Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Datingapp Grindr deelde hiv-status eigen gebruikers met bedrijven

Laatst bijgewerkt: 5 april 2018

Datingapp Grindr is in opspraak geraakt omdat het gevoelige informatie van gebruikers via internet heeft gedeeld met twee verschillende bedrijven. Daardoor kon onder meer de hiv-status van gebruikers worden onderschept door derden, maar ook andere privacygevoelige informatie zoals gegevens over hun telefoon en de exacte GPS-locatie daarvan. Die gegevens werden soms zelfs onversleuteld verstuurd, waardoor het enorm makkelijk was om uit te lezen. Deze mankementen kwamen aan het licht tijdens een data-analyse door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Zij ontdekten dat de gevoelige gegevens in kwestie door Grindr werden verstuurd naar de websites van Apptimize en Localytics, twee bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het optimaliseren van apps.

Populairste datingapp onder homoseksuele mannen

Grindr is een datingapp die speciaal is bedoeld voor homoseksuele mannen zodat ze discreet (erotische) contacten op kunnen doen. De app is wereldwijd populair, ook in landen waar homoseksualiteit niet door de maatschappij wordt geaccepteerd en soms zelfs strafbaar is. De informatie over de hiv-status van een bepaalde gebruiker, in combinatie met zijn andere persoonlijke gegevens, vormt daardoor een groot risico voor mannen in Angola, Nigeria, Pakistan of een van de veelal Afrikaanse of Aziatische landen waar homoseksualiteit verboden is. Opsporingsinstanties uit die landen zouden de data eenvoudig kunnen onderscheppen en de betreffende mannen oppakken puur omdat ze homoseksueel zijn.

Makkelijk je hiv-status delen tijdens het daten

Grindr bevat de optie om je hiv-status in te vullen zodat je dit direct aan potentiële dates kunt laten weten. Daarnaast bevat het de mogelijkheid om aan te geven of je gebruikmaakt van medicatie, zodat je de app ook als geheugensteuntje kunt gebruiken om die medicijnen op tijd in te nemen. Volgens de CEO van Grindr Scott Chen wordt deze data inmiddels niet meer verstuurd naar de externe bedrijven. Daarnaast verklaarde hij dat de informatie ook niet werd verkocht maar alleen werd gebruikt om de app beter te laten functioneren.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies