Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Geen ongemakkelijke soabalie meer!

Laatst bijgewerkt: 7 december 2015

Het praten over soa’s met je partner blijft altijd een gevoelig onderwerp. Wanneer begin je hier over? En wanneer iemand zegt dat hij of zij geen soa heeft, neem je dit dan  klakkeloos aan? Hoe weet je dat je zelf geen soa hebt? Ben je daar al eens op getest? Allemaal gevoelige vragen die wij onszelf en onze partners wel eens wat vaker mogen stellen.  Openlab, de aanbieder van testen met labanalyse, heeft onderzoek gedaan naar kennis en behandeling van Soa’s onder meer dan 1000 Nederlanders.

Het blijkt dat meer dan 50% van de Nederlanders zijn of haar partner gelooft wanneer deze zegt geen soa te hebben. De vrouwen zijn toch iets minder goed gelovig dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Een derde van de vrouwen wil bewijs zien, tegenover minder dan twintig procent van de mannen. Het testen op het hebben van een soa wordt vaak pas gedaan wanneer er daadwerkelijk klachten zijn. Dit moet eigenlijk gebeuren wanneer je onveilige seks hebt gehad. Sommige soa’s geven immers geen klachten. Ze sluipen erin. Maar een vijfde geeft aan zich wel te laten testen na het hebben van onveilige seks. Die groep moet eigenlijk groter worden. Soa’s zijn gevaarlijk omdat sommige soorten moeilijk opgemerkt zullen worden. In het ergste geval kun je ongemerkt onvruchtbaar worden.

Om jezelf te laten testen bij de huisarts moet je uitgaan van een bedrag tussen de 100 en 200 euro. Veel mensen verkijken zich hierop en denken dat het zo’n 100 euro kost. Toch wel een flink bedrag voor veel mensen. Daarnaast heb je ook nog de schaamte dat je het door iemand anders moet laten doen, ook al is het een dokter. Voor sommige mensen kan dat ook een reden zijn om zich niet te laten testen, zolang ze nergens last van hebben. Bij Openlab dachten ze: dit kan anders. Je kunt je nu zelf laten testen op een aantal aandoeningen. Je neemt zelf een beetje bloed af, vangt zelf urine op en codeert dit met je eigen unieke code. Daarna stuur je het op naar het lab van Openlab om het te analyseren. Zo hoef je je nooit te melden bij de soabalie van de GGD en toch weet je of soavrij bent of niet!

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies