Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Fruitz dating app review

Fruitz
Bekijk top 10 jongeren apps

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Hou je van swipen, maar niet van Tinder? Denk je graag aan fruit? Of heb je gewoon geen zin meer in ingewikkelde datingsites? Dan heb je geluk, want Fruitz vervult alle drie bovenstaande behoeften. In ieder geval zal het je swipehonger kunnen stillen. In deze review alles over Fruitz.

Waarom kies je voor Fruitz?
 • Lekker swipen
 • Meer functies dan Tinder
 • Goede prijzen
 • Grappig design

Inschrijven

Nadat je de app in de store hebt gevonden en op je mobieltje hebt geïnstalleerd kun je een account aanmaken. Die hoeft niet heel uitgebreid te zijn, slechts een naam en profielfoto volstaan. Je koppelt je account via je Facebookaccount of je telefoonnummer. Voor je telefoonnummer krijg je een verificatiecode per SMS. Tegenwoordig pikken smartphones deze codes automatisch op en hoef je die niet eens meer in te vullen. Met deze simpele handelingen achter de rug is het tijd om je profiel in elkaar te zetten.

blankblank

Je begint door je relatievoorkeur aan te geven. Zoals alles op Fruitz wordt die vergeleken met fruit: de Kers staat voor het zoeken naar ware liefde, de Druif voor afhoudend daten, de Meloen voor ‘Fruits with Benefits’, en de Perzik voor onenightstands. Je geeft ook aan of je man of vrouw bent, en of je zoekt naar mannen, vrouwen of allebei.

blankblankblankblank

Vervolgens mag je een profielfoto uploaden. Aangezien dit een visueel ingestelde app is, is ten minste een enkele foto verplicht. Vanaf drie foto’s maak je meer kans, aldus Fruitz. Wees dus niet te bescheiden met het plaatsen van plaatjes.


Voor wie is Fruitz geschikt?

De tone of voice, design en het gebruik van swipen zal vooral jongeren aanspreken. Dat is weinig verbazingwekkend de groep die je het meest zal aantreffen op Fruitz. Als je dat zelf niet bent is dat verder geen probleem. Iedereen is welkom om de app te gebruiken.

blankblank

Vergeleken met andere datingapps waar je mee kunt swipen is Fruitz redelijk standaard. Toch schuilen er af en toe interessante functies in de app. Zo is er de optie om te zien wat voor relatie iemand wil en kun je daarop filteren (zie hierboven). Daarbij kun je ook gaan voor een langetermijnrelatie. Andere swipe apps worden daarentegen vooral gebruikt om kort en casual te daten. De insteek van Fruitz is dat swipen ook gebruikt kan worden om serieus te daten. Het is te hopen voor ze dat het idee aanslaat.

Het is dus mogelijk dat je als gebruiker meer verschillende relatiewensen tegenkomt dan bijvoorbeeld Badoo of Tinder. Je kunt die relatievoorkeur gebruiken om andere profielen te filteren via andere functies, bijvoorbeeld Pollen (zie Functies). Dat maakt gericht zoeken ook sneller.


Gebruik van de app

De app ziet eruit als de menukaart van een smoothiebar. Zelfs een match wordt hier een ‘smoothie’ genoemd. Buiten het design heeft het echter veel weg van Tinder. Het swipen, de nadruk op foto’s en de lay-out komen allemaal bekend voor. Waar Fruitz in verschilt zijn de toegevoegde opties. Ik neem ze verderop even door.

Het gebruik is zeer geoptimaliseerd en werkt erg prettig: bij het swipen zie je niet minder dan acht toetsen. Met de aanklikbare foto is dat negen. Daarvan afgezien is het een mooi weergegeven app die goed te gebruiken is. Als je andere dating apps gewend bent kun je eigenlijk dezelfde navigatie aanhouden. Nieuwe gebruikers zullen niet lang hoeven wennen, want het is redelijk intuïtief allemaal.


Hoe ontmoet je anderen?

Het belangrijkste om te weten is dat het allemaal draait om swipen. Naar links is afwijzen, naar rechts is liken. Als de ander jou ook liket, zijn jullie een smoothie (match). Dit contact zal worden opgenomen in je contactenlijst. Vanaf dat moment kun je met diegene chatten.


Functies

Los van het swipen zijn er nog een aantal functies die we hier onder de loep nemen.

Profiel

Bij het Profiel kun je aan je presentatie werken. Je fotocollage is daar natuurlijk het belangrijkste aspect van, maar je kunt hier ook een beknopte bio bij zetten. Zoals eerder gezegd maak je meer kans als je meer foto’s uploadt. Met dat in het achterhoofd zou ik de beste foto vooraan zetten. De meeste gebruikers zullen waarschijnlijk alleen je eerste foto bekijken voordat ze swipen. Kies je portretfoto dus met zorg.

Onder de foto’s komt je bio te staan. Veel gebruikers gebruiken slechts korte opsommingen van interesses en overtuigingen, al dan niet aangevuld met emoticons. Het is en blijft een visuele app. Het is aan jou of je daar meer van wil maken of niet.

blank

Je kunt ook GIFjes toevoegen. Fruitz laat je kiezen uit een eigen collectie om toe te voegen aan je profiel. Er geldt een maximum van twee GIFjes, dus als je er werk van wil maken moet je zorgvuldig kiezen.

Bij het menu om je profiel bij te werken kun je ook je verjaardag invullen, evenals je geslacht en werk. Je werk is overigens niet verplicht om in te vullen.

Als je je profiel compleet invult krijg je daar badges voor. Het is prettig dat er niet heel veel verplichtingen vasthangen aan het maken van je profiel, maar wel beloningen krijgt voor het afmaken.

Badges

Bij het aantikken van de badges bovenin dit menu zie je de verschillende badges die je kunt ‘verdienen’, uiteraard in smoothie jargon. Zo krijg je er een voor het compleet invullen van je profiel, maar ook een voor eerlijkheid, vriendelijkheid of een goed gevoel voor humor. Deze badges krijg je niet alleen toebedeeld door andere gebruikers, maar ook het Fruitz-team zelf.

blank

Chatten

Matches worden opgenomen in je contactenlijst. Deze kun je aanspreken in chatvensters zoals gebruikers gewend zijn van datingapps. Je kunt ook gebruikers blokkeren en rapporteren als ze vervelend doen. Je kunt ook GIFjes gebruiken van Fruitz’ eigen collectie.

blankblank

Crushnotes

Als je naar het swipe-scherm gaat zie je (onder andere) een gele knop staan bij de foto’s. Dit is de Crushnote functie. Hiermee stuur je een rechtstreeks berichtje naar dit profiel, ook als je geen match hebt. Je kunt een boodschap in de Crushnote typen om de ander te overtuigen met je te matchen. Deze persoon krijgt hier een pushbericht van.

blankblank

Op deze manier kun je wel een stuk creatiever zijn dan bij Tinder bijvoorbeeld, waar je opties eigenlijk wel ophouden met swipen. Het biedt ook een extra kans om die ene aantrekkelijke single te kunnen ontmoeten. Een interessante mogelijkheid dus.

Je zult voorzichtig met deze functie om moeten springen, want dit is natuurlijk niet (gratis) onbeperkt. Nieuwe gebruikers krijgen er drie om uit te proberen. Wanneer die op zijn moet je nieuwe kopen van Fruitz. Je kunt die aanschaffen in vier pakketten:

 • Pack van drie crushnotes voor €3,49
 • Pack van 15 crushnotes voor €12,99
 • Pack van 30 crushnotes voor €20,99
 • Pack van onbeperkte crushnotes voor €79,99

Ik vraag me af of je waar voor je geld krijgt, maar als je fotogeniek bent en meteen voor een groot pakket gaat, is het het proberen waard.

Pollen

Pollen is een betaalde functie. Met het kopen en activeren van de Pollen stijgt jouw profiel naar de top van de profielenlijst die andere gebruikers zien. Dit geldt specifiek voor de leden die op zoek zijn naar hetzelfde ‘fruit’ (relatie) als jij. Op deze manier krijgt je profiel dus binnen korte tijd veel blootstelling bij de juiste mensen.

Go terug

Een wat vreemde naam, maar het doet wat het zegt. Als je een keer per ongeluk naar links veegde op iemand die toch wel interessant was, kun je met deze functie terug swipen. Dit is een betaalde functie die apart aangeschaft moet worden. Met een eenmalige aankoop van €9,49 loop je nooit meer kans om de verkeerde kant op te swipen. Toch moet het gezegd worden, deze functie hadden ze echt wel toe kunnen voegen bij het standaard Premiumpakket.

blank


Kosten

Het Premiumabonnement kun met in de volgende pakketten aanschaffen:

 • 1 maand voor € 17,99
 • 6 maanden voor € 9,99 per maand, gefactureerd in één betaling van 59,99 euro
 • 1 jaar voor € 6,66 per maand, gefactureerd in één betaling van 79,99 euro

Het is erg belangrijk om te letten op je abonnement hier. Niet alleen wordt die automatisch verlengd, maar ook met dezelfde tijd als die je de eerste keer afnam. Als je een enkele maand koopt, wordt die dus verlengd met nog een maand wanneer het afloopt. Dat betekent ook dat als je een jaar afneemt, je daarna meteen vastzit aan een extra jaar. Tijdig opzeggen is het devies.

De prijzen zijn niet bijster hoog en daar kun je als klant best wat voordeel uithalen. Met dat in het achterhoofd zet ik toch vraagtekens bij het beleid om zonder tegenwoord 80 euro van je rekening te halen. Wat mij betreft is dat toch een beetje te gek. Daarnaast moeten sommige onderdelen alsnog los aangeschaft worden voordat je ze kunt gebruiken, zoals het Go terug.


Premium functies

Met het Premiumpakket krijg je toegang tot bijna alle functies. Er zit geen verschil tussen de mogelijkheden van de pakketten. Extra functies zoals meer Crushnotes en Go terug zul je sowieso apart voor moeten betalen.

Als volledig lid kun je gebruikers filteren op de relatie waar je naar op zoek bent, kun je vijf Crushnotes per dag sturen, een keer per week de Pollenfunctie gebruiken en onbeperkt liken (naar rechts swipen).

Als gratis lid kun je weer een stuk minder. Dan heb je een limiet van 25 likes, drie Crushnotes die slechts af en toe aangevuld worden, en beperktere ‘fruit discoveries’, ofwel zien wat voor relatie de ander wil. Je kunt wel je profiel compleet uitbouwen. Daarnaast heb je alle zoekopties meteen beschikbaar.


Uitschrijven

Je kunt de app deïnstalleren en later weer terugkomen als je wil. Wanneer je app niet op je mobieltje staat ben je onzichtbaar voor andere gebruikers. Bij het verwijderen van de app gaat je abonnement -en de betalingen daarvoor- wel nog gewoon door. Als je dat allemaal niet wil moet je jezelf compleet uitschrijven.

Om je membership permanent te beëindigen ga je naar de app en ga je naar Profile en dan Settings, rechtsboven in het scherm. Hier kun je de knop vinden voor het afsluiten van je account. Je kunt je gegevens niet meer terughalen vanaf dat moment.


Conclusie

Fruitz is en grappig alternatief voor Tinder. Vooral leuk als je houdt van extra opties. Het lage tarief maakt het nog interessanter.


Download de Fruitz app


Plus & minpunten

Pluspunten:
 • Lekker swipen
 • Meer functies dan Tinder
 • Goede prijzen
 • Grappig design
Minpunten:
 • Nog niet veel leden in Nederland
 • Totaal aantal leden niet bekend
 • Abonnementen opgesplitst in meerdere functies
Bekijk top 10 jongeren apps
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Review inzenden over Fruitz

 • Minimaal 110 karakters
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement