Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Muzz (voorheen Muzmatch) dating app review

Muzz (voorheen Muzmatch)
Bekijk top 10 dating apps

Laatst bijgewerkt: 19 september 2022

Er zijn tal van single moslims in Nederland op zoek naar liefde. Natuurlijk wensen die vaak een partner die dezelfde geloofsovertuiging aanhangt. Speciaal voor hen is er nu Muzmatch, een datingapp exclusief voor moslims. Het is discreet, halal en uitgebreid. Of je nu soenniet of sjiiet bent, streng of mild praktiserend, je kunt je vandaag nog aansluiten bij de miljoenen gebruikers op zoek naar de ware. Hier behandelen we hoe je het meeste haalt uit Muzmatch.

Waarom kies je voor Muzz (voorheen Muzmatch)?
 • Zeer gericht op moslims
 • Veel filters mogelijk, ook binnen religieuze kaders
 • Weinig kans op nepprofielen
 • Mooi design
 • Serieuze ledenbasis

Inschrijven

blank

Het is mogelijk dat andere apps je nog sneller en makkelijker laten inschrijven, maar ik ben ze niet tegengekomen. Zodra je de app hebt geïnstalleerd kies je of je account zal verlopen via je social media of je telefoonnummer. Als je kiest voor je telefoonnummer krijg je een verificatiecode via SMS. Wanneer je dat ingevuld hebt kun je al gaan swipen.

Profiel invullen

Zonder zoekfilters of persoonlijke informatie over jezelf zul je natuurlijk niet heel ver komen. Daarom kun je het beste daarna meteen je profiel invullen. Daarvoor ga je naar linksboven. Als eerste mag je je nickname (bijnaam) invullen. De app moedigt het gebruik van een alias aan als je graag anoniem te werk gaat.

Daarna kun je je beroep kiezen uit een lijst. Als het niet in de lijst staat, bestaat de baan blijkbaar niet, want je kunt niet zelf iets invullen. Dat heeft overigens te maken met het algoritme van Muzmatch: een programma werkt makkelijker met meerkeuzehokjes. Op deze manier kan Muzmatch filteren op banen. Later meer over de uitgebreide zoekfilters.

blankblank

Vervolgens kies je je etnische achtergrond. Hier geldt hetzelfde als voor werk, je moet iets kiezen uit de lijst. Daarna mag je invullen tot welke stroming je behoort binnen de islam. De opties zijn soennitisch, sjiitisch of Anders (en verder niet gespecificeerd). Als laatste moet je een foto uploaden van jezelf.

Profielfoto en privacy

Je kunt ervoor kiezen om je foto onherkenbaar te maken. Je portretfoto onherkenbaar maken is niet zonder gevolgen, echter. Als resultaat wordt je profiel naar onderen verschoven in de zoekresultaten. Je zult dus minder vaak bekeken worden. Muzmatch waarschuwt ook dat je waarschijnlijk minder likes en matches zal krijgen. Daarnaast zullen je matches zich vaker opheffen. Als je toch graag discreet wil daten kun je aankruisen dat je daar akkoord mee gaat.

blank

Daarna moet je verifiëren dat jij het echt bent. Daarvoor gebruikt Muzmatch een gezichtsherkenningsalgoritme. Je moet je gezicht drie seconden lang recht voor de selfiecamera houden. Foto’s van het internet voor de camera houden werkt niet (en ik heb het geprobeerd). Je zal dus niet vaak met een nepprofiel te maken hebben. Deze selfie is alleen zichtbaar voor het Muzmatch team en wordt alleen gebruikt om te checken of je een echt persoon bent.

Profielen filteren

Je kunt een aantal criteria aangeven om andere profielen op te filteren. Zo kun je bijvoorbeeld je redenen opgeven om deze app te gebruiken, welke talen je spreekt, wat je nationaliteit is en wat je doet voor werk. Je kunt ook criteria opgeven die je diskwalificeren van andere gebruikers om je zoektocht te versnellen. Zo kun je bijvoorbeeld opgeven dat je niet bereid bent om te reizen of te verhuizen voor je relatie. Je aangegeven voorkeuren komen ook te staan in je profiel.

blankblank

Er is ook ruimte voor vrije invulling, echter. De meeste bio’s zijn redelijk beknopt, denk aan de gemiddelde profieltekst op Tinder. Je kunt natuurlijk meer kwijt als je meer te vertellen hebt.


Gebruiksvriendelijkheid

Als ik Muzmatch in een enkele zin zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat het een uiterst toegespitste en uiterst serieuze swipe app is. Je kunt swipen, profielen liken en foto’s bekijken op de manier die je gewend bent van andere datingapps (als je dat hebt gedaan). De indeling en het gebruik zijn grofweg hetzelfde als Tinder. Hoewel het design hetzelfde is, zijn er grote verschillen tussen Muzmatch en andere datingapps. Daarover meer hieronder.


Voor wie is Muzmatch geschikt?

Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden: de enorme serieusheid van de gebruikers, en de specifieke categorieën waarbinnen je kunt zoeken.

Hoewel datingapps bekend staan om hun gebruik in casual daten, zijn de leden van Muzmatch op zoek naar een partner voor de rest van hun leven. Er wordt meermaals gewezen op de intentie om met iemand te willen trouwen als gebruiksvoorwaarde van Muzmatch. Als je met andere bedoelingen komt, zul je op zijn minst een paar opgetrokken wenkbrauwen krijgen van je matches. Muzmatch kan je ook verwijderen als je je niet aan het islamitische karakter van de app houdt.

Zoeken in categorieën

De categorieën waarin je kunt zoeken zijn al behoorlijk toegespitst. Waar je op andere datingapps vrijwel iedereen kan tegenkomen, is Muzmatch expliciet voor moslims. Binnen dat criterium zijn nog onderverdelingen te maken, bijvoorbeeld hoe strikt je de koran naleeft. Gebruikers zullen bijvoorbeeld aangeven hoe intens ze praktiseren, of ze alleen halal eten en of ze alcohol drinken.

Buiten religie zijn er andere criteria waar je op kunt zoeken, zoals baan, leefgewoontes en opleidingsniveau. Als je met zorg je zoekfilters afstelt kun je hier waarschijnlijk sneller matches vinden dan met standaard datingapps.

Wereldwijd veel leden

Het is dus een enorm handige app als je een moslim bent die op zoek is naar de ware. Het is ook welhaast uitgesloten dat je er iets aan hebt als je anders in het leven staat (het is dan niet eens de bedoeling dat je Muzmatch gebruikt).

Muzmatch lijkt aan te slaan, want er zijn grofweg twee miljoen gebruikers, verspreid door 190 landen over de hele wereld. Naar eigen zeggen heeft dat geleid tot ruim 50.000 huwelijken. Het is helaas niet helemaal duidelijk hoeveel leden precies in Nederland zitten. De meeste gebruikers zweven tussen de 25 en 34 jaar.


Hoe ontmoet je anderen?

Iedere keer krijg je een enkel profiel te zien met een profielfoto, achtergrondinformatie en bio. Deze kun je een like geven of afwijzen op basis van die informatie. Als de ander jouw profiel ook een like geeft zijn jullie een match. De match wordt toegevoegd aan je contacten en vanuit daar kun je met diegene chatten. De basis is dus erg simpel, maar er is meer dat je kunt. Zie het kopje hieronder.


Functies

Hieronder zijn de functies omschreven die je kunt gebruiken:

Swipen

Je kunt profielen naar links of rechts swipen. Links is afkeuren, rechts is willen ontmoeten. Dat kan ook via het kruisje of hartje (respectievelijk). Op deze manier kun je veel singles doorlopen in relatief korte tijd.

blank

Chatten

Wanneer iemand matcht, kun je vanaf dat moment met die persoon chatten in een apart chatscherm. Je kunt anderen ook unmatchen, blokkeren of toevoegen aan favorieten.

Video calling

Met video calling kun je meteen het gezicht zien van je match en elkaar direct spreken. Het voordeel om te videobellen via de app is dat je nummer wordt afgeschermd. Mocht de ander tegenvallen in persoon kun je die dus gerust verwijderen.

Begeleider

Muzmatch is er trots op dat ze begeleiding kunnen bieden aan hun gebruikers. Door een begeleider (ook wel een wali of chaperon genoemd) in te schakelen kun je tips krijgen om te gebruiken in je chats. Zo kun je iedere match met net wat meer vertrouwen aanspreken. Dit is overigens een optie, geen dienst van de app zelf. Je moet zelf iemand vinden die je vertrouwt om toe te laten.

Bladeren

Bladeren is een verzamelnaam voor inzien wie jou leuk vindt, wie je favorieten zijn en wie jij negatief hebt beoordeeld.

Instant chat

Met Instant chat kun je met iemand chatten waarmee je (nog) niet gematched bent. Gratis gebruikers krijgen iedere maand een Instant chat om te gebruiken op een profiel. Gold leden ontvangen er een iedere dag. Je activeert deze optie door naar het praatwolkje te gaan bij iemands profiel.

Geen zorgen als je op deze manier benaderd wordt door iemand die je niet leuk vindt. Je kunt die persoon alsnog afwijzen voordat je gaat chatten.

Aan favorieten toevoegen

Door iemand aan je favorieten toe te voegen kun je ze snel weer opzoeken in je contactenlijst. Leden kunnen niet zien of ze zijn toegevoegd aan favorieten of niet. Het is puur bedoeld om je favoriete leden snel terug te kunnen zien.

blank

Badges

Je kunt ook badges verdienen. Wanneer een match opgeheven wordt, vraagt Muzmatch om wat feedback over je match. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de ander serieus bezig is, of beleefd, of dat je die persoon zou aanraden als match. Wanneer je genoeg keren hetzelfde compliment krijgt, zal een badge aan je toegekend worden. Deze badges zijn te zien op je profiel voor andere gebruikers. Het grootste voordeel zit echter in de extra blootstelling die je krijgt. Daardoor krijgen meer leden je profiel te zien in kortere tijd.

blank


Kosten

De kosten van Muzmatch zijn hieronder te vinden. Vroeger waren er meer pakketten, maar ik was gepresenteerd met deze opties:

 • 1 maand voor € 24,99
 • 3 maanden voor € 13,33 per maand, gefactureerd in één betaling van 39,99 euro

Het is de moeite waard om te vermelden dat gratis leden zich kunnen opgeven voor een zevendaagse proefperiode Gold membership (de naam van een betaald lidmaatschap hier).

blank blank


Premium functies

Hoewel het een en ander gratis mogelijk is, kun je veel en veel meer met een volledig lidmaatschap. Hieronder is daar een korte opsomming van. Je:

 • Kunt onbeperkt swipen;
 • Ontvangt dagelijks ontvang je gratis Directe chat (in het Engels Instant chat);
 • Kunt profielen unblocken;
 • Kunt verkeerd geswipede profielen terughalen;
 • Krijgt een profiel boost waarmee 30x meer leden je zien;
 • Hebt toegang tot geavanceerde filters op geloof, beroep, lengte, burgerlijke staat en meer;
 • Kunt onscherpe profielen filteren;
 • Kunt de Rematch optie gebruiken om opnieuw (proberen) te matchen met iemand die je heeft verwijderd;
 • Kunt iedere maand swipes resetten om alle profielen jou weer voor te schotelen;
 • Krijgt een Gold Badge te zien in je profiel.

blank

Je abonnement wordt automatisch verlengd nadat het afloopt. De verlenging is tot maximaal 24 uur van tevoren te annuleren via Google Play, wat erg schappelijk is.

Uitschrijven

Je kunt kiezen of je tijdelijk je profiel wil pauzeren of echt wil verwijderen. Als je hem pauzeert ben je een tijdje onzichtbaar maar kun je weer terugkomen. Als je je account wil verwijderen, ga je naar Menu, dan Instellingen. Daar zie je de Deactivatieknop staan. Je moet eerst feedback indienen voordat je je keuze kunt bevestigen.


Conclusie

Een fantastische app voor single moslims wereldwijd. De prijzen zijn wel iets hoger dan gemiddeld voor datingapps, maar daar krijg je een tot in de puntjes uitgedachte datingapp voor.


Download de Muzz (voorheen Muzmatch) app


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Zeer gericht op moslims
 • Veel filters mogelijk, ook binnen religieuze kaders
 • Weinig kans op nepprofielen
 • Mooi design
 • Serieuze ledenbasis
Minpunten:
 • Pas echt interessant tegen betaling
 • Onbekend ledenaantal in Nederland
 • Weinig abonnementen om uit te kiezen
 • Groot gedeelte in het Engels
 • Af en toe spelfouten in de app
Bekijk top 10 dating apps
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Review inzenden over Muzz (voorheen Muzmatch)

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement