun je punten scoren met de juiste stijl. Maak zoveel mogelijk gebruik van vergelijkingen: “Jouw ogen weerspiegelen de sterrenhemel”. Verder werken opsommingen goed: “Ik hou van jou als je lacht, ik hou van je als je…” et cetera.

Tip 7 – Bouw variatie in
Een liefdesbrief is een beetje als een gedicht: met het juiste ritme en een goede woordkeuze, maakt het meer indruk. Als je van jezelf niet zo’n vlotte schrijver bent, maak dan gebruik van websites zoals synoniemen.net. Zo krijgt je tekst meer variatie.

Tip 8 – Leef je uit
Natuurlijk wil je een perfecte brief met alles erop en eraan, maar de kans is groot dat je door je hooggespannen verwachtingen geen letter op papier krijgt. Het is aan te raden om eerst zoveel mogelijk op te schrijven wat in je opkomt en daarna pas te gaan herschrijven.

Tip 9 – Zorg voor het verrassingseffect
Met name je partner verwacht de brief waarschijnlijk op bepaalde voorspelbare dagen van het jaar: een verjaardag, Valentijnsdag of een jubileum. Des te groter is de verrassing als je een brief schrijft op een onverwacht moment, simpelweg omdat je diegene waardeert.

Tip 10 – De presentatie
Een goede presentatie maakt de brief helemaal af, schrijf de brief met de hand op een speciaal soort papier, zoals namaak perkament. Eventueel kun je de randjes verschroeien met een lucifer. Tot slot verzegel je de envelop met een waxstempel, lippenstift of parfum…


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website

Recent toegevoegd

10 tips voor het schrijven van een liefdesbrief

Wetime.be

Vriendschap
© Datingsite Kiezen 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement