Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Vrouwen niet ambitieus genoeg bij online dating

Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2018

Vrouwen mogen tijdens het online daten best wat ambitieuzer zijn. Ze benaderen namelijk minder vaak mannen die als aantrekkelijker worden beschouwd dan omgekeerd. Doordat vrouwen wel vaker een reactie krijgen op hun toenaderingspoging dan mannen kunnen ze hun eisen gerust naar boven bijstellen.

Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Michigan, die toegang kregen tot meer dan 200.000 anonieme statistieken van een Amerikaanse datingsite. Daarmee ontrafelden ze de manier waarop singles online naar een nieuwe partner zoeken, waarbij vooral naar het verschil in aantrekkelijkheid werd gekeken.


Hoe aantrekkelijk vind je jezelf?

Wanneer je begint met online daten moet je als eerste zien te bepalen welke mensen je het beste kunt benaderen met een eerste berichtje. Je wilt waarschijnlijk iemand zien te vinden die zo aantrekkelijk mogelijk is, maar je pijlen natuurlijk niet zo hoog richten dat je nooit een reactie zult krijgen. De afweging die de meeste mensen daarbij maken is of ze ongeveer in dezelfde aantrekkelijkheidsklasse vallen als de andere persoon. Dat wordt voor een groot deel bepaald door hoe aantrekkelijk je zelf denkt te zijn (en natuurlijk of andere singles het daarmee eens zijn).


Mannen brutaler dan vrouwen

Doordat de onderzoekers in staat waren zowel mannen en vrouwen in te delen op een aantrekkelijkheidsschaal konden ze precies zien hoe hun partnerselectie plaatsvond. Mannen bleken veel vaker dan vrouwen een single te kiezen die aantrekkelijker was dan zijzelf en kunnen dus als een stukje brutaler worden beschouwd.

Waarom mannen dit doen weten de onderzoekers (nog) niet te vertellen. Het zou kunnen dat mannen zichzelf wellicht vaker aantrekkelijker zien dan ze werkelijk zijn, dat vrouwen zichzelf juist minder snel als aantrekkelijk beschouwen of doordat mannen vaker jagers zijn die bereid zijn wat meer risico te nemen om een blauwtje te lopen.


Vrouwen krijgen meer reacties dan mannen

Omdat vrouwen over het algemeen in de minderheid zijn op online datingsites kunnen ze het zich veroorloven om selectiever te zijn dan mannen. Vrouwen krijgen meer reacties, zowel spontaan als op berichtjes die ze zelf verstuurd hebben. Het is allang geen geheim meer dat dit op de meeste datingsites het geval is en het bleek ook weer uit dit onderzoek.

Volgens de onderzoekers zouden de vrouwen er daarom goed aan doen om zelf ook wat ambitieuzer te zijn en vaker mannen aan te schrijven die neutraal gezien aantrekkelijker zijn dan zijzelf.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies