Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Onderzoek; Zo vergeet je jouw ex het snelst

Laatst bijgewerkt: 7 juni 2018

Een relatie die net is stuk gelopen kan voor veel verdriet zorgen. Zelfs als je zelf degene was die de relatie heeft beëindigd blijf je nog vaak terugdenken aan je ex, vooral als het om een lange relatie ging waarin je veel hebt geïnvesteerd. Je voelt je verdrietig, hebt heimwee naar jullie samenzijn en herinnert je vaak de relatie ook als veel beter dan hij eigenlijk was.

Hoe kun je in die gevallen zorgen dat je zo snel mogelijk over je ex heen komt? Dat wilden de onderzoekers Langeslag en Sanchez ook graag weten. Daarom vroegen zij in totaal 24 mannen en vrouwen die net weer single waren geworden om aan een onderzoek mee te doen. Deze kersverse singles werden in 4 groepen verdeeld, die tijdens enkele maanden elk op een verschillende manier met de relatiebreuk om moesten gaan.


De vier manieren om met een relatiebreuk om te gaan

De eerste groep proefpersonen moest alle negatieve kanten van zijn of haar ex benoemen en zich daar zoveel mogelijk op focussen. Zo zouden ze volgens de onderzoekers wellicht sneller los kunnen komen van hun ex-partner.

De tweede groep singles moest zich juist helemaal op zichzelf richten door hun hartzeer te accepteren en veel positieve en inspirerende teksten te lezen.

De derde groep moest zichzelf vooral zoveel mogelijk afleiden. Dat betekende veel er op uit, televisie kijken of muziek luisteren en telkens wanneer de gedachten naar hun ex afdwaalden actief aan iemand anders denken.

Tot slot was er ook een controlegroep die helemaal niets hoefde te doen.


Negatief over je ex denken werkt het beste

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de controlegroep de meeste hinder van het verdriet had. Actief met het verwerkingsproces bezig zijn is volgens de onderzoekers dus in elk geval beter dan passief afwachten.

Maar wat helpt er nu het beste? Bij de drie groepen die specifiek gedrag moesten vertonen waren degenen die negatief over hun ex moesten denken het snelste weer over die persoon heen. Dat had echter wel als keerzijde dat ze zich vaak neerslachtiger voelden dan de andere proefpersonen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies