Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Relatieklik datingsite review

Relatieklik
Bekijk de beste gratis datingsites

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Relatieklik is een gratis datingsite met meer dan 115.000 leden. Er is een sterke psychologische invalshoek: je krijgt een uitgebreide persoonlijkheidstest en op de bijbehorende weblog lees je vlotte artikelen over de hedendaagse zoektocht naar liefde. Daardoor weet je extra goed waar een voorgestelde match op gebaseerd is.

Helaas gaat de geloofwaardigheid wel een beetje omlaag door de advertenties en banners die overal oppoppen. Dat is ook niet zo gek, want een 100% gratis datingsite bestaat natuurlijk niet. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Relatieklik geen website voor de massa is: ze verkiezen een goede match boven tien matige matches. En daar is natuurlijk niets mis mee, want als het eenmaal klikt hoef je niet meer verder te zoeken. Als het toch niet lukt, dan ben je aan het eind van de rit in ieder geval tot nieuwe psychologische inzichten gekomen.

Waarom kies je voor Relatieklik?
 • Ontwikkeld i.s.m. een psycholoog
 • Veel tips en adviezen
 • Nauwkeurige matching
 • Gratis

blank

Functies RelatieKlik

Om alvast een beeld te geven van wat je van Relatieklik kunt verwachten, zetten we hier alle mogelijkheden en functionaliteiten op een rijtje. Wat als eerste opvalt, is het uitgebreide matchingsysteem.

Zeer uitgebreid matchingssysteem

Wat in positieve zin opvalt aan je profiel bij Relatieklik, is dat er een uitgebreide test is ontwikkeld waarmee er een eerlijk profiel van je wordt geschetst. Dat wil zeggen: je bent online wat je invult. Je kunt alles invullen naargelang hoe je zou willen zijn, maar het verst kom je met eerlijke antwoorden, omdat je anders verkeerd gematcht kunt worden.

Leer jezelf kennen

Relatieklik legt erg veel nadruk op het psychologische aspect, dat geeft een gevoel van vertrouwen. Het testgedeelte bestaat uit zes onderdelen, die we hieronder kort toelichten:

Persoonlijkheid: in deze test moet je telkens twee stellingen kiezen. Aan de hand daarvan wordt je karakter op basis van vaste karaktereigenschappen bepaald. Je krijgt een uitgebreide uitleg van de resultaten en de consequenties voor een liefdesrelatie, evenals kenmerkende eigenschappen en mogelijke valkuilen.

Relatiestijl: ook hier heb je de keuze uit verschillende stellingen, waarmee de psycholoog meer inzicht krijgt in jouw mening omtrent het liefdesleven. De resultaten worden niet met andere leden gedeeld, maar enkel gebruikt om jou beter te matchen.

Gewoontes: deze vragen gaan diep in op allerlei aspecten van je leven. Ben je een avondmens of een ochtendmens? Wat verwacht je van een vakantie? Wat is je rook- en drinkgedrag? Hoe ziet jouw werkschema eruit?

Personalia: hier wordt je gevraagd naar biografische en algemene gegevens, die soms best specifiek zijn. Je uiterlijke kenmerken komen uitgebreid aan bod, maar wat vooral opvalt is de vraag omtrent je kinderwens en politieke georiënteerdheid.

Over jezelf: omdat hier alleen open vragen staan (‘Ik ben op mijn best wanneer… De landen waar ik nog heen wil…), is dit gedeelte het interessantst voor jouw potentiële match. Van de 23 vragen, is er wel wat overlap met de voorgaande vragenlijst.

Ik zoek: in deze laatste stap vul je in naar wat voor type je op zoek bent. Je kunt een voorkeur opgeven voor leeftijd, lengte, rookgedrag, kinderwens (en of een partner al kinderen mag hebben), politieke voorkeur, opleidingsniveau, provincie en zelfs land.

Het is verplicht om elke sectie, behalve ‘over jezelf’, in te vullen. Gelukkig maakt Relatieklik goed duidelijk waar de gegevens voor nodig zijn en of ze wel of niet op je profiel verschijnen.


Leer je partner kennen

Nadat je jouw eigen profiel zo goed en kwaad als het ging hebt vormgegeven, wordt het pas echt interessant. Op het profiel van een match staan wat algemene gegevens en een introductieverhaaltje. Daarnaast is er een overzicht van de personalia, waar met plusjes wordt aangegeven welke overeenkomsten en verschillen jullie hebben. Onder ‘karakter’ zie je hoe iemand heeft gescoord op de persoonlijkheidstest, en wat dat voor implicaties heeft voor jullie contact. Zo kan daten met iemand die ‘behoorlijk van jou verschilt’, zorgen voor conflicten. Bij ‘gewoontes’ zie je dezelfde vragen terug als die je zelf hebt ingevuld, opnieuw met het ‘plusjessysteem’. Tot slot kun je de ‘over zichzelf’ sectie lezen, mits die is ingevuld.

Voor- en nadelen van de test

Je bent best even bezig om alles in te vullen (20-45 minuten), dat kan best afschrikken. Ook kan het lastig zijn om zo open te zijn over je karakter, maar je moet onthouden dat er geen foute antwoorden bestaan. Door zo’n lange vragenlijst ben je er in elk geval van verzekerd dat er alleen serieuze leden op de website zitten. Daarnaast is de test een combinatie van feiten en karakter, dus ook als een potentiële match zichzelf voor geen meter kent, krijg je alsnog een redelijk goed beeld van jullie overeenkomsten en verschillen. Aan de ene kant is het handig om via deze methode mensen van te voren uit te kunnen sluiten, dat bespaart een hoop gedoe als het achteraf niet blijkt te klikken. Aan de andere loop je zo misschien leuke ontmoetingen mis. Relatieklik focust zich dan ook op kwaliteit boven kwantiteit.


Matching RelatieKlik

Gematcht worden

Als je het voorwerk liever overlaat aan de experts, kun je jezelf via de button ‘kliks’ laten matchen met andere leden. Dat kan alleen als je de vragenlijst en je zoekvoorkeuren volledig hebt ingevuld. De lijst die je ziet is niet lang, al helemaal niet als je hele kritische zoektermen gebruikt. Toch is het volgens Relatieklik de moeite waard om de gok te wagen, omdat de mensen in de lijst goed bij je zouden passen. Per profiel zie je een aantal punten, ter indicatie. Het puntenaantal wordt gebaseerd op 25 wetenschappelijke en demografische criteria en alleen puntenaantallen tussen de 50 en 100 worden getoond in de matchlijst.

Jouw match contacteren

Als je op iemands profiel komt, kun je diegene een bericht sturen, een knipoog sturen, blokkeren, als favoriet toevoegen, aantekeningen toevoegen of het profiel printen. Die laatste optie lijkt opvallend, maar is best logisch aangezien elk profiel best wat leeswerk vergt.


Onbeperkt chatten

Bij de chatfunctie komen we een aantal opvallende dingen tegen. Ten eerste is het alleen mogelijk om te chatten als je een profielfoto hebt. Op zich fijn, dan weet je tenminste wie je tegenover je hebt. Daarnaast is het alleen mogelijk om te chatten als je ermee instemt dat je twee keer per maand een gesponsorde mail ontvangt van partners van Relatieklik.

Bijzondere chatroom

Na de stappen die je moet ondernemen om te worden toegelaten tot de chat, zijn de verwachtingen hooggespannen. Persoonlijk vonden wij het chatten erg tegenvallen: je komt in een kinderachtig ogende chatroom, waar slechts een paar gebruikers online zijn. Het gros van de deelnemers heeft een animatie als profielfoto en er is veel geginnegap onderling. Bovendien is de chat een samenwerking met Knuz.nl, dus de kans is groot dat de andere chatters niet eens zijn geregistreerd op relatieklik.nl. Persoonlijk chatten met iemand is helaas niet mogelijk: je kan alleen een soort mail sturen via iemands profiel.

Foto’s toevoegen

Een foto is niet verplicht, maar wel nodig om bijvoorbeeld te kunnen chatten. Je kunt maximaal 5 foto’s toevoegen en ze worden handmatig gecontroleerd op ongepaste inhoud.

Andere opvallende functies

De liefdesblog: deze weblog wordt al sinds 2007 bijgehouden door Marcelino Lopez, een schrijvend psycholoog en therapeut. Middels luchtige artikelen deelt hij zijn kijk op liefde, geluk, communicatie en andere zaken. Een welkome afwisseling voor het lezen van alle profielen.

De liefdesagenda: dit is een leuk initiatief waarbij alle single events in Nederland worden opgesomd. Helaas is de agenda nogal karig, in augustus is er bijvoorbeeld maar één evenement. Dus wat dat betreft blijft de toegevoegde waarde achter.

Veel uitleg: bijna alles op relatieklik.nl wordt onderbouwd met een begrijpelijk stukje tekst. Je krijgt meer dan voldoende uitleg, tips en adviezen om het beste te halen uit jouw eigen profiel en uit het contact met de andere gebruikers.


Inschrijven bij Relatieklik

Registreren gaat via drie overzichtelijke stappen, waarbij je per stap kunt zien of het ingevulde veld zichtbaar zal zijn voor andere leden van de website. Het eerste deel bestaat uit algemene gegevens, zoals je woonplaats en geboortedatum. Ook kun je alvast een paar privacy-instellingen kiezen. In het tweede deel kun je je inschrijven voor een maandelijkse nieuwsbrief en een nieuwsbrief van sponsors. Daarnaast is er een optie voor een persoonlijke mail die jou aan potentiële partners voorstelt.

Spamfilters

De laatste stap, het bevestigen van je emailadres, zou eigenlijk het makkelijkste moeten zijn. Helaas heeft Relatieklik het bij ons nog niet voor elkaar gekregen dat hun e-mails (goed) aankomen. Vaak belandt een e-mail in de spam, maar in sommige gevallen komt de e-mail überhaupt niet aan. Hoewel je dan een mail kunt sturen naar info@relatieklik.nl, komt dit erg onprofessioneel over en is het een matige start van het datingsavontuur.


Doelgroep

Relatieklik.nl staat open voor iedereen, maar niet iedereen zal zich aangesproken voelen. Door het hoge psychologische gehalte komt de website een beetje intellectueel over en de lange vragenlijst schrikt mensen die ‘gewoon een beetje willen rondsnuffelen’ af. Wat overblijft zijn 115.246 inschrijvingen, waarvan meer mannen dan vrouwen. Onze indruk is dat vooral mensen van rond de 40 en 50 jaar worden aangetrokken door het concept.

Er worden geen beloftes gemaakt over het slagingspercentage. Wel vinden de makers van Relatieklik.nl de psychologische test ertoe bijdraagt dat je sneller iemand vindt die echt bij je past. Dus liever een goede match, dan tien matige matches.


Veilig online daten

Daten op Relatieklik.nl gaat altijd via een beveiligde https verbinding. Daarnaast worden je testgegevens zorgvuldig bewaard en alleen gebruikt om de juiste match te maken. Wel wijst Relatieklik je erop dat je persoonlijke gegevens gebruikt kunnen worden om jou van gerichte reclame te voorzien. Als je daar niet van gediend bent, kun je het uitzetten via je profiel. Ten slotte verloopt al het contact (chatten of e-mailen) via de website zelf, waardoor je anoniem kunt communiceren met andere leden van de website.


Bekendheid

Waar ken je Relatieklik van? In elk geval niet van grote billboards of commercials, want daar investeert Relatieklik niet zoveel in. Het bijzondere aan Relatieklik is dat de webmaster Koen Kastermans en de psycholoog Marcelino Lopez vrij vaak interviews geven en artikelen publiceren (onder ‘Pers’ staat een overzicht). Dus wellicht heb je Relatieklik een keer voorbij zien komen in een dergelijke context.


Contact opnemen

Relatieklik.nl hecht er veel waarde aan dat alles duidelijk is voor haar leden. Zo is er een uitgebreide ‘frequently asked questions’ pagina, die is opgedeeld in een inhoudelijk en een technisch gedeelte. Als je een vraag hebt die daar niet tussen staat, kun je het contactformulier invullen of een mail sturen naar info@relatieklik.nl.

Adres:
Relatieklik.nl staat geregistreerd bij het reclamebureau 12XS B.V., met als kvk-nummer 610119836.
Telefoonnummer:Relatieklik biedt geen telefonische klantenservice.
E-mail:info@relatieklik.nl


Kosten: Is Relatieklik wel 100% gratis?

Relatieklik lijkt erg aantrekkelijk, omdat alle functionaliteiten gratis te gebruiken zijn. Daar staat wel wat tegenover, want een website onderhouden is natuurlijk niet gratis. Daarom kun je onderstaande punten verwachten als je een gratis account aanmaakt:

 • Gesponsorde advertenties en banners op de website zelf
 • Een reclame e-mail met aanbiedingen van partners (afmelden mogelijk)
 • Af en toe een link met het verzoek “Help Relatieklik gratis te houden”
 • Je wordt nooit gedwongen iets aan te schaffen of te downloaden

Premium lidmaatschap
Als je de advertenties irritant vindt, kun je kiezen voor een premium lidmaatschap van €5 per maand. Als extra beloning verschijn je hoger in algemene zoeklijsten (je kan dus geen matchpunten verdienen). Daarnaast krijg je voorrang bij de klantenservice. Bij de ‘zoekinstellingen’ is zelfs een mogelijkheid om alleen premium-leden te tonen als match.

Koop jezelf omhoog
Volgens Relatieklik moet je jouw profiel vergelijken met een advertentie: als ‘ie op een van de eerste pagina’s staat, is de kans groter dat je gevonden wordt. Daarom kun je via een sms-service van €1.10 jouw profiel beter naar voren brengen in de zoekresultaten.

Deze benadering is een beetje tegenstrijdig met de filosofie van het matchingsysteem, waar juist de mensen die het beste bij je passen bovenaan gezet.

Via ‘Mijn instellingen’ kun je jezelf gemakkelijk uitschrijven.


Onze ervaringen met Relatieklik

Pluspunten:
 • Ontwikkeld i.s.m. een psycholoog
 • Veel tips en adviezen
 • Nauwkeurige matching
 • Gratis
Minpunten:
 • Veel advertenties op de website
 • Beperkte chatmogelijkheden
 • Mails van Relatieklik belanden vaak in de spambox
Bekijk de beste gratis datingsites
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies