Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Een interview met Dokter Date (Marcia Chong)

Laatst bijgewerkt: 14 december 2015

We horen de afgelopen tijd steeds meer van Dokter Date, expert in de liefde. Ze is een graag geziene gast bij diverse TV-programma’s als Editie NL en Shownieuws. Maar wat doet Dokter Date nou eigenlijk? Wat is haar mening over online dating en over de toekomst hiervan? Welke trends ziet ze ontstaan en welke tips heeft ze voor jou als online dater? Dokter Date beantwoordde deze vragen in een interview met de redactie van Datingsite Kiezen.

Kun je een korte omschrijving geven van wat Dokter Date doet en waar ze je bij helpt?

Ik ben Marcia Chong, Dating Expert. Ik heb zelf mijn man via internet gevonden en heb ervaring met speeddaten, online dating, relatiebemiddeling enzovoort. Ik heb geleerd dat er regels zijn voor succes. Daten is een vaardigheid en je kunt het dus leren. Hoe beter je kunt daten hoe groter de kans op succes. Daten is een kwestie van presentatie en communicatie. Ik ben ruim 20 jaar communicatie-adviseur en internet expert en werkte voor o.a. Philips en Achmea. In 2009 schreef ik het boek ‘Dr. Date, anekdotes en adviezen uit de praktijk’. Via coaching, workshops en online trainingen helpt ik mensen aan een partner.

Wat is de voornaamste reden waarom singles bij Dokter Date terecht komen?

Jonge mensen willen leren contact maken of flirten. Dertigers en veertigers willen een gezin stichten en geen tijd meer verliezen. Zij besluiten gerichter op zoek te gaan en willen advies. Veel 50+-ers weten soms niet waar ze moeten beginnen. Ze hebben nog nooit gedate of het was lang geleden. Ze willen vooral praktische hulp bij online dating omdat ze het onwennig of eng vinden.
Sommige singles hebben wel veel dates, maar komen de ware steeds niet tegen. Ze willen weten wie bij ze past en willen dit samen met mij onderzoeken. Anderen hebben minder dates en willen beter online daten of zich beter presenteren of beter communiceren. Een veel gestelde vraag is; “Waar vind ik een leuke vriend of vriendin?”. Mijn advies is: Als je weet wie je bent, weet je wie bij je past en waar je hem/haar kunt vinden. Door coaching of praktische adviezen help ik je je kansen op een relatie vergroten.Marcia_pasfoto_eric

Welke rol speelt online dating in jouw professie als Dokter Date?

In feite kun je overal een leuke partner vinden: via vrienden, op de sportschool, bij de slager, in de supermarkt, op je werk, maar ook op een speeddate-evenement, een datingsite of datingapp Tinder. Door je kringen te vergroten, vergroot je je kans op een relatie. Op internetsites zijn er duizenden mensen die ook een serieuze relatie willen. Bovendien kun je vooraf vaak selecteren wie bij je past. Online dating is dus een mooie manier om mensen te leren kennen.

Welke huidige trends zie jij op het gebied van online dating?

Met de komst van gratis datingapps zoals Tinder verschuift de markt een beetje. Bovendien wordt het aanbod steeds groter. Door de vele keuzemogelijkheden, vinden cliënten het juist lastig om de juiste personen te selecteren. Hier help ik ze mee. Ook zie ik dat mensen die bereid zijn te betalen voor een datingsite doorgaans meer serieus op zoek zijn naar een vaste relatie. Er zijn steeds meer selectiemogelijkheden, en matching-systemen die assisteren in de zoektocht naar een relatie.

Hoe zie jij de toekomst van online dating voor je?

Er zullen steeds meer mogelijkheden zijn om te selecteren. Ook zie je dat datingsites actief partnervoorstellen doen. Dit kan helpen om een geschikte partner te vinden.
Ook oudere mensen hebben online dating ontdekt. Volgens CBS komen hier ook meer relaties uit voort. Online dating is vrij normaal geworden.

Welk advies geef jij mensen die beginnen met online daten?

Zorg voor goede foto’s en een sterke tekst voordat je begint. In de eerste weken krijg je doorgaans de meeste reacties. Met de juiste foto’s en een tekst die weergeeft wie je bent en wie je zoekt, trek je de juiste kandidaten aan. Zo kun je je kansen vergroten.

We zagen dat je een profielcheck voor het datingprofiel van je klanten aanbiedt, kun je daar wat meer over vertellen?

Klopt. Soms hoor ik mensen zeggen dat internetdating niet werkt. De één vindt het een fijn medium en de ander niet. Dat is persoonlijk. Maar je kunt online dating leren; er zijn regels voor succes. Hoe maak je contact via e-mail? Wat schrijf je in je profiel? Met welke foto’s heb je meer succes? Hoe lang moet je profiel zijn? Hoe lees ik profielen van anderen? Wat zeg ik niet op een eerste date? Met mijn online dating cursus krijg je 3 maanden begeleiding en leer je dit. Ook kun een profielcheck bestellen, dan selecteer ik de foto’s en maak een tekst voor je.

Wat zijn voor jou de ultieme do’s en don’ts voor een online datingprofiel?

Mensen kijken liever plaatjes dan dat ze tekst lezen. Ga voor een datingsite met veel betalende leden en betaal zelf ook als je serieus een relatie zoekt. Er zijn veel sites voor specifieke doelgroepen. Kies een datingsite die bij je past qua leeftijd, opleiding, religie enz. Zorg voor minimaal 5 foto’s die je hele leven weergeven: gezicht, lijf, hobby, werk, sociaal, lifestyle etc. Maak de tekst niet te lang: maximaal 3 alinea’s. Wie ben je, wie zoek je en wat verwacht je van een relatie? Als je zelf actief wilt zoeken, neem dan een site met veel selectiemogelijkheden en direct zichtbare foto’s. Zo ben je in controle en kun je zelf actief een partner vinden.

Wil je tips ontvangen van Dokter Date? Dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief op haar website, waar ze tevens een gratis e-book aanbiedt.

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies