Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe vind je de juiste echtscheidingsadvocaat? 8 tips

Hoe vind je de juiste echtscheidingsadvocaat? 8 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Voor de meeste mensen is scheiden een emotioneel proces, maar voor de wet is het bovenal een juridisch proces. Je kunt pas van je partner scheiden als een echtscheidingsadvocaat officieel een verzoek tot echtscheiding heeft ingediend bij de rechtbank.

Daar gaat nog een hoop aan vooraf, soms zelfs bemiddeling door een mediator. Vandaar dit artikel “Wat doet een echtscheidingsadvocaat of mediator precies? En hoe vind je de juiste?”


1. Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Scheiden is best een complex proces. Niet alleen vanwege alle emoties, ook heel erg vanwege de juridische consequenties die een echtscheiding met zich meebrengt. Je denkt misschien dat je geen juridische bijstand nodig hebt, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als jij en je toekomstige ex-partner echt zo goed op een lijn zaten, zou het vast niet zo ver komen dat jullie van elkaar gaan scheiden. Natuurlijk is het aan jezelf om te beoordelen of je een echtscheidingsadvocaat nodig hebt. Want, wat doet zo iemand nou eigenlijk?

Wat je misschien niet wist, is dat je zonder de hulp van een echtscheidingsadvocaat niet kunt scheiden. De advocaat dient namelijk het verzoekschrift tot echtscheiding, inclusief alle gemaakte afspraken, indienen bij een rechtbank. Daarna is het uitspreken van de scheiding niet meer dan een formaliteit.

Voor het zover is, zorgt de echtscheidingsadvocaat ervoor dat je goed bent geïnformeerd. Weinig mensen hebben kaas gegeten van juridische kwesties, dus het is heel fijn dat iemand je begeleidt door de (juridische) consequenties van een scheiding. De advocaat zet afspraken op papier, over financiën, inboedel, eventuele omgangsregeling met de kinderen et cetera.

advocaat


2. Een eigen echtscheidingsadvocaat

Als jij en je partner er niet uitkomen met een gezamenlijke advocaat, betekent het in de praktijk vaak dat jullie beiden een advocaat in de arm nemen. Deze advocaten zullen er beiden naar streven om de meeste voordelen te behalen voor hun cliënt. Dat betekent dat er een grote kans is dat jij en je toekomstige ex-partner lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in de rechtbank. Het is ons inziens niet wenselijk om een huwelijk op deze manier te beëindigen, maar soms is het helaas niet anders.

  • Verstoorde relatie. Bepaalde gebeurtenissen kunnen de band dermate ontwrichten, dat dit de enige optie is. Als de echtscheidingsadvocaten er tijdens de rechtszaak niet uitkomen, moet de rechter de knoop doorhakken.
  • Complexe financiële situatie. In sommige gevallen wordt een eigen echtscheidingsadvocaat expliciet aanbevolen. Bijvoorbeeld als jullie in het bezit zijn van een eigen bedrijf, of een groot vermogen binnen het huwelijk.

Zoals bovenstaande alinea duidelijk maakt, vecht een eigen echtscheidingsadvocaat maximaal voor jouw belangen in de rechtszaal. Hij of zij begeleidt je door het juridische doolhof dat een echtscheiding met zich meebrengt. Het is echter ook mogelijk om een gezamenlijke advocaat in de arm te nemen. Op deze manier kunnen jullie samen juridische afspraken maken, zodat het niet uit hoeft te lopen op een vechtscheiding.


3. Gezamenlijke advocaat

Een eigen echtscheidingsadvocaat streeft puur voor het belang van zijn/haar cliënt. Dus de advocaat heeft geen oog voor de belangen en/of wensen van jouw partner. Een gezamenlijke advocaat, daarentegen, kijkt wat juridisch het beste uitpakt voor beide partijen. Dat doet hij door juridische gevolgen inzichtelijk te maken, de plichten en rechten voor ieder gezinslid duidelijk te maken en alle afspraken op te nemen in een verzoekschrift. Dit verzoekschrift wordt ingediend bij het aanvragen van de scheiding.


4. Extra ondersteuning van een mediator

mediator

Echtscheidingsadvocaten hebben over het algemeen enkel oog voor juridische zaken. Terwijl een scheiding natuurlijk ook een emotioneel proces is. Een ruzie tussen beide partners ligt op de loer, vanwege een hoop emoties, frustraties en andere ongemakken. De mediator is er om, naast de juridische ondersteuning, ook te helpen in het emotionele proces.

Wat doet een echtscheidingsmediator?

Over het algemeen gaat de scheiding het soepelste als je een mediator inschakelt. De mediator heeft namelijk oog voor elk gezinslid, zorgt dat de communicatie op gang blijft en dat er afspraken worden gemaakt die gericht zijn op de toekomst. Mediation wordt vooral gebruikt bij echtscheidingen waarbij kinderen in het spel zijn. Het is namelijk best wel moeilijk om samen goede afspraken te maken over de kinderen (bijvoorbeeld over de opvoeding, financiën en een eventuele omgangsregeling).

De mediator wordt ook wel ‘neutrale bemiddelaar’ genoemd. Hij of zij kiest geen partij, en is er op gebrand om jullie beiden zo goed mogelijk uit de scheiding te laten komen. Hoe doet een mediator dat? Allereerst door het acceptatieproces op gang te brengen. De mediator zorgt voor realisatie en acceptatie van de scheiding, en de impact ervan. Dat gaat gepaard met een heleboel informatie over de procedure over juridische en emotionele aspecten van een echtscheiding. Daarna draagt de mediator ideeën aan. Hij of zij creëert draagvlak voor gezamenlijke afspraken en zorgt ervoor dat het gesprek tussen jou en je toekomstige ex-partner goed loopt. Eigenlijk is het toverwoord van de neutrale bemiddelaar dus ‘harmonie’: op een goede manier uit elkaar gaan, zonder dat het een vechtscheiding wordt.
Ten slotte zorgt de mediator ook voor een snelle, juridische afhandeling. Dus met behulp van een mediator zijn jullie in een relatief korte tijd door de juridische stappen heen.


5. Verschillen mediator, gezamenlijke advocaat, eigen echtscheidingsadvocaat

Onderstaande tabel is een schematische weergave van de verschillende soorten hulp die je tijdens een scheiding kunt zoeken.

Verschillen Mediator Gezamenlijke advocaat Eigen advocaat
Overleg Overleg onder begeleiding Overleg zonder begeleiding Geen overleg
Afspraken Altijd onder begeleiding Zonder begeleiding Altijd via advocaat afspraken maken
Communicatie Communicatie rechtstreeks, met begeleiding Communicatie rechtstreeks, zonder begeleiding Communicatie gaat via de advocaat
Ondersteuning Juridisch en emotioneel Puur juridische ondersteuning Puur juridische ondersteuning
Trajecten Lang voortraject, kort juridisch traject Onzeker Lange juridische trajecten
Vergoeding Afhankelijk per verzekeraar. Maximaal €3000 aan onkosten. Niet. Niet.

6. Hoe vind je de juiste echtscheidingsadvocaat?

Bij het vinden van de juiste echtscheidingsadvocaat zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:
De echtscheidingsadvocaat moet gespecialiseerd zijn in familierecht. Dat is namelijk het recht waar echtscheidingen onder vallen.

  • Kies het liefst voor een echtscheidingsadvocaat met geruime ervaring in het vak. Kijk of je erachter kunt komen hoeveel vergelijkbare zaken deze advocaat op jaarbasis doet en of er ook referenties over hem/haar te vinden zijn.
  • Bij het kiezen van de juiste echtscheidingsadvocaat moet je rekening houden met de complexiteit van jullie situatie. Als de scheiding, om wat voor reden dan ook, erg complex is, doen jullie er goed aan om te investeren in een topadvocaat. Relatief eenvoudige casussen kunnen ook door andere, minder ervaren advocaten worden opgelost.
  • Kijk bij welke verenigingen de echtscheidingsadvocaat zit aangesloten. Elke goede kwaliteit is op z’n minst lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het is een pluspunt als de advocaat ook is aangemeld bij verenigingen die zich specifiek richten op familierecht en/of echtscheidingen.
  • Vraag in je omgeving of iemand een aanbeveling heeft. Een op de drie echtparen scheiden vroeg of laat van elkaar, dus hoe cru het ook is, de juiste echtscheidingsadvocaat is dichterbij dan je denkt.
  • Let goed op de persoonlijke klik. Vooral bij een gezamenlijke advocaat is het belangrijk dat beide partners zich op hun gemak voelen bij de advocaat. Je moet namelijk veel informatie delen met de advocaat, dus het is belangrijk dat je je vertrouwd genoeg voelt om alles te delen.

7. Waar moet je zoeken?

De zoektocht naar de juiste echtscheidingsadvocaat begint meestal op het internet. De website van een advocatenkantoor fungeert in die zin echt als visitekaartje. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, raden we je aan om op de verenigingswebsite van Nederlandse Orde van Advocaten te kijken. Dan weet je zeker dat je advocaat in elk geval voldoet aan de basiskenmerken van een goede advocaat. Daarna kun je gaan filteren op regio en op bovenstaande criteria.

Als je besluit om te scheiden met behulp van een mediator, wordt de zoektocht naar een advocaat een stuk eenvoudiger. Dan zit de complexiteit ‘m in het vinden van de juiste mediation. Dat wordt vaak gebaseerd op basis van prijs/kwaliteit en het hebben van ‘een goede klik’. De mediator is er immers ook voor het emotionele proces. De meeste mediators hebben zelf een groot netwerk van capabele echtscheidingsadvocaten.


8. Wat is de beste optie voor een echtscheiding?

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, die veel impact heeft op jezelf, je ex-partner en jullie kinderen (als jullie die hebben). Om de scheiding officieel te maken is een echtscheidingsadvocaat vereist. Wij raden aan om ook een mediator in te schakelen, vooral als er kinderen in het spel zijn. Het liefst kies je voor de gouden combinatie: een advocaat die de principes van mediation toepast op zijn case. Dan heb je het beste van twee werelden.

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies