Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Dit zijn volgens sociologen de grootste afknappers bij online dating

Laatst bijgewerkt: 11 april 2017

Wanneer swipe je iemand naar links en wanneer doe je dit nou juist naar rechts? Misschien bekijk je eerst iemands profiel zorgvuldig, of ga je je juist af op je gevoel? Er zijn heel veel factoren die meespelen wanneer je wel of niet voor iemand kiest. Doordat ongeveer 5% van de mensen hun liefde ontmoet via het internet, is er genoeg data die gebruikt kunnen worden voor onderzoeken over het datinggedrag van mensen.

Een team onder leiding van Elizabeth Bruch heeft onderzoek gedaan naar het online datinggedrag. Omdat er dus zoveel data beschikbaar is en er een selectie gemaakt moest worden, hebben ze mensen uit New-York gekozen. Omdat online daters niet slechts één besluit nemen maar een serie, hebben ze de eerste twee stappen van deze serie onder de loep genomen. Zo is de eerste stap het wel of niet weg swipen van een persoon, de tweede stap is het wel of niet sturen van een berichtje naar iemand. De derde is natuurlijk afspreken en het vervolg, maar dat gebeurt niet altijd via de online apps. Tijdens het onderzoek hebben ze twee categorieën bedacht. De ‘deal breakers’ en de ‘deal makers’. Vooral in de eerste fase gaat het allemaal om de deal breakers.

Wanneer er geen foto aan het profiel is toegevoegd, is de kans op een like veel minder groot dan wanneer dit wel het geval is. Ook roken zorgt voor een groot aantal minder likes. De grootste afknapper – en dan vooral bij de vrouwen – is de leeftijd. Wanneer een man een stuk ouder is dan zij, was er van een like vrijwel geen sprake. Vooral bij mannen kwam het voor dat zij vrouwen die aangaven wat zwaarder te zijn eerder geen like gaven dan wel. Bij vrouwen was dit issue minder groot en zij gaven deze mannen wel een kans. Volgens de onderzoekers komen de deal makers later in het spel en gaat het tijden het screenen en een kort gesprekje vooral om deal breakers.

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement