Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Klup datingsite review

Klup
Bekijk de beste vriendschap sites

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Ouder worden hoort erbij, maar dat betekent niet dat je dan maar achter de geraniums moet gaan zitten. Integendeel: de website Klup (op kluppen.nl) brengt 50plussers bij elkaar voor gezamenlijke activiteiten. Iedere week zijn er 200 nieuwe uitjes, lezingen en borrels waar je je op kunt storten met andere 50plussers. De prijzen zijn bescheiden en de sfeer is gezellig. Kun je niet wachten? Lees hier hoe Klup precies in elkaar steekt.

Waarom kies je voor Klup?
 • Zeer goede appondersteuning
 • Gemoedelijke sfeer
 • Veel variatie in activiteiten
 • Zowel online als offline mogelijk
 • Extra magazine mogelijk
 • Overzichtelijk design
 • Goede zoekfilters
 • Zachte prijzen

Doelgroep

Klup focust zich op 50plussers die graag gezelschap opzoeken. Er is minder sprake van een nauwgezette doelgroep dan bij een datingsite bijvoorbeeld. De enige harde eis waar je aan moet voldoen is dat je 50 jaar of ouder bent. Vanaf die leeftijd is iedereen welkom om zich in te schrijven. Een minderheid kan op zoek zijn naar een partner, maar het is natuurlijk geen datingsite voor het vinden van een serieuze relatie. De meerderheid van de gebruikers (ofwel Kluppers) zoekt vooral gezelschap en leuke activiteiten om te doen.

Gezelschap en activiteiten

blank

Er zijn erg veel soorten activiteiten om uit te kiezen, zowel online als offline. Koken en borrelen, wandelen en feesten, verhalen schrijven en spelletjes spelen, werkelijk alles kan. De meeste activiteiten zijn laagdrempelig koffiedrinken of wandelen in een natuurgebied, maar er is veel variatie. Daarom ben je erg vrij in het opzoeken van mensen en uitjes die bij jou passen.

Klup community

blank

De toon op Klup is luchtig en vriendelijk. Het is nog het meest te vergelijken met een social media platform. De site is eigenlijk een groot netwerk van losjes verbonden mensen die langs grote lijnen hetzelfde zoeken. Dat maakt het makkelijk voor nieuwkomers om toe te treden tot de community. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Hoe groot de community precies is heb ik niet kunnen achterhalen. Echter, op Facebook wordt Klup door ruim 12.000 mensen gevolgd. Je mag aannemen dat de ledenbasis minimaal zo groot is als het aantal volgers. Voor een datingsite is dat niet heel groot. Dat is ook niet erg, want het is een ander soort platform. Singles gaan op zoek naar één persoon; de ware, maar Kluppers gaan voor zoveel mogelijk gezelligheid met andere mensen. Daarnaast kunnen leden zich opgeven voor meerdere events en kun je zelf events organiseren. Kortom, meer dan genoeg mensen om het gezellig te maken.


Inschrijven

blank

Het inschrijven is een overzichtelijk proces. Op de site staat de knop al klaar om je in te schrijven. Daar vul je een e-mailadres en wachtwoord in. Vervolgens krijg je een lijst met standaardvragen over je woonplek, interesses en leeftijd. Deze vragen krijg je in verschillende stappen te zien, dat maakt het inschrijfproces gebruiksvriendelijk.

Bij het aanmaken van je profiel krijg je een link in je inbox. Die moet je aanklikken om je account te bevestigen. Na het verifiëren kun je de laatste vragen pas invullen. Daarna moet je je profielfoto uploaden. Dat is verplicht, ook al wordt dat verder nergens verteld. Zonder foto kun je je profiel namelijk niet bevestigen.


Functies

Bij het inloggen zie je een paar functies die je kan gebruiken om uitjes op te zoeken.

Activiteiten

blank

Iedere week worden er meer dan 200 activiteiten aangemaakt op Klup. Dat is te veel om met de hand door te spitten natuurlijk. Vanuit het scherm Activiteiten kun je ze daarom op een rijtje zetten.

De activiteiten zijn opgedeeld in categorieën zoals naam, recentelijk toegevoegd, datum, locatie en meer. Aan de hand van deze tags kun je ze filteren. Omdat je veel kunt aankruisen kun je de zoekopdracht behoorlijk specifiek maken.

blank

Gebruikers mogen zelf invulling geven aan de uitjes, dus het programma kan werkelijk alle kanten op. Een paar voorbeelden van bezigheden die ik heb gezien om je een idee te geven wat je kunt vinden:

 • voor elkaar koken en raden wie de kok is
 • samen een verhaal schrijven (iedereen post een zin of vier)
 • samen wandelen
 • dieren kijken in een natuurgebied
 • kamperen in het buitenland
 • lezingen over maatschappelijke onderwerpen
 • tarot kennismakingssessies

Belangrijk om te vermelden dat het overgrote merendeel uiteindelijk neerkomt op wandelen, maar er is genoeg variatie voor iedereen lijkt me. Er staan eigenlijk te veel activiteiten op om allemaal te benoemen. En als het uitje dat je wil er niet tussenstaat kun je die nog altijd zelf maken. Bij het aanklikken van een activiteit zie je wie hem organiseert en wie zich al heeft opgegeven. Er staat ook bij hoeveel mensen zich maximaal aan kunnen sluiten. Je kunt via hetzelfde scherm profielen bezoeken van anderen.

Kluppers

Bij de functie Kluppers kun je de gebruikers leren kennen. Dit zijn de profielen van iedereen die gebruik maakt van de site. Ook die kun je filteren op naam, locatie, leeftijd, geslacht en interesses. Opvallend is dat de zoekfuncties hier uitgebreider zijn dan op sommige datingsites.

Als een profiel je interesseert kun je die uitvergroten door erop te klikken. De meeste profielen zijn redelijk kort van stof en beschrijven slechts een paar interesses die ze hebben. Daarnaast is er slechts ruimte voor een omslag foto en een portret (zoals Facebook dat heeft). Je bent dus al snel klaar met je foto’s organiseren.

Activiteiten van kluppers

Je ziet bij de profielen meteen of ze op het moment activiteiten hebben gepland. Opvallend is dat je niet door kunt klikken naar de activiteit die ze gepland hebben. Vanuit Activiteiten kun je wel weer doorklikken naar profielen.

Je kunt andere Kluppers een vriendschapsverzoek sturen. Als ze je verzoek accepteren komt dat profiel vervolgens in je contactenlijst te staan. Met een druk op de knop kun je die vriend snel opzoeken en voor iets uitnodigen waar jij ook aan deelneemt. Je kunt bij iemands profiel een uitnodiging versturen, of vanuit je contactenlijst.

Je eigen activiteiten

blank

Je kunt natuurlijk ook je eigen activiteit organiseren en ontwerpen. Dat gaat als volgt: vanuit het overzicht zie je linksboven een gele knop met Activiteit toevoegen. Als je daarop klikt krijg je weer een apart scherm te zien (vrijwel iedere functie heeft zijn eigen pagina). Vanuit daar kun je kiezen of je liever een offline of online activiteit wil doen. Dat geeft je al behoorlijk veel vrijheid om te organiseren wat je wil.

Wanneer je daarin je keuze hebt gemaakt krijg je een lijst met informatie die je kunt toevoegen. Het plannen gaat altijd volgens dezelfde stappen, dus er is nooit verwarring voor de andere Kluppers. Je kunt duidelijk aangeven wat jullie gaan doen, de tijd en locatie erbij zetten en het aantal deelnemers bepalen. Je kunt daarnaast tags toevoegen aan je activiteit. Zo kunnen andere Kluppers met dezelfde interesses je al snel vinden.

Als laatste kun je nog een foto en titel toevoegen. Je kunt van tevoren een preview bekijken hoe je activiteit eruit komt te zien voor andere gebruikers. Wanneer je tevreden bent kun je hem toevoegen aan de online lijst met activiteiten.

Momenten

Bij Momenten kunnen gebruikers berichten, likes en foto’s plaatsen van activiteiten die ze samen gedaan hebben. Het is een terugblik op de leukste momenten van een uitje. Andere Kluppers kunnen jullie momenten en foto’s ook bewonderen op deze pagina. Het is daarnaast een manier om andere gebruikers te ontmoeten: iedereen kan likes en reacties plaatsen.

Mijn agenda

Bij Mijn agenda komen alle activiteiten te staan die je voor jezelf hebt ingepland. Op die manier houd je makkelijk in de gaten waar je je ook alweer voor hebt opgegeven op de site. Zeker als je graag druk in de weer bent is dat handig om bij te houden.

Contacten

De functie Contacten geeft de lijst weer met Kluppers die je vriendschapsverzoek geaccepteerd hebben. Je kunt ze hier altijd nog terugzoeken. Vanuit hier kun je ook nieuwe kluppers zoeken om toe te voegen.

Meldingen

De Meldingen houden gebeurtenissen op de site voor je bij. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld dat iemand reageert op je activiteit, krijg je daar een notificatie van. De meldingen kun je in chronologische volgorde bekijken bij het belletje rechtsboven in de menubalk.

Mijn profiel

blank

Onder Mijn profiel vind je alles wat je nodig hebt om je gegevens nog aan te passen, je notificaties bij te stellen en je abonnement te bekijken.


Klup magazine

blank

Het Klup magazine is het kwartaalblad van het platform. Hier staat alles in over lifestyle, cultuur en gezondheid voor de avontuurlijke 50plusser.

In het magazine worden onderwerpen als reizen en citytrips besproken, maar ook theater, muziek en dans bijvoorbeeld. Als je eerder een sportief persoon bent kun je hier ook terecht voor wandel- en fietstochten, wintersport en allerlei workshops. Er is ook veel te lezen over lekker eten en in beweging blijven. De inhoud is erg afwisselend dus er is iets te vinden voor iedereen.

Een abonnement op het magazine staat los van een abonnement op het platform. Je kunt de volgende vier edities van het tijdschrift in huis halen voor €16,- inclusief verzending. Op de site van Klup kun je een beknopte omschrijving vinden over de onderwerpen die aan bod komen. Op dezelfde pagina kun je je opgeven voor je abonnement. Zo heb je alles in huis om op avontuur te gaan.


Kosten

blank

Dit zijn alle prijzen en abonnementen die Klup biedt op het moment:

 • 1 maand voor €4,99
 • 6 maanden voor €4,15 per maand, gefactureerd in één betaling van 24,95 euro
 • 1 jaar voor €3,30 per maand, gefactureerd in één betaling van 39,95 euro

Zoals je hier kunt berekenen verschillen de totaalprijzen iets met de opgetelde maandprijzen, maar dan hebben we het over enkele centen. Alsnog is het behoorlijk goedkoop om aan zoveel mee te kunnen doen. Vanwege de grote verscheidenheid aan activiteiten en goede atmosfeer vind ik het de prijs meer dan waard.

Net als bij veel andere online diensten is er een automatische verlenging van toepassing. Zodra je abonnement afloopt krijg je een automatische verlenging van een maand tegen het standaardtarief (op het moment €4,99). Als je dat niet wil moet je tijdig opzeggen. Vanaf het moment dat je opzegt lopen je betaalde dagen door tot ze op zijn. Je zou dus meteen op kunnen zeggen na het afsluiten van een proefabonnement.


Beveiliging en privacy

Natuurlijk worden gebruikersgegevens verzameld voor privédoeleinden. Dat zal vooral worden gebruikt om de site en diensten te verbeteren. Daarvoor gebruikt Klup derde partijen, iets wat de kwetsbaarheid van de data meestal verhoogt. Het lijkt er wel op dat Klup daar rekening mee houdt.

De betalingen verlopen bijvoorbeeld via de provider Mollie Payments. Dit bedrijf mag alleen de gegevens verwerken die op dat moment absoluut nodig zijn om een betaling af te wikkelen. Het databeheer van Klup is wel beveiligd en in eigen handen. Gegevens worden dus nauwkeurig bijgehouden.

Je privacy is natuurlijk ook belangrijk. Het is dus goed om te weten dat er veel informatie over je verzameld wordt: je e-mailadres, locatie, IBAN nummer, geslacht, woonplaats en meer worden allemaal opgeslagen op de Klup servers. Dit is niet bijzonder voor online webdiensten dus lijkt verder in orde.

Als je je account verwijdert, zal na een jaar je data compleet worden verwijderd (het vasthouden van data is wettelijk verplicht).


Klantenservice

De klantenservice is helaas niet meer dan een e-mailadres. Ze hebben zowel een e-mailadres voor contact als voor hulpvragen. Beide kun je vinden in de onderste balk. Als je op een van de links klikt kom je automatisch terecht in het mailvenster van je eigen mailaccount.

Er is geen andere mogelijkheid om als klant in contact te komen met Klup. Er staat ook niet bij hoe snel ze reageren. Dit had echt beter gemogen. Aan de andere kant is dit misschien een consequentie van de lage prijzen.

Het moet gezegd worden dat de FAQ daarentegen uitgebreid en overzichtelijk is. Via een menu kun je navigeren naar welke hulpvraag je ook maar kunt bedenken.


Opzeggen

Om op te zeggen ga je naar Instellingen op het startscherm, daarna naar Accountinstellingen. Daar kies je Account verwijderen en bevestig je je keuze met een druk op de knop. Daarna is je account weg. Die is niet terug te halen als je later terugkomt, overigens. Als je nog niet zeker weet of je definitief wil stoppen kun je nog altijd je profiel pauzeren.

Als je Klup goedgezind bent kun je je reden om te stoppen mailen naar de helpdesk. Ze zijn daar erg blij mee.


Klup app

blank

Klup legt een nadruk op de app. Die is bijzonder uitgebreid en de Facebookindeling maakt het navigeren vertrouwd en makkelijk. Alle opties van de site zijn beschikbaar, dus als je liever alleen op je mobieltje zit is dat geen enkel probleem.

De indeling is ook prettiger dan die van datingapps bijvoorbeeld. In plaats van een uitvouwmenu met kleine regeltjes heb je hier een aantal levensgrote knoppen bovenin je scherm. Doordat je naar beneden kunt scrollen zit dat niet in de weg, integendeel zelfs. Het is misschien wel de beste app die ik tot nu toe ben tegengekomen in mijn reviews.

Nog een voordeel is dat je via de app de klantenservice kan bereiken, in tegenstelling tot veel andere webdiensten. Het is erg gebruiksvriendelijk dat je niet eerst naar de website hoeft te surfen. Vanaf je mobiel een paar vragen stellen aan de helpdesk is dus snel gedaan.


Conclusie

Een erg interessant platform voor 50plussers om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. De app, het design en de sfeer zijn allemaal zeer goed. Het had wel geholpen als er wat meer duidelijkheid was over de grootte van de ledenbasis.


Onze ervaringen met Klup

Pluspunten:
 • Zeer goede appondersteuning
 • Gemoedelijke sfeer
 • Veel variatie in activiteiten
 • Zowel online als offline mogelijk
 • Extra magazine mogelijk
 • Overzichtelijk design
 • Goede zoekfilters
 • Zachte prijzen
Minpunten:
 • Ledenaantal onduidelijk
 • Klantondersteuning beperkt
 • Moet extra betalen voor magazine
Bekijk de beste vriendschap sites
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies