Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Steeds meer datingfraude op datingsites

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2016

In het echte leven kun je niet iedereen vertrouwen. Op datingsites is dit net zo. Waarschijnlijk is niet iedereen zich daar bewust van, maar toch kan het ons allemaal overkomen. Het komt namelijk steeds meer voor dat er gefraudeerd wordt op datingsites. Er kwamen in de eerste tien maanden van 2015 al meer meldingen binnen dan in geheel 2014.

Bij datingfraude word je als zoekende vrijgezel opgelicht wordt door iemand die zich voordoet als jouw nieuwe liefde. Mensen worden verliefd op iemand die ze ontmoeten via de datingsite en maken op verzoek van de oplichter geld over. Het gaat soms zelfs om duizenden euro’s en als blijkt dat de leuke single iemand anders is, is het geld vaak al verdwenen.

Marlon van Dalen is één van de slachtoffers. Zij ontmoette een leuke man via een datingsite. Ze zou met hem afspreken, maar hij moest onverwachts naar een booreiland. Klinkt een beetje verdacht. Toch bleven – via het internet – ze contact houden. Op een gegeven moment vroeg hij haar om geld over te maken. Het zou gaan om een noodgeval en hij zou het zo snel mogelijk terug storten als hij terug was van het booreiland. Dit ging even zo door, totdat Marlon erachter kwam dat de man eigenlijk helemaal niet bestond.

Het komt dus vaker voor. De slachtoffers verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zo zijn de meeste van hen 50-plus en wonen alleen. Ook zijn er veel hoogopgeleiden die hiermee te maken krijgen. Volgens directeur van Eck van de Fraudehelpdesk gaat het niet om welke opleiding je hebt maar de mate van kwetsbaarheid.

Stichting Keurmerk Veilig Daten wil dit graag tegengaan. Websites die zo’n keurmerk bezitten moeten aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Het gaat vaak mis bij gratis datingsites. Dit komt volgens datingsite Parship door het feit dat daders niet graag betaalgegevens achterlaten. Ze zouden dan veel makkelijker te traceren zijn. Een woordvoerder van de site geeft nog een laatste tip: wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Een oud gezegde, maar hij geldt zeker. Geef geen geld, hoe zielig het verhaal ook moge zijn. Je ziet het anders wellicht nooit meer terug. Dan wordt de liefde opeens wel érg duur.

Meer weten over datingfraude? Lees ons uitgebreide dossier over datingfraude.

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies